Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Motorul trifazat

Vizitator ruffryder

Postări Recomandate

Vizitator ruffryder

Salut,Am o problema cu un motor trifazat 440v,60 hz folosit in domeniul naval,cutia de conexiuni a fost distrusa si acum trebuie facuta alta si legat motorul,intrebarea mea este dupa sunarea firelor si stabilirea fiecaruia x-x,y-y,z-z,cum face legarea lor ca toti poli sa fie in acelasi sens,sa nu leg 2 poli intr-un sens si ultimul in alt sens,precizez ca pe cablajnu mai exista nici o indicatie care ar fi "inceputul si sfarsitul" Va multumesc.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 19
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• remus68

7

• em2006

2

• nibi

2

• H Robert

2

Top autori în acest subiect

De obicei, bobinatorii folosesc culori diferite pentru inceput si sfarsit, sau le leaga impreuna. Altfel, nu ramane decat sa procedati la incercari, pana cand motorul functioneaza corect.

Link spre comentariu

Am patit de citeva ori sa trimit cite un motor la rebobinat si sa mi-l aduca cu firele nelegate in cutia de borne si toate capetele avind firele (bineinteles!!!) de aceeasi culoare. Atunci am desfacut motorul si m-am uitat unde sint conectate firele - se vede unde este inceputul si sfirsitul unei bobine.

Link spre comentariu
Vizitator ruffryder

Multumesc de raspuns,dar problema este ca motorul este foarte mare provine d la un vinci de ancorasi daca il desfac nu cred ca as realiza ceva,as lua-o prin metoda eliminarii sa il conectez si sa vad daca ramane blocat sau in ce sens se invarte,cred ca ar lua un curent foarte mare,dar am dubii in legatura cu chestia asta si nu as vrea sa o fac,trebuie sa fie o metoda de stabilire a inceputului si sfarsitului,altfel nu il montez

Link spre comentariu

Nu stiu daca ai prins electrocompresoarele 2EC10 facute de "Timpuri Noi", cu motor de 75KW care avea juma de tona... Prin '88 am patit-o cu unul de ala si atunci sa vezi bucurie pina am demontat palierul din spate... Alta metoda nu am utilizat. Mai asteapta sa raspunda si alti useri, poate stie cineva o alta varianta.

Link spre comentariu
Vizitator ruffryder

Oho,in 88 aveam 5 ani,am muncit numai pe nave nu am deloc experienta la uscat si momentan sunt la vapor,si am o mare dilema´,in toat documentatia pe care o am la mine nu am gasit ceva care sa ma lamureasca exact,si nu imi amintesc nici in scoala sa se fi discutat asa ceva,va multumesc pentru raspuns.

Link spre comentariu

Se poate verifica si cu un ohmmetru sau cu un multimetru care are optiune pt masurat continuitati, si veti vedea care sunt inceputurile si sfarsituri fiecarei bobine, si dupa aceea sa legati stea sau triunghi pt a-l putea alimenta.

Link spre comentariu

Se poate verifica si cu un ohmmetru sau cu un multimetru

Problema: se dau trei bobine separate, inchise intr-o cutie din care ies 6 fire de aceeasi culoare si lungime. Cu ajutorul aparatului mentionat de tine vei gasi care sint cele doua fire corespondente fiecarei bobine. Mai departe, CUM afli care este inceputul si sfirsitul fiecarei bobine?
Link spre comentariu

Si cum crezi ca iti spune ohmetru care este inceputul unei bobine?.....Cred ca ar trebui masurata inductanta bobinelor ,dupa care legandu-le in serie se masoara din nou functie de valoare .Valoarea inductantei mai mare corespunde cazului cand boinele sunt legate in acelasi sens.21E23N/ Două bobine identice sunt cuplate mutual. Măsurate fiecare din ele separat (cu celălaltă în gol), inductanţele sunt L1=L2=50μH, dar dacă sunt legate în serie în acelaşi sens, inductanţa rezultată este de 140μH, iar legate în sens contrar de 60μH. Cât este inductanţa mutuală de cuplaj M?1) M=5μH. 2) M=10μH.3) M=15μH. 4@ M=20μH.Problema este din subiectele de radiotehnica pt examenul de radioamatorSper sa functioneze,

Link spre comentariu

Pai sunt 3 bobine, 6 conductoare, presupunem ca am masurat si am vazut care conductoare corespund fiecarei bobine, ele nefiind conectate intre ele, alegi oricare din cele 2 conductoare ale fiecarei bobine si faci legatura stea sau triunghi, daca am gresit va rog sa ma corectati, macar sa sti pe viitor sa nu continui treburile cu informati eronate. Eu nu cred ca conteaza care dintre cele 2 conductoare a fiecarei bobine il alegi.

Link spre comentariu

Pentru legatura triunghi inceputul fiecarei bobine trebuie legat cu sfarsitul urmatoarei bobine,etcPentru legatura stea toate inceputurile impreuna sau toate sfarsiturile impreuna.Gsesti aceste informatii in orice curs de masini electrice.Daca o sa cauti o sa gasesti si explicatia (sensul campului electomagnetic ce se formeaza)

Link spre comentariu

Eu nu cred ca conteaza care dintre cele 2 conductoare a fiecarei bobine il alegi.

:rade: La un motor trifazat CONTEAZA. Se poate intimpla ca pina sa-ti dai seama daca se invirte mai incet ca la incercarea anterioara, sa iasa deja fum... si daca e vorba de un motor al reductorului de ancora al unui vapor, fii sigur ca daca-l prajesti va costa ceva banuti rebobinarea lui; daca te gindesti mai bine, pe ruffryder il poate costa chiar serviciul si de-a doua zi nu va mai sti daca mai este angajat sau nu...

Metoda propusa de nibi este nedistructiva si merita incercata.

Link spre comentariu
Vizitator ruffryder

Va multumesc foarte mult pentru sfaturi si pentru promptitudinea raspunsurilor,fiind si sarbatoare azi,maine am sa incerc variantele nedistructive si sper sa am net sa revin cu raspunsuri,alte sugestii sunt binevenite,va multumesc.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări