Vizitator pisica matache Postat Ianuarie 5, 2012 Partajează Postat Ianuarie 5, 2012 viewtopic.php?f=74&p=913637#p913637M-am gandit ca nu se justifica un controller de 100lei,in cazul de fata.Ar fi viabila si mai ales convenabila,dpdv al randamentului,folosirea unei surse in comutatie,pt incarcarea acumulatorului,in cazul de fata?M-am gandit la folosirea unui LM2576 ADJ,fiind ieftin si-n plus il am la indemana,pentru teste.Panoul solar genereaza 10W la 17V maxim... Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Ianuarie 5, 2012 Partajează Postat Ianuarie 5, 2012 Nu inteleg ce se petrece, doua topicuri identice. Link-ul ma trimis spre o sectiune in care am citit ceva ce m-a determinat sa abandonez rapid.Vrei sa incarci un acumulator, folosind LM2576 si avand la dispozitie 17V si 0,6A? Cu ce curent si Umax? Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Ianuarie 5, 2012 Partajează Postat Ianuarie 5, 2012 Este vina mea,sau ma rog,a netului pe care il folosesc;de aceea sunt doua topicuri identice.Rog moderatorul sa lase doar unul.Da,este vorba de incarcarea unui acumulator cu plumb,de 12V,de la un panou solar,a carui tensiune la borne poate varia de la 17V,la zero.Acumulatorul,fiind incarcat sub o tensiune constanta,de 14V ,asigurata de sursa in comutatie cu LM2576,va trage un curent variabil functie de starea de incarcare,bineanteles daca panoul poate debita puterea necesara.Ma gandesc ca in felul acesta s-ar putea obtine o eficienta maxima a incarcarii,la un pret accesibil,un controller dedicat costand cca 100lei.Daca exista sugestii de optimizare a randamentului in cazul de fata,sau sunt binevenite. Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Ianuarie 6, 2012 Partajează Postat Ianuarie 6, 2012 Aici poate merita discutat un pic. Adica, ce se intampla daca consumatorul pus la panou e mare, atat de mare incat conduce la scaderea tensiunii la 14V (facem abstractie de incarcare)? Panoul are astfel vreo problema? Ceea ce se alimenteaza de la panou, va fi de la 17V sau de la 14V (12V)?Mie, de exemplu, imi pare ca o solutie simpla este ca panoul sa debiteze printr-un MOS direct pe acumulator fara limitarea curentului (daca ce poate este putin: 0,6-2A) iar la atingerea tensiunii pe acumulator, o comanda liniara de intrerupere. Totul concomitent cu insumarea curentilor de la acu si panou. Ca mai jos. Despre sumator ar mai trebui discutat.Nu vad rostul imbunatatirii randamentului, alegerea unor solutii bune (caderi te tensiuni mici) duce la un randament maxim la consumatori mari. Ce importanta are randamentul daca acumulatorul e deja incarcat iar consumatorul e mic si nu conduce la scaderea tensiunii debitate de panou? La ce foloseste o eventuala energie economisita, in acest caz?Se poate si alta solutie mai simpla, dar nu stiu nimic despre panouri solare, e nevoie de info: daca panoul debiteaza 8V (sa zicem) iar pe acel traseu eu montez 12V, se formeaza curent invers in panou? Link spre comentariu
Dr.L Postat Ianuarie 6, 2012 Partajează Postat Ianuarie 6, 2012 Ideea cu regulatoarele astea in comutatie e ca numai asa putem folosi tot ce da panoul.De ex,panoul da 17V,la xA. Dar cum tensiunea pe acumulator nu poate creste peste 15V,pierdem 2V.Astfel,regulatorul va da 15V la yA (unde y>x,ca folosim si aia 2V) si se acumulatorii se vor incarca mai repede,sau panoul va putea alimenta consumatori mai mari (la o tensiune nominala mai mica de 17V).Acum,sursa trebuie proiectata tinand cont de caracteristica U(I) a panoului,ca sa foloseasca puterea maxima a panoului (ca daca trage prea multi A si tensiunea panoului scade prea mult,puterea debitata de el e mai mica...) Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Ianuarie 6, 2012 Partajează Postat Ianuarie 6, 2012 Nici eu nu am habar de panouri solare;din ce-am citit,panoul respectiv va incarca ziua un acumulator,de 10Ah,care va alimenta noaptea un panou cu leduri de mica putere,1-3W.M-am gandit la sursa in comutatie din urmatoarele considerente,desi poate gresesc...tensiunea la bornele acumulatorului trebuie limitata la 13,7-14V.Panoul produce maxim 17,5V la 0,6A.Presupun ca alimentarea bateriei direct de la panou,printr-o dioda care sa nu permita descarcarea bateriei prin panou,cand acesta nu produce tensiune,nu va duce la o crestere a curentului,ci se va incarca tot cu 0,6A.Folosind sursa in comutatie,alimentata cu 17V la 0,6A,la iesirea acesteia s-ar obtine 14V la un curent de cca 0,7A cel putin teoretic.Este drept ca diferenta mica de tensiune,dintre panou si baterie,de cca 3V,permite folosirea unui stabilizator liniar,serie sau paralel,cu o eficienta apropiata. Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Ianuarie 6, 2012 Partajează Postat Ianuarie 6, 2012 info: 1.daca sub lumina puternica un panou care la tensiunea de 17V genereaza un anume curent pentru o sarcina care ii scade tensiunea cu 1V fata de in gol, pentru o sarcina care ii scade tensiunea la 12V curentul generat va fi mai mare? Ca eu am inteles altceva de mai sus – Dr.L (si nu-mi explic). 2.daca tensiunea generata de panoul in semiumbra este de 6-8V in gol, racordarea la un acumulator incarcat (12V) duce la aparitia unui curent invers in panou? Randamentul este maxim la consumator maxim inclusiv acumulator descarcat, nu vad necesitatea vreunui randament in lipsa consumatorului cu acumulatorul incarcat, cand panoul ar putea genera 17V nefolositi. Daca panoul poate fi privit ca un generator cu o anumita rezistenta interna, puterea maxima debitata va fi pentru acea sarcina echivalenta cu rezistenta interna, adica cea care ii provoaca injumatatirea tensiunii in gol. Testul ar trebui sa evidentieze ceva prin comparatii ale valorilor obtinute. Daca testul reliefeaza asta, merita acumulatori de 8V. Dar poate nu e convenabila tensiunea. Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Ianuarie 6, 2012 Partajează Postat Ianuarie 6, 2012 M-am uitat pe caracteristicile panoului...curentul maxim obtenabil la 17,5V este de 0,57A;curentul de scurtcircuit este de 0,66A.As zice ca panoul se comporta ca o scc.Si inca ceva..desi sursa in comutatie poate asigura 14V la iesire,daca bateria e descarcata,tensiunea la borne va fi mai mica de 14V,asa ca pierderile in cazul sursei liniare vor fi si mai mari . Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Ianuarie 6, 2012 Partajează Postat Ianuarie 6, 2012 Pierderile ar exista dar nu pe sursa, care s-ar comporta ca un sunt in acele conditii (cadere de tensiune zero). Daca sursa livreaza acelasi curent (cam ciudat) atunci comutatia e singura solutie pentru a stoarce maxim. Un link spre caracteristici?Ramane de clarificat existenta curentului invers. Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Ianuarie 6, 2012 Partajează Postat Ianuarie 6, 2012 Panoul se comporta ca o sursa de energie..cand curentul creste peste cel nominal ,apare o cadere de tensiune;caderea determina o tensiune la borne mai mica decat tensiunea bateriei => scaderea (spre 0) a curentului=> cresterea tensiunii la borne=> cresterea curentului ;si tot asa pana la starea de echilibru=>bateria se va incarca cu , curentul debitat de panou la o tensiune data. Acest curent e variabil-creste cu cresterea tensiunii dupa care scade dupa gradul de incarcare.Apropos,dioda aia (care se pune in toate sistemele panou-acumulatori) cu Uf mic,oare ce rol are? in afara banalului rol de a nu 'incarca' panoul din baterie. Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Ianuarie 6, 2012 Partajează Postat Ianuarie 6, 2012 Pierderile ar exista dar nu pe sursa, care s-ar comporta ca un sunt in acele conditii (cadere de tensiune zero). Daca sursa livreaza acelasi curent (cam ciudat) atunci comutatia e singura solutie pentru a stoarce maxim. Un link spre caracteristici?Ramane de clarificat existenta curentului invers.Caracteristicile panoului:ELECTRICAL FEATURES• Power Peak Pm (W): 10• Maximum Power Voltage Vm (V): 17.50• Maximum Power Current Im (A): 0.57• Open Circuit Voltage Voc (V): 21.00• Short Circuit Current Isc (A): 0.66• Maximum System Voltage (VDC) 600• Max-Series Fuse (A): 5• Operating / Storage Temp. (°C): - 40 ~ + 85• Dielectric Insulation Voltage (VDC): 1,800 maxSTC: Irradiance 1,000 W/m², module temperature 25 °C, AM=1.5Power measurement tolerance: ± 5%Exista curent invers,cand tensiunea pe panou devine mai mica decat tensiunea pe acumulator;uzual se foloseste o dioda intre cele doua,ca bateria sa nu debiteze pe panou curent.Referitor la acesta metoda,folosita destul de des,datorita simplitatii,exista totusi un aspect neluat in seama .Ce se intampla cu energia pe care panoul o poate debita,sa zicem intr-o zi noroasa,cand tensiunea la borne,este mai mica decat tensiunea pe acumulator?Eu zic ca ramane nefolosita,pierzandu-se mai mult de jumatate din puterea maxima a panoului,avand in vedere ca tensiunea maxima a panoului este de 17V,iar acesta sub cca 13V nu mai baga nici macar un miliamper in acumulator.O sursa in comutatie ,care ar putea functiona cu o tensiune de intrare de 4-20V,sa zicem,care sa asigure la iesire cca 14V,ar folosi aproape toata energia panoului.Acum nu stiu ce randament ar asigura o asemenea sursa si cat de complexa ar fi. Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Ianuarie 6, 2012 Partajează Postat Ianuarie 6, 2012 Cand tensiunea e mica si curentul e mic; poti incerca cu un buck-boost sa incarci o baterie intr-o zi noroasa...puterea obtinuta e mica de nu merita cheltuiala cu buck-boost-ul. Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Ianuarie 6, 2012 Partajează Postat Ianuarie 6, 2012 Speram in niste grafice, eu tot nu sunt ferm convins de comportamentul asemeni scc.Daca (un mare daca) panoul genereaza curent aprox. constant, solutia inversorului (buck-boost, flyback fara izolare) e simpla. Un generator impulsuri, un MOS (cadere mica), redresare, reactie tensiune (estimez 30-40lei+manopera). Eu tot mai cred ca ar trebui testat un panou cu sarcina variabila la o lumina constanta pentru a i se trasa caracteristica tensiune-curent. Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Ianuarie 6, 2012 Partajează Postat Ianuarie 6, 2012 Poti pune o schema,sa-mi fac o idee?Din pacate,grafice nu sunt date,nici panou nu am,sa pot masura... Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Ianuarie 6, 2012 Partajează Postat Ianuarie 6, 2012 Trebuie sa coc una, am s-o postez... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum