Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa mixta 40v/10A

Vizitator gdinca

Postări Recomandate

Vizitator gdinca

Cu catva timp in urma am dat peste sursa postata pe link-ul: http://www.hobbielektronika.hu/kapcsola ... gyseg.html , sursa care mi s-a parut interesanta (combinatia fericita intre o sursa in comutatie si una liniara) si in concluzie am realizat-o conform documentatiei.

Situatia se prezinta astfel:

Partea de masura si sursa liniara functioneaza perfect.

Partea de SMPS nu functioneaza, in sensul ca acel 555 nici macar nu oscileaza, conform schemei.

Am reusit sa-l fac sa oscileze legand grupul de diode D10,D17 la pinul 7 si nu la pinii 6 si 2 cum e in schema.

In aceasta situatie sursa functioneaza (se regleaza tensiunea si curentul pe sarcina) dar nu se obtine dezideratul major al schemei si anume caderea de tensiune de 1-2volti pe regulatorul serie indiferent de tensiunea de iesire. Altfel spus nu se face modulatia PWM pe 555.

Intrebarea mea este daca s-a mai incumetat cineva sa o faca si ce probleme a avut.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 7
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Dr.L

1

• cipriyan123

1

• radusa

1

Vizitator smilex

Ok, am vazut, mai bine zis m-am chinuit sa vad. Asa cum arata schema, descarcarea s-ar face prin 12k de la un generator prin 5k, adica nu ar putea avea loc. Legandu-le la pin 7, descarcarea se face oricum, se pun ambele la masa. Ma intriga valoarea R1=12K. Diferenta de tensiune se transforma in curent mai mare de incarcare care scurteaza Ton. Acelasi lucru il face si tensiunea mai mare de pe sunt. Este important ca dioda D12 sa fie schottky (BAT46?).

Link spre comentariu
Vizitator gdinca

Multumesc smilex pentru interesul acordat.

Schema completa, cu o definitie f. buna o gasesti aici: http://www.hobbielektronika.hu/kapcsola ... i_rajz.jpg

Iar pe link-ul initial (http://www.hobbielektronika.hu/kapcsola ... gyseg.html ) gasesti, cam pe la jumatatea paginii, un tabel unde daca dai click poti vedea cablajele, dispunerea componentelor si cateva poze.

Din pacate nu stiu ungureste sa pot citi cele 7 pagini in care autorul descrie schema dar inclin sa cred ca omul chiar a facut aceasta sursa si ca i-a si functionat, mie docamdata nu.

Ma ambitionez totusi sa o pun in functiune intrucat imi place foarte mult ideea de a combina avantajele unei surse in comutatie cu ale uneia liniare. Prin anii '70 IEMI avea in fabricatie sursa I4104 care era construita pe un principiu asemanator dar realizata numai cu componente discrete.

In momentul in care voi avea rezultate concrete nu voi ezita sa le public.

As fi bucuros daca si alti forumisti ar ataca acest subiect.

Link spre comentariu

Foarte interesanta schema.IC 555 se pare ca este totusi un generator de impulsuri si nu un oscilator. Dar nu este legat in mod traditional, avand in vedere ca iesirea lui trebuie sa fie permanent pozitiva, pt a tine deschis Mos-ul de jos.Presupun ca diferenta de tensiune pe Mos-ul de sus si/sau caderea de tensiune pe R51 fac ca sa inceapa incarcarea condensatorului C1. In functie de tensiunea si curentul cu care se incarca C1, vom avea pe iesirea 555 impulsuri negative care vor bloca Mos-ul de jos. Deci dupa cum vad eu, 555 trebuie sa stea deschis permanent sau cel mult sa dea niste impulsuri rare de inchidere si numai daca se intrunesc conditiile impuse de tensiune si/sau curent prin Q10 si/sau Q11, sa inceapa sa genereze impulsuri tot mai dese. Impulsurile vor fi extrem de scurte datorita valorii mici a lui C1.Daca nu functioneaza inseamna ca Q10 si Q11 nu se deschid. Important intradevar ca diodele D12, D19 si D20 sa fie Schottky.Verificati functionarea si in acest mod. Succes

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări