Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

ESR METRU CU PIC16F876A

Vizitator yo9cir

Postări Recomandate

Nu am stat prea mult sa analizez asm-ul insa un lucru e clar ca nu are setarile pentru registrul CONFIG. Am asamblat fisierul in MPLAB si am introdus configurari pentru XT, noWDT, LVP_OFF, etc. Mai trebuie modificata si linia "list p=16f876A". Hexul de mai jos are si biti din CONFIG.esr-meter.zipSunt curios daca functioneaza.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 47
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• iora

7

• pinky

7

• MatyC

5

• Liviu M

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Eu am programat direct, fara modificari, niste 16F877 cu cod de 16F873 (parca) si functioneaza binemerci.Asa ca daca incape (ca am senzatia ca asta e diferenta intre 873 si 876 - dimensiunea memoriei), eu as incerca o programare direct cu hexul de la rus.

Link spre comentariu
Vizitator yo9cir

salut

pentru MatyC

am descarcat hexul de la tine

am prog. pic-ul am constatat ca functioneaza

e foarte puturos, face masuratoarea esr dupa circa

15-20 secunde, valoarea condensatorului o arata din cand in cand

am respectat intocmai schema, nu stiu ce trebue sa faca ledurile,

ar trebui sa se aprinda? la mine nu da nici un semn ca s-ar aprinde

am impresia ca in schema e ceva in neregula cred ca ceva valori de rezistente

poate e una singura dar nu stiu care e aia. faptul ca se `gandeste` cam 15-20 de secunde

inseamna ca una din rezistente nu e ok sau practic lipseste din montaj

i-mi pun intrebarea de ce nu se aprind diodele led sau avand in vedere tensiunea

de deschidere a diodei led ea face doar o polarizare a celor 2 tranzistori?

si chiar daca e asa tot ar trebui sa se aprinda.

cred ca partea digitala s-a rezolvat, cred ca in partea analogica e ceva

ce anume nu pot sa stiu

o sa mai sap, sa modific ceva rezistente poate o ia din loc

multumesc pt. fisierul hex

cel putin l-am vazut aprins si mai face ceva, cu amendamentele spuse mai sus

multumesc pt ajutor

petrus, yo9cir

Link spre comentariu

Acum l-ai vazut cum functioneaza :aplauze Deci e momentul sa-l faci pe cel rusesc. Face masuratoarea in 0,5 secunde, poti sa masori condensatorul in montaj, fara sa-l dai jos din montaj, iti arata capacitatea si ESR-ul :da Anul trecut am incercat vreo 3 scheme cu PIC pana sa ajung la cel rusesc. Si nu-mi mai trebuie altul.

Link spre comentariu

Salut Petrus,sunt curios daca ledurile se aprind in cazul alimentari de 6V cu rezistor de limitare de 33K sau 3k3 ?????In montaj sunt gandite sa se aprinda in functie de cum comanda tranzitori PNP prin intermediul carora se controleaza curentul de incarcare de 50mA prin RA2 sau 5mA prin RA4. Eu am testat un led la 12V cu 15K si abia se aprinde.Timpul necesar pentru conversie este sub 1 sec. Cuartul este corespunzator? Trebuie unul de 3,5794 MHz ca in mod sigur in schema este valoare rotunjinta. Ceva mai incolo am sa ma uit mai atent in codul sursa.

Link spre comentariu

Revin cu o alta intrebare legat de functionarea montajului. Masoara tensiunea pe pinul 1,2 LM339 sau pinul 26 la 876. Daca cumva tranzitia din 0 in 1 logic este la interval de 15-20 sec nu e bine. In program este o bucla care asteapta descarcarea condesatorului care este masurat.

Link spre comentariu
Vizitator yo9cir

salut

raspuns pentru MatyC

am masurat tensiunea pe pinii 1,2 le la LM339 am constatat ca are impulsuri de 0 si1

la cca 1 pe secundadar numai atunci cand pun reuforul pe pinil 1. zic eu aparatul de masura are

20kohmi/v . ii pun orezistenta de 100kpe pinul 1-2 pa masa.si constat ca nu mai are impulsuri

reuforii aparatului de masura lung cca 2m=capacitate parazita

am pus pe pinul 1-2 si masa o capacitate de cc 10n si a inceput sa masoare

treaba e ca toate condensatoarele pana la 1000uF are esr= 25.5 ohmi

treaba asta nu e in regula ca valoare a capacitatilor le masoara bine

la fel se intampla si cand am pus reuforii de am masurat impulsurile

cum spuneam in mesajul anterior ceva e cu schema

deocamdata cred ca il abandonez pe monentin topicul asta amicul pinky mi-a

recomandat un alt esr metru de la adresa:

http://kripton2035.free.fr/digital%20es ... ssian.html

cre mi se pare ok si in zilele urmatoare ma apuc de el ( dac nu am alte treburi il dau gata intro saptamana)

tot acolo e si scula asta care mi se pare super ok

http://kripton2035.free.fr/LCR%20meters ... rmicr.html

(are esr, capacimetru. LC metru frecventmetru

si masurator de cristale) numai cartofi prajiti nu face!

multumesc pt. colaborare

petrus, yo9cir

P.S.multumesc tuturor care au participat la discutii

Link spre comentariu

Modulul LC ( partea aia cu LM311 ) nu e cel mai reusit LC metru. Compara plaja de masuratori a bobinelor si o sa vezi ca e mai slaba la varianta combinata ESR-LCF decat la LCF-metrul urmator. Pentru LCF-metru iti recomand cu caldura versiunea asta: viewtopic.php?f=11&t=47194Partea de frecventmetru nu m-a satisfacut la varianta asta. Poate iei modulul de intrare de la ESR-LCF si il pui la LCF-metru.

Link spre comentariu

Am si eu o curiozitate. La ce va trebuie sculele astea nemaipomenite de masura? Ce masurati de va trebuie scule asa precise?Intreb pentru ca in afara de multimetru si din cand in cand osciloscop, eu nu am simtit nevoia nici unui alt instrument (nici nu fac prea multe, e drept).

Link spre comentariu
Vizitator yo9cir

salut

pentru pinky

eu nu vreau sa-mi fac LCFmetru pentru ca de astea am

discutia ce am facut-o in mesajul anterior e de dragul amorului

e normal ca atatea functii cate are ala nu va merge bine

eu vreau sa ma apuc de versiunea asta:

la care i-am facut si filmul. cel care nu-mi functiona i-am dat drumul

si nu ma satisface, de la 1000uF in sus se balbae nu mai masoara bine

impulsiile de masurare sunt cam rare si in final nu-mi place

a fost o experienta, mergem mai departe

petrus, yo9cir

Link spre comentariu

Am si eu o curiozitate. La ce va trebuie sculele astea nemaipomenite de masura? Ce masurati de va trebuie scule asa precise?Intreb pentru ca in afara de multimetru si din cand in cand osciloscop, eu nu am simtit nevoia nici unui alt instrument (nici nu fac prea multe, e drept).

Astea sunt scule ce tin de o alta boala grea, radioamatorisul. Vreau sa ma reapuc de un vis mai vechi de al meu, contructia unui radioemitator, si sa vezi acolo aparate de masura. LC metru, frecventmetru, wobbler. Daca e cazul de analizor de spectru radio, imprumut de pe la cineva. Partea frumoasa ca o buna parte din aparatele de masura le pot face cu microcontrolere.
Link spre comentariu

Am si eu o curiozitate. La ce va trebuie sculele astea nemaipomenite de masura? Ce masurati de va trebuie scule asa precise?

E adevarat ca sunt scule nemaipomenite. Nu este adevarat ca sunt precise deoarece nu sunt calibrate. Nu toata lumea are osciloscop si foarte putini din cei care au stiu sa-l foloseasca.Acest ESR-metru iti permite sa masori condensatorii electrolitici fara sa mai fie nevoie sa-i dezlipesti din montaj. Electroliticii fiind cea mai frecventa cauza a functionarii anormale a aparatelor. Deci economie de timp. Un capacimetru clasic iti arata 43 sau 44 uF la un cond de 47uF si consideri ca e in marje de 10% deci e bun. Poate sa fie asa sau nu. Daca are ESR-ul sub 1 ohm il poti considera bun dar daca are 3-4 ohmi, la gunoi cu el. Capacimetrul clasic nu iti zice chestia asta iar cu osciloscopul e alta poveste, trebuie sa stii sa lucrezi cu el.LCF-metrul e o alta scula practica si utila. E adevarat ca il folosesc rar dar macar am o scula care imi masoara inductantele. Am nevoie de 5 ori pe an dar consider ca investitia a meritat. In plus ai satisfactia de a construi un aparat, zic eu cu performante multumitoare spre foarte bune, la un pret modic. Nu stiu sa existe pe piata un aparat care sa-ti arate atat ESR-ul cat si capacitatea condensatorului lipit in montaj. Iar LC-metrele de pe ebay au o plaja mai mica de masurare a bobinelor. Si daca tot ma costa cat un aparat de pe ebay, de ce sa nu fac unul mult mai bun ?Sunt convins ca toti pasionatii de electronica isi doresc cat mai multe aparate de masura si control cat mai hi-tech. Din pacate foarte putini isi permit sa cumpere iar din cei care au, sunt putini care stiu cum sa le foloseasca. Asa e viata. Daca nu ne-a placut comunismul ca sa fim toti egali. :ras: Una peste alta, consider ca e mai multa pasiune decat nevoie.
Link spre comentariu
Vizitator yo9cir

salut

multumesc amicilor care m-au ajutat in acest topic

am realizat schema de la adresa:

am programat PIC16F876A in loc de PIC16F873A

stiu ca nu sunt conpatibile, dar am incercat

nu oscileaza cu cristalul de 20 mhz

am pus unul de 6 mhz, acesta oscileaza, dar parametrii masurati sunt denaturati.

stie cineva sa-mi compileze asm-ul de la adresa de mai sus

pt. 16F876A si sa-l faca fisier .HEX ca s-al scriu ca atare?

la adresa respectiva sunt doua asm-uri, unul in engleza si unul in rusa

banuesc ca sunt aceleasi , si numai comentariile sunt in limbi diferite.

multumesc anticipat

petrus, yo9cir

Link spre comentariu

salut

multumesc amicilor care m-au ajutat in acest topic

am realizat schema de la adresa:

am programat PIC16F876A in loc de PIC16F873A

stiu ca nu sunt conpatibile, dar am incercat

nu oscileaza cu cristalul de 20 mhz

am pus unul de 6 mhz, acesta oscileaza, dar parametrii masurati sunt denaturati.

stie cineva sa-mi compileze asm-ul de la adresa de mai sus

pt. 16F876A si sa-l faca fisier .HEX ca s-al scriu ca atare?

la adresa respectiva sunt doua asm-uri, unul in engleza si unul in rusa

banuesc ca sunt aceleasi , si numai comentariile sunt in limbi diferite.

multumesc anticipat

petrus, yo9cir

puteti folosi acest hex pentru PIC16F876A,personal am folosit doar acest tip pentru esr-metrele cu schema dvs.functioneaza perfect la 20Mhz ,doar sa nu folositi PIC16LF876A care are functionare garantata la doar 10Mhz insa la tensiune de alimentare mai scazuta
Link spre comentariu
Vizitator yo9cir

salut

pentru iora

am scris picul cu fisierul dela tine si totul e ok

acelasi fisier cu acelasi nume e si pe site

cineva l-a adaptat pentru 16f876

multumesc pt ajutor

petrus,yo9cir

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări