Vizitator Mordor Postat Ianuarie 4, 2012 Partajează Postat Ianuarie 4, 2012 In ultima vreme vad ca piata se umple de asa zisele becuri cu LED-uri economice in ciuda becurilor normale economice.Preturile,ca si la cele economice,difera de la cele mai ieftine,cu un nr mic de LED-uri,la preturi mari,cu un nr mai mare de LED-uri.Acum ma intreb,merita astfel de becuri in locul celor economice?In sensul daca ofera gama luminoasa calda si puterea luminoasa suficienta.Am vazut ca sunt cu LED-uri normale dar si cu SMD-uri.Care e diferenta,si care ar fi mai avantajoase la spectrul luminos si puterea luminoasa?In mod normal cu cat sunt mai multe LED-uri cu atat puterea luminoasa ar fi mai mare.E o investitie ce se merita,cu amortizare in timp?Avantaje,dezavantaje? Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Ianuarie 4, 2012 Partajează Postat Ianuarie 4, 2012 Vad ca ai vazut numai becoleduri chinezesti, dintre primele.Sant ele ieftine,dar corectarea vederii e scumpa (orelist,consult,ochelari). Daca vrei un becoled adevarat 'pureca' un pic subiectul. (+)E o investitie in timp un astfel de becoled,dar tinind cont de trendul ascendent al pretului la energie amortizarea se va face accelerat. (+) Durata de viata e de 40 000h...60 000h si poate trece de 100 000h la becoledurile cu amoled . (+) Sant dispozitive 'verzi'. (-) Pretul. Link spre comentariu
Vizitator Mordor Postat Ianuarie 4, 2012 Partajează Postat Ianuarie 4, 2012 Probabil.M-am uitat prin magazine,dar si un pic pe net.Prefer sa discut problema decat sa iau teapa cu reclama.Pretul pentru mine nu ar fi o problema.Ce caut e sa aiba luminozitate cat mai mare,imi place sa am casa puternic luminata si sa aiba lumina calda.Nu suport lumina rece,alba.Ar fi vreun producator mai valabil? Link spre comentariu
Spitfire Postat Ianuarie 4, 2012 Partajează Postat Ianuarie 4, 2012 Se gasesc astfel de becoled-uri, in forma de fluorescent tube-replacement, au 120 cm lungime, inlocuiesc astfel un tub de 36W, consum 18W, cca.2000 lumeni, , in RO am gasit la 470 lei. Cam scump...CRI-ul este excelent, lumina pure white, se pot vedea de bucuresteni in statiile de metrou "Jiului" si "Parc Bazilescu". Exista si mai ieftine pe piata, la cca. 40 euro, dar nu au decat un CRI de 74 Ra9, cam slab...din punctul de vedere al consumului, nu renteaza inlocuirea tuburilor fluorescente cu LED, exista acum tuburi T5 cu randament si CRI excelente, de la cunoscuta firma olandeza, la pret de 30 lei/tub de 32W, dar inlocuirea cu LED renteaza in locuri unde sunt necesare un numar mare de aprinderi/stingeri, durata de viata mare, si mai ales in cazul in care sunt disponibili 12V, dar nu si 230V(rulote, piscine, fantani arteziene).Acolo LED-ul e imbatabil. Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Ianuarie 4, 2012 Partajează Postat Ianuarie 4, 2012 Toshiba,Panasonic,Philips...dar nu din RO!De asemenea ,chinezi imita destul de bine.Becoledurile au data in general puterea de iluminare relativa,un becoled de 8,4W lumineaza cat un bec de 85W (asta in RO) sau in lumeni(in mod normal); se poate aproxima 10 lumeni la 1W ,de ex becul de 85W are 845lm.Alt aspect e unghiul de iluminare: cu cat mai mare,cu atat mai bine.Nuanta luminii(albastruie sau mai putin) se numeste temperatura de culoare si se exprima in K. Este pe net explicarea temperaturii de culoare.Fiecare becoled are trecuta,pe langa tensiunea de functionare ,putere,sa si temperatura de culoare (inamplator si alea chinezesti au,dar tot naspa sant).CRI (cu wikipedia afli si cei cu asta) e bine sa fie mare,sa nu te apuce durerile de cap dupa un timp de stat in lumina becoledului cu CRI mic (65?) ;la becoledurile adevarate apare si ala scris pe ambalaj/prospect..........................................Depinde la ce vrei sa-l folosesti:la veioza e ok cu orice unghi de dispersie,in tavan... . Link spre comentariu
Vizitator Mordor Postat Ianuarie 5, 2012 Partajează Postat Ianuarie 5, 2012 Pai,intentionez sa schimb in toata casa,bec cu bec,daca ajung la concluzia ce merita.Am mai vazut si Osram prin magazine.Oricum,piata e suprasaturata de chinezarii...dar macar sa fie o chinezarie cu marca. Link spre comentariu
Vizitator murdock skillz Postat Ianuarie 6, 2012 Partajează Postat Ianuarie 6, 2012 pentru cei interesati de cumpararea unor becuri philips cu led garantate 15 ani dati click aici pentru mai multe detalii http://www.elforum.info/viewtopic.php?f=59&t=101159&p=914280#p914280 Link spre comentariu
Vizitator Mordor Postat Ianuarie 6, 2012 Partajează Postat Ianuarie 6, 2012 Inca nu am vazut modelul asta,prezentat acolo.Variante care sa inlocuiasca becurile economice de 120-150W luminozitate? Link spre comentariu
validae Postat Aprilie 1, 2012 Partajează Postat Aprilie 1, 2012 Daca ai ceva experienta in electronica, nu foarte multa, poti sa incerci singur asta fara costurile imensepe care le cer acum diversii producatori.Pune mana si cumpara leduri superflux de la Zex... sau Miva...si insira-le pe o bara de cablaj acoperita cu folie alba reflectorizanta . Le poti alimenta cu una din schemele pe care le gasesti pe acest forum, mai citeste si alte postari. Sunt sigur ca la pretul la care iei un bec de firma de 20W echivalent luminos, vei realiza un dispozitiv de cel putin 100W echivalent.Personal am realizat cu doar 9 leduri Piranha superflux montate intr-un fost bec economic CFL un bec de veioza care mi-a depasit asteptarile, lumineaza cam ca un bec de 25W clasic. Si m-a costat doar vre-o 10Ron daca socotesc toate componentele, desi eu am cumparat doar ledurile, restul le-am avut - 4diode 1N4007, condensator 100microFarad/50V, condensator 2microfarad/400Vca, dioda Zener 33V/1W Link spre comentariu
blazeu Postat Aprilie 10, 2012 Partajează Postat Aprilie 10, 2012 Modul de abordare al problemei difera de la persoana la persoana."Indemanaticii" vor recomanda manufacturarea (presupune destule cunostinte in domeniu si un volum de munca uneori surprinzator de mare!)Altii vor face reclama (mai direct sau mai subtil!) la un produs sau la altul.Sau se vor cauta solutii mai "prietenoase" economic....Personal, eu cred ca iluminatul cu LED mai are pana la maturizare. Solutiile disponobile sunt fie FOARTE scumpe, fie, in special cele mai accesibile (am evitat termenul de "chinezarii", TOATE sunt manufacturate in PRC), au o componenta spectrala NASPA (unele cu spume!) si le suspectez ca stau prost si la durata de viata (problema intalnita si la CFL-uri!). Una din calitatile LED-urilor ar fi fost durata de viata mare (zeci de mii->peste suta de mii de ore) insa acest mit s-a format de la LED-urile destinate semnalizarii luminoase care au solicitarea redusa si bine controlata. Solicitarea la un LED pentru iluminat e MULT MAI INTENSA, in plus LED-ul ALB functioneaza tot pe baza de fluorescenta (avand studii de electronica TREBUIA sa stiu ca mecanismul cuantic prin care genereaza fotoni jonctiunea LED-ului produce o radiatie MONOCROMA - spre deosebirede lumina "alba" care e policroma!).Ce as recomanda eu? Iluminatul incandescent clasic, in special pentru utilizarile ocazionale (camara, debara, pod, beci) e imbatabil prin pret mic. Unora le place enorm si culoarea. Eficienta: 2-5%Cea mai apropiata varianta "imbunatatita" e "halogenul", insa acesta, lucrand mai fierbinte e pretentios, impunand un mod de limitare al socului de curent la aprindere (variator, comutator electronic, transformator la 12/24V). Eficienta cu 30% mai buna ca incandescentul clasic.Pentru spatii care necesita iluminat de durata (situatia caracterizeaza mai ales institutii gen spitale, magazine, fabrici, insa poate fi aplicata si in mediul casnic in holuri, bucatarii), iluminatul fluorescent e compromisul ideal de economie si durabilitate (exista si tuburi daylight cu lumina foarte placuta, in opinia mea).Marele minus al acestei solutii solutii e forma putin flexibila a tubului drept. Eficienta de 3-5 ORI mai mare decat la incandescentul clasic (depinde de pierderile pe elementele de control a curentului prin tub)"Becurile economice" (aka CFL) reprezinta o forma de aplicare a fluorescentei pentru duliile tipice becurilor cu incandescenta; problema lor principala e racirea necorespunzatoare din peste 50% din lampile construite pentru becuri cu incandescenta (care nu sunt deranjate de functionarea la 150-200 grade Celsius) (CFL-urile de marca au rezolvat onorabil problema durabilitatii si a temperaturii de culoare; ultimul semn de intrebare e durabilitatea in situatia unui numar mare de aprinderi). Eficienta e comparabila cu a tuburilor clasice, insa din cauza suprafetei reduse, e mai aproape de minima limitelor prezentate.In fine, iluminatul "de fitze" pe vitrine, bolti si arteziene cu LED....Mai exista si iluminat pentru situatii speciale, in afara retelei (iluminat de urgenta, pe autovehicole, rulote, barci s.a.), unde LED-ul e prima alegere functionand "nativ" la tensiune redusa, insa sunt destul de raspandite si diverse invertoare pentru solutii fluorescente; randamentul acestor invertoare nu este intotdeauna cel mai mare posibil, insa cel putin florescenta produce relativ multa lumina... Link spre comentariu
Spitfire Postat Aprilie 11, 2012 Partajează Postat Aprilie 11, 2012 Excelenta analiza D-lui blazeu, in special cu precizarile legate de alcatuirea LED-urilor albe...intr-adevar, jonctiunea la LED-urile albe ar putea sa ramana valida, cat declara producatorii, dar nu ramane compozitia fluorescenta, din cauza intensitatii luminoase enorme pe unitatea de suprafata, la LED-urile albe materialul fluorescent imbatraneste rapid, iar lumina scade dramatic.Parerea mea e ca iluminatul pe LED-uri va deveni viabil economic cand se va concepe o matrice(macar RGB) de LED-uri, eliminand complet luminoforul fluorescent. Ideal ar fi sa se creeze un mozaic de LED-uri monocrome, sintetizand astfel intreg spectrul luminos din "bucatele" de 50 nm.In conditiile in care un tub fluorescent de 36W(2600-3300 lumeni) format T8, costa 8-10 lei la magazin, si mai e si de marca buna(Osram, Philips, etc) trebuie sa fi MANIAC sa dai peste 100 euro pe acelasi lucru, dar bazat pe LED, si sa mai si crape chinezaria dupa cateva saptamani/luni. Link spre comentariu
Cristiano Postat Aprilie 11, 2012 Partajează Postat Aprilie 11, 2012 Analiza este doar pe jumatate adevarata. Exista leduri la care fosforul tine atat cat zice producatorul, doar ca nu in chinezarii. Exista teste standardizate pentru durata de viata si altei parametri (se cheama LM-80 si astfel de date sunt disponibile la Lumileds, Cree, etc) si o durata de viata de 50000h este perfect posibila (L70). Desigur, pentru aceasta trebuie ca tot produsul sa fie proiectat corespunzator, in special in ceea ce priveste controlul temperaturii si al spiturilor de tensiune / curent. Si corpul de iluminat trebuie sa fie proiectat in mod corespunzator si, din pacate, cele clasice, proiectate pentru becuri E14 / E27 nu prea sunt potrivite pentru becoleduri in special din pricina racirii deficitare.Insa in cazul corpurilor de iluminat proiectate special pentru leduri, raportul costurilor fata de cele cu tuburi / becuri conventionale nu este chiar asa de rau si, raportat la intreaga durata de viata, pot fi chiar in avantajul produselor cu leduri. Exista inca mult potential de imbunatatire, insa chiar si astazi iluminatul cu leduri este o alternativa viabila inclusiv din p.d.v. al costurilor pentru din ce in ce mai multe aplicatii. Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Aprilie 11, 2012 Partajează Postat Aprilie 11, 2012 Intradevar ,exista leduri special proiectate pt iluminat interior ,dar sant scumpe (ex. MP-L de la Cree). Link spre comentariu
Vizitator teh-nicu Postat Aprilie 21, 2012 Partajează Postat Aprilie 21, 2012 LED-urile albe de iluminat nu emit lumina monocroma!Daca vreti sa va convingeti, luati un LED alb sau alb-cald, aprindeti-l si puneti-l sa se reflecte intr-un CD inscriptionat (acesta se comporta ca o prisma optica). Veti fi surprinsi sa vedeti cum lumina LED-ului alb se reflecta in intreg spectrul vizibil (curcubeu). O lumina monocroma nu se descompune in spectru.Ca sa va convingeti si mai bine, luati un LED rosu sau albastru, repetati operatiunea si veti vedea ca acestea reflecta doar culoarea fundamentala.Oricum, cu sau fara vrerea noastra, iluminatul pe baza de LED-uri va fi iluminatul viitorului. Pe masura ce inainteaza cercetarile in domeniul optoelectronicii, se va renunta la iluminatul cu incandescenta sau cu descarcari in gaze. Ecologistii fac mare scandal pe seama gazelor rare si a amalgamurilor de mercur din actualele becuri.Ca o noutate, cei de la CREE au scos LED-ul cu eficienta de 208 Lm/W la 350mA si o temperatura de culoare de 4579K (alb natural), fata de 80-100 Lm/W cat este in prezent. Probabil nu peste mult timp va aparea si pe piata.Eu comercializez becuri pe LED si fac parte din cei care stiu ce vand, nu doar vand... Link spre comentariu
Spitfire Postat Aprilie 21, 2012 Partajează Postat Aprilie 21, 2012 Evident ca LED-urile albe nu produc lumina monocroma, ar fi un nonsens, lumina alba e compusa din minim doua benzi spectrale complementare, de exemplu lumina albastra pe 470nm produsa direct de cip-ul LED-ului, plus lumina galbena produsa indirect prin absorbtia luminii albastre si transformarea acesteia in lumina galbena de compusul fluorescent. Astfel, un LED cu emisie in albastru ajunge sa produca lumina "alba".Compozitia spectrala e foarte saracacioasa la unele LED-uri albe, iar latimea de banda ingusta(50nm) specifica LED-urilor strica si mai mult lucrurile...Cât despre viitorul iluminatului pe LED-uri, rămâne de văzut, deocamdată tehnologia e complet nesatifăcătoare, din motive de cost total de productie-preţ final, impact ecologic(fabricarea semiconductorilor pt. LED numai ecologică nu-i!), plus problema răcirii becoledurilor. Considerând un randament luminos extern de 50%(neatins până în prezent...), pt. a produce 1350 lumeni( lumina unui bec cu incandescenţă de 100W), becoledul ajunge sa disipe cca. 14W termici(cu tot cu disipaţia sursei), ori la dimensiunile tipice ale unui bec, acesta nu posedă pur şi simplu suprafaţa necesară unei disipaţii corecte a căldurii deci ar necesita o răcire activă(cu ventilator). Puţini utilizatori ar accepta să le vâjâie vreo patru ventiliciuri in lustră! Dupa părerea mea, LED-urile au un mare viitor, dar numai in lanterne, unde vor elimina complet beculeţul cu incandescenţă/halogen, şi asta datorită posibilitaţii oferite de LED-uri de a utiliza aşa numitul "Joule Thief", ce permite stoarcerea completă a bateriilor, lucru mai greu aplicabil cu bec cu incandescenţă...Iluminatul unei camere de locuit cu LED-uri albe nu-i posibil in prezent, acele LED-uri alb rece produc o lumina interesanta la inceput dar care devine foarte obositoare dupa scurt timp, incat preferi intunericul decat asa iluminat, iar asa-zisele alb-cald produc o lumina "din parţi" caldă, e mai degrabă tristă, tomnatică, seamănă cu o lucoare radioactivă nesanatoasă. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum