Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

cnc buget redus pt aluminiu de 10mm si inox 4mm

pusttiu

Postări Recomandate

• Răspunsuri 65
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• katran

25

• pusttiu

8

• Arise

7

• cnc_step

4

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Urmaresc si eu cu foarte mare interes, lucrarea prezinta un raport calitate pret excelent iar designul de executie scuteste parti de ansamblu inutile cum ar fi la alte asemenea masini, multumim pentru sprijin si personal pentru fisierul Rhino 3D.

Link spre comentariu

suntem numai ochi si urechi ca in capra cu trei iezi.eu deja modific ce se mai poate modifica in planurile mele.multumesc pentru sprijin.o gramada de subiecte dezbatute pe forum au luat-o razna din cauza prea multor interventii neavenite si off topic.asa ca mai bine liniste si discutam la sfarsit.feed-back-ul se poate observa si din nr de vizualizari.

Link spre comentariu
  • Administratori

Foarte frumos proiectul dar eu nu sunt de acord cu pozitionarea ghidajelor pe Y, alea trebui sa stea neaparat verticale. Toata greutatea masinii sta pe cateva surubele, cele care tin axul de ghidaj pe suport.

Link spre comentariu
Vizitator gtdaniel

Daca suportii pentru axele de ghidaj care au si rol de sustinere pentru frame-ul masinii ar fi dintr-o singura bucata (chiar cu risipa de material) si prinsi la capetele masinii de-a lungul profilelor extrudare in 6-8 perechi de suruburi, poate ca greutatea s-ar distribui altfel si nu ar mai fi o problema...

Link spre comentariu

Vasile ...ai perfecta dreptate . La asta chiar nu m-am gandit ... Foarte corect , bara aia cilindrica e prinsa doar cu cateva suruburi de suport . Dar ... Ce-ar fi daca ai da gauri in capetele barei ( pe strung , ca nu e greu ) , pe care le filetezi ? Am modificat piesele de aluminiu in asa fel incat chestia sa functioneze ... Plus ca poti sa dublezi numarul de gauri din suportul propriuzis ( in loc sa fie din 150 in 150mm , le faci din 75 in 75mm ... ) , si atunci scapi de probleme ... Pareri ? Sugestii ? Hai baieti , ca se pare pana la urma reusim sa scoatem un design decent ...Evident , trebuie sa refac desenele si cotele pieselor modificate ...

post-14796-1398293675_thumb.jpg

post-14796-139829367503_thumb.jpg

Link spre comentariu

Daca pana aici nu sunt probleme / nelamuriri , sa trecem la gantry ... Destul de simpla in conceptie , relativ usor de construit . Are in componenta un profil extrudat 30_60 , un surub cu bile , 2 ghidaje SBR , si componentele de aluminiu ( la ce este prezentat in imagini mai trebuie adaugat un bloc de rulmenti , identic cu cel prezentat mai devreme , piesa cilindrica ... ) . Deocamdata detaliem ansamblul de constructie , urmand ca mai incolo sa facem si desenele cotate .

post-14796-139829367553_thumb.jpg

post-14796-139829367555_thumb.jpg

post-14796-139829367558_thumb.jpg

post-14796-139829367561_thumb.jpg

post-14796-139829367564_thumb.jpg

Link spre comentariu

Desenele cotate ale componentelor de aluminiu petru gantry ...pentru blocul de rulmenti este desenul deja facut undeva pe pagina 2 ..cred . Anumite cote sunt un pic cam ciudate ... respectiv este una de 6.35mm . Asta pentru ca piesele sunt facute din placa de aluminiu de 1/2 toli , respectiv 12,7mm ... Daca se foloseste placa de grosime diferita , cota asta trebuie modificata conform .

post-14796-139829367568_thumb.jpg

post-14796-139829367572_thumb.jpg

Link spre comentariu

Si placile laterale ... atasez fisierul dxf , ca e mai simplu sa-si ia fiecare cotele , eventual sa-l modifice ... Cam asta ar fi ... daca mai e ceva ce-am uitat , spuneti ... eventual sugestii , reclamatii , nelamuriri ...

post-14796-139829367629_thumb.jpg

post-14796-139829367631_thumb.jpg

post-14796-139829367635_thumb.jpg

post-14796-139829367638_thumb.jpg

Link spre comentariu

Daca pana aici nu sunt probleme / nelamuriri , sa trecem la gantry ... Destul de simpla in conceptie , relativ usor de construit . Are in componenta un profil extrudat 30_60 , un surub cu bile , 2 ghidaje SBR , si componentele de aluminiu ( la ce este prezentat in imagini mai trebuie adaugat un bloc de rulmenti , identic cu cel prezentat mai devreme , piesa cilindrica ... ) . Deocamdata detaliem ansamblul de constructie , urmand ca mai incolo sa facem si desenele cotate .

Profilul de aluminiu de 30/60, dupa cum gandesc eu ar trebui fixat pe inaltime si nu pe latime (intre barile rectificate). Rezistenta la indoire va fi alta fata de cum este acum.Incearca sa faci o mica frezare de 2-4mm sa incluzi sistemele de rulmenti in dural (patine), pentru ca asa la orice vibratie mai adevarata nu mai risti sa se miste de la cote (tinand cont ca gaurile de surub sunt mai mari decat suruburile). Am mai discutat noi problema asta.Este valabil si pentru placa care sustine axa z (sa fie o buza jos si sus ca la greutatea motorului de frezare si alte forte o sa danseze in toleranta gaurilor de la suruburi).
Link spre comentariu

un profil mai inalt ,nu doar de 60 ,parca mai bine da iar placile laterale fara degajarile din mijloc(axa ar fi un dreptungi rigid )asta cu riscul de a nu putea freza o piesa prea inalta

Link spre comentariu

un profil mai inalt ,nu doar de 60 ,parca mai bine da (axa ar fi un dreptungi rigid )asta cu riscul de a nu putea freza o piesa prea inalta

Nu este nevoie de mai inalt ca peste latimea de 60 se mai adauga si inaltimea x 2 ale axelor sustinute plus x 2 ale diferentelor de patine plus x 2 ale grosimii placilor de dural.
Link spre comentariu

Eu tot am niște nelămuriri. Deci rulmentul ar trebui să intre fără batere atât pe capătul prelucrat de la șurub și trebuie să intre fără batere și în carcasa aceea cu guler pe mijloc.Apoi, piulița se va înfileta pe șurub și va "împinge" pe cămașa interioară a rulmentului iar acel guler din carcasa va "împinge" pe cămașa exterioară a rulmentului.În felul acesta pe rulment vor exista permanent anumite tensiuni/forțe.Am înțeles corect?

Link spre comentariu

Eu nu intentionez sa construiesc fizic proiectul ... Orice sugestii sau alte pareri trebuie luate sau nu in considerare de catre cei care chiar doresc sa faca masina ... Mincof are o idee buna privind fixarea rulmentilor in placa de aluminiu , insa nu prea inteleg eu la ce se refera cand spune de pozitia profilului extrudat ... Cred ca se refera la cel de pe gantry . Daca se modifica pozitia acelui profil , intregul ansamblu trebuie regandit / reproiectat . Poate daca ar face si o schita cu ideea , s-ar intelege mai corect . Cat priveste placile laterale , acolo este decizia fiecaruia ... cu sau fara degajarile respective ...@Arise , ai inteles corect . Acele tensiuni / forte sunt cele care impiedica aparitia jocului axial . Preload-ul de care vorbeam nu este posibil fara aparitia acestor forte ... iar acest preload este necesar . Ideea este ca aceste forte / tensiuni , sa nu fie prea mari , ci doar suficiente pentru eliminarea jocurilor ... de fapt , asta este definitia preload-ului / pretensionarii .

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări