Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sistem de iluminat cu panou solar pentru o singura camera

alex69boss44

Postări Recomandate

Ceva interesant aici: http://prutix.ro/celule_fotovoltaice/Ce ... oltaice_4WMi se par acceptabile ca pret si poti iesi mai ieftin daca construiesti singur un panou cu 36 de astfel de celule. Asta ar fi o alta idee.

Mare grija la celulele alea eu am folosit astfel de celule si nu au un randament tocmai bun .Saracii oameni ,f frumos din partea ta .p.s eu am un panou auto care are celule monocristaline f sensibile chiar si la lumina fara soare produce ,pot sal donez spre acea familie numai ca nu stiu cum .in gol produce 20v nu stiu cati vati, dar cred ca se poate cu el incarca un acumulator de 12v 5A.
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 91
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• alex69boss44

36

• Piotr67

7

• The Stressmaker

5

• Ticu

5

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vizitator pisica matache

Laudabila initiativa,domnule @arcadius;daca gasiti o cale sa trimite-ti panoul,ar fi utile cateva caracteristici ale sale;daca aveti timp,conectati de ex doua becuri inseriate de 12V,la 10-15W si masurati tensiunea si curentul debitate de acesta,daca s-ar putea,in cateva perioade diferite ca lumina.Ar fi utile datele,pentru a se gasi o solutie optima pentru incarcarea acumulatorului.

Link spre comentariu

Am gasit celule solare si se pare ca este mai ieftin daca construiesc eu panoul.In plus are si putere mai mare.Am gasit :Celule solare fotovoltaice 3' x 6' * Average Power (Watts): 1.75 Wp * Average Current (Amps): 3.5 Imax * Average Voltage (Volts): 0.5 Vmax * Thickness 200 ìm = 0.2 mm * Exact dimension: 3 1/4 inches x 6 inches, or 80 mm by 150 mm * Weight: Just above 6 grams, or 0.2 oz. 36 bucati - 7 ron/bucDupa calculele mele 36 de bucati = 250lei36 de celule inseriate , 36*05Vcelula=18V36 de celule inseriate dau 18V si 3,5A18V*3.5A=63W ceea ce este cu mult peste panoul de 10W pe care vroiam sa il cumpar initial.Date valabile pe soare puternic.Daca am gresit undeva rog ca cineva sa ma corecteze.

Link spre comentariu

36 de celule inseriate , 36*05Vcelula=18V36 de celule inseriate dau 18V si 3,5A18V*3.5A=63W ceea ce este cu mult peste panoul de 10W pe care vroiam sa il cumpar initial.Date valabile pe soare puternic.

Calculul este corect. Cu 3,6 A poti incarca un acumulator cu capacitatea de 36A/h stiind ca, curentul de incarcare trebuie sa fie 10% din capacitatea acumulatorului.Un tutorial excelent pentru construirea unui panou solar il gasesti aici: http://cumsefaceunaalta.blogspot.com/20 ... r-diy.htmlNumai bine si spor la construit!
Link spre comentariu

Laudabila initiativa,domnule @arcadius;daca gasiti o cale sa trimite-ti panoul,ar fi utile cateva caracteristici ale sale;daca aveti timp,conectati de ex doua becuri inseriate de 12V,la 10-15W si masurati tensiunea si curentul debitate de acesta,daca s-ar putea,in cateva perioade diferite ca lumina.Ar fi utile datele,pentru a se gasi o solutie optima pentru incarcarea acumulatorului.

Panoul auto , dimensiunile lui sunt 120mm x300mm . nu cred sa scoata mai mult de 1A si era prevazut sa se tina pe bordul masini pentru a incarca acumulatorul masini sau sa-si pastreze curentul acumulatorului . eu am dat cam 150ron de la carefor. Ideia este ca daca se va lega in paralel cu inca un panou poate ajuta incarcarea .
Link spre comentariu

@pisica matache: o corectie. Un panou solar seamana cu o sursa de curent constant (aproximarea cea mai rapida), pentru o iluminare constanta si asta inseamna ca tensiunea pe panou va scadea odata cu cresterea incarcarii panoului(scaderea rezistentei de sarcina). Asta inseamna ca tensiunea la iesirea unui panou cuplat direct la un acumulator este aceeasi cu cea a acumulatorului.Faptul ca se adauga doar o dioda intre panou si acumulator este o varianta mai simpla decat o sursa in comutatie cu randament 80%, plus ca este redusa si complexitatea montajului. Dupa mine, cu cat mai putine piese cu atat este mai usor de reparat tinad cont ca montajul nu va fi acesibil oricand.O mica atentionare la varianta cu mosfet. Aproape toate mosfet-urile de putere comerciale au dioda zener incorporata care este echivalenta cu o dioda normala cand mosfet-ul este alimentat invers (noaptea tensiunea acumulatorului este mai mare decat cea a panoului). De aceea prefer un releu aici (exista relee de 2A cu bobina la 12V care au un curent de mentinere de 30mA, curent extras numai la atingerea incarcarii maxime, la schema mentionata anterior in link). Totusi, montajul nu este mai simplu si mai fiabil decat o dioda schottky inseriata intre panou si acumulator...Cat despre radio, m-am gandit la cele cu baterii de 3V datorita consumului scazut, de numai 0,3W. Rezolvarea palpairii ledurilor se face cu un condensator de filtraj de valoare mare, in paralel pe radio. O varianta de compromis ar fi un incarcator auto de telefon, cuplat la acest radio, pentru ca nu am cunostinta de radiouri care sa consume sub 1W alimentate la 12V.Cat despre panoul mai puternic decat cel recomandat pentru acel acumulator, presupun ca avantajul acestuia va fi iarna, cand iluminarea este scazuta si ziua este scurta. S-ar putea adauga un regulator de curent cu LM317 care poate fi suntat cu un intrerupator pe timp de iarna. Deja seamana a regulator de incarcare...

Link spre comentariu

Am gasit celule fotovoltaice Bosch de 4,39W la 11lei celula dar acest proiect in care sunt implicat nu dispune de un un buget foarte mare.Bugetul pentru celule ar fi undeva la 250 lei.LE.Cred ca este vorba despre aceeasi persoana numai ca am gasit pe un alt site anuntul.Iar tipul respectiv doreste plata in avans ceea ce nu accept cand vine vorba de trimis bani unui necunoscut.

Link spre comentariu

Am fost azi sa caut profil de aluminiu in forma de "L" pentru panoul fotovoltaic.Cand am vazut ce preturi au am ramas :qetrwe .Un profil de 2m lungime 48 lei.Nu ma asteptam la asa preturi.

Link spre comentariu

Am fost azi sa caut profil de aluminiu in forma de "L" pentru panoul fotovoltaic.Cand am vazut ce preturi au am ramas :qetrwe .Un profil de 2m lungime 48 lei.Nu ma asteptam la asa preturi.

Eu am facut panourile singur acasa si cu mult mai eftin fata de cum intentionezi sa faci . Mult mai simplu si eftin sa faci o rama din cornier de fier care destul de usor de procurat . Panoul il faci in felul urmator:Cumperi doua geamuri normale de 4mm la lungimi corespunzatoare sa incapa 36 celule, bagheta de termopan umpluta cu silicagel pentru absorbirea umiditati . baghetele se lipesc cu ,banda cauciucata lipicioasa pe ambele fete una de bagheta si cealalta de geam .Celulele se prind , cate un punct de silicon de un geam . se incarca marginea intre geamuri cu silicon .Nu mai este nevoie de folosirea profilului de aluminiu ci se pune silicon pe cornierul de fier ,pentru lipirea panoului. Numai asa se poate economisi .Tot ce trebuie sa ai si care sunt f inportante sunt celulele .
Link spre comentariu

Mai jos este este o poza facuta vara aceasta cu locul unde doresc sa le montez acest sistem de iluminat:

Asa arata minipanoul cu led-uri. Contine 36 de led-uri albe si un stabilizator de tensiune L7812C.Maine il pun la posta, dar mai pe seara. Numai bine.

post-55937-139829366449_thumb.jpg

Link spre comentariu

In link-ul catre tutorialul pentru constructia unui panou solar am vazut ca se poate folosi pentru constructie profil L si de plastic, in locul celui de aluminiu si care este cu mult mai ieftin. Profilul se lipeste cu silicon de geamuri. Se gaseste la Practiker in multe dimensiuni si tipuri.Succes!
Link spre comentariu

Super.Multumesc inca o data pentru ajutor Piotr67Pana marti cel tarziu voi da comanda de celulele fotovoltaice.Am hotarat sa iau: * Average Power (Watts): 1.75 Wp * Average Current (Amps): 3.5 Imax * Average Voltage (Volts): 0.5 Vmax * Thickness 200 ìm = 0.2 mm * Exact dimension: 3 1/4 inches x 6 inches, or 80 mm by 150 mm * Weight: Just above 6 grams, or 0.2 oz.

Link spre comentariu
Vizitator igy

Daca va este folositoare informatia:se gasesc afara panouri mono ,de 30 de W ,cu aproximativ 230 de lei cu transport inclus.Cred ca daca este sa-l faci cum trebuie,sa-ti functioneze cativa ani, s-ar putea sa nu iesi cu mult mai ieftin-dupa parerea mea! Un regulator(Steca) de 6 A este cam 110 de lei in Romania.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări