Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

montaj, decuplare automata cand se atinge o anumita tensiune

allez

Postări Recomandate

• Răspunsuri 14
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• allez

5

• Yo4You

2

• miron1947

2

• cristi71

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

sa decupleze automat cand se atinge o anumita tensiune in circuit, si anume tens de 10.50 maxim 11 V

Puteti cu un 555, dar mai trebuie cunoscut, tensiunea de lucru si cum este initiat.
Link spre comentariu

Mie imi plac comparatoarele cu operationale - aceasta este o schema de principiu din care sa intelegi cum functioneaza; in practica in locul lui R2 este o dioda zenner iar capatul conectat la V+ al lui Rv se conecteaza la potentialul care trebuie urmarit (cu mentiunea ca borna de masa trebuie sa fie comuna atit alimentarii montajului cit si tensiunii urmarite. In schema de mai jos, in locul OP poti monta un tranzistor NPN cu emitorul in locul intrarii neinversoare, baza in locul intrarii inversoare si colectorul in locul iesirii OP (adica legat la V+ inseriat cu o rezistenta, releu, led).

Variantele de schema A sau B le alegi in functie de modul cum vrei sa actioneze montajul: la micsorarea tensiunii urmarite fata de tensiunea de referinta sau la marirea ei.

Posted Image

Link spre comentariu

Puteti cu un 555, dar mai trebuie cunoscut, tensiunea de lucru si cum este initiat.

defapt , ca sa stim despre ce vorbim ..... am facut in umcarcator pentru acumulator de 9V pentru a evita explodarea acumulatorului , incarcarea trebuea sa se opreasca inainte de a atinge 110% din tensiunea nominala cu 555 as fi foarte incantat ... pentruca mai am cateva pe acasa.....

se poate cu un singur tranzistor si un zenner, nu trebuie trigerare si alte chestii complexe, depinde de aplicatia in care doresti sa utilizezi aceasta decuplare.

da , deci nu este nevoie neaparat de integrate ar fi si mai simplu , dar .... se poate o schema de principiu va rog ....
Link spre comentariu

Am gasit pe acest site ceea ce cauti numai sa il adaptezi cerintelor.

Nu am vrut sa mai desenez cand a fost ma usor sa dau pe google.

http://www.brighthub.com/engineering/el ... spx#secn_2

Ok ne spui totusi ce fel de acumulator incarci?

Pentru LI-ION recomand folosirea unor circuite specializate care monitorizeaza si temperatura si tensiunea in acelasi timp.

Pentru ni-mh si ni-cd se poate face un incarcator la care nu ai nevoie de deconenctare automata, totul este sa-i dai curent constant la incarcare, el cand atinge pragul numai mananca curent si sta locului.

Un incarcator care are detector de prag simplu de realizat http://www.circuitstoday.com/battery-ch ... -using-scr

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări