Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Tarod M10 X 1.75

aeromania

Postări Recomandate

• Răspunsuri 22
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• remus68

3

• daredan

3

• aeromania

2

• radu cnc

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Daca este pur o curiozitate, raspunsul este "Probabil ca da". Daca aveti insa nevoie de asa ceva, trebuie sa va inarmati cu rabdare. De exemplu IMASA nu produce asa ceva si nici la FSR nu am gasit. Poate la producatori externi insa tinand cont ca este o dimensiune atipica, va fi cam greu de gasit. La multi ani!

Link spre comentariu

Filiera se gaseste pe ebay.de, deci poate se gaseste si tarod dar sunt oricum dimensiuni atipice, posibil sa fie ceva filete Withworth.Se pot executa linistit pe strung, iar daca se doreste tarod pentru a se corecta un anume filet care nu se poate executa pe strung se poate face un tarod pe strung din C120, calit si dupa acea detalonat.

Link spre comentariu

Sa nu-mi interpretati raspunsul ca sarcastic :) Din pacate filetele atipice se folosesc cu precadere pentru anumite repere de catre unii utilizatori. Spre exemplu am aflat si eu (destul de tarziu in viata) ca la aparatajul electric se foloseste M3x0,75. Atipic, fiind un pas mult mai marunt. Am mai intalnit la Subaru un surub de la linia de tobe de dimensiunea M10x1. Deci, fiecare cu filetul care i-a convenit ()mai mult inginerului proiectant. Daca aveti rotitele pentru filete, atunci puteti sa-l faceti la strung mai ales daca este in plastic. Mult succes!

Link spre comentariu

...la aparatajul electric se foloseste M3x0,75...

Cred ca este o greseala. Pasul normal pentru filetul M3 este de 0,5 si optional se mai poate utiliza pasul de 0,35.In alta ordine de idei, filetele cu pas marunt nu sunt "atipice", ele fiind inscrise in standardele corespunzatoare. Filetele cu pas mic, sunt foarte utilizate acolo unde surubul preia sarcini de "intindere" grele. Va rog sa remarcati ca "buloanele" de fixare a rotilor auto, sunt prevazute intotdeauna cu un pas mic.
Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

pentru un filet in plastic

Pentru a face filete in materiale moi (plastic, aluminiu, cupru sau chiar OL37) atunci cind nu am gasit tarodul potrivit am utilizat suruburi tari care aveau acel filet (suruburi din grupele 10.9 sau 12.9) dupa ce le-am facut canale de evacuare a spanului in lungul filetului cu ajutorul discului de la flex si capatul ascutit usor, cu o conicitate mica, pentru a incepe usor acel filet . La autovehicule se folosesc foarte mult suruburi cu pas mic (nu am vazut utilizat decit pas mai fin decit cel normal pentru respectivul diametru) filetele 8x1, 10x1, 10x1,25, 12x1,25, 12...30x1,5 fiind utilizate frecvent la utilaje si autocamioane in locurile unde trebuie asigurante momente mari de stringere si nu este posibil utilizarea unor filete cu diametru mai mare.
Link spre comentariu

...la aparatajul electric se foloseste M3x0,75...

Esti sigur ca nu erau suruburi de M4,5? Apropos de aceste tipuri de suruburi, stiu o istorie amuzanta, demna de Pacala, sau de Bula. Managerul unei intreprinderi private, nou infiintate si pusa in functiune prin anul 2001...2002, avand de completat cu suruburi o masina second hand, provenita din Anglia, a dat dispozitie sa se majoreze toate gaurile filetate din batiu (peste 200 ca numar) si sa fie filetate cu tarozi de M5, in loc sa comande unui strungar un numar acoperitor de suruburi de M4,5 :ras:

...am utilizat suruburi tari care aveau acel filet (suruburi din grupele 10.9 sau 12.9) dupa ce le-am facut canale de evacuare a spanului...

Pentru filetarea otelului OL37, nu cred ca merge in felul acesta. La otel, trebuie prevazut tarodul in mod obligatoriu cu flancuri detalonate. Altfel frecarea devine foarte mare si are loc fenomenul de microsudura prin difuzie (gripare) intre scula si materialul filetat. Scula se blocheaza si se rupe, fie la avansul de filetare, fie la incercarea de desurubare.
Link spre comentariu

trebuie prevazut tarodul in mod obligatoriu cu flancuri detalonate

Le-am detalonat si flancurile stergind usor surubul pe laterala unui disc abraziv de taiat. Succesiunea operatiilor au fost urmatoarele: 1 - am taiat canalele de degajare in lungul surubului cu ajutorul unui disc abraziv de 2...2,5mm grosime (s-a indepartat ceea ce este hasurat cu albastru pe figura); 2 - pe fata laterala a unui disc abraziv de taiat foarte fin (cu grosimea de 1mm) am sters usor laterala fiecarui flanc astfel format, eliminind ceea ce este hasurat cu rosu pe figura. La filetarea in OL37 am utilizat ca lubrifiant un spray degripant grafitat (se gaseau in kaufland cu 13...15 lei). La aceasta modificare se preteaza numai suruburile foarte tari care se gasesc in motoare auto - suruburi de biela si palier, prinderea volantelor pe arborele cotit, unele prezoane de stringerea chiulaselor si rampei culbutorilor cit si suruburile de prindere pe sasiu a suportilor de arc, axe portante, traverse.
Link spre comentariu

Am inteles Remus. Tu ai dat un exemplu despre cum se poate face o improvizatie, pentru a-ti face treaba pe moment - adica mai pe romaneste sa te descurci. Problema este aceea ca detalonarea filetului unui tarod sau a unei filiere este o operatie de finete, care se face pe masini sofisticate. Atunci cand nu este vorba despre o scula de filetat, detalonarea s-ar putea face teoretic, pe orice strung prevazut cu un dispozitiv de detalonat. Altminteri, ceea ce spui tu este posibil, insa nu este recomandabil. Intotdeauna cand vrei sa rezolvi o problema de o calitate cat mai buna, trebuie folosita scula specializata pentru acea operatie.

Link spre comentariu

S-ar putea sa fie 3x0,5 nu mai tin minte exact. Citisem intr-un document chestia cu filetele atipice si faptul ca fiecare producator isi comanda tarozi specifici pentru produsul executat de ei. Era dat ca exemplu filetul de 3x... de la aparatajul electric si brusc mi-am adus aminte ca pe vremuri cand incercam sa gasesc un surub la vreun intrerupator sau priza nu se potriveau cele cu pas normal din trusa mea de scule.Filet de 1/2 am dat odata in plastic folosind o teava de 1/2 filetata si canelata cu flexul. A doua zi am mers repede in piata si am luat un tarod de 1/2 (cu doar 15ron).

Link spre comentariu

In aparatajul electric (IAEI Titu, Relee Medias) se utilizeaza suruburi de 3,5mm; se poate masura si cu sublerul. Nu stiu ce pas au ca nu am fost niciodata curios sa stiu.Idee prezentata mai sus bineinteles ca este ca o improvizatie de moment (in ceea ce priveste filetarea aluminiului sau altor metale) dar in ceea ce priveste plasticul nu este nici o problema. Chiar la un surub de 3,5 i-am taiat doua slituri cu bomfaierul si l-am utilizat multa vreme ca tarod in materiale plastice sau textolit atunci cind nu aveam tarod de aceasta dimensiune.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări