Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Motorul trifazat

Vizitator ruffryder

Postări Recomandate

Daca ai cu ce masura inductante, este foarte bine. Poti incerca inainte, sa masori un motor trifazat de putere mica (1...4KW) care are notate toate cele 6 borne si sa compari cu datele care le obtii la motorul de la reductor.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 19
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• remus68

7

• em2006

2

• nibi

2

• H Robert

2

Top autori în acest subiect

Daca ai cu ce masura inductante...

Daca nu, te poate salva si un voltmetru.Regula lui Lenz zice ca tensiunea electromotoare indusa si curentul indus au astfel de sens , încît fluxul magnetic produs de curentul indus sa se opuna fluxului magnetic inductor . Daca tinem cont de regula asta, ne trebe doar o baterie pe care sa o aplicam scurt, cu polaritatea dorita, pe una din infasurari, pe care o alegem de referinta.Tinem cont de polaritatea rezultata, cand masuram tensiunile induse in celelalte 2 infasurari (sa fie polaritatea opusa la conectarea bateriei) si va rezulta sensul de bobinare al infasurarilor.
Link spre comentariu

O metoda mai simpla este urmatoarea:se identifica cele trei bobinaje prin metoda inserierii unui bec cu filament de 220v/100w,apoi in serie cu fiecare bobinaj se inseriaza cate doua becuri de 220v/100w si se realizeaza conexiunea in stea(neaparat in stea) si se alimenteaza trifazat la 380v.Daca becurile vor lumina egal atunci inseamna ca am gasit fazarea corecta din prima(curentii absorbiti in cazul fazarii corecte sunt egali pe toate fazele).In caz contrar se inverseaza capetele cate unei bobine pe rand, pana cand becurile vor arde egal ca luminozitate;atunci fazarea bobinajelor este corecta.Mai ramane a se nota capetele bobinajelor pentru a nu se crea confuzii pe viitor.ACEASTA METODA SE RECOMANDA DOAR ELECTRICIENILOR CU MULTA EXPERIENTA DEOARECE SE LUCREAZA CU TENSIUNEA DE RETEA(380V/400V).

Link spre comentariu

Electricienii cu experienta fac direct legaturile in stea si-i dau drumul, urmarind egalitatea curentilor pe faze si mersul corect al motorului, fara vibratii. Deci fazarea se face lucrand in stea. Cand totul e ok, deci motorul merge corect in stea, se marcheaza capetele, de exemplu cele pe care s-a legat alimentarea (cele 3 faze) se considera inceputuri iar cele cu care se face steaua, sfarsituri, sau viceversa. Astfel, pentru legarea in triunghi vom avea deja marcate corect inceputurile si sfarsiturile pe care le vom lega corespunzator.

Link spre comentariu
Vizitator ruffryder

Salut am revenit cu raspunsuri,inca o data va multumesc ca m-ati ajutat,m-am laudat k am un aparat d masurat inductante stiu ca il vazusem undeva dar cred ca am facut confuzie cu alta nava sau sau alt aparat nu stiu,in fine,mai intai am stabilit care sunt bobinele si le-am numerotat apoi la una dintre infasurari i-am, aplicat un curent alternativ,pe cand celelalte doua le-am inseriat,apoi masurand tensiunea la extremitati se poate determina inceputul si sfarsitul fiecarei bobine,sfaturile pe care le-am primit aici au fost foarte bune,deaja au fost notate si salvate pentru viitoarele lucrari´,acum lucrurile au revenit la normal iar toate lumea e fericita,va multumesc foarte mult.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări