alex69boss44 Postat Ianuarie 4, 2012 Partajează Postat Ianuarie 4, 2012 In primul rand Un An Nou Fericit la toata lumea. Deci...sa o luam cu inceputul.Cunosc o familie formata din 2 membri (mama 82 ani si fiu 54ani )care locuiesc intr-o singura camera, in conditile foarte grele, si fara curent electric.Folosesc lumanari pentru a lumina noaptea.Vreau sa le fac un sistem de iluminat compus dintr-un panou fotovoltaic,controller de incarcare,acumulator si un bec economic pe leduri.Dintre toate acestea detin 2 acumulatori de tractiune cu plumb de la o trotineta electrica.Tensiune 12v, aprox 5,4A fiecare.M-am gandit sa cumpar un astfel de panou solar http://www.conexelectronic.ro/produs.php?id=121676 , acest controller de incarcare http://www.conexelectronic.ro/produs.php?id=128785 , si un bec pe leduri http://www.okazii.ro/catalog/58892172/b ... d-uri.html Becul il voi modifica ca sa funtioneze la 12V.Ma voi folosi de acest calculator:http://ledcalculator.net/. Credeti ca va da randament?Orice sfat este binevenit. Prin link-urile din acest post nu doresc nicidecum sa fac reclama,pur si simplu doresc ajutor din partea unor cunoscatori in domeniu. Multumesc. LE:Se pare ca regulile sunt foarte drastice in ceea ce priveste reclama asa ca voi scrie aici specificatiile panoului solar,ale controllerului de incarcare si ale becului Panoul solar: APPLICATIONS: 12V stand-alone systems (or multiples) The FVG 36 modules are ideal for stand-alone systems, public and private lighting, survey and data transmission systems, road signs, telecommunication and other specific applications. FEATURES: • Excellent performances even during low solar radiation (cloudiness, morning or evening) • Heavy load mechanical resistance: TÜV certified (5.400 Pa tested against snow and 2.400 Pa test against wind) • A-grade solar cells • Solar-grade tempered prismatic glass • Strict and continuous quality controls during all the production phases up to shipment ELECTRICAL FEATURES • Power Peak Pm (W): 10 • Maximum Power Voltage Vm (V): 17.50 • Maximum Power Current Im (A): 0.57 • Open Circuit Voltage Voc (V): 21.00 • Short Circuit Current Isc (A): 0.66 • Maximum System Voltage (VDC) 600 • Max-Series Fuse (A): 5 • Operating / Storage Temp. (°C): - 40 ~ + 85 • Dielectric Insulation Voltage (VDC): 1,800 max STC: Irradiance 1,000 W/m², module temperature 25 °C, AM=1.5 Power measurement tolerance: ± 5% MECHANICAL FEATURES • Cell Size (mm): 78 x 25 • Number of cells: 36 cells - monocrystalline silicon • Front Glass: tempered glass • Frame: anodized aluminium alloy • Junction box: with screw terminals or with cables and connectors type MC3 or MC4 • Dimensions: 270 x 380 x 28mm Controller incarcare: Caracterisici: • Control profesional al tensiunii scazute, protectie la suprasarcina • Se utilizeaza la iluminat, camera de luat vederi, aparat de inregistrare, etc. • Instalare si operare usoara Specificatii: • Tensiune DC de iesire: 3V, 6V, 12V (± 10%) • Curent DC de iesire: max. 4A • Tensiune optima de intrare (baterie): 13,5V ± 10% • Tensiune de protectie la descarcare: <= 10.5V • Tensiune de protectie la supraincarcare: >= 15V • Panou solar: - curent de lucru: <= 5A - tensiune in gol: 21 ~ 24V • Acumulator recomandat: 12V/ 10 ~ 40Ah etans, pe baza de plumb • Temperatura de lucru: -10°C ~ +42°C, umiditate : <= 80% • Dimensiuni: 120 x 80 x 22mm • Siguranta: 5 x 20mm, 5A/250V, rapida Bec: Detalii te tensiune de lucru: 230 V/ 50 Hz- soclu: E27- putere: 1,8 W- unghi de cuprindere: 60- numar LED-uri: 38- culoare: alb Link spre comentariu
Ticu Postat Ianuarie 5, 2012 Partajează Postat Ianuarie 5, 2012 Pare acceptabila solutia propusa. Cateva observatii:- acumulatorii banuiesc ca sunt folositi, sper sa mai aiba macar jumatate din capacitatea nominala. Oricum acumulatorul il poti schimba ulterior daca nu satisface nevoile utilizatorului.- utilizarea in paralel a 2 acumulatori presupune ca sunt identici ca parametri electrici si ca uzura.- ai neaparat nevoie de orientarea spre sud a panoului solar, intr-o zona fara umbre.- mi se pare laborioasa modificarea unui "bec" cu leduri pentru 220V/1.8W; ai putea folosi un "bec" cu leduri de 12V pentru automobile, de putere asemanatoare sau mai mare.- daca totusi faci modificarea, poti face grupari serie de cate 3 leduri albe (3V pe fiecare) si o rezistenta de 300 ohmi; iti asigura 10mA la 12V. Link spre comentariu
Piotr67 Postat Ianuarie 5, 2012 Partajează Postat Ianuarie 5, 2012 alex69boss44 a spus: Bec:Detalii te tensiune de lucru: 230 V/ 50 Hz- soclu: E27- putere: 1,8 W- unghi de cuprindere: 60- numar LED-uri: 38- culoare: albSalutare si La multi ani!. Aduc si eu o observatie: becurile cu led-uri la 220v sunt destul de scumpe si, recent am observat ca nu sunt asa fiabile. Avea cineva si dupa o luna de functionare, s-au ars. Tot cu dulie E27 si tot de 1,8W. O idee de a face lumina tot cu leduri si tot la 12V, ar fi sa folositi led-uri albe de brichete. Zac foarte multe pe drumuri aruncate de fumatori dupa ce se consuma gazul. Drept este ca acele leduri au o calitate slaba, nevand toate aceeasi nuanta de alb (am gasit albastrui, verzui, galbui), insa sunt extrem de ieftine (1 leu toata bricheta). Si le legati cum a mentionat Dl. Ticu, cate 3 in serie cu un rezistor de aprox 300 ohmi (270 sau 330 valori mai uzuale), apoi grupuri de cate 3 in paralel. Eu am facut o aplica cu 48 de leduri albe recuperate din brichete. Lumineaza super, de consum nu mai vorbesc.Sanatate si numai bine! Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Ianuarie 5, 2012 Partajează Postat Ianuarie 5, 2012 In primul rand as vrea sa salut gestul celui ce a initiat acest subiect,abia dupa aceea as face cateva remarci.Poate ca mai intai ar fi utila parerea celor ce au utilizat,sau utilizeaza panouri solare;ei ar putea spune daca panoul in discutie,poate asigura energia necesara iluminarii unei camere;in al doilea rand as zice ca e nevoie de pierderi cat mai mici,pentru a folosi eficient energia produsa de panou.Desi ieftine,ledurile aduse in discutie au o eficienta scazuta.As zice ca in cazul de fata,avand in vedere tensiunea de alimentare de 12V,ar merge folosite 3-4 leduri de un watt,inseriate,alimentate de o sursa de curent constant liniara,care ar permite si reglarea luminozitatii in functie de necesitati.In ce priveste controllerul de incarcare,acesta ar putea fi facut,de preferat in comutatie,pentru un randament cat mai bun,iar banii economisiti folositi pentru leduri si acumulatori.In ce priveste acumulatorii,pentru inceput sunt buni si cei de scuter,desi mi-e teama ca nu mai au capacitatea inscrisa pe ei.Avand in vedere destinatia acestui proiect,poate se va gasi printre noi cineva care sa aibe un asemenea acumulator,care nu-i mai foloseste.Daca se va merge pe folosirea ledurilor de putere,eu ma angajez sa fac sursa de curent pentru acestea,sursa care va face si decuplarea ledurilor,cand tensiunea pe baterie ar scadea sub 10,5V de exemplu.Controllerul de incarcare,n-ar trebui sa faca decat decuplarea incarcarii,cand tensiunea pe baterie ar ajunge la 13,5-14V. Link spre comentariu
Ticu Postat Ianuarie 5, 2012 Partajează Postat Ianuarie 5, 2012 Pana la urma intreg controllerul de incarcare ar putea fi confectionat (de exemplu cu un PIC sau ATMEGA) pentru a iesi mai ieftin; totul e sa fie o schema verificata si o executie robusta ca sa nu dea batai de cap in timp. Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Ianuarie 5, 2012 Partajează Postat Ianuarie 5, 2012 Eu ma gandeam la o sursa in comutatie cu LM2596ADJ,de exemplu,care poate asigura 3A,care sa primeasca la intrare tensiunea variabila generata de panou,iar la iesire sa asigure o tensiune constanta de 13,5-14V. Link spre comentariu
Piotr67 Postat Ianuarie 5, 2012 Partajează Postat Ianuarie 5, 2012 pisica matache a spus: Eu ma gandeam la o sursa in comutatie cu LM2596ADJ,de exemplu,care poate asigura 3A,care sa primeasca la intrare tensiunea variabila generata de panou,iar la iesire sa asigure o tensiune constanta de 13,5-14V. Si cand e umbra iar panoul produce sub 12v sau noaptea? Sursa trebuie sa fie alimentata din acumulator, nu direct din panoul solar. Intre panou si acumulator se monteaza un regulator de incarcare.L.E. Scuze, nu vazusem postul de mai sus al Dl.Ticu. Sursa e pe post de regulator de incarcare. Link spre comentariu
alex69boss44 Postat Ianuarie 5, 2012 Autor Partajează Postat Ianuarie 5, 2012 Multumesc tutor pentru sfaturi.Bateriile in timp le voi schimba.M-am gandit si la leduri de bricheta...As iesi mai ieftin cu ele..cred.Pe data de 10-11 voi comanda panoul fotovoltaic si controller-ul.Mai jos este este o poza facuta vara aceasta cu locul unde doresc sa le montez acest sistem de iluminat: Link spre comentariu
Piotr67 Postat Ianuarie 5, 2012 Partajează Postat Ianuarie 5, 2012 alex69boss44 a spus: Mai jos este este o poza facuta vara aceasta cu locul unde doresc sa le montez acest sistem de iluminat:Bietii oameni....Maine am sa-ti contruiesc un mini panou cu leduri albe de genul celor din poza dar pt. 12V. Mai ramane sa vedem cum vor ajunge la dumneata.Stima. Link spre comentariu
alex69boss44 Postat Ianuarie 5, 2012 Autor Partajează Postat Ianuarie 5, 2012 Multumesc frumos.Aceasta este adresa mea de messenger :alexyammy. Da-mi te rog add. Link spre comentariu
The Stressmaker Postat Ianuarie 5, 2012 Partajează Postat Ianuarie 5, 2012 Orice regulator serie aduce pierderi in circuit. Mai degraba un regulator paralel ar fi potrivit aici. Este simplu de obtinut dintr-un 7812 (iesirea legata la masa pentru a forma un zenner de putere, se poate echivala printr-un 2N3055 si o dioda zenner de 12V in baza acestuia conectata la colector) inseriat cu doua 1N4007 (sau una, la varianta cu 2N3055) si cu o siguranta fuzibila de 1A tot montajul pus in paralel pe acumulatori (fiecare cu o siguranta fuzibila de 2A). Astfel, la aproximativ 14V incepe limitarea tensiunii tinand cont ca acumulatorii sunt cel mai probabil vrla sau agm. Pana la acea tensiune consumul este infim iar toata tensiunea debitata de panou, inseriat cu o dioda schottky (pentru a exista o cadere serie cat mai mica evitand descarcarea acumulatorului prin panou, noaptea). Se poate inlocui dioda serie cu un montaj cu mosfet sau cu relee (ca in discutia de aici viewtopic.php?f=74&t=90909&start=75#p855613 , unde balastul poate fi regulatorul de 14V, pentru a se evita arderea bobinei releului pe timp de vara) castigandu-se 200mW prin marirea complexitatii montajului...Ca idee, panoul fotovoltaic daca debiteaza 0,57A, la iluminare maxima, adica vara, in acumulatori de 2x5,6Ah, ii trebuie aproximativ 20 ore de soare ca sa incarce ambii acumulatori. Singura metoda pentru a compensa scaderea iluminarii, si a puterii debitate de acesta pe timp de iarna, folosind numai acel panou fotovoltaic, atunci cand ziua este mai scurta, este confectionarea unor "reflectoare" gen "aripioare" din tabla lustruita care sa "focalizeze" lumina in panou si care sa poata fi demontate usor pe timp de vara.Testeaza acumulatorii pentru rata de autodescarcare si foloseste-l pe cel care are aceasta rata cat mai mica, eventual foloseste o dioda pentru a-l incarca si pe celalat daca se observa ca regulatorul intra in functiune pe timp de iarna. Testarea o faci simplu, incarcand acumulatorii la 13,5V si notand timpul, in zile, pana cand ajung la 11V. Cel care ajunge mai repede la 11V, are o eficienta mai mica, avand autodescarcarea mare. Folosind ambii acumulatori conectati simultan, fiecare adauga rata proprie de autodescarcare marind pierderea de energie daca, pe timp de iarna, nu se atinge incarcarea maxima.Pana la urma puterea necesara pentru panou este direct proportionala cu numarul de led-uri, orele de zi senin (panoul are 5-10% eficienta pe timp noros, specific perioadei toamna-iarna, de aceea am mentionat autodescarcarea acumulatorilor) si orele necesare pentru iluminarea camerei.Daca la testul pe care il vei face la locatie exista putere necesara pentru alimentarea unui radio mic, ar fi o idee buna adaugarea acestuia. Poti incerca urmatorul artificiu. Daca, sa zicem, radioul consuma 3V si 100mA atunci folosesti 5 siruri a cate 2 led-uri de bricheta (plus rezistentele de balast), inseriate intre ele si apoi inseriate cu radioul asa functionand si acesta cu un randament total acceptabil. Poate @Piotr67 ia in calcul aceasta situatie la alcatuirea montajului cu led.Am observat in poza ca este zona de munte sau pe aproape. O posibila idee este si constructia unei eoliene mici, de 5-10W, care sa compenseze pe timp de iarna scaderea de putere debitata de panourile solare.Poate, din tot ce am scris o idee tot e buna de folosit. Link spre comentariu
alex69boss44 Postat Ianuarie 5, 2012 Autor Partajează Postat Ianuarie 5, 2012 Este zona de deal.Nu prea bate vantu.Daca era in apropiere vreun parau treaba era mult mai simpla.Aveam doua motorase de 100 W cc pe care le puteam folosi ca generator. Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Ianuarie 5, 2012 Partajează Postat Ianuarie 5, 2012 @The Stressmaker,ideea cu regulatorul paralel nu e rea,este posibil ca randamentul sa se apropie de a unei surse in comutatie,avand in vedere diferenta maxima de doar cca 3V dintre panou si acumulator;Chiar si un regulator serie ar merge,doar ca trebuie unul cu mosfet,pentru a minimaliza pierderea de putere cand tensiunea panoului e foarte apropiata de 14V.Cred ca in cazul asta n-ar mai fi nevoie de dioda inseriata cu panoul,mosfetul din regulator fiind blocat cand tensiunea panoului e mai mica ca a acumulatorului.Ideea cu radioul,desi ingenioasa,nu cred ca merge;datorita consumului proportional cu volumul,curentul prin leduri va varia functie de volum.Daca va fi cazul,tot un radio la 12V este mai economic,gen auto.Nu ma pricep la panouri solare,dar aproape 200lei pentru 10W,mi se pare cam mult;poate cineva stie o sursa mai convenabila ca raport performanta/pret. Link spre comentariu
Piotr67 Postat Ianuarie 6, 2012 Partajează Postat Ianuarie 6, 2012 Ceva interesant aici: http://prutix.ro/celule_fotovoltaice/Ce ... oltaice_4W Mi se par acceptabile ca pret si poti iesi mai ieftin daca construiesti singur un panou cu 36 de astfel de celule. Asta ar fi o alta idee. Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Ianuarie 6, 2012 Partajează Postat Ianuarie 6, 2012 Pretul pare atractiv,din pacate tensiunea mica pe celula de 0,5-0,6V este o problema.Ar trebui peste 20 de bucati inseriate.Ar exista solutia folosirii unui nr mai mic de celule,prin folosirea unor acumulatori li-ion,sau tot cu pb,de 6 sau 12 volti,dar incarcati printr-o sursa in comutatie,ridicatoare de tensiune. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum