Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Incarcare acumulator de la panou solar,in comutatie.

Vizitator pisica matache

Postări Recomandate

OK, s-a rezolvat, factorul de umplere modificat, am 3,5V, exact 1/4 din cei 14V alimentati si pe osciloscop se vede clar Ton cam 25% si Toff 75%, acum trbuie sa fac inductanta aceeea, o sa am ceva de bobinat, cea di becurile economice e prea mare, are cam 3,5mH.Are ceva daca pun IRFZ46?Zernerul e clar unul de 5V1, dar nu e nou, recuperari, la capitolul zernere stau ffffff rau

Link spre comentariu

zerner de 5V6 devalorizat, am inlocuit cu unul de 3v3 celalalt e de 9V1 si tensiunea a scazut la 12V, o sa mai caut unul de 5V1 mai bun. Alta problma acum, daca pun la iesire o sarcina de 330 Ohmi, tensiunea scade direct la 4V si nu inteleg de ce,Am schimbat zernerul, am acum unul de 9V1 si unul de 5V6 si tensiunea la iesire este de 14,77, conform zernerelor, dar cum vad daca trage curent, banuiesc ca trebuie sa il pun pe baterie nu/?Cu o rezistenta de sarcina de 330 Ohmi tensiunea la iesire scade la 1V atunci cand la intrare am 17,5V, pe masura ce scad tensiunea la intrare creste si cea de la iesre, si se vede cum creste cate putin si factorul de umplere.P.S. Ceva e sigur in neregula, am pus o baterie ca sarcina si curentul de incarcare e sub 1mA desii bateria e undeva la jumatate, acum eu cred ca trebuie sa fie din cauza bobinei, nu? sau cineva sa ma corecteze. intrefierul bobinei e mare de 1mm.

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Eu am testat principiul,folosind alt integrat..LM2596,cu valorile din schema.Ca sarcina am folosit un bec,de 12V la 21W.Am alimentat montajul cu o tensiune reglabila.Pana la 16V becul a stat stins,intre 16 si 16,18V aprinzandu-se de la minim la maxim.Am facut cateva masuratori,ca sa pot aproxima randamentul obtinut.La 16,17V si 0,32A din sursa aveam 4V si 1A,prin bec;randamentul ,75%.La 16,16V si 0,5A,aveam 5,57V si 1,15A;randament,79%La 16,18V si 1,6A,aveam 13V si 1,8A;randament,90%Masuratorile nu sunt exacte,am vrut doar sa obtin stabilizarea tensiunii de intrare.Urmatorul pas ar fi limitarea tensiunii de iesire,la 14V si cresterea randamentului.Cu siguranta schema postata de @smilex,este mai eficienta ca randament;as zice ca rezistenta de un kilo,inseriata cu zenerul,ar trebui inlocuita cu un semireglabil,pentru a putea aduce in conductie BC547,la tensiunea de intrare dorita.

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Factorul de umplere se mareste numai la scaderea tensiunii un pic sub limita obtinuta. Urnareste pe osc. existenta acelei limite (maresti si scazi usor tensiunea) si afla care e, la ce tensiune. (pt. silicipi)

LM e mai scump, nu mai rau. E bine ca mergem pe doua cai.

Problema randamentului se ridica la o iesire de 12-14V. Mai importanta este existenta punctului acela si comportamentul acolo.

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Factorul de umplere variaza intre cateva procente,la 16V si 95% la 16,18V.Sub 16V tranzistorul intern este blocat,peste 16,18V este saturat.Ca este blocat sub 16V,n-ar fi o problema,ar fi chiar un avantaj,bateria neputandu-se descarca pe panou,noaptea;problema e ca peste 16,18V tranzistorul fiind saturat,nu se mai poate face limitarea tensiunii pe acumulator.

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Se poate, nu asta e problema, alimenteaza totul printr-un rez. de 5-10 ohmi la 20V. Cauta un rezistor pe iesire care sa aduca tensiunea la iesire la 14V. Incearca sa prinzi punctul de echilibru cu intrarea la 16V. Acolo vezi randamentul. ->valabil si pentru silicipi

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

M-am uitat in datasheet, http://www.ti.com/lit/ds/symlink/lm2596.pdf si cred ca am inteles la ce te referi.Eficienta e cu atat mai mare,cu cat tensiunea de iesire e mai mare.In cazul de fata,la o tensiune de intrare de 17,5V si una de iesire de 12V,ar fi un randament de cca 90%.Totusi randamentul asta e obtinut la un curent de iesire de 3A.In cazul panoului de 10W,curentul maxim de iesire,nu cred ca va depasi un amper.Ce randament se poate obtine la un amper?

As zice ca LM-ul ar fi potrivit in cazul unui panou de cca 50W.Poate-ti arunci un ochi pe datasheet,sa-ti faci o parere;daca e mai potrivita schema ta ,la 10W as merge pe ea.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări