Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

LED de putere

MuSi

Postări Recomandate

Randurile astea s-ar putea sa te coste...multi dintre noi,nu ne permitem un asa hobby,e prea scump...asa ca experienta dumitale poate folosi multora dintre noi.Eu unul n-am vazut o lanterna serioasa,cu led,dacat in poze..Tot cautand pe net,am dat peste lanternele produse de Lenser,care m-au cucerit pot spune...Mi-as fi luat o frontala,dar nu-mi permit...asa ca o sa mi-o fac singur,ceva mai ieftin.Daca ne-ai putea impartasi din experienta dumitale,ar fi nemaipomenit...

Ma bucur daca pot fi de folos. Deocamdata vad ca n-am avut succes: colegul isi ia un multi-led desi mi-am spus parereaEu sunt fan frontale fiindca ai mainile libere. Am vreo 3.Alea de la Lenser nu imi plac fiindca au compartimentul pentru baterii in spate, fire, chestii. Daca ai nevoie s-o tii in mana este incomod. Si in general raportul performante pret la Lenser e cam mic. Doar ca-s fabricate in RFG, in rest...prea scumpe pentru ce fac. Parerea mea. A, si nu imi place ca nu spun cu ce tip de led sunt. Cica Cree. Da' de care?

Sunt curios ce lanterne ai,daca pretul respectivelor este justificat de performante,daca copiile se apropie cat de cat de original...

E mai mult de scris aici, nu suntem pe subiect (si asa am cam luat-o pe aratura, da' am fost provocat). Iti trimit pe PM.
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 43
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• MuSi

7

• aionescu

3

• costy

1

Vizitator pisica matache

N-as zice ca suntem chiar offtopic,inca discutam despre lanterne,iar initiatorul topicului ,ca si mine dealtfel,poate obtine informatii la prima mana,despre lanterne pe care multi nu le-am folosit.Referitor la frontale,sunt intru totul de acord...ofera libertate de miscare.Pe de alta parte,greutatea si volumul sunt factori ce limiteaza atat puterea cat si autonomia.Poate de aceea Lenser cat si alte firme,distribuie cumva greutatea,separand lanterna de sursa de tensiune.Ce mi-a placut la Lenser,posibilitatea de reglare in limite largi a focalizarii,posibilitate oferita de folosirea unei lentile, cat si reglajul luminii cu potentiometru,util in multe situatii.Daca e mult de scris despre lanternele pe care le ai,mi-as permite sa-ti sugerez un nou topic,unde ne-ai putea impartasi in voie,din experienta ta...

Link spre comentariu

As zice ca sari din lac in put....cea cu patru leduri,nu tot din plastic e?Exista si lanterne chinezesti,metalice,nu cu mult mai scumpe,cu un singur led de cca 1W.

Macar asta cu 4 LED-uri m-ar tine mai mult... :dans:
Link spre comentariu

N-as zice ca suntem chiar offtopic,inca discutam despre lanterne,iar initiatorul topicului ,ca si mine dealtfel,poate obtine informatii la prima mana,despre lanterne pe care multi nu le-am folosit.Referitor la frontale,sunt intru totul de acord...ofera libertate de miscare.Pe de alta parte,greutatea si volumul sunt factori ce limiteaza atat puterea cat si autonomia.Poate de aceea Lenser cat si alte firme,distribuie cumva greutatea,separand lanterna de sursa de tensiune.Ce mi-a placut la Lenser,posibilitatea de reglare in limite largi a focalizarii,posibilitate oferita de folosirea unei lentile, cat si reglajul luminii cu potentiometru,util in multe situatii.Daca e mult de scris despre lanternele pe care le ai,mi-as permite sa-ti sugerez un nou topic,unde ne-ai putea impartasi in voie,din experienta ta...

Nu vreau sa-i fac praf topicul omului. Iar un topic nou nu deschid, fiindca nu-s eu vreun guru al lanternelor!Daca sunt intrebari si stiu raspunsul, raspund si gata.Referitor la frontale, aparent ai dreptate cu greutatea. Dar din practica zilnica pot sa spun ca modelele "totul in fata" nu se simt deloc grele. Actualmente folosesc o frontala cu 18650 si e OK.Reglajul continuu al intensitatii si zoom-ul sunt un lux prea mare.Doua trepte ajung. Tot din practica zilnica. La frontala asta cu 18650 am vreo 8 nivele programabile, setabile, modificabile si naiba sa-i ia (trucuri de marketing, ce mai), iar eu tot 2 folosesc. Dar poate sunt eu subiectiv.Gata. Scuze de off-topic!
Link spre comentariu

Important e sa ai lumina cat mai apropiata de cea a soarelui; in lumina alb galbui(2700K...4000K) se disting mai bine obiectele ,desi aceasta nu e trendy , decat in lumina alb albastrui(5500K...10 000K).Daca dai intr-o groapa pe care nu ai vazut-o la timp din cauza iluminarii,e necaz pt ca ai indoit janta,dar nu-i bai.Daca dai intr-o groapa pe care nu ai vazut-o la timp din cauza iluminarii si cazi de-ti rupi mana/ceva e bai.@pisica matacheReglarea intensitatii din pot. se poate face alterind curentul de polarizare a tranzistorului care masoara tensiunea de pe rezistenta.

Link spre comentariu

Ai dreptate @tyc :da .Inainte la faza lunga aveam un LED albastru(mai mult spre aqua)de la o bricheta :rade: .Desi mi s-a parut puternic,cand ploua si asfaltul era lucios nu vedeam prea mare lucru in fata, :qetrwe dar iarna cand totul era alb...alta treaba! icon_jook

Link spre comentariu

Pe vremuri,se foloseau becuri galbene pt ceata.Dupa a aparut moda ochelarilor de condul - tot cu lentila galbena.Toate astea zicese ca te ajutau sa vezi mai bine pe ceata sau noaptea. De fapt distingeai detaliile mai bine.

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...
Vizitator andreimihai3

Cele mai ieftine leduri au putini lm/W. Am luat 2 spoturi 12V/3W, 120lm/bucata, 350mA consum la 12V. Se infierbanta binisor, dar romanu' e invatat cu overclock-ul... Daca ai mia de lumeni, de ce sa scoti doar 500 prelungind durata de viata a ledului? Fara un thermal foldback, pe canicula poa sa nu-ti mai ajunga radiatorul. As merge cu un PWM si o banala 4148 ca senzor T.

Link spre comentariu
Vizitator tyc

Folosesti PTC-uri in loc de Rsens...problema e ca prin comparatoare,la curenti mari Rsens e de ordinul zecilor de miliohmi.La LM3409 pui un PTC in locul potentiometrului si gata!

Link spre comentariu
Vizitator andreimihai3

http://szobm.en.alibaba.com/product/387 ... light.html. A mea e insa cu 3xR6, dar foarte aproape ca dimensiuni.

E bine daca un CI chinezesc il si gasesti pe net. Cel din poza e un CAB0z (inca n-am gasit ce-i cu el), dar dupa R de 1k bagata in poarta, pare un 317 versiunea MOS. Trage 2.5A din 3x 2600mAh (1.33V/element, neincarcati full) asa ca apare intrebarea: nu-i vechea metoda de stabilizare "liniara" curent prin baterii?? Ca din 3 de 777 inseriate poate ies 2A la 2V :)), versiunea optimista. Torch-ul e un UltraFire, despre led negasind nimic. Ramane metoda babeasca, scc si verificat temperatura pe un radiator baban. Partea buna insa e carcasa, in fond pt ea am dat 70lei, suprafata de racire e mare! Ledul pus de mine e un Cree XM-L 910lm care la 1.5A "merge" si pe un radiator mai mic-abia ajunge la 55C dupa o ora functionare. Capacul din plastic e de la alta lanterna, folosit aici sa preseze ledul.

O lanterna cu reflector/cap mare iti permite mai multe: sa schimbi reflectorul, eventual pui lupa, sa modifici buck-ul cu unul mai mare fara probleme ca nu incape, racire buna.

http://postimage.org/image/oaf4g9571/

http://postimage.org/image/m892ybf87/

Pentru lupe se poate alege un sistem lentile concava+convexa+concava cu posibilitate reglaj focar, asta in functie de lentila ledului, prin tatonari.

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Poti face o sursa de curent constant liniara,iar daca vrei limitarea temperaturii radiatorului,poti folosi o dioda cu siliciu,cuplata termic cu radiatorul.Tensiunea pe dioda scade cu cca 2mV,la o crestere de un grad,cam acelasi coeficient termic are si ledul.Tensiunea de pe dioda o poti folosi ca referinta pt scc.Sau poti folosi un termistor care sa modifice tensiunea de referinta a scc,in sensul scaderii curentului,o data cu cresterea temperaturii.

Link spre comentariu
Vizitator andreimihai3

pisica matache, daca-ti plac lanternele frontale, ai incercat sa modifici o lampa cu accu 4V/6A, din ala cu clips de pus la brau?

Led Lenser, fata de Fenix, mi se pare mult mai scumpa desi are lanterne din plastic. Platesti o carcasa si un led cu sute de lei. http://www.professionalequipment.com/co ... ashlights/ -aviz si altora, merge numai cu baterii, deoarece o baterie R6 are pana in 14mm (~13.86 una Duracell) in timp ce un accu, peste 14mm. Asa ca dai la strung ca sa bagi acumulatori. 0.75A consum de la accu, o valoare mai mult decat ok. Testele de redundanta au fost serii a cate 2 ore, puneam accu incarcati la 1.44V, si merge bine mersi. Exista chinezarii cu 1xR6 care trag peste 2A si merg ca Joule thief pana pe la 0.8V aprox.

Iti poti face o lanterna frontala cum vrei, nu prea ai limita de spatiu.

Link spre comentariu
Vizitator tyc

Cea prezentata are 78,4lm iar cea la 2A furnizeaza 650lm ( - pierderi pe sistemul optic).In alta ordine de idei ,sti de ce armata germana a fost invinsa de generalul Iarna? Pt ca armamentul lor era facut la sutime de mm iar cand a dat de frig ,s-a blocat... Lenser a tras invataturile si locasurile bateriilor sant generoase.

Link spre comentariu
Vizitator andreimihai3

Asta asa e, legat de dilatare termica. "Feeling"-ul meu e ca Lenser, Fenix si inca 4-5 "mari" firme sunt pt fitze si doar simuleaza produsele-top pentru armata. De ex, o carcasa aluminiu e buna daca n-ai sub -20C pentru led, si sub -10C (randamentul LiIon scade proportional cu scaderea temperaturii), altfel e util plasticul si un izolator. O torch buna permite mai multe tipuri de accu si baterii. 2xCR123 vs.1x18650LiIOn. Doar din intamplare chinezarii cu 3AAA merg cu un 18650, si nu toate. Se ia un tub pvc putin mai gros decat 18650, se infasoara in hartie, folie plastic etc si la capete se incleie cu plastic negru->lanterna cu LiIOn. Uneori trebuie schimbat arcusorul la +, sau doar cositorul ala cu prea mult Pb care devine casant.Da, 650lm e varianta optimista, reflectorul e un plastic ordinar cu porozitati, dar si pretul e altul...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări