hpavictor Postat Ianuarie 2, 2012 Partajează Postat Ianuarie 2, 2012 Va prezint schema unui amplificator cu performante deosebite , de conceptie proprie . Realizarea schemei este in mare parte facuta de un coleg , caruia ii multumesc pentru sprijin . Deocamdata acest amplificator exista doar pe hartie ! In curand va voi prezenta si restul informatiilor cu privire la performantele acestui amplificator si a detaliilor constructive , va rog sa comentati ....... Link spre comentariu
zal Postat Ianuarie 2, 2012 Partajează Postat Ianuarie 2, 2012 Mă tot uit prin grămada de scheme McIntosh şi nu găsesc decît o vagă asemănare conceptuală la trafo de ieşire.Poate ar trebui să ne descrii mai detaliat particularităţile schemei, ideile care stau la baza ei, mie unul mi-ar folosi mult să înţeleg.Uite o propunere: bagă un reglaj ptr simetrizarea defazorului, înainte de etajul prefinal.Încă una: nu ar trebui separate sursele de alimentare ale etajului prefinal, adică ptr fiecare semialternanţă? Link spre comentariu
carageae Postat Ianuarie 2, 2012 Partajează Postat Ianuarie 2, 2012 Amplificatorul seamana mai mult cu Williamson, catodina ce ataca doua etaje identice, aici doua SRPP - diferenta e tocmai acel SRPP fata de triode normale...chiar e nevoie? Am inteles ideea de a se prelua tensiunea de negativare pt. finale de pe mijlocul etajului SRPP si lipsa condensatoarelor din grilele finalelor, dar merita? Un asemenea montaj e destul de greu de pus la punct...dar e interesanta, cel putin ideea... Link spre comentariu
Depanatoru Postat Ianuarie 2, 2012 Partajează Postat Ianuarie 2, 2012 Infasurarea de reactie negativa in catozi finale cu tot atatea spire ca si infasurarea anodica , bobinate bifilar adica "unity coupled" asta e asemanarea cu McIntosh ...Posibil sa mearga bine , cine e autorul schemei? Link spre comentariu
Kosmin Postat Ianuarie 2, 2012 Partajează Postat Ianuarie 2, 2012 Cum a zis si Depanatoru asemanarea consta in configuratia etajului final+traf iesire. La astfel de scheme trebuie un prefinal care sa asigure un atac destul de mare, sunt curios cum se comporta 6p3s-e in mod trioda, mai ales in regimul dat. Ce raport de transformare ai ales pt OT ?Pt etaju de intrare ar putea face un diferential cu ccs, cu un semireg intre triode pt simetrizare. La 6n6p presupun ca ai prevazut o ridicare a potentialului filamentelor fiindca Ukh=100v in catalog. Link spre comentariu
300B SE Postat Ianuarie 2, 2012 Partajează Postat Ianuarie 2, 2012 Super topic!Conteaza ideea!Sunt sigur ca - avand ajutorul profesionistilor de pe acest site - va functiona!Felicitari dl Victor! :aplauzePS Daca funtioneaza; oare cum secomporta cu frumoasele GU50 ca finale? Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 2, 2012 Partajează Postat Ianuarie 2, 2012 Schema este perfecta(fara cusur) , defazorul catodina asigura cele mai mici distorsiuni in conditiile date deasemeni etajele driver SRPP-asigura cele mai mici distorsiuni tot in conditiile date (si fara risc de modificare majora in timp -Ugc_0-6p3s=35,8V) ,fuga curentului Ia_0-exclusa(pt curentul ia_0 dat) etc. O schema nu trebuie sa fie musai stufoasa pt rezultate bune in opinia mea. Daca ne uitam(atent) la simboluri-surse ,constatam ca schema a fost testata cel putin soft ,cu siguranta nu vor fi probleme hard/practic/fizic. Probabil R17 necesita un grup R-C-serie paralel cu ea..., in rest "voie buna"(o "problema relativ delicata OT"). Atit ca hpavictor rămâne doar un entuziast(sper sa gresesc). Link spre comentariu
hpavictor Postat Ianuarie 3, 2012 Autor Partajează Postat Ianuarie 3, 2012 Mă tot uit prin grămada de scheme McIntosh şi nu găsesc decît o vagă asemănare conceptuală la trafo de ieşire.Poate ar trebui să ne descrii mai detaliat particularităţile schemei, ideile care stau la baza ei, mie unul mi-ar folosi mult să înţeleg. Uite o propunere: bagă un reglaj ptr simetrizarea defazorului, înainte de etajul prefinal. Încă una: nu ar trebui separate sursele de alimentare ale etajului prefinal, adică ptr fiecare semialternanţă? 1 . Exista o oarecare asemanare ca principiu de functionare ( explic mai tarziu ) in etajul final . De aceea se numeste PseudoMcIntosh...... 2 . Schema prezentata este un simplu model matematic , destinat simularii functionarii , nu este schema finala . De aceea nu contine elementele de echilibrare dinamica a defazorului si nici filtre pe alimentari , decuplari sau alte circuite auxiliare . Amplificatorul seamana mai mult cu Williamson, catodina ce ataca doua etaje identice, aici doua SRPP - diferenta e tocmai acel SRPP fata de triode normale...chiar e nevoie? Am inteles ideea de a se prelua tensiunea de negativare pt. finale de pe mijlocul etajului SRPP si lipsa condensatoarelor din grilele finalelor, dar merita? Un asemenea montaj e destul de greu de pus la punct...dar e interesanta, cel putin ideea... 3 . Defazorul folosit seamana cu cel Williamson , nu am pretentia ca am inventat defazorul catodina ...... 4 . Folosirea unei surse separate de negativare a dus la renuntarea la minim doua condesatoare de pe calea de semnal , si da , se justifica din punct de vedere acustic . Chiar daca ar fi de valoare mare , acele condesatoare au o amprenta acustica si introduc un defazaj nedorit ! Infasurarea de reactie negativa in catozi finale cu tot atatea spire ca si infasurarea anodica , bobinate bifilar adica "unity coupled" asta e asemanarea cu McIntosh ...Posibil sa mearga bine , cine e autorul schemei? 5 . Da , functioneaza excelent , asa cum veti remarca si Dvoastra , acest lucru reiesind din graficele atasate mai jos . Autorul schemei este nedefinit , proiectul are parti folosite de genii cum ar fi : McIntosh , Karpov , Bereskin , Williamson , Manakov etc . 6 . Cu ajutorul unui bun prieten am reusit sa legam cap la cap cele cateva concepte de amplificatoare , si a fost optimizat in urma consultarii in timp cu ZAL , Sebi C , Viobio , Danzup , Fcon , Liviu Ianush , Kosmin 227 , Lazaroiu & ggg , Valderama si VTP . Lui ZAL si Sebi C le multumesc pentru articolul in limba portugheza care descria modul de executie al trafo out McIntosh comparativ cu trafo out al lui Bereskin , Viobio pentru solutii practice ( veti vedea , evident cand va fi gata , realizarea practica va avea ceva din filozofia de practician a lui Viobio ) , pentru tunning-ul audio voi apela la solutiile lui Fcon , Danzup si Liviu Ianush , ajutorul necontestat al lui Kosmin227 pentru partea de simulare ( la un alt proiect , dar librariile si pasii in simulare sunt identici ) , Lazaroiu & ggg pentru optimizarea valorilor astfel incat schema sa satisfaca anumite cerinte impuse in caietul de sarcini ; Valderama si VTP , pentru completarea tuturor cunostiintelor mele in domeniul lampilor si trafo out . Multumesc tuturor din suflet ! Cum a zis si Depanatoru asemanarea consta in configuratia etajului final+traf iesire. La astfel de scheme trebuie un prefinal care sa asigure un atac destul de mare, sunt curios cum se comporta 6p3s-e in mod trioda, mai ales in regimul dat. Ce raport de transformare ai ales pt OT ?Pt etaju de intrare ar putea face un diferential cu ccs, cu un semireg intre triode pt simetrizare. La 6n6p presupun ca ai prevazut o ridicare a potentialului filamentelor fiindca Ukh=100v in catalog. 7 . Pentru etajul driver a fost aleasa special solutia SRPP , care asigura distorsiuni mici , este extrem de stabil si predictibil , compenseaza imbatranirea naturala si deriva tuburilor fara a interveni in polarizari si permite cea mai mare excursie in tensiune in conditiile alese care poate oferi un curent suficient ( impedanta mica de iesire ) , optim pentru cuplajul galvanic cu finalele . In plus se satisface una din cerintele obligatorii din caietul de sarcini , aceea de a folosi doar triode ( cu o singura exceptie , etajul final ........ exceptia o voi explica la momentul necesar ) . Raportul este simplu de calculat , dar rezulta si din datele de catalog........4KOhmi / 8 Ohmi 8. Am preferat structura din intrare fara CCS , deoarece ar fi fost strict necesara reactia negativa globala , si atunci nu se mai incadra in cerintele caietului de sarcini , aceea de a avea distorsiuni minime fara bucla de reactie negativa globala iar reprezentarea grafica a structurii armonice nu mai avea forma " gaussiana " , adica acea structura armonica a sunetului specific de amplificator cu triode , apreciat de muzicieni , melomani sau audiofili ! De altfel , acesta pare a fi in realitate singurul criteriu matematic prin care se pot departaja echipamentele de amplificare in " audiofile " si restul ....... Functiile " Gauss " -iene sunt cele ce respecta functiile de transfer ale urechii umane , iar structurile armonice de acest fel sunt cel mai bine tolerate de urechea umana . Cei ce construiesc DAC-uri cunosc acest lucru ! 9 . Este evident ca orice etaj SRPP trebuie sa aiba filamentul la o tensiune sigura filament-catod .......pentru a nu apare fenomene nedorite , adica strapungeri sau brum etc . Aceste " fineturi " nu apar pe schema prezentata , aceasta fiind un simplu model matematic ! Super topic!Conteaza ideea! Sunt sigur ca - avand ajutorul profesionistilor de pe acest site - va functiona! Felicitari dl Victor! PS Daca funtioneaza; oare cum se comporta cu frumoasele GU50 ca finale? 10 . Da , poate functiona , dar necesita alimentarea etajului final la o tensiune mai mica , deoarece GU50 nu permite o tensiune mai mare de 250V pe grila 2 , evident si o recalculare tuturor valorilor PSFurilor lampilor folosite . Totul s-ar complica mult prea mult ! Puterea va fi mai mica , deci ......nu se justifica . De altfel , 6P3S-E are durata de viata comparabila cu GU50 ( minim 5000 ore ) , este la fel de ieftina si are un soclu octal chior mult mai usor de procurat . In modul trioda , 6P3SE are cateva avantaje acustice , fapt care au declarat-o favorita in acest proiect PP , pe locul 2 situandu-se KT88 . Poate doar daca se foloseste o structura pentoda in final , dar dispare acel farmec al sunetului de trioda........ Link spre comentariu
hpavictor Postat Ianuarie 3, 2012 Autor Partajează Postat Ianuarie 3, 2012 Va prezint cateva detalii ale simularii schemei prezentate mai sus : Link spre comentariu
danzup Postat Ianuarie 3, 2012 Partajează Postat Ianuarie 3, 2012 FFT arata foarte bine fara a favoriza in mod deosebit fie aliasurile pare sau impare ale fundamentalei de 1 KHz , si raportul S/N dedus din diagrama arata foarte bine (arata ca un amplificator foarte transparent) .Schema e interesanta , de fapt Victor a vorbit cu mai multi prieteni de pe elforum despre o astfel de implementare si desi cum i-am spus si lui Victor si fata de multi altii eu nu sunt un fan al sunetului de trioda , dara acest amplificator chiar as vrea sa-l vad realizat si sa-l ascultam deoarece sunetul de Macintosh (un sunet inconfundabil pentru cei care nu au urechi dde tabla ) este foarte placut sau cum ii spun eu un sunet "pufos" si cu o componenta de maiestuozitate la pasajele cu multe instrumente .Pe de alta parte "make or break" la aceasta schema este transformatorul de iesire asa cum am vorbit atat cu Victor cat si cu altii. Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 3, 2012 Partajează Postat Ianuarie 3, 2012 , deoarece GU50 nu permite o tensiune mai mare de 250V pe grila 2 , evident si o recalculare tuturor valorilor PSFurilor lampilor folosite . Totul s-ar complica mult prea mult !... In configuratia aleasa de dumneata nu conta de loc Ua=Ug2_0=350V=V1 pentru GU50 (cred ca se poate intelege de ce in situatia data daca se pune problema finale GU-50-trioda g2 strapat la anod nu conteaza 350V in regim static si cu atit mai putin in regim dinamic ,o analiza dinamica ne va spune clar ca GU-50 nu are probleme intr_o asemenea configuratie etaj final cind V1=+350V probabil ca -Ugc trebuie recalibrat pentru ia_0 + ig2_0 =31mA acest curent in cazul GU-50 poate fi ceva mai mare).Intotdeauna cind am folosit GU-50-PP am alimentat placa 600-700V si g2 300-350V(adica Ug2=Ub/2), limita Ug2-gu-50=250V dovedinduse artificiala ,aceasta limita nu functioneaza in toate situatiile. Link spre comentariu
blue Postat Ianuarie 3, 2012 Partajează Postat Ianuarie 3, 2012 Distorsiunile vor scadea daca iesirile din driver se iau de pe catozii V3 respectiv V5 Foarte ambitios proiectul si daca va fi realizat poate fi omare reusita Link spre comentariu
hpavictor Postat Ianuarie 3, 2012 Autor Partajează Postat Ianuarie 3, 2012 Va invit sa propuneti solutii pentru realizarea practica a unui trafo out , conform cerintelor de mai sus . Am nevoie de idei ! Multumesc anticipat , Victor Link spre comentariu
THOMAS Postat Ianuarie 3, 2012 Partajează Postat Ianuarie 3, 2012 Super topic!Conteaza ideea!Sunt sigur ca - avand ajutorul profesionistilor de pe acest site - va functiona!Felicitari dl Victor! :aplauzePS Daca funtioneaza; oare cum secomporta cu frumoasele GU50 ca finale?Aveti aici ce ati cerut; GU50 PP UTC-OTviewtopic.php?f=28&p=912096#p912096 Link spre comentariu
THOMAS Postat Ianuarie 3, 2012 Partajează Postat Ianuarie 3, 2012 Distorsiunile vor scadea daca iesirile din driver se iau de pe catozii V3 respectiv V5 Foarte ambitios proiectul si daca va fi realizat poate fi omare reusita Am facut modificarile la sfatul dv.,dar se pare ca distorsiunile sunt mult mai mari si nu reusesc sa "fixez" PSF-ul tuburilor finale,in simulare nu este stabil (!!!!),iar sursa negativa pentru o stabilitate buna ar trebui sa fie cu doua zecimale 123.75V,daca modific foarte putin zecimalele PSF-ul finalelor fuge foarte tare. Se poate face modificarea propusa de dv.,dar nu pur si simplu sa luam semnalul din alta parte ,modificarea este ceva mai maricica insa atunci vb de alta schema,am pus la topicul ,un proiect elaborat astazi si se pare ca am avut aceeasi idee ca dv. ,am luat semnalul pentru finale din catozii (+) pentru atacul finalelor,dar schema in totalitate este un pic altfel. Am dorit sa folosesc doar doua surse si pe cat posibil avand aceleasi valori de tensiune,dar de polaritati diferite,sursa diferentiala. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum