Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Probleme alimentator 0-30v, 0-3A

pannovy

Postări Recomandate

Am realizat montajul publicat in revista Conex nr.1 din sept 1999 alimentator 0-30 V cu A 723 si LM 358 si intampin urmatoarea problema: In momentul in care am cuplat o sarcina de 10W avand tensiunea setata la 12V ledul care semnalizeaeza un supracurent s-a aprins si instantaneu tranzistorii bd911 s-au ars. Am incercat sa pun in scurcircuit iesirea si... acelasi rezultat tranzistorii bd911 s-au ars instantaneu..devenind sarme pe toate jonctiunile. Practic nu functioneaza protectia la supracurent. Ma poate ajuta cineva cu o solutie?In momentul in care se ard tranzistorii bd911 tensiunea la iesire devine 37 V .Modificari aduse schemei: condensatorul C6 de 6800 micro l-am pus de 10.000 micro iar tensiunea U2 intrare in loc de 2x12 este de 2x15v

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 5
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• pannovy

3

• BRANCA

1

• NICA

1

Top autori în acest subiect

Am realizat montajul publicat in revista Conex nr.1 din sept 1999 alimentator 0-30 V cu A 723 si LM 358 si intampin urmatoarea problema: In momentul in care am cuplat o sarcina de 10W avand tensiunea setata la 12V ledul care semnalizeaeza un supracurent s-a aprins si instantaneu tranzistorii bd911 s-au ars. Am incercat sa pun in scurcircuit iesirea si... acelasi rezultat tranzistorii bd911 s-au ars instantaneu..devenind sarme pe toate jonctiunile. Practic nu functioneaza protectia la supracurent. Ma poate ajuta cineva cu o solutie?In momentul in care se ard tranzistorii bd911 tensiunea la iesire devine 37 V .Modificari aduse schemei: condensatorul C6 de 6800 micro l-am pus de 10.000 micro iar tensiunea U2 intrare in loc de 2x12 este de 2x15v

Am construit si eu sursa si nu am avut probleme.Nu au importanta modif facute de tine.Verifica daca ai respectat cablajul original din Conex si daca ai montat bine piesele!Nu vad cum poti sa ai 37V pe iesire cu tranz de putere arsi!In mod normal trebuie sa fie 0V-traseu intrerupt.Sigur ai legaturile facute aiurea,poate iti da ceva la masa-la tranzistorii de putere de ex.Daca ai facut cablajul dupa schema e posibil sa te fi incurcat-in schema sint simboluri de ground si unele cu sageti care te pot induce in eroare.Atentie deci la cablaj si izolarea tranz de putere.
Link spre comentariu

Am construit si eu sursa si nu am avut probleme.Nu au importanta modif facute de tine.Verifica daca ai respectat cablajul oris omul ca la defectare riginal din Conex si daca ai montat bine piesele!Nu vad cum poti sa ai 37V pe iesire cu tranz de putere arsi!In mod normal trebuie sa fie 0V-traseu intrerupt.Sigur ai legaturile facute aiurea,poate iti da ceva la masa-la tranzistorii de putere de ex.Daca ai facut cablajul dupa schema e posibil sa te fi incurcat-in schema sint simboluri de ground si unele cu sageti care te pot induce in eroare.Atentie deci la cablaj si izolarea tranz de putere.
a scris omul ca atunci cand se defecteaza tranzistorii devin sarme.asa are tensiune maxima pe iesire.vezi ca ai probleme cu protectia. verifica temeinic partea de protectie.
Link spre comentariu

am folosit desenul de cablaj dat in revista conex si am refacut doar partea dinspre tranzistori de la bd 911 si 139 care a fost taiata din desenul publicat in revista. deci nu aveam ce sa gresesc.O sa incerc sa gasesc un alt operational in loc la LM 358 mai sensibil si o sa incerc sa vad ce se intampla cu bd 249C. Sa fie vreo componenta decalibrata?

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Am rezolvat problema am inlocuit tranzistorii bd 911 cu bd 249c si in plus am adaugat pentru tens de -+12v surse LM 7812/7912 de 1A si un radiator pe masura. Scoate 0-37v la 3A masurat efectiv.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări