Vizitator pisica matache Postat Ianuarie 25, 2012 Partajează Postat Ianuarie 25, 2012 Stiu ca tensiunea din pinul 8 este fixa ,de 5V ,ca frecventa sa nu fie influentata de variatia tensiunii de alimentare.Preupunand o anumita rezistenta si capacitate care determina frecventa de oscilatie de 50KHz,de exemplu,la 5V,crescand tensiunea va creste frecventa si invers;adica rezistenta ar putea fi alimentata nu din pinul 8 ci dintr-o alta tensiune proportionala cu curentul .Asta ca discutie,am inteles ca n-ar avea nici-un avantaj acest artificiu. Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Ianuarie 26, 2012 Partajează Postat Ianuarie 26, 2012 Da ai dreptate, cata vreme nu se coboara sub 3,2V se poate regla frecventa asa. Se poate si cu un semireglabil de pe pin 8. Avantajul cresterii frecventei consta in inductante mai mici, dar cu cat creste, componentele devin mai pretentioase si mai inaccesibile (pentru acelasi randament). Poti incerca, daca ai timp si nervi, inductanta scade proportional cu cresterea frecventei pentru aceeasi variatie de curent. La frecventa mai mare ai putea castiga ceva la putere maxima (poate), unde randamentul depinde mult de calitatea bobinei, dar sigur ai pierde randament la putere mai mica, unde procesele de comutatie mananca semnificativ, comparativ cu puterea utila. N-am idee, incearca... Link spre comentariu
nel65 Postat Ianuarie 26, 2012 Partajează Postat Ianuarie 26, 2012 inductanta scade proportional cu cresterea frecventei ...poate reactanta inductiva,nu inductanta...sau ma insel eu? Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Ianuarie 26, 2012 Partajează Postat Ianuarie 26, 2012 ma insel eu?Da si nu. Era vorba de altceva, de o modificare a functionarii la alta frecventa mai mare. Pentru a pastra variatia de curent, cresterea frecventei de doua ori trebuie sa se faca cu micsorarea inductantei de doua ori. Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 26, 2012 Partajează Postat Ianuarie 26, 2012 http://viewer.zmags.com/publication/6c4 ... c433322/20 pagina 20-21 Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Ianuarie 26, 2012 Partajează Postat Ianuarie 26, 2012 Si f(I) cum e inductanta? Link spre comentariu
silicipi Postat Ianuarie 29, 2012 Partajează Postat Ianuarie 29, 2012 Salutare tutror! Ieri dupa masa, am terminat si eu chargerul meu hybrid, testat, functioneaza in parametri insa mai e nevoie de mici ajustari din softul microconttrolerului. Voi punr acum cateva poze, dupa care voi posta intregul proiect la sectiunea energie alternativa, asta insa dupa ce voi pune la punct softul impreuna cu userul Flopir.In continuar las pozele sa vorbeasca, teste nu i-am facut decat in casa cu surse simulate, nu am conectat noci panoul nici eoliana, va anunt dupa ce rezultate am obtinut, insa in testele de atelier, a dat rezultate bune.P.S. Rezistenta de balast e facuta din sarma de gard, galvanizata, de 1,8 si are 0,43 Ohmi, putere?Dumnezeu stie. Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Ianuarie 29, 2012 Partajează Postat Ianuarie 29, 2012 Arata foarte bine incarcatorul!Ar fi utile si rezultatele masuratorilor la partea pentru panoul solar.L-am testat si eu,si am calculat un randament de cca 94% (3,93A-18,4V pe intrare,4,6A-14,8V pe iesire).La curent mai mare nu l-am probat,ca nu duce sursa...Azi am inceput primele teste pentru ridicarea graficului tensiune/temperatura.Am folosit o singura celula,pe care am iluminat-o cu un proiector auto,de 50W.Curentul de scurt obtinut,cca 3,5A.Ca sa stabilesc tensiunea optima la diferite temperaturi,m-am gandit la o rezistenta variabila,comandata in tensiune si anume rezistenta DS,a unui mosfet.Rezistenta de 0,01 ohmi,ar fi suntul pt masurarea curentului.Acum vine partea dificila,nu prea stiu cum sa determin tensiunea,pentru un maxim de putere debitata de celula.Singura idee pe care o am,e sa masor temperatura mosfetului,si sa reglez rezistenta acestuia,pt maxim de temperatura,ceea ce ar corespunde cu maximul puterii disipate de acesta,in cazul de fata,cca 1,5W.Astept pareri referitoare la viabilitatea metodei,eventual alte solutii pt a putea masura puterea debitata de celula. Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Ianuarie 29, 2012 Partajează Postat Ianuarie 29, 2012 Eu zic sa trasezi graficul cu panoul intreg. Micile diferente se cumuleaza si ofera precizie mai mare. In felul asta poti testa tot. Pe ultima schema parca pusesem un semireglabil care poate fi inlocuit cu un potentiometru. Pe un radiator suficient, cu 2-3 tranzistoare de putere, se poate construi un zener de putere care sa preia cei 100-150W ai panoului la 13,5V (sa zicem). Se citeste curentul prin zener, se regleaza din potentiometru pentru maxim de curent la acea temperatura, citita si ea de un termometru (multimetru). Se masoara tensiunea la intrare si eventual curentul la intrare pentru stabilirea randamentului. Pentru aflarea randamentului, masurarea tensiunii la iesire ar trebui facuta cu acelasi aparat cu care se masoara tensiunea la intrare, iar pt. curent la fel. Se repeta pentru alte temperatruri (cand vor fi). Evident, poti incerca si pentru o celula, dar erorile sunt mai mari, si banuiesc ca pana la vara panoul va fi deja functional, nu vei mai dori sa refaci testul in aceleasi conditii, separand celula. @silicipi Ai si o schema completa? (fara microcontroler) Link spre comentariu
scormonel Postat Ianuarie 29, 2012 Partajează Postat Ianuarie 29, 2012 Rezolvare simpla cu Texas Instruments http://www.ti.com/lit/ds/symlink/bq24650.pdf Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Ianuarie 29, 2012 Partajează Postat Ianuarie 29, 2012 Asa nu mai are farmec si trebuie ceva pe baza de ieftin...numai IC e 37 lei si e si in QFN si trebuie tehnologie SMD si trebuie cablaj prin foto si trebuie...nu-i bine. Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Ianuarie 29, 2012 Partajează Postat Ianuarie 29, 2012 Cu panoul este relativ simplu,dar deocamdata nu l-am facut.Celula este in plus,nu va face parte din panou. Avantajul cu o singura celula,ar fi ca pot modifica toti parametrii,lumina,temperatura...La panoul intreg voi depinde de soare,de temperatura exterioara,etc.Oricum metoda e cam dificil de implementat;m-am uitat pe schemele puse de @silicipi,pe la inceput.Una dintre ele,foloseste ca semnal de comanda pentru integrat, curentul de incarcare al acumulatorului.As zice ca modificarea tensiunii de intrare,functie de curentul prin acumulator,ar fi cea mai precisa solutie.Reglarea tensiunii ar trebui facuta pentru a avea un maxim de curent prin acumulator,nemaiinteresandu-ne temperatura panoului.Cum s-ar putea face asta,chiar n-am idee.... Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Ianuarie 29, 2012 Partajează Postat Ianuarie 29, 2012 In principiu, daca cresti tensiunea pe o rezistenta,creste si curentul,iar accu are o rezistenta (interna). Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Ianuarie 30, 2012 Partajează Postat Ianuarie 30, 2012 @pisica matache Cea mai precisa este pe panoul, ofera realul. Ideea cu reglajul automat e interesanta, dar complica si scumpeste solutia. Tehnic vorbind, exceptand microcontrolerele, reglajul automat s-ar putea face daca tensiunea stabilizata de la intrare ar suferi periodic, sa zicem in 5 secunde, schimbari pe o excursie care sa nu fie semnificativa pentru MPPT, sa zicem o variatie triunghiulara de 0,1V suprapusa peste tensiunea de intrare. In functie de momentul, fata de variatie, la care apare curentul maxim sa se decaleze intrarea. Trebuie insumata intrarea, citit curentul de incarcare, etc. Cred ca ar fi realizabil, dar daca totul se poate realiza cu doar un termistor si performante identice, n-ar fi pacat de simplitate si cost? Link spre comentariu
silicipi Postat Ianuarie 30, 2012 Partajează Postat Ianuarie 30, 2012 Daca va uitati pe PDF pus de Scormonel, veti gasii aciolo un grafic care descrie scaderea tensiunii si implicit a MPP in functie de temperatura, si nu mai e nevoie sa faceti experimente, desii acestea ar fii edificatoare, eu nu pot face aceste experimente, deoarece, desteptul de mine, a avut ideeea de a monta panoul pe acoperisul garajului si acum se afla sub un ditamai mormanul de zapada, asa ca , acum afara e soare puternic si eu suflu in pumni, macar merge eolica, bate vantu de rupe, bateriile sunt deja incarcate, doar ca mi-e prea frig sa merg sa pun invertorul pe ele.O schema concreta la magaoaia aceea am dar va trebuii sa mai fac ceva ajustari, in timpul montajului schema a suferit mici modificari, insa in teste s-a comportat bine, vom vedeala testul live.O schema fara microcontroler, voi desena, mai precis va trebui sa lipesc bucatelele de scheme, pe care le-am strans ca furnicuta, de pe forum, le-am testat si aplicat, am ales insa microcontrolerul, deoarece am vrut sa am si afisarea tensiunii si curentului de ncarcare, dupa care m-am calicit si am pus toate comenzile pe microcontroler, dar absolut toate se pot face si fara microcontroler, chiar si afisarea, cu ICL7107, dar ar trebuii vreo 2 bucati ceea ce complica schema.Maine , poimaine sper sa pun la punct si ultimele detalii legate de soft si voi posta atat varianta cu microcontroler, care va avea schema , soft, metoda de programare, programator simplu, soft de programare, Hex, si bineinteles cablaj, cam mura in gura totul, si ptr ca Smilex m-a rugat, voi posta si o schema completa fara microcontroler. Numai bine! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum