Vizitator smilex Postat Ianuarie 19, 2012 Partajează Postat Ianuarie 19, 2012 Inteleg ca partea de 723 si 555 va cadea fiind preluata de un controler. Cred ca acea comanda MOS poate fi preluata de un simplu operational cu histerezis. Nu vad motiv pentru schimbarea potentialului. Acumulatorul se poate lega ca pe schema. Trebuie sa coincida masa panoului cu a eolienei? Foloseste controlerului?Daca s-ar gasi o solutie de a livra 14V chiar si la tensiunea de 4-50V data de eoliana printr-o sursa mixta in comutatie, n-ar fi mai convenabil? Pentru asta trebuie insa cunoscuta tensiunea maxima in gol. E important deoarece daca tensiunea e acceptabila, te scapa de rez de 500W si extragi din eoliana tot, presupunand ca ai pe ce consuma. Daca nu exista consumator iar bateria este incarcata, va functiona in gol si e necesar de stiut la ce tensiune. Link spre comentariu
silicipi Postat Ianuarie 20, 2012 Partajează Postat Ianuarie 20, 2012 Partea cu 723 si 555 cade, cum se va vedea pe varianta noua a schemei, unde am desenat in locul ei Voltampermetrul cu Atmega 8 care are deja incorporat circuitul de histerezis, in sensul ca va cupla ferm rezistenta de balast la atingerea tensiunii de 14,4V pe baterie si o va tine cuplata pe eoliana pana cand tensiunea pe baterie va scade sub 13,8V, intervalul acesta se poate modifica din soft, nu este o problema. Rezistenta de balast nu este folosita ptr tinerea sub control a tensiunii eolienei, care oricume de cele mai multe ori este prea mica ptr a incarca bateria, ci rolul ei este in primul rand de protectie ptr eolina ca atunci cand bateria s-a incarcat acesta sa nu raana fara sarcina, altfel intra in asa numitul fenomen de freeweeling, merge in gol si se poate strica, deasemenea ea are un rol esential in franarea electromagnetica a eolienei atunci cand vantul e fffff puternic si curentul furnizat de generatorul eolian ajunge la valoarea de 50A (cand oare am sa o vad si pe asta), valoare periculoasa ptr generator care se poate arde.Masa panoului trebuie neaparat sa coincida cu masa intregului montaj, respectiv cu cea a VoltAmpermetrului digital intrucat acesta masoara toate tensiunile fata de masa, inclusiv curentul prin shuntul ampermetric, altfel nu pot monitoriza tensiunea de pe panou si pacat de munca colegului forumist care m-a ajutat cu programul ptr Atmega 8 microcontrolerul ce va echipa instrumentul digital. Am redesenat schema si sper sa se clarifice neintelegerile generate de limbajul meu ambiguu. Pana in pranz sper sa pot desena si schema VoltAmpermetrului in PAint, doarece si acolo am nevoie de ceva ajutor. Link spre comentariu
silicipi Postat Ianuarie 20, 2012 Partajează Postat Ianuarie 20, 2012 Am revenit cu schema completa, si sper sa nu mai fie greseli, inclusiv a voltampermetrului. Hex-ul nu il pot pune pana nu vorbesc cu cel ce l-a conceput, fiinca nu stiu daca va fiii de acord sa-l dea tuturor.Acum eu revin cu intrebarea mea, in mod special catre Smilex care a conceput schema, dar intrebarea se adreseaza tuturor, si anume daca se poate modifica putin schema chargerului pentru panoul fotovoltaic in asa fel incat acesta sa aibe masa comuna cu intreg montajul si in mod implicit cu Voltampermetrul digital. Este absolut necesar sa pot vizualiza in permanenta tensiunea pe panou ptr a putea observa comportarea chargeruliui dedicat PV, spre a se urmarii permanent atingerea MPP. Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Ianuarie 20, 2012 Partajează Postat Ianuarie 20, 2012 Am niste idei traznite. Sper sa pot posta ceva seara, cand ajung. Asta presupune alte teste. Si pentru panou, dar si pentru eoliana. Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Ianuarie 20, 2012 Partajează Postat Ianuarie 20, 2012 Am revenit cu schema completa, si sper sa nu mai fie greseli, inclusiv a voltampermetrului. Hex-ul nu il pot pune pana nu vorbesc cu cel ce l-a conceput, fiinca nu stiu daca va fiii de acord sa-l dea tuturor.Acum eu revin cu intrebarea mea, in mod special catre Smilex care a conceput schema, dar intrebarea se adreseaza tuturor, si anume daca se poate modifica putin schema chargerului pentru panoul fotovoltaic in asa fel incat acesta sa aibe masa comuna cu intreg montajul si in mod implicit cu Voltampermetrul digital. Este absolut necesar sa pot vizualiza in permanenta tensiunea pe panou ptr a putea observa comportarea chargeruliui dedicat PV, spre a se urmarii permanent atingerea MPP.Eu cred ca dai o importanta prea mare voltampermetrului digital;nu cred ca este indispensabil functionarii incarcarii nici la eoliana,nici la panou ,iar masurarea tensiunilor si curentilor ai putea-o face cu un simplu multimetru digital.Daca totusi nu vrei sa renunti la el,cred ca ar merita discutata si varianta incarcatorului solar,cu LM2596;aici bateria se poate conecta cu minusul la masa,fapt ce ar rezolva problema ta.Varianta cu integrat,desi putin mai scumpa,are avantajul simplitatii,iar randamentul obtinut ,e de cca 90%.Eu n-am mai testat nimic,neavand panoul;desi mi-au sosit celulele,inca nu stiu ce varianta constructiva sa aleg pentru acesta... Link spre comentariu
silicipi Postat Ianuarie 20, 2012 Partajează Postat Ianuarie 20, 2012 Este si asta o solutie, astept insa sa vad pe seara ce idei i-au mai venit lui Smilex, plus ca LM2596 nu poate duce curentul maxim de 7A, generat de panoul meu, si pe langa asta vreau sa mai fac inca 2 panouri , deci chargerul ptr panpouri va trebuii sa gestioneze 30A maxim, ori LM2595 nu e capabil de atat. stiu ca osa ziceti, fa-l pe asta hybrid sa mearga cu maxim un panou, respectiv un curent maxim de 9A si ptr restul fa alt charge cu Voltampermetrul lui, si e corect iau in considerare si ideea aceasta, incerc insa sa vad ce se poate face cu ce am si mai pe urma vom vedea. astept sa vad ce idee are Smilex, sunt sigur ca se poate muta mosfetul pe ramura pozitiva, nu stiu insa cum, voi mai studia.Voltampermetrul are un rol covarsitor in cazul eolienei, tineti cont de limitarea incarcarii pe baterie si mai ales de frana electromagnetica, pe langa asta e importanta vizuualizarea tensiunii pe panou, e adevarat pana la obtinerea rezultatelor finale, reglaje, minuni se poate folosii un multimetru, dar cand ai pitici pe creier si vrei sa iasa cat de cat profesional si cu pierderi cat mai mici incerci sa obtii cat mai mult. Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Ianuarie 20, 2012 Partajează Postat Ianuarie 20, 2012 Am o intrebare intrebatoare: De ce nu pui regulatorul shunt inaintea puntii de diode, asa cum e acum solicita puternic puntea,bobina si dioda? La un vant puternic cu bateriile complect incarcate si fara consumatori,tensiunea va fi de 100...120V si intre 14 si 120 e o diferenta,iar cand are turatia maxima e la curentul max. La motociclete e exact acelasi tip de generator,de acolo stiu. Toate regulatoarele pt generatoare de peste 150W au reglarea tensiunii inaintea puntii. http://translate.googleusercontent.com/ ... szWTvXyItg aici gasesti sch unele si cu realizarea practica atat ca acum comanda va veni de la uC si necesita riace mai mari deoarece acestea sant facute pt racire fortata. Link spre comentariu
silicipi Postat Ianuarie 20, 2012 Partajează Postat Ianuarie 20, 2012 Mersi mult Tyc de idee, dar cum generatorul e trifazic nu am cum sa pun sarcina de balast inaintea puntii decat daca o impart in trei rezistente si e mai complicat, generatorul nu va scoate niciodata tensiunea de 120V, cred ca un maxim de 35-40V se poate atinge dar mai mult nu cred, generatorul meu eolian este mic, repet modelul ARI450, uita-te pe net, si ai sa vezi ca nu e capabil de asa ceva, diodele vor fii de 60A, puntea originala era formata din 3 punti redresoare fiecare de 35A, deci 105A ce ii pun eu e de 180A care va rezista cu siguranta, contitia este sa nu fie lasata sa mearga in gol, diodele au tensiunea inversa de maxim 45V si e posibil sa am surprize, pe viitor daca vor fii probleme le voi inlocuii cu ceva de 45A 100V, dar vom vedea cum se comporta in teste. Beleaua e ca nu am vant constant, sunt si zile intregi cand nu bate vantul si nu se misca deloc palele, deci mai greu cu testele.Asa cum e montat acum, uita-te pe schema redesenata, rezistenta de balast e pusa direct pe puntea de diode, deci cel mai solicitate vor fii diodele, ele vor duce greul, in caz de nevoie voi prevede racire fortata , dar numai in cazul depasirii unei anumite temperaturi a radiatorului, care va fii comun ptr toata placa si va fii baban, practic elementele de forta vor fii montate pe partea cu lipiturile si placa toata va sta pe radiator. Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Ianuarie 20, 2012 Partajează Postat Ianuarie 20, 2012 Varianta cu LM nu e de ignorat. Mie nu mi-a placut comutatia prin bipolar, pentru randament. Dar se poate aprofunda.Am sa incep cu eoliana ca e mai usor de digerat. Un flyback fara separatie ce permite livrarea de energie si la tensiuni mici (sub 12V). La tensiuni mai mari, ramane in comutatie (nu incarca miezul cu curent continuu prin bobina). Ambele tranzistoare in aceeasi faza. La schema anterioara BD139+140 nu-si aveau rostul, 3843 poate +/-1A la iesire, nu se castiga nimic. IRS2186 poate +/-4A, deci capacitati mai mari, nu l-am folosit la asemenea tensiuni mici, teoretic ar trebui sa mearga. Desigur, perfectibila.Ceva mai greu de digerat este 3843 care comanda direct un p-MOS. N-am folosit niciodata asa ceva, n-am vazut nicaieri, daca as vedea, prima mea impresie ar fi: categoric greseala. Ideea este ca daca creste tensiunea (divizor pe 2-CI), scade factorul de umplere dar asta pentru un p-MOS inseamna de fapt cresterea factorului de umplere si extragerea unui curent mai mare din panou, deci stabilizarea tensiunii la intrare. Parca e si mai simpla decat precedenta (noroc cu cerinta de masa comuna). Condul din oscilator poate fi ales pentru un deadtime mai mare (12-15%) ceea ce va insemna o umplere 12-15% pentru p-MOS cu care se va extrage la tensiuni mici de intrare (13-15V), urmand ca la atingerea tensiunii MPP selectate din divizor, sa creasca umplerea pt. p-MOS. Aprofundam valoric daca cadem de acord. Cineva trebuie sa experimenteze (am o vaga banuiala cine). Link spre comentariu
silicipi Postat Ianuarie 20, 2012 Partajează Postat Ianuarie 20, 2012 E ok, ma apuc de teste, dar trebuiesc si valorile componentelor. Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Ianuarie 20, 2012 Partajează Postat Ianuarie 20, 2012 Pentru care din ele? Link spre comentariu
silicipi Postat Ianuarie 20, 2012 Partajează Postat Ianuarie 20, 2012 Ptr amandoua , mai intai insa cea de la panoul solar, la asta deja caut un mosfet canal P, da e mai greu ca astia au curent destul de mic Rds mare da vad eu ce gasesc prin pod.E super tare, am gasit mosfet IRF9Z34N, 19A, Rds 0,1 Ohmi si 620 pF capacitate de intrare, nici ca se putea mai bine. Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Ianuarie 20, 2012 Partajează Postat Ianuarie 20, 2012 Da, dar panoul mic sau cel de 100? Conteaza la inductanta.Exista p-MOS mai bun. Adica pentru panoul mare. Link spre comentariu
silicipi Postat Ianuarie 20, 2012 Partajează Postat Ianuarie 20, 2012 Nu cel mic, cel mare, stiu ca exista p-Mos mai bun, da eu pe asta il am si e bine ca am cu ce experimenta, mai am cateva da acum le caut pdf. Ptr panoul mic trebuie inductanta ai mare cu sarma mai subtire , acum depinde ce inductana, dar in principiu, ptr panoul cel mare, ca doar ptr asta ma chinui. Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Ianuarie 20, 2012 Partajează Postat Ianuarie 20, 2012 OK, azi nu mai creste iarba, dar maine la prima ora ma apuc de calcule. Poate intre timp vede cineva vreo fisura in principiu. Asa cum ziceam, pentru mine e traznita rau: UC3843 + p-MOS. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum