Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Incarcare acumulator de la panou solar,in comutatie.

Vizitator pisica matache

Postări Recomandate

Gata am sosit! Din pacate am ratat momentul cu iluminarea slaba si tensiunea de 6V pe panou, am apucat sa masor, dar la panoul meu de 100W, e mai facil accesul, dar pe viitor voi masura si la cel mic, poate maine seara il pazesc, dar nu cred ca va mai fii nevoie dupa ce va voi spune rezultatul.

La o tensiune de 5V la iesirea panoului curentul de scurtcircuit este sub 1mA, deci nu se mai merita. Cred ca in momentul in care tensiunea scade sub 12V, datorita iluminarii slabe, curentul generat e infim, sub 20mA :cry: , ramane insa de stabilit prin teste, vom vedea.

In ceea ce priveste functionarea chargerului, ultima precizare a lui Pisica matache este cea mai corecta, trebuie urmarit ca puterea de la iesire sa fie cat mai aproape de puterea furnizata de panou la un moment dat de iluminarea, scaderea iluminarii insa sub un anumit prag determina oprirea incarcarii, deoarece scade si tensiunea sub valoorea specificata de grafic., trebuie urmarit permanent acel punt de MPP,

Sunt la dispozitia dvs cu alte precizari, momentan eu folosesc un stabilizator clasic cu un operational dedicat TLC2272 dar nu are o eficienta pre buna, pot posta si schema desii am mai urcat-o pe forum.

P.S. uitati linkul, u folosesc doar partea de sus din schema, ptr a mentine incarcati acumulatorii.

http://www.solorb.com/elect/solarcirc/spc3/

Link spre comentariu

Ce n-am inteles eu...punctul corespunzator MPPT,este fix indiferent de iluminare,sau se deplaseaza pe grafic,necesitand la iluminari diferite,tensiuni diferite ce trebuiesc mentinute la intrarea sursei ?

Din primul pdf cu panoul acela solar (http://www.solarworld-usa.com/system-de ... ono-ds.pdf),reiese ca tensiunea e fixa si e fix: "Maximum Power Voltage Vm"

In pdf, "Maximum power point voltage, Vmpp = 30,8V. Pe grafic,se vede ca la 30,8V,la orice iluminare,curentul incepe sa scada putin. Dar pana la tensiunea aia,e stabil!

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Initial era pentru inversor, dar nu-si are rostul. Cei cativa mA disponibili poate ca nu puteau acoperi nici consumul inversorului. Deci un buck. Configuratia cu BC este pentru a mari factorul de umplere cand tensiunea creste, asta va mentine constanta tensiunea panoului, si va fi data de zenerul de acolo la care se mai adauga cca. 1V. Mai ar fi despre ce comanda sa primeasca BC-ul cand tensiunea pe acumulator ajunge la maxim, etc, dar e provizoriu si discutabil.

post-1-139829366193_thumb.gif

Link spre comentariu

Bun, s-a incropit o schema, acum din ce am inteles zernerul ala ar trebuii sa fie de 16V sau 16,5V, insa nu ati specificat ce mosfet poate fii folosit, si ce valoare trebuie sa aibe inductanta, eventual un calcul, banuiesc ca atat mosfetul cat si inductanta vor depinde mult de curentul necesar si implicit de puterea panoului.

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

N-ar merge folosit pinul 3,Isense,pentru monitorizarea tensiunii pe baterie?Si inca ceva...se poate obtine un randament de peste 80%?Altfel pierderile s-ar situa la nivelul sursei liniare,cel putin in cazul de fata in care tensiunea panoului este cca 17V,iar pe acumulator cca 14V.

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Pe 3 e nevoie de tensiune liniar variabila pentru formarea umplerii variabile. Este conceput pentru a fi preluat de pe sursa MOS, care e la masa printr-un rezistor, dar aici totul functioneaza invers. Un astfel de CI scade umplerea cand creste tensiunea, aici se scade cand scade tensiunea panoului. Cred ca va da-ti seama ca e pionierat, eu n-am construit si nici n-am auzit de asa ceva. dezvoltam o idee ieftina.Daca ma gandesc mai bine, scaderea umplerii se face pana la blocarea MOS, cred ca ar trebui o limita, de tensiune maxima in colectorul BC, care sa faca posibila existenta unei comutatii cu o umplere mica si daca tensiunea scade la 15V de exemplu. Probabil la 15V mai e ceva de extras. (revin asupra schemei)Trebuie calculata inductanta conform variatiei dorite, la valorile din schema frecventa e undeva la 50kHz, permite o inductanta mica, dar necesita oarece curent pentru invingerea capacitatii MOS, sa zicem 5mA pentru 1nF capacitate. Alegerea frecventei, inductantei si MOS e tot discutabila. Trebuie un MOS cu Rds mic, capacitate mica de intrare si tensiune undeva la 100-200V (IRF640 ?).Daca valorile curentilor vehiculati depasesc cateva zeci de mA, adica nu sunt comparabile cu curentul necesar montajului, randamentul poate depasi usor 90%, calitatea inductantei e importanta. Mult mai important pare acum mentinerea in permanenta la o anumita tensiune a panoului indiferent de curentul extras.Ma intreb daca n-ar fi mai simplu debitarea in mod direct pe serii de acumulatori de 4,2V (4x4,2V).

Link spre comentariu

De obicei se folosesc acumulatori de 12V,care au doar 2 borneDar cei care au sisteme mai mari,au si bancuri formate din celule individuale de 2V (dar de sute de Ah).

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

In cazul de fata e adevarat ca integratul va trebui sa lucreze atipic,sa scada umplerea cand scade tensiunea sub 17V,dar cealalta conditie de functionare este sa mentina pe acumulator 14V,iar pentru asta trebuie sa scada umplerea cand tensiunea pe acumulator se apropie de 14V.De aceea sugeram folosirea Isense,polarizat printr-un divizor rezistiv,cu tensiunea acumulatorului.Nu stiu daca scaderea tensiunii pe panou ar trebui facuta pana la 15V,deoarece randamentul maxim se obtine la 17,5V.Banuiesc totusi ca in conditii slabe de iluminare,cand tensiunea ar putea scadea,ar fi utila coborarea tensiunii.S-ar putea folosi un comparator,comandat de o fotodioda,care sa sesiseze scaderea iluminarii sub un anumit punct,si sa modifice tensiunea minima de functionare de la 17,5V la o alta mai mica.

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Corecta observatie, deja am modificat schema la o forma finala, dar nu sunt acasa. Spre seara, cand ajung, o postez. Limitarea pe acumulator e mult mai simpla si sigura.Pentru tensiuni mai mici de 17V am prevazut posibilitatea reglarii unui factor de umplere optional.

Link spre comentariu
Vizitator tyc

Accu de 4,2 sant pe Li,pt ei sant CI de incarcare specifice,cu echilibrare ;liniare am vazut si pt 4buc (cu echilibrare) ,iar in comutatie numai pt 1. Posibil sa existe si pt 4.@pisica matacheDe ce nu folosesti un CI specializat pt incarcarea accu ,in comutatie ;in sch de aplicatie se dau toate valorile pieselor,eventual si un simulator... ;iese relativ la eficienta data,cu formele de unda date,samd.Desigur,ulterior poti sa incerci si alte variante dar sa ai o baza. La un panou nu ai de-a face cu defazaje ,e mai simplu.

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Cu siguranta acumulatorii li-ion,ar fi mult mai buni...problema o constituie pretul;la un calcul rapid,pretul ar fi triplu,fata de pb,la aceeasi energie inmagazinata.Cat despre circuitele specializate,nu cred ca ar folosi in cazul de fata,din cauza alimentarii atipice;ar mai fi pretul,faptul ca sunt greu de gasit....curentul mic de incarcare pe care il pot asigura. Am deschis acest topic,in incercarea de a oferi o solutie eficienta si ieftina in acelasi timp,unui coleg de forum,care vrea sa incarce un acumulator cu pb,ziua,pt a putea ilumina o camera ,noaptea...asta cu bani foarte putini.Avand in vedere gestul lui,de a ajuta niste sarmani,am zis ca merita tot sprijinul.De ce n-as recunoaste insa ca devin din ce in ce mai interesat de subiect,avand in vedere ca de foarte multe ori,merg in concediu,sau la pescuit, cu cortul;un panou de mici dimensiuni,transportabil cu masina,ar fi foarte util.

Link spre comentariu
Vizitator tyc

De ce n-as recunoaste insa ca devin din ce in ce mai interesat de subiect,avand in vedere ca de foarte multe ori,merg in concediu,sau la pescuit, cu cortul;un panou de mici dimensiuni,transportabil cu masina,ar fi foarte util.

Alimentarea electronicii se face de pe baterie unde tensiunea e relativ constanta. Pretul creste odata cu randamentul,pt ieftin se folosesc solutii mai putin eficiente - regulatoare tip shunt. Avand in vedere pretul de cativa dolari per watt,merita investit intr-un IC de incarcare pretul echivalent unui watt ;merita e nepotrivit spus deoarece energia solara deoacamdata e scumpa, de fapt captare ,transformarea si inmagazinarea.

Au facut chinezii 'pitici' de gradina in stilul asta - ziua incarcare prin celule,noaptea iluminare printr-un led (chior) .

Dar sa revenim: daca se folosesc baterii SLA e necesar pt incarcare un curent constant; acesta poate fi asigurat de panou numai conditionat. Daca se folosesc baterii auto,curentul de incarcare e de cateva ori mai mic decat cel minim.

Un sistem de incarcare in comutatie poate folosi LM2575 ; personal as folosi 34063 . Dar smilex deseara poate da un raspuns exact .

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Sursa nu realizeaza curent constant. e in functie de curentul livrat de panou.

Zic eu ca e completa dar cat se poate de discutabila. 1mH pentru 0,1A variatie peste un maxim de 0,7A (0,6A mediu debitat la 10W/17V daca am retinut bine). Redresare si sens cu schottky (nepretentios 3-4A). Citirea tensiunii pe acumulator cu zenere (zener): valoarea lor + 1,2V. BC557 ridica potentialul pe 2-CI si rezulta scaderea umplerii (independent de BC547). BAT85 pentru limitarea tensiunii la intrare AO. In colector BC547 se regleaza un maxim cu 500 ohmi. Se poate 100-1k cu cat mai mic cu atat mai fin. Reglajul trebuie sa ofere la o alimentare (nu din panou) de 12-14V un factor de umplere de 20-30%. Se poate fara osc. prin demontarea rez. 10 ohmi din poarta si masurarea cu un voltmetru la iesire CI urmarindu-se obtinerea unui sfert din alimentare (3-4V cam asa arata la voltmetru 25% umplere). E pentru a extrage ceva si sub 17V.

Daca exista vreo inadvertenta, nelamurire sau idee de imbunatatire...

Eventual silicipi daca ne ofera alte date despre panoul propriu, putem redimensiona pentru testarea principiului.

Am pus IRF640 dar se poate cu brio orice (peste 5A, capacitate cat mai mica).

post-1-13982936672_thumb.gif

Link spre comentariu

Saptamana asta voi incerca sa fac un cablaj la schema asta, ceea ce as vrea insa sa mai intreb este cum se fac calculele ptr a folosii chargerul acesta si la panouri mai mari, ar fii intr-adevar ceva super, ca e pionierat asta e sigur, doar ati vazut cat de complexe sun chargerele MPPT dedicate, acelea au insa un avantaj si anume ca la intrarea lor se poate conecta orice panou, respectand conditia sa nu depaseasca curentul maxim suportat de charger. De aceea va rog daca se poate sa aducem modificarile necesare schemei, asta daca mai e necesar, ptr a largii aria de utilizare aschemei si la panouri de putere diferita. Importanta este sa se traga un curent cat mai mare din panou, nu conteaza tipul, sau curentul debitat de el, urmarindu-se totodata mentinerea tensiunii de 17,5V constanta, iar cand aceasta scade sa se mai poata trage ceva curent, pana pe la tensiunea de 14V, tensiune la care curentul tras din cate am observvat devine mic, undeva sub 50mA.Acum eu am 2 panouri, unul de10W, cu exact aceleasi caracteristici mentionate mai sus, acesta fiind facut de fabrica, si mai am unul confectionat de mine care in lumina stralucitoare a soarelui de vara incarca cu un curent maxim de 7A, tensiunea fiind de 19-20V in gol( 36 de celule x0,55V/celula). acum iarna in lumina soarelui am obtinut un curent maxim de 4,2A.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări