Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

traf iesire PP or else


Vizitator vickman

Postări Recomandate

Vizitator vickman

Salutare,

 

Apelez si eu la experienta celor "cu vechime" de pe acest site. Am umblat de curand la "rezerva de fieratanii" in cautarea unui transformator ridicator si am dat peste un transformator pastrat "pentru sarma" recuperat din surse necunoscute.

 

Este de provenienta aparent ruseasca, are o hartie devenita neclara cu schita infasurarilor, schita din care am dedus ca ar fi putut servi la un etaj PP undeva inainte de a fi aruncat si nu as vrea sa pierd oportunitatea de a-l folosi din nou la asa ceva, daca reusesc sa-mi confirm aceasta idee.

 

Posted Image

Posted Image

 

Din cate deslusesc eu sint 2 infasurari simetrice de cca. 400sp ambele cu priza la 55sp., o infasurare de 2x840sp (cu priza mediana) si alte doua infasurari mai groase, una de 19sp si cealalta 12+8+4sp. Nedumerirea mea consta in faptul ca aparent nu exista un secundar viabil pe acest traf, infasurarile de 19 si de 24 sint bobinate pe exterior (neintercalat) si par sarace in spire, iar cele de 840 ridica in loc sa coboare impedanta.

 

Daca are cineva vreo idee sau poate este cineva care a vazut vreodata ceva asemanator printr-un aparat de radio sau TV as putea cauta schema.

 

Multumesc

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 17
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • zal

    5

  • carageae

    5

  • 89-CEC

    1

Top autori în acest subiect

Ciudat traful , dar as inclina pentru un traf de alimentare dupa cum e separat prin linia discontinua si simbolul de masa "0V", iar daca totusi ar fi de iesire in cazul asta ar fi mai repede dintro statie de radioficare cu iesire de 30v 100V iar acea infasurare cu nr mic de spire pentru difuzorul de monitorizare pe impedanta intre 2 si 6 ohm , insa dupa cum am spus mai inainte ..........nu cred ca se invredniceau chiar asa de mult sa faca trafuri de iesire cu izolatie bobinata intre primar si secundar .

Link spre comentariu

Eu cand dau peste din astea, fac asa:Pun 6,3V pe secundarul ala cu spire putine, si daca imi da ceva tensiune apropiata de 220 inseamna ca e de alimentare pt. lampi...dupa ce te asiguri ca e de retea, il pui in priza si vezi ce scoate...daca e bine conservat poate fi folosit la un amplificator pe lampi...sunt prea putine spire ca sa fie traf de iesire...EDIT: dupa raportul de trasformare, ai filamente pe infasurarile alea mici, 110-127-220-237V pe alea de 400 spire cu priza - tipic rusilor, iar ce ramane e un secundar pt. tensiune inalta...pentru redresare simetrica cu diode cu vid...

Link spre comentariu

Corect ce spune carageae, e exact primarul folosit de ruşi, iar linia punctată cu simbolul 0 este un ecran între primar şi secundar, se leagă la masă.

O fi de la un radio sovietic.

Link spre comentariu

Sa pui si o siguranta de vreo 2A in serie cu primarul, ca pare cam ros de soareci traful ala...alimenteaza-l pe pozitia corespunzatoare tensiunii de 240, ma rog, 237, adica ambele infasurari in serie...prizele mediane lasate libere. Atentie la fazare, daca bazaie urat schimba sensul uneia din infasurari! Multi stim asta, dar daca nu, e mai bine sa o spun...altfel vei trage concluzii gresite... :rade:

Link spre comentariu

Pare intr-adevar sa aiba mai mult sens asa. Nu m-am asteptat la atata exces de zel pentru primar...Diseara o sa-i fac la priza testul adevarului. :da

Pune un bec de 220 in serie cu primarul cind il alimentezi ....daca se aprinde becul e bun de aruncat trafo daca nu se aprinde e Ok ,pui in scurt oricare din infasurarile secundare si trebuie sa se aprinda becul de fiecare data...asta inseamna ca e in regula si-l poti folosi direct pt montaj....atentie la fazarea primarului.!
Link spre comentariu
Vizitator vickman

Da, are un aer de "vintage", dar am vazut si mai rau... :))Update:1.Calculat numarul de spire pe volt ca sa fiu sigur ca nu ard in flacari - la limita, dar iese;2. Fazat infasurarile cu ajutorul sursei de AC - nimic in scurt, raporturile se verifica;3. Bagat in priza; CONCLUZIE: 5V+6.4V+2x220V (drept la tinta pentru viitorul meu SE!).Multumesc tuturor pentru ajutor!

Link spre comentariu

Verifică şi dacă se încălzeşte în gol, cu primarul conectat la priză prin terminalele de 220V, sau 237V. Mi se par mici tensiunile în gol, sigur l-ai conectat pe bornele de 237V la priză. În sarcină vor scădea semnificativ.

Link spre comentariu

Asa cred si eu, dar eu as recomanda, daca traful e bun si merge bine sa se lase alimentarea asa si sa se rebobineze filamentul, care mai mult ca sigur e deasupra...in felul asta e mai putin stresat bobinajul primar si se poate si cosmetiza un pic carcasa daca se scoate miezul...filamentul are putina sarma si se poate bobina si cu mana fara probleme...Aparent e mai mare balamucul...dar sa nu se arda si sa ajungi la vorbele mele, ca atunci o sa-ti fie ciuda...sigur ca in principiu va merge si conectat pe 220...

Link spre comentariu
Vizitator vickman

Am pus in scurt priza uneia din cele doua infasurari, modul 220v deci, dar am observat ca se incalzeste asa. Era de asteptat insa, dupa calculele mele iese ca a fost proiectat cu 40/S spire pe volt.

Scoate suficient asa deocamdata, oricum lampa pe care o folosesc acum cere 16v pe filament:

 

Posted Image

Link spre comentariu
:speriat Nu se pune nimic in scurt...se inseriaza o infasurare completa si una fara sectiunea cea mica...practic in loc sa puneti in scurt acea infasurare pur si simplu trebuia mutat firul de la capatul jumatatii de primar la priza mediana corespunzatoare pt. 220.Se confirma asadar ca primarul e bobinat asa:110+17+110+17Puteti inseria cele doua infasurari de 110 numai, sau si una de 17V daca aveti mai mult la retea...daca le-ati pus toate ati avut un primar de 254V...normal ca tensiunile sunt mici...Teoretic se poate alimenta filamentul acelui tub inseriind cele doua infasurari de filament si redresand tensiunea alternativa....plus un condensator de filtraj de macar 4700uF, ideal 10.000uF. Daca tot nu e destul, se mai poate castiga 1V folosind diode Shottky recuperate din surse de PC AT/ATX - sunt in capsula de tranzistor, cate doua cu catod comun pe radiatorul dinspre condensatoarele de filtraj al tensiunilor de iesire...
Link spre comentariu
Vizitator vickman
:bataie Multumesc ca mi-ati atras atentia, asa e, am facut o tampenie... Primarul e bobinat cu ambele prize spre legatura mediana, exact ca in schita desenata pe el.In Bucuresti vad ca sint 216V la retea, o sa incerc sa scot ambele infasurari mici din circuit sa vad cat obtin, oricum mie imi trebuiau 270V si acum deja am 280V pe HT.Pentru filament asa am facut, am pus cele doua in serie, apoi punte+C, insa aveam doar 12V in sarcina si am renuntat. Apropo de asta, pe ce principiu se stabileste potentialul la care trebuie pus filamentul fata de catod? Sa fie cat mai mic? Sa nu depaseasca un maxim?Buna ideea cu diodele alea, insa ar trebui secundar cu priza mediana pentru ele, ca nu se pot pune in punte. Doar daca se foloseste una singura pentru redresare monoalternanta...

Şi nu mai folosi condensatori electrolitici sau cu hîrtie din 1962 (tv Naţional). Există şi moderni.

Sint dintr-un "Grigorescu"... tot pe-acolo... :da
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări