MuSi Postat Decembrie 30, 2011 Partajează Postat Decembrie 30, 2011 Salutare!Nu stiu cat de absurd suna dar as vrea sa fac un radio normal sa receptioneze frecvente pana pe la 160-170MHz."Buget" nu prea exista,asa ca m-am gandit sa nu mai dau banii pe statii scumpe...As vrea sa stiu doar daca este posibil pentru mine care nu sunt "aprofundat" (in adevaratul sens al cuvantului)in electronica . Link spre comentariu
MuSi Postat Decembrie 30, 2011 Autor Partajează Postat Decembrie 30, 2011 Nu am postat la incepatori fiindca daca va fi posibil asa ceva am nevoie de ajutor pt realizare.Multumesc stafului! Link spre comentariu
yo9how Postat Decembrie 30, 2011 Partajează Postat Decembrie 30, 2011 1. Oricum ai sa iesi mai scump cu un rx homebrew, iti recomand un scaner, chiar si second-hand; este unul http://www.radioamator.ro/mp/read.php?m=37269&a=1 foarte covenabil. 2. Daca totusi vrei sa construiesti da mai multe detalii: "pana la 160-170Mhz"... de unde? ce moduri de lucru vrei: AM, FM, SSB. Cu un buget zero nu ai cum sa obtii ceva... doar tot zero. Link spre comentariu
Flor Postat Decembrie 30, 2011 Partajează Postat Decembrie 30, 2011 Sfatul cu scanerul mi se pare super OK.Dar daca vrei sa construiesti, ca sa nu zici ca sunt rau. Incepe cu un receptor simplu, o dioda si o casca (telefonica, atentie nu difuzor), care costa ceva spre zero, ma rog, sa zicem maxim 5 lei, apoi un circuit acordat, apoi o amplificare directa, un reflex, o supertheterodina simpla, si mai departe..In plus legal nu prea ai voie sa asculti decat benzile de radiodifuziune. Sincer, nu mi se pare deloc atractiv sa auzi pe o anumita frecventa taxiurile, am nevoie de o masina la adresa, sefa ajung in 3 minute... Link spre comentariu
MuSi Postat Decembrie 31, 2011 Autor Partajează Postat Decembrie 31, 2011 Bugetul nu este chiar zero.Eu voiam sa spun prin asta ca este limitiat adica nu pot mai mult de 50 lei sa investesc intr-un "rahatel" din asta(scuzati expresia retineti continutul!).Totusi eu vreau sa mearga pe FM si de la 108 MHz cat are maxim un radio normal pana pe la 170 MHz... Piesele...Am un pod plin .Daca a murit bunicu'(fost electronist)mi-au ramas mie piesele ... Link spre comentariu
hpavictor Postat Decembrie 31, 2011 Partajează Postat Decembrie 31, 2011 Incearca sa faci un convertor , si sa asculti intr-un radio normal de brodcasting , cu banda 88-108 MHz , ce receptioneaza modulatie FM . Oscilatorul local al convertorului trebuie neaparat cu cristal de cuart , pentru stabilitate . Pentru incepatori este cea mai simpla solutie , care ofera rezultate imediate si acceptabile . Singura problema ar putea ramane selectivitatea precara........dar te descurci tu , nu este inghesuiala prea mare in bucatica aceea de banda ! Link spre comentariu
MuSi Postat Decembrie 31, 2011 Autor Partajează Postat Decembrie 31, 2011 Adica dvs vreti sa spuneti sa fac un convertor si sa il conectez la un radio normal asa ca in loc de 108 MHz sa fie 170MHz(scuze nu am inteles prea bine)? Si convertorul cum il realizez?Defapt ce piese o eventuala schema.Multumesc! Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 31, 2011 Partajează Postat Decembrie 31, 2011 Na, eu zic ca exista totusi posibilitatea de a realiza si homebrew un astfel de receptor, si inca destul de simplu. Personal am realizat mai multe exemplare de astfel de "superreactii" care au mers foarte bine. Bobina era de 5 spire cuem 1mm in aer cu diam interior 6mm. daca cauti un pic in rubrica de audio pe tuburi, exista acolo un topic "radio" unde s-a discutat mai pe larg si despre acest receptor. Tubul folosit de mine este ECC83. Succes si La multi ani! http://cool386.tripod.com/12at7/12at7.html Link spre comentariu
MuSi Postat Decembrie 31, 2011 Autor Partajează Postat Decembrie 31, 2011 Intre timp mi-a venit o idee:daca as umbla la bobina aceea din radio nu s-ar modifica si frecventa? Link spre comentariu
Flor Postat Decembrie 31, 2011 Partajează Postat Decembrie 31, 2011 Nu stiu in ce clasa esti. Dar in Fizica de clasa a X-a, la capitolul de Electricitate, era data formula lui Thompson, care zice ca f=1/(2*Pi*Radical (din L*C)). Deci daca vrei ca un circuit acordat sa iti rezoneze pe o anumita frecventa, sa zicem 107.5MHz, (Radio Europa PM, emitatorul de pe Costila), stabilesti fie o anumita valoare pt L, adica faci o bobina fixa cu o anumita inductanta L, si apoi te joci cu un condensator variabil, adica cauti valoarea C pana cand cazi pe postul dorit...Ma rog, teoria pare e simpla, practica iti va manca sufletul, zilele si mai ales noptile...Practic nu poti stabili chiar aiurea L si nici C-ul. Mai ales ca in productia curenta exista niste conzi variabili de valori minime/maxime bine definite...Dupa acesta intorducere sa raspudn la intrebare. Da, daca umbli la bobina vei varia frecventa. Dar exista o anumita limita.Adica la o bobina gata montata intr-un radio, care are deja un anumit nr de spire, si e bobinata pe un anumit diametru, cu o sarma de grosime speciala aleasa, apropiind spirele sau cracandu-le, -mda, suna cam urat-, poftim departandu-le, vei schimba frecventa intr-un mod clar. Dar nu o sa poti urca din 108 in 170MHz nici daca dansezi hopa hop..Crede-ma, si eu am avut 13 ani..Si visam sa fac radioul lui peste cu care sa prin tot ce se emite in lumea asta.. Si ma cam basicam cand aia batrani imi ziceau sa stau bland si sa o iau mai usor..In plus, una din legile nescrise spune ca un radio e ceva care se pune pe langa antena. Ai antena, inalata, degajata, aranjata, prinzi si postul de pe insula Pastelui..Ok, acum poate imi zici si mie ce e util/interesant de auzit pe 170MHz.. Link spre comentariu
MuSi Postat Decembrie 31, 2011 Autor Partajează Postat Decembrie 31, 2011 Eu sunt in clasa a VIII-a.Si da!Ai dreptate si eu ma enervez cand aud de la cineva care stie ca nu este posibil un lucru... Dar sa revin la subiect:am gasit la radioamatorism un topic in care erau scrise frecventele politiei,ambulantelor etc...Deaceea m-am gandit sa le ascult macar sa stiu pe unde mai sunt radare(eventual ii spun lu' tata pe unde sa ocoleasca )dar mai mult sa fiu si eu odata implinit ca am realizat ceva ... Link spre comentariu
yo9hrb Postat Decembrie 31, 2011 Partajează Postat Decembrie 31, 2011 Mai utila este o statie CB. Din discutiile politistilor, greu iti poti da seama unde sunt radarele. Si, un receptor FM in 27 MHz este mult mai usor de facut. Sau, daca urmaresti forumul, vei afla ca un TRX care sa stie FM in CB nu e deloc scump. Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 31, 2011 Partajează Postat Decembrie 31, 2011 Imi pare rau ca trebuie sa-ti narui sperantele... chiar acum in prag de an nou... dar nu vei putea auzi nici politia nici salvarea, nici altceva. Traind ceva vreme in Franta, eu mi-am procurat un scanner adevarat, un Uniden Bearcat UBC780XLT, m-a costat vreo 300 de euro. L-am adus in Romania... stii ce ascult cu el? Radio Romantic. La noi sistemele de comnuicatie ale politiei au trecut in totalitate in mod codat si cu salt de frecventa (sistem TETRA), asa ca cel mult poti auzi scurte fasaituri, care sunt de fapt stream-uri de date... Aviatia da, o poti asculta, nu e codata, este in AM... dar o poti asculta si live pe net, daca cauti cu google, o sa gasesti mai multe site-uri care transmit live traficul diverselor turnuri de control, inclusiv din Ro... http://www.liveatc.net In ceea ce priveste sfaturile lui YO9HRB, sunt cele mai bune posibile. Sa stii ca si eu am inceput ca si CB-ist, acum cativa ani, ascultand initial cu o statie simpla am/fm, iar dupa ce am reusit prima mea comunicatie la disanta mare (eram cu masina la Stuttgart si am comunicat cu un rutier din Oradea), am cautat o staie CB adevarata (un President Grant) care putea functiona in mod SSB pe frecventa internationala de apel (27,555 MHz). Atunci "virusul" pe care il credeam vindecat, s-a reactivat si in decurs de cateva luni am facut cateva sute de legaturi, inclusiv intercontinentale (Africa si America ). Peste un an, am mers la examen la Cluj si am devenit YO6PMX. Succes! Link spre comentariu
MuSi Postat Ianuarie 1, 2012 Autor Partajează Postat Ianuarie 1, 2012 Asta este acum:nu stiu nu ma bag...Daca si tehnologia a avansat cum a spus @dyogenes nu mai are rost sa ma chinui.Mai tarziu imi voi lua o statie CB ca sa imi fac pofta...Multumesc pt ca m-ati facut sa inteleg! Link spre comentariu
Vizitator nea_gogu Postat Ianuarie 1, 2012 Partajează Postat Ianuarie 1, 2012 Intre timp mi-a venit o idee:daca as umbla la bobina aceea din radio nu s-ar modifica si frecventa?"Dar nu o sa poti urca din 108 in 170MHz nici daca dansezi hopa hop.." spune Flor. Ba da,se poate insa trebuie putina experienta. Multe din receptoarele comerciale pot functiona bine pana la 200MHz si peste.Dar daca vrei sa faci ceva cat de cat serios ai nevoie de unul care afiseaza frecventa.Cu sau fara afisaj,treaba sta in felul urmator: Toate aceste receptoare au 2 circuite oscilante(bobine,sa le zic asa,ca astea se remarca)unul pt oscilator si altul pt preampliful de intrare.Le recunosti usor,ca ambele sunt langa si in legatura cu cond variabil.Modificarile aici se fac. In primul rand la bobina care determina frecventa-o recunosti usor ca "sare de pe post" daca incerci sa pui mana pe ea.In mod obisnuit are 3 spire si e paralel cu un cond de 30p.O scoti si o lasi doar cu 2 spire pe care le mai "cracanezi" apoi,iar cond de 30p il inlocuiesti cu unul de 10-15p.In felu asta ai rezolvat prima problema,ai ajuns la 170Mhz. Ca sa ai si sensibilitate buna intr-o banda mai larga,scoti cu totul cealalta bobina cat si condens care e in paralel si o inlocuiesti cu alta de 7 spire bobinate pe un bat de chibrit.Asta cu aproximatie rezoneaza pe 170mhz.Si sa nu uit,taie-i legatura cu cond variabil. Asta e tot,poti sa mai intrebi daca nu te descurci. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum