Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Probleme deosebite intilnite in depanari

Toni Marginean

Postări Recomandate

Buna ziua.

La 13.12.2020 la 19:43, david321 a spus:

dacă dorește cineva detalii ma poate apela în pm. 

Dece in pm? E secret? Sunt convins ca multe lucruri s-au putut invata, de catre oricine, citind aceste rubrici.

Link spre comentariu

Va salut!

La un tv Panasonic TX-21AT2P s-a ars finalul linii ST1803DHI.

Nu gasesc sa cumpar, sau poate stiti unde pot comanda...

Puteti sa-mi dati un echivalent?

Am facut sursa, tensiunea de alim este corecta acum, 123V

Multumesc !

Link spre comentariu

Dacă mai găseşti pe undeva monitoare CRT de PC vechi de 17 Inchi, acolo poţi găsi tranzistori finali excelenţi.E doar o idee ,,de avarie,, când nu găseşti de cumpărat.Poţi pune orice tranzistor de linii cu putere de minim 50W (preferabil mai mare), curentul de colector 10A, tensiune C-E de minim 600V, cu diodă dumper încorporată şi rezistenţă B-E de 20 Ohmi.Parametrii descrişi pot fi mai mari, nu mai mici.De exemplu eu puneam BU2525AW recuperaţi din monitoare, doar că mai trebuie să-i adaugi rezistenţă de 20 Ohmi şi dioda dumper, fiindcă nu le are incluse.Ca diodă merge BY399 sau alte diode rapide echivalente..

Editat de validae
corectare număr (399 în loc de 339)
Link spre comentariu
Acum 4 ore, Jan 58 a spus:

Va salut!

La un tv Panasonic TX-21AT2P s-a ars finalul linii ST1803DHI.

Nu gasesc sa cumpar, sau poate stiti unde pot comanda...

Puteti sa-mi dati un echivalent?

Am facut sursa, tensiunea de alim este corecta acum, 123V

Multumesc !

1803 eu zic ca se găsesc. Dacă nu D2499, BU2508DF, și ți finali linii cu dioda și rezistenta. 

Link spre comentariu

Nu stau să mai caut schema, dar dacă are în bază un condensator electrolitic de 10-22uF prin care primeşte semnalul de comandă, acel condensator trebuie schimbat fiindcă sigur are ESR-ul mărit mult şi tranzistorul disipă mult, nefiind comandat corect în bază.Dacă e genul cu traf driver, nu mai are această problemă...

Link spre comentariu

Este sasiu CP-521 si are traf driver, la aceste sasie cand se arde final lini are ceva la care daca il montezi la loc merge cel mult 2 saptamani maxim si apoi crapa iara, este un defect tipic la ele

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
La 29.12.2020 la 4:39, Jan 58 a spus:

Va multumesc pentru ajutor !

Da are driver in comanda.

Problema este VCB0 la acest tranzistor care este 1500V.

Va voi informa despre evolutia 

Primarul trafului driver se alimenteaza cu tensiune pozitiva si acolo trebuie sa schimbi condensatorul de filtraj ca are curenti de fuga si asta duce la o functionare incorecta a trafului driver si strica finalul de linii.

Link spre comentariu
Acum 25 minute, nicolae fenesan a spus:

Primarul trafului driver se alimenteaza cu tensiune pozitiva si acolo trebuie sa schimbi condensatorul de filtraj ca are curenti de fuga si asta duce la o functionare incorecta a trafului driver si strica finalul de linii.

Nu asta e problema arderi finalului, problema arderi finalului sta intr-un cond care taie varfurile inalte la final si din aceasta cauza duce la arderea lui, eu stiu ca am reparat astfel de defecte la aceste sasie

Link spre comentariu

Da, virfuri de tensiune care apar la colectorul tranzistorului final pot sa strice tranzistorul dar si un filtraj necorespunzator in partea de comanda pe baza poate strica finalul iti spun asta din experienta ca am patit asta acuma multi ani cind aveam un televizor care mergea cu 100 de herti pe cadre si tot aredea finalul dar am gasit cauza ,la filtrajul primarului driver.

Link spre comentariu

Aici vorbim de un Panasonic la care condesatori tin mult timp, la un tv ca acesta am schimbat condesatori dupa 15 ani de functionare continu

Am si eu un tv ca acesta si merge de 20 de ani, si am schimbat la el doar condul ce am spus mai sus, pe acest tv nul dau pe 100 de tv LED sau LCD , gunoaie de LED am avut dar sunt atat de proaste facute ca iti vine sa il arunci numai ce l ai desfacut, eu ca meserias nu am ce face si trebuie sa castig bani ca atfel nu ma incurc cugunoaie

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări