Vizitator tyc Postat Ianuarie 6, 2012 Partajează Postat Ianuarie 6, 2012 Un panou solar la lumina slaba poate avea tensiune in gol,dar cand pui un consumator... . Link spre comentariu
Dr.L Postat Ianuarie 6, 2012 Partajează Postat Ianuarie 6, 2012 Dupa cum spuneam:• Maximum Power Voltage Vm (V): 17.50• Maximum Power Current Im (A): 0.57Deci sursa trebuie sa traga maxim 0,57A din panou,sa poata functiona in regimul asta,cu 17,5V pe intrare si sa debiteze cat mai mult curent la tensiunea acumulatorului (12-15V) iar acesta sub cca 13V nu mai baga nici macar un miliamper in acumulator.Daca exista un consumator cuplat,panoul inca va mai debita ceva,dar prea putinO sursa in comutatie ,care ar putea functiona cu o tensiune de intrare de 4-20V,sa zicem,care sa asigure la iesire cca 14V,ar folosi aproape toata energia panoului.DA,asta ar fi sursa necesara,numai ca si curentul de intrare trebuie limitat la 0,57A. Daca acest curent creste...atunci tensiunea panoului scade (sub 17,5V,cand e bine iluminat) si scade si randamentul (ne indepartam de Maximum Power Voltage si Maximum Power Current,la care panoul are randament maxim.Nu-i nici o problema daca acumulatorul e incarcat si nu mai e nici un alt consumator. Cum sursa limiteaza tensiunea de la iesire la 15V,pur si simplu nu va mai incarca.Acum,inca o idee buna ar fi ca sursa sa incarce acumulatorul pana la 15V,iar dupa ce atinge pragul asta,sa limiteze tensiunea de iesire la 13,6-13,7V (tensiunea de mentinere a acumulatorului) Link spre comentariu
gica70 Postat Ianuarie 6, 2012 Partajează Postat Ianuarie 6, 2012 "Astfel,regulatorul va da 15V la yA (unde y>x,ca folosim si aia 2V) si se acumulatorii se vor incarca mai repede,sau panoul va putea alimenta consumatori mai mari (la o tensiune nominala mai mica de 17V)."Asa cum zice dr. L zice f. bine; ideea e sa nu avem pierderi de putere (desigur in limitele randamentului dispozitivului). Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Ianuarie 6, 2012 Partajează Postat Ianuarie 6, 2012 http://www.solarworld-usa.com/system-de ... ono-ds.pdf Am gasit aici un grafic;desi e vorba de un alt model,baniesc ca functionarea e identica. Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Ianuarie 6, 2012 Partajează Postat Ianuarie 6, 2012 Bine, scc. Adica nu e bine deloc, pt. ca curentul e in functie de lumina, nu tensiunea. Asta e, vom vedea. Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 6, 2012 Partajează Postat Ianuarie 6, 2012 o schema mai stufoasa dar cu avantajul ca este si coboratoare si ridicatoare,dupa necesitatie numai o schema de principiu(aveam desenul gata facut),se poate adapta la orice configuratie Link spre comentariu
Dr.L Postat Ianuarie 6, 2012 Partajează Postat Ianuarie 6, 2012 Se vede foarte bine din grafic,ca la orice tensiune sub "Maximum Power Voltage Vm",curentul este aproape constant (Maximum Power Current Im) si depinde doar de iluminare!Acum,ar fi bine sa tinem cont de iluminare si sa limitam curentul tras din panou in mod corespunzator,pentru a obtine randamentul maxim in orice conditii!Sau putem evita masurarea luminozitatii si punem o alta limitare incarcatorului: cand tensiunea de la intrare scade sub "Maximum Power Voltage Vm (V): 17.50",sa scada si curentul tras de la panou (pentru ca ala e deja curentul maxim care se poate trage din panou pt acea iluminare!). Adica limitam curentul tras din panou,pentru a mentine tensiunea panoului la 17,5V => randament maxim :daSi asta se realizeaza cu un banal tl494. Un operational sesizeaza scaderea tensiunii sub 17,5V,iar celalalt cresterea curentului peste 0,57A. Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Ianuarie 6, 2012 Partajează Postat Ianuarie 6, 2012 Un MOS incarca cu curent o inductanta mare (?) pana la scaderea tensiunii cu 10% (de ex) moment in care se blocheaza pentru un timp dat (?) sau ton+toff=constant. Asa cum zic, vom vedea. N-ar strica niste scheme, pentru cine are. Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Ianuarie 6, 2012 Partajează Postat Ianuarie 6, 2012 Se vede foarte bine din grafic,ca la orice tensiune sub "Maximum Power Voltage Vm",curentul este aproape constant (Maximum Power Current Im) si depinde doar de iluminare!Acum,ar fi bine sa tinem cont de iluminare si sa limitam curentul tras din panou in mod corespunzator,pentru a obtine randamentul maxim in orice conditii!Sau putem evita masurarea luminozitatii si punem o alta limitare incarcatorului: cand tensiunea de la intrare scade sub "Maximum Power Voltage Vm (V): 17.50",sa scada si curentul tras de la panou (pentru ca ala e deja curentul maxim care se poate trage din panou pt acea iluminare!). Adica limitam curentul tras din panou,pentru a mentine tensiunea panoului la 17,5V => randament maxim :daSi asta se realizeaza cu un banal tl494. Un operational sesizeaza scaderea tensiunii sub 17,5V,iar celalalt cresterea curentului peste 0,57A.Eu as zice ca sesizarea scaderii tensiunii sub 17,5V ar fi suficienta;curentul nu este dependent de sarcina,ci doar de iluminare.Daca rezistenta sarcinii scade,nu va creste curentul debitat de panou,ci va scadea tensiunea,exact ca in cazul unei scc.Sursa ar trebui sa indeplineasca doua conditii....sa modifice curentul debitat la iesire,astfel incat tensiunea de intrare sa ramana constanta 17,5V ca panoul sa lucreze cu eficienta maxima, iar a doua conditie sa limiteze tensiunea de iesire la 14V,spre a nu supraancarca acumulatorul.Daca ne referim la tl494,un comparator ar trebui folosit sa blocheze oscilatorul cand tensiunea de iesire depaseste 14V,iar celalalt comparator sa blocheze oscilatorul cand tensiunea de intrare ar cobora sub 17V.Solutia se poate aplica si la LM2576,care are un terminal on/off,cu ajutorul caruia se poate bloca oscilatorul cand tensiunea de intrare ar fi mai mica de 17,5V. Link spre comentariu
silicipi Postat Ianuarie 6, 2012 Partajează Postat Ianuarie 6, 2012 Am eu un panpu exact cu aceste caracteristici si unul mare de vreo 100W asta la iluminare maxima, ar fii bine venita proiectarea unui astfel de Charger MPPT, am si vreo 2 scheme dedicate dar la un curent mic vreo 2A si cu niste integrate cu preturi prohibitive dea dreptul, 100Ron/buc, ideal ar fii realizarea unui charger de genul asta carea sa duca cam 20A, si sa traga tot din panou, adica si cand scade lumina sa traga cat de mult, eu chiar voiam sa lansez un topic despre asa ceva dar uite ca mi-a luat-o altcineva inainte.Voi revenii cu postarea cand voi gasii schemele de care vb ca sa aveti un punct de plecare sprea a iesii ceva ffff bun cum a iesit scc acela ptr lanterna cu Led de mare putere, zic eu o realizare ffffff tare, poate paote facem si aici ceva bun, mai ales ca un charger mppt costa peste 200Ron si sunt niste banale chinezarii.P.S. Eureka, am gasit si unul are si teorie bine pusa la punct iar celalalt e o schema practica, dar nu stiu daca am voie sa le postez, documentatia am primit-o si eu de la un user de pe forum, daca se considera ca nu e ok, rog pe Dr.L sa stearga, prin postarea mea vreau doar sa ajut la proiectarea unui charger universal de calitate si poate putem folosii integrate ceva mai uzuale si mai ieftine, fiidca stea sunt scumpe rau cel mai ieftin e 50ron.P.S.S. Poate salveaza cineva schemele inainte sau le voi da pe canale private, mail, mess etc. solar charger 2.PDF solar charger 3.PDF Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 6, 2012 Partajează Postat Ianuarie 6, 2012 frumoasa documentatie,am aflat si eu de MPPT am mai gasit la intamplare: http://www.et.upt.ro/admin/tmpfile/file ... c9c37c.pdf http://www.termo.utcluj.ro/regenerabile/5_2.pdf http://upcommons.upc.edu/pfc/bitstream/ ... OLADOR.pdf Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Ianuarie 7, 2012 Partajează Postat Ianuarie 7, 2012 Din cand in cand, am acces la calculator, asta e. O varianta mai simpla cu LM358 pe care eu o vad perfect functionala, imi da erori la simulare cu multisim. (n-am stiut ca ventilatorul procesorului meu are asemenea viteza) Aici va trebui sa ne rugam de silicipi pentru a masura ceva. Un panou uniform luminat, dar foarte slab, care sa ofere 6-8V, mai bine zis la maxim jumatate din nominal. Pastrandu-se iluminarea, care e curentul de scurt? Am impresia ca daca tensiunea scade la nivelul asta, nu mai este nimic de extras. Daca lucrurile stau asa, inversorul nu-si are rostul, poate fi un buck. Functionarea inversorului consuma cel putin 10mA (poate ca nici macar atat nu este la test), buck-ul poate fi asemanator schemei cu lanterna. Cu limitarea tensiunii la 15-16V asemeni UV de 2,8V de acolo. Sau la tensiunea care ofera maximul de putere. Deci nu postez inca vreo schema (poate n-are rost) pana la raspunsul lui silicipi. Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 7, 2012 Partajează Postat Ianuarie 7, 2012 Ieri m-am luminat si eu un pic!!De aceea am pus acele link-uri.Daca nu eram prea obosit aseara,parca am inteles ca tensiunea scade putin cu lumina in schimb curentul scade semnificativ.Ce am mai inteles:daca ai pune la iesire un stabilizator paralel reglabil acesta va suge un curent constant intr-un domeniu larg al tens.De aceea se doreste ramanerea la o tens. constanta ,dar in punctul ei maxim si sa obligi sursa sa extraga acel curent ce poate fi dat conform caracteristicii la iluminarea din momentul respectiv.Deci ,dupa mintea mea,circuitul mentine deplasarea numai pe verticala pe caracteristica dar in punctul corespunzator MPPT Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Ianuarie 7, 2012 Partajează Postat Ianuarie 7, 2012 Acelasi lucru am inteles si eu,lucru subliniat in cateva randuri de @Dr.L;pentru a obtine maximul de energie la o anumita iluminare,tensiunea panoului trebuie mentinuta in acel punct,MMPT.Singura problema ar ramane transferarea puterii corespunzatoare,in acumulator ,cu randament cat mai mare.Adica acumulatorul s-ar incarca cu un curent maxim egal cu raportul dintre puterea panoului la un moment dat si tensiunea pe acumulator,facand abstractie de pierderile pe sursa.Adica curentul prin acumulator va fi intotdeauna mai mare,decat curentul generat de panou,presupunand ca iluminarea panoului poate mentine tensiunea in acel punct optim. Ce n-am inteles eu...punctul corespunzator MPPT,este fix indiferent de iluminare,sau se deplaseaza pe grafic,necesitand la iluminari diferite,tensiuni diferite ce trebuiesc mentinute la intrarea sursei ? Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Ianuarie 7, 2012 Partajează Postat Ianuarie 7, 2012 Ideea ar fi urmatoarea: intr-un forward (buck), raportul tensiunilor de intrare si iesire determina factorul de umplere la echilibru. Desi eu n-am avut ocazia sa abordez vreodata problema asa, in teorie, daca factorul de umplere este fix, echilibrul se va realiza la un anume raport al tensiunilor. Prin echilibru trebuie inteleasa variatia curentului prin inductanta identica la ton si toff, ea poate fi mica (0,05A) si suprapusa peste un anume curent. Ceea ce inseamna ca un stabilizator paralel pe acumulator va cere curent (indiferent de marimea lui), pana la realizarea raportului tensiunilor. Premisa ar fi ca cea de la iesire e deja cunoscuta. N-ar fi foarte complicat, timpii pot fi prestabiliti cu un 555, dar daca exista ceva de extras la 6V (de exemplu) pe acel interval ar fi inutil.Alta varianta ar fi un inversor (flyback), care beneficiaza de toata gama de tensiuni in limita functionarii CI-ului folosit; aici ar fi multe de stabilit, cel mai dificil este comanda, absolut inversa, adica la cresterea tensiunii sa creasca factorul de umplere (sa extraga mai mult curent) iar la scaderea tensiunii sa scada. Informatia aceea la 6V ar putea determina abordarea. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum