Vizitator smilex Postat Ianuarie 30, 2012 Partajează Postat Ianuarie 30, 2012 ^Nu posta anume una fara controler, se poate deduce din cealalta. Eram curios ce solutie ai adoptat pt. eoliana la tensiune generata sub 12V.Graficul pare a fi liniar, -2mV/grC pe celula, asadar cate celule compun panoul si care e tensiunea MPPT la 25 grC a unei celule? Link spre comentariu
silicipi Postat Ianuarie 30, 2012 Partajează Postat Ianuarie 30, 2012 Schema ridicatorului ptr eoliana, e postata cateva pagini in urma, cea cu UC3843, si din teste functioneaza ok ridica tensiunea la 14,2V, la cat am setat eu bucla de feed-back, incepand de la 8V, tensiune de la care incepe functionarea UC3843, pe viitor voi testa si schema propusa de dvs, cand veti avea timpul sa puneti niste valori ale pieselor.Dezavantajul schemei adoptate de mine, apare in momentul in care tensiunea generata de eoliena sare de cei 14,2V la care e reglata bucla de feed-back, UC3843 intra in st-by si baga direct eoliana, tot curentul trecand prin dioda de mare putere STPS6045CT, si bobina, care e realizata pe un un miez EE42 cu un intrefier de aproximativ 0,2mm, bobinata cu platbanda de 0,45 mm grosme lata de 24mm, deci o sectiune de 10,8 mm patrati, suficienta zic eu.Intrebarea mea este daca dauneaza cumva miezului trecere unui curent asa de mare prin bobina care nu mai lucreaza in comutatie? Eu zic ca nu, dar stept sa fiu contrazis de cei mai priceputi decat mine.Schema dvs Smilex nu am realizat-o inca datorita lipsei valorilor pieselor dar mai ales ptr ca nu aveam driverul ala IR2186 si da e IR2186 nu IRS2186, cel din urma e DIP14 cel din schema e DIP8, pe viitor, vreau sa-l fac si pe acela, mai ales ca am de gand sa refac chargerul original al eolienei, folosindu-ma de rezultatele obinute cu cel facut acum, motiv ptr care va rog sa postati in limita timpului disponibil, valorile pieselor pe schema chargerului ptr eoliana, gandit de dvs. Link spre comentariu
scormonel Postat Ianuarie 30, 2012 Partajează Postat Ianuarie 30, 2012 Materiale de studiu http://www.onsemi.com/pub_link/Collateral/DN06054.PDF http://www.onsemi.com/pub_link/Collateral/AND8490-D.PDF Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Ianuarie 30, 2012 Partajează Postat Ianuarie 30, 2012 Am eu, IRS2186PBF, DIP8, n-am vazut IR2186. Exista IRS2186 si in alte capsule (alta terminatie).Cate spire are bobina?Cate celule are panoul? Mai pune odata un link de unde pot deduce tensiunea MPPT la 25grC pentru o celula, stiu ca o vazusem undeva.Celulele pot fi adaugate dupa dorinta, panoul putand contine oricate? Celulele au tensiune mica si se inseriaza (banuiesc) sau mare si se pun in paralel (se poate si asa?)? Exista standarde privind numarul de celule dintr-un panou? Link spre comentariu
gica70 Postat Ianuarie 31, 2012 Partajează Postat Ianuarie 31, 2012 "sau mare si se pun in paralel (se poate si asa?)". Sigur ca se poate; acum imi vin in minte 2 motive pt. care eu nu sunt de-acord: la tensiuni mici ai curenti mari deci cable groase; daca vrei sa incarci acumulatori cu pb tot iti trebuie 4,5 celule legate in serie (apoi in paralel, deci mixt) pt. a incarca un element al bateriei de 2,3V. Nu mai spun ce fel de consumatori ar merge cu sursa asta! Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Ianuarie 31, 2012 Partajează Postat Ianuarie 31, 2012 Graficul pare a fi liniar, -2mV/grC pe celula, asadar cate celule compun panoul si care e tensiunea MPPT la 25 grC a unei celule?Daca graficul este liniar,cred ca rezolvarea e simpla...o dioda cuplata termic cu panoul,alimentata cu curent constant,ca variatia tensiunii cu temperatura sa fie liniara.Primul operational folosit ca repetor,al doilea amplificator neinversor,A=36,panoul fiind compus din 36 celule.Tensiunea obtinuta,folosita ca referinta pt 3843.Reglajul s-ar face simplu,la orice temperatura a panoului;s-ar regla semireglabilul de 10K,pentru maxim de curent prin acumulator....Pentru un alt nr de celule ar trebui modificat raportul R2/R1 ca amplificarea sa fie egala cu numarul de celule(A=1+R2/R1)O solutie si mai precisa ar fi folosirea unei celule,sau a unui ciob functional de celula,in locul diodei...modificarea tensiunii s-ar face nu doar in functie de temperatura,ci si de iluminare,tensiunea scazand e drept foarte putin,odata cu scaderea iluminarii. Link spre comentariu
Dr.L Postat Ianuarie 31, 2012 Partajează Postat Ianuarie 31, 2012 Mai degraba s-ar folosi un senzor d-ala, LM35 (sau 34,care din ele o fi analogic) Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Ianuarie 31, 2012 Partajează Postat Ianuarie 31, 2012 Care ar fi avantajul oferit de LM35?Are o variatie pozitiva a tensiunii cu temperatura,de +10mV,pentru un grad Celsius,si e mai scump decat toate piesele la un loc. Link spre comentariu
Dr.L Postat Ianuarie 31, 2012 Partajează Postat Ianuarie 31, 2012 Si montajul ala are o deriva termica si cum nivelul diodei e scazut,poate mai apar perturbatii etc.Da,aparent lm34 e analogic si e 24 ron Dar lm35,digital,e intre 3 si 12ron. La 3 lei...e numai bun de intregrat intr-un sistem cu uC...afiseaza si temperatura pe un lcd Eu am facut o propunere,fiecare foloseste ce i se potriveste Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Ianuarie 31, 2012 Partajează Postat Ianuarie 31, 2012 Progamele pt LM35+PIC628 gasestiiiiiiiiiiii. Si iese ieftin. Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Februarie 1, 2012 Partajează Postat Februarie 1, 2012 Se poate rezolva cu un simplu termistor. Am revazut topicul si am gasit urmatoarele valori prin PDF-urile postate: tensiunea MPP pt. o celula este de 0,47V la 25grC; 36 celule; -2mV/grC coeficient termic pentru o celula; temperatura -10grC la +60grC. Va rog sa confirmati sau sa infirmati corectitudinea datelor. Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Februarie 1, 2012 Partajează Postat Februarie 1, 2012 Sau cu rezistenta de platina (seria PT****) ;cand eram pe la CPSP am facut un termometru cu senzor ...un tranzistor nemarcat ,luat la intamplare. Tranzistoarele nemarcate erau alea care nu aveau toti parametri (unele aveau intrerupt EB,altele nu tineau decat la 3V,etc).Si solutia cu dioda merge bine. Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Februarie 1, 2012 Partajează Postat Februarie 1, 2012 Se poate rezolva cu un simplu termistor. Am revazut topicul si am gasit urmatoarele valori prin PDF-urile postate: tensiunea MPP pt. o celula este de 0,47V la 25grC; 36 celule; -2mV/grC coeficient termic pentru o celula; temperatura -10grC la +60grC. Va rog sa confirmati sau sa infirmati corectitudinea datelor.PDF-ul celulelor folosite de mine si @silicipi...http://www.bosch-solarenergy.com/filead ... eutsch.pdfVmpp=525mV,variatia este aceeasi,-2mV/C.As zice ca ar fi utila o solutie aplicabila la toate tipurile de celule,avand in vedere ca singurul lucru in comun sunt tocmai cei -2mV,restul parametrilor fiind diferiti.Astept cu interes varianta cu termistor.... Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Februarie 2, 2012 Partajează Postat Februarie 2, 2012 Imi pare rau pentru interesul aratat dar e taman invers: termistorul e neliniar pe intervalul -10grC la +60grC, oricate calcule fac, in orice configuratii, nu reusesc sa-l aduc la o forma liniara acceptabila. De aceea ar trebui adoptat un LM234 (2lei) care este un generator de curent constant in functie de temperatura si care poate asigura liniaritatea perfecta dorita.Vad o alta problema, tensiunea MPP scade cu 6 procente la iluminare slaba, cum ar trebui procedat? Poate ca n-ar strica a se fixa la 0,5-0,51V pentru o iluminare mai mica. Trebuie subliniat ca daca tensiunea MPP este reglata mai mare, graficul este foarte abrupt in acea zona si se pierde mult mai mult decat un MPP reglat un pic mai mic, unde graficul e mult mai avantajos. Ar mai fi si solutia cu un opto care sa scoata din terminalul 2 ceva curent (mic) in functie de iluminare dar cele doua sisteme trebuie bine potrivite ca opto sa micsoreze cu 6% MPP la 200W/mp (multe incercari practice). Exista la opto (fotodiode, fototranzistoare, etc) o oarece deriva de la o componenta la alta.Asadar cam ce solutie s-ar dori, eu as avea nevoie sa stiu pentru stabilirea MPP si implicit, pentru ponderea LM234 in toata povestea. Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Februarie 2, 2012 Partajează Postat Februarie 2, 2012 Folosesc 334 dar termocompensat,mai are nevoie de 1dioda si 2 rezistente pt asta. Deci e cum spune smilex ,curentul variaza cu temperatura. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum