Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Antena dipol

homer

Postări Recomandate

Buna ziua. Am inceput sa fac o antena pentru a prinde mai bine banda 2m in centru avand 146mhz.

Am folosit schema de aici http://www.m0ukd.com/Calculators/Slim_Jim/ pentru 146mhz.

Ca material pentru antena am folosit cablu de cupru de 4mm si dimensiunile le-am respectat pe cele de pe site. Intre fire exista o distanta de 4,5cm si inaltimea maxima a antenei este de 1.5m si spatiul unde este intrerupta 2.54cm. Cablul coaxial de 50ohmi este legat de cablurile antenei la 10.3cm de la baza antenei. Balunul l-am realizat prin indoirea de aproximativ 9 ori a coaxialului in jurul unei tevi cu diametru de 4cm.

Acum intrebarea este urmatoarea. Cu antena rubber duck prind unele canale intre 144 si 150mhz, dar cu cea confectionata reusesc sa prind doar un post de taxi pe la 169.000mhz. Ce este facut gresit ?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 5
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• yo7lhe

3

• homer

3

Zile populare

Top autori în acest subiect

Slim Jim nu e un dipol.Daca ai respectat dimensiunile si ai conectat cablul cum trebuie antena e foarte iertatoare si merge deobicei din prima.Mai mult ca sigur ai un scurt prin mufe, un cablu de proasta calitate sau contacte imperfecte.Ia aparatul de masura si ....succes.

Link spre comentariu

conexiunile si masuratorile sunt facute bine.Cablul e intreg de la cap la cap avand doar spatiul de 2.55cm.Am incercat sa mut cablul coaxial mai sus si mai jos pe firul antenei dar tot fara rezultat.Conexiunile sunt bune deoarece prind o statie de taxi pe 169.xxx si se aude dispeceratul foarte bine.Ce model de antena ar fi bun pentru receptie avand SWR ul cel mai mic la 146mhz?

Link spre comentariu

Ai verificat cablul coaxial si mufele sale? Cat e de lung si e de calitate?Dispeceratul are probabil cel putin 50 W si e relativ aproape.Poti obtine reflectata foarte buna daca folosesti un RG58 lung sau de calitate indoielnica(cam ce se gaseste prin magazine la 1-2 lei/m). Cu peste 10 m s-ar putea sa nu mai auzi mare lucru.Am gasit de curand mufe BNC din comert (cu 5 lei) care fac scurt in interior dupa sertizare.Eu folosesc acest tip de antene de multi ani fara probleme, dar cu cablu LMR400 si mufe de 14 lei.Incearca sa acordezi antena intai cu o bucatica de cablu de cca 50 cm verificata, vezi ce auzi si pe urma cupleaza cablul lung si vezi ce ramane :) - daca mai ramane ....Acordul se face mutand in sus/jos punctele de conexiune ale coaxialului la antena pentru a obtine reflectata minima.Dimensiunile antenei nu sunt chiar asa critice erori de cca 1 cm sunt tolerabile.

Link spre comentariu

Folosesc RG58 si are aproximativ 3 metri cablul. Pe el scrie 50ohm coaxial cable 080M ( este un cablu negru) fara folie de aluminiu.La mufa BNC cred ca e totul bine, sistemul e la fel ca cel de la cablu TV. Cablul central intra destul de adanc in interiorul mufei si nu exista posibilitatea scurtului.

Link spre comentariu

Inteleg ca folosesti un BNC cu filet pe cablu. E un model pe care nu il recomand, mai ales ca nu e pentru RG 58 ci doar pentru cabluri de 75ohmi - gaura pinului central e mai subtire decat firul central al RG58 deci nu face contact corect.Eu sunt SIGUR ca mufa e cu probleme.In radiocomunicatii nu ajunge sa para sau sa crezi ca e bine ce ai facut. Trebuie sa verifici cu aparate de masura pana gasesti problema si o rezolvi. Spor la treaba.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări