Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Receptor pentru frecvente de pana la 170MHz

MuSi

Postări Recomandate

• Răspunsuri 25
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• MuSi

11

• Flor

5

• hpavictor

1

• yo9how

1

Top autori în acest subiect

MuSiDupa cum ti-am mai scris, mai ales ca esti incepator, incearca sa inveti ABC-ul meserieie. Ce-i ala circuit rezonanat, cine e Banda, Q-ul, de ce se foloseste sarma mai groasa sau mai subtire, ce importanta are diametrul pe care bobinezi, etc.. Nu poti construi o cladire care sa nu aiba fundatie.In sensul asta ziceam ca "batrani" ma descurajau sa ma arunc la proiecte mari si grele, fara sa am baza teoretica cat si experienta practica...Iti jur ca eram de varsta ta, adica in clasa a VIII-a cand m-am apucat de electronica.Nu am intentia sa fac misto, dar lucrurile se fac intr-o anumita ordine. Intrand un radio il poti face zdrente doar din surubelnita. Si in loc sa ai o satisfactie, vei plange dupa aparat.Si de aia, dupa cateva busituri, am inceput sa ii ascult pe cei batrani. Ideea mea erra sa profit de experienta lor, nu sa stau sa reinventez roata si apa calda, si sa progresez mai repde..Chiar, nu vreau a fiu rau nici cu un alt incepator in site, dar din cate am vazut eu marea majoritate a radiourilor au la intrare un filtrul dop. Adica unul care taie semnalele in afara benzii utile. Asa era pe vremuri la Gloria, etc, asa e acuma la Phlips AE3805, etc, etc.. Ma rog, acum e un filtru ceramic, nu mai e o bobina, traf, samd..Sunt tare curios cat din semnalul de 170MHz va trece prin ceva acordat sa lase maxim 108MHz...Asa ca daca nu va intra semnal in circuitul de intrare, faptul ca oscilatorul poate sa ajunga in banda respectiva, va avea un asa de mare efect practic, incat..In plus din cate stiue eu, fabricantii nu folosesc piese care sa fie scumpe adica sa mearga mult deasupra domeniului initial. Practic oscilatorul va lucra in jur de 170+10.7=180 MHz.Tranzistoarele au un parametru fT, care inseamna si el ceva..In concluzie, eu unul, din experienta mea, ma indoiesc ca modificarea descrisa va ajuta la mai mult de dansat hopa hop in juriul mesei. Dar de necaz, pt ca nu canta. Iar scopul unui forum e sa dam sugestii utile, nu sa ne batem joc de corespondenti, nu-i asa?PS. Acuma si umblatul pe langa condul variabil naste unele probleme. Pt ca pe alaturi e si ata de scala, care asa de usor se duce dracului...Si se pune la loc asa de greu..Jur ca vorbesc din experienta mea..

Link spre comentariu

Hi, hi. Cine nu arde nu invata. Dar spre deosebire de chirurgi, noi puteam omora fara se ne afectam decat buzunarul, nu si constiinta...Spor la lucru, tinerete..Si daca vrei vre-o piesa scrie un MP, ca poate o gasesc prin cutia cu maimute si o primesti la pretul free.moka@gratuit_da.pomana..

Link spre comentariu

Pana la urma ''sacrific'' un radio vechi,care am inteles ca nu are protectie sa nu treaca de banda lui normala si are bobina normala...Chiar sunt curios daca reusesc sa realizez ceva :nas: ...

Link spre comentariu

Crede-ma, si radiourile vechi romanesti, adica Gloria, etc avea "dopul" de care iti scriam. Era trecut explicit in manualul dupa care invatam cand eram elev..Iar exemplul de Philips nou si ultramodern l-am dat in cunostiinta de cauza pt ca tocmai reparasem unul cu cateva zile inainte. Ma refer la CF1, PFWB4. il gasesti in manualul de service la pagina a 9-a, in coltul din stanga sus, langa D8 si D9, care nici ele nu sunt puse dapomana..De fapt e si logic sa existe asa ceva la intrarea oricarui receptor, din considerente atat electronice cat si practice...In concluzie dta fa cum vrei. Iti urez o auditie cat mai buna. Daca o sa prinzi ceva. Eu pot sa pun si pariu ca nu. De fapt ti-a explicat si dyogenes de ce.Acuma ca mi-am tocit tastatura de pomana, asta e. Eu OUT. Istoria se repeta, exact cum am scris...Am debifat urmarirea subiectului. La fel si oferta.

Link spre comentariu

Flor, Io cred ca am trait pina la 50 de ani in totala nestiinta: eram convins ca filtrul "dop" este fitrul "opreste-banda". Apropo, eu chiar am modificat pe vremuri, inainte de 1989 un RR Gloria, pe o frecventa in banda 4, adica pe la 149 Mhz ca sa ascult de acasa traficul de la job, pin am facut rost de o statie libera! Mergea destul de OK, dar nivelul audio al receptiei era destul de redus tinind cont ca echipamentele iemi lucrau cu deviatie de frecventa mult mai mica decit cea pentru care era gindit discriminatorul din Gloria.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...
  • 5 săptămâni mai târziu...
Vizitator nea_gogu

Eh,ce naiba,pe bune chiar as paria.Chiar plusez,experienta nu va dura mai mult de 20 minute,exceptand desfacerea si reasamblarea receptorului.Nu este intradevar ceva de mare performanta,dar merge garantat 100%.Un cxa1191,usor de gasit in aparatele ceva mai vechi se duce lejer la 300 MHZ,se poate verifiva usor daca aparatul are frecventzmetru.Pentru un incepator e o experienta f interesanta.Si apropo pt cei mai avansati,cu minim de modificari,mai putin tunerul care trebuie facut,manual orice receptor comercial,in anumite conditii se transforma intr-unul semiprofesional in banda VHF.Cu dubla schimbare de frecventa,lucru in AM\SSB\FM\NBFM.Conditia ar fi a aiba unul din integratele populare,cxa1191\1019\1238 sau ta8122\8127.Detin asa ceva si pot spune ca-s ff multumit de performante:)

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări