Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

tabela de tenis comandata cu un plc?


Vizitator cata1q

Postări Recomandate

Vizitator cata1q

M-ar interesa daca cineva poate sa am ajute cu niste sfaturi. am de facut un proiect cu tema "tabela de tenis comandata cu un Plc".Tot ce stiu pana acuma e ca imi trebuie un PLC si niste afisoara. niste sfaturi in legatura cu alegera Plc(dat fiind faptul ca nu stiu mare lucru de Plc-uri) imi poate da careva? de asemena intrarile la plc si iesirile cate trebuie sa fie? ce tipuri de afisoare sa folosesc? cum sa le decodific?multumesc anticipat Catalin

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 15
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • alex_hobeanu

    6

  • edy_wheazel

    2

Si cam ce trebuie sa faca acesta tabela de tenis comandata cu PLC ? Cum se introduc datele si cum trebuie afisate ? PLC-urile sunt destul de scumpe, mai ales cele complexe cu multe iesiri care in unele cazuri pot fi module de extensie digitala I/O.

Link spre comentariu
Vizitator cata1q

da stiu ca sunt scumpe. cel mai ieftin l-am gasit de la Moeller in jur la 600 ron cu programare pe display propriu(dar nu stiu daca imi are suficiente iesiri si intrari , dar fiind faptul ca sunt incepator) cat despre ceea ce trebuie sa faca tabela > trebuie sa afiseze exact ca la tenis de camp scorul 15. 30 . 40 si A. plc-ul trebuie ca la fiecare apasare sa schimbe scorul iar la castigarea setului sa treaca o valoare intr-un alt afisor(m-am gandit la niste afisoare cu 7 segmente). mai multe date nu stiu nici eu , astept propuneriMultumesc Frumos Catalin

Link spre comentariu

Deci eu vad lucrurile in felul urmator:Ai 2 butoane, cate unul pentru fiecare jucator, fiecare apasare adauga un punct. Ai cate 2 digiti pentru fiecare jucator ca indicator de puncte (0,15,30 etc) si cate 3 digiti pentru set-uri sau cum se cheama (alea cu 0...6). Asta inseamna 10 digiti care la randul lor inseamna 70 segmente (iesiri). Presupunand ca le mai "simplifici" un pic prin adaugarea de decodoare BCD si ca cifra maxima afisata va fi 7 (111 in binar) atunci pentru fiecare digit ai nevoie de 3 iesiri. Sa presupunem ca pentru puncte (4 digiti in total) faci matrice cu diode si nu mai folosesti (4x3=12 iesiri) si doar 10 iesiri, cate una pentru 0, 15, 30 , 40 , A ( eu nu stiu tenis deci calculul trebuie sa il faci tu ). Cu acest artificiu poti ajunge la un total de 10+6x3 = 28 iesiri. Eu am lucrat putin cu PLC-uri, la munca folosim ocazional unele de la mitsubishi pentru comanda unor invertoare care regleaza turatia unor ventilatoare. Din ce imi aduc aminte au doar 4 iesiri iar logica este destul de simplista.

Link spre comentariu

Eu in locul tau as incerca sa schimb proiectul, in sensul de a-l realiza cu microcontroler (pic) in loc de plc. Este mult mai ieftin si din punctul meu de vedere mult mai interesant pentru ca implica mai multa electronica. Cu hadware-ul si softul te ajut eu. Depinde si de profilul tau, la electrotehnica se potriveste mai bine cu plc :)

Link spre comentariu
Vizitator cata1q

da stiu e mult mai interesant cu un pic (mai ieftin de asemenea). cat despre mine iti zic ca is la inginerie electrica profil electromecanica.acum sa vad luni incep facultatea si ma duc cu propunerea asta de pic la profesor sa vedem ce parere are. Cu microcontrolere am lucrat putin pe la facultate dar nu m-am ales cu prea multa informatie.(sincer sa fiu limbajul C++ ma dat peste cap) dar acuma fac ceva si asembly, un pic mai simplu dupa parerea mea dar si acesta e greu. intotdeauna mi-a placut partea practica si partea teoretica m-a doborat :sparge: . dar acum se pare ca trebuie sa aplic si multa teorie la proiect.si ca sa simplific un pic proiectul m-a gandit ca afisarea ar fi suficienta pt un singur jucator si un si un singur game(0-7) deci ar fi nevoie de 2 digiti pt scor set(0 15 30 40 A) si un digit pt seturi(0-7).multumesc, Catalin

Link spre comentariu
Vizitator cata1q

revin cu o problema. ce zici de alt display gen lcd sau led in locul celor cu 7 segmenti? cate iesiri ar avea nevoie PLC-ul? afisare sa ramana la fel 00-00 scor set(00.15.30.40.si A)0-0 game 1 (0;1;2;3;4;5;6 si daca e cazul 7)0-0 game 20-0 game 3

Link spre comentariu
Vizitator cata1q

se poate realiza si cu microcontroler . partea cu afisarea am inleles-o. problema e acuma cu microcontrolerul. ce tip ar fi indicat sa folosesc? poti sa ma "dezgheti"?multumesc catalin

Link spre comentariu

Daca optezi pentru varianta cu microcontroler atunci ai mai multe optiuni si pentru afisare. Poti sa folosesti un afisor alfanumeric lcd care se leaga direct la microcontroler si simplifica mult schema electrica sau poti ramane pe varianta de afisare cu 7 segmente led care este ceva mai complicata din punct de vedere hardware, mai ales daca vrei sa afisezi si caractere, nu doar cifre si vei folosi integrate logice (ieftine), nu ceva specializat gen MAX7219 care poate comanda pana la 8 digiti atat in format BCD cat si pe segmente. Ca si microcontroler ai 2 variante, Microchip (PIC) sau Atmel (AVR). Mai sunt si alte variante dar cele doua sunt cele mai folosite. Eu lucrez cu PIC, iti pot face un programel pe care sa il comentez pentru a intelege tu ce face, si pe care sa il prezinti ca fiind facut de tine.

Link spre comentariu
Vizitator cata1q

cred ca raman la afisare cu 7 segmente led chiar daca e mai complicata schema electrica.nu sunt interesat sa afisez caractere, nu as dori sa ma complic asa mult. problema e cu programarea hardware. o sa am nevoie de multe indicatii.dat fiind faptul ca am lucrat si eu cu un microcontoler de la microchip as alege aceeasi varianta. pe la scoala am folosit PIC16F690 daca nu am insel.acum vorbind de schema electrica mi-ar trebui 10 BCD (unul pt fiecare digit)? de asemenea 10 iesiri din microcontroler (unul pt fiecare bcd)care trebuie sa stie ce trebuie afisat?. sau cum ar trebui sa arate cablajul final? si daca poti expica-mi un pic logica din microcontoler.(si prin logica ma refer la faptul ca atunci cand apesi butonul A inscrie scorul 15 pt jucatorul A la a2a apasare a butonului A inscrie 30 pt jucatorul A- al fel si pt B)multumesc Catalin

Link spre comentariu

Sa stii ca programu' ar fi simplificat daca ai folosi un LCD alfanumeric. Daca vrei musai sa folosesti LED-uri trebuie sa le multiplexezi. Detalii gasesti destule numa' ca io nu ma pricep la PIC-uri, din cand in cand in cand ma joc cu AVR-uri.

Link spre comentariu

Programul nu este mai simplu pentru lcd iar din punct de vedere al descrierii modului de functionare mie unul mi se pare mai dificil pentru ca trebuie sa invete modul de comanda al lcd-ului (instructiunile aferente pe care le gaseste gata facute pe net dar pe care trebuie sa le cunoasca la sustinerea proiectului). Ceea ce este simplu la lcd este interfatarea care se face direct si nu mai sunt necesare alte componente. Deci pentru varianta cu leduri eu as opta pentru 10x CD4543 pentru afisaje si 2x CD4028 pentru selectiile digitilor. Asta inseamna 8 (sau 9 in functie de cum legi D-urile CD4028) linii de comanda din Pic, 10 digiti cu anod sau catod comun, 70 rezistoare de 390 sau 470 ohmi, doua butoane si un PIC16F628. Exceptand digitii si costurile cablajului imprimat, restul componentelor costa pana in 50 de lei.CD4543 permite decat afisarea cifrelor si stingerea digitului respectiv, nu se pot afisa litere sau simboluri.completare: Multiplexare inseamna aprinderea succesiva a digitilor cu viteza foarte mare astfel incat sa dea impresia ca sunt toti aprinsi, desi la un moment dat este doar unul singur aprins. Are avantajul ca necesita putine componente dar si dezavantajul ca mananca foarte mult timp de procesor si este limitata in general la maxim 8 digiti deoarece luminozitatea scade proportional cu numarul de digiti. Mie unul nu imi place sa vad afisajul palpaind asa ca nu am folosit acesta metoda.

Link spre comentariu

Programul nu este mai simplu pentru lcd iar din punct de vedere al descrierii modului de functionare mie unul mi se pare mai dificil pentru ca trebuie sa invete modul de comanda al lcd-ului (instructiunile aferente pe care le gaseste gata facute pe net dar pe care trebuie sa le cunoasca la sustinerea proiectului).

Nu-i mai usor sa faca o chestie usor de implementat hardware? Zeci de integrate, zeci de rezistente, etc. si ... un PIC. Adica, PIC-u' ala poate sa faca treaba cu minim de componente externe indiferent daca afisarea se face pe LCD sau pe LED-uri.
Link spre comentariu

Din punctul meu de vedere nu, pentru ca si asa este destul de departe de tema initiala si avand in vedere ca profilul lui este electromecanic deci cu soft-ul nu prea are nici o legatura. Un proiect cu lcd alfanumeric se reduce practic la microcontroler si display, singura contributie a lui fiind soft-ul. In cazul lcd-ului practic poate copia orice proiect de pe net, fie ca e de termostat pentru acvariu sau termometru de camera, nu trebuie decat sa modifice programul, care are la randul lui rutinele pentru HD44780 predefinite si eventual sa mai adauge niste butoane.Este adevarat ca are mai multa munca "fizica" in cazul solutiei mele dar are avantajul ca se observa munca de proiectare hardware si pare ceva autentic, un proiect la care chiar s-a muncit ceva.Mie unul mi se pare ca da cam nasol sa te duci cu un soclu 2x9 legat de un lcd si 3 butoane si sa il prezinti ca proiect de diploma. Si ar mai fi ceva, din punct de vedere practic daca ar fi realizat cu lcd ar fi un lucru complet nefolositor. In varianta cu display cu led se poate utiliza pe un teren de antrenament, daca se folosesc niste digiti de dimensiuni mai mari sau cel putin este posibil macar din punct de vedere teoretic.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări