Vizitator smilex Postat Decembrie 31, 2011 Partajează Postat Decembrie 31, 2011 An nou fericit!Daca presupunem ca ambele conduri sunt montate, ca alimentarea asigura curentul si nu e intre semisinusoide (sa zicem ca e o baterie), atunci ambele fenomene se petrec simultan pentru o semisinusoida audio (cea pozitiva): condensatorul dinspre + se descarca prin tranzistor si difuzor iar cel dinspre - se incarca prin acelasi tranzistor si difuzor. Urmeaza insa semisinusoida audio negativa care are exact aceeasi valoare in curent si va proceda invers. Cea mai dezavantajoasa varianta este cu frecventa mica. Se poate calcula exact la un anume curent si timp variatia de tensiune pe grupul de condensatori. Este mica, iar prin alegerea unor valori mai mari poate fi si mai mica, dar are influenta asupra maximului de tensiune nedistorsionat livrat. Evident ca o mediana ar avantaja, dar nu cred ca se pierde mai mult de 5% (depinde de valoarea condurilor) din puterea maxima nedistorsionata.Partea cu finalii nu introduce asimetrie in injumatatire, mai grav sunt celelelte etaje care pot duce, prin extragerea curentului asimetric, la deplasarea tensiunii (cea mai mica deplasare necompensata se aplifica si se va regasi la iesire). Tocmai de aceea am pus si rezistorii de 470 in schema anterioara. Acei rez. compenseaza infimul curent de polarizare la intrare. Si tot se pierde 1mV la iesire, dupa cum se vede. Asimetrie pot introduce ventilatoarele, indicatoare de nivel, preamplificator, etajul de intrare in aplificator, generator curent constant pt. driver, etc. Consumul lor trebuie compensat daca se afla montate intre masa si una din ramurile alimentarii. Se poate incerca cu rezistoare, se pot pierde zeci de milivolti sau volti dar cel mai corect este compensarea cu generatoare de curent in opozitie cu referinta la jumatate, cum a mai fost prezentata o varianta. Generatoarele de curent trebuie dimensionate astfel incat sa compenseze toate asimetriile posibile, sau se poate proceda la o redistribuire a lor fata de ramuri si masa (in care caz scade valoarea de compensat). Ar fi ideal daca alimentarea acelor etaje s-ar face de pe + si - fara implicarea traseului de masa.Multa sanatate si noroc! Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Ianuarie 2, 2012 Partajează Postat Ianuarie 2, 2012 Pentru cazul anterior, daca luam in considerare un curent efectiv de 3A (varf 4,2A), Acesta se va imparti in doua, jumatate pentru cei 4700u de pe + si jumatate pt. cei 4700u de pe - . La o freventa joasa (bass) de 50Hz, timpul alternantei pozitive audio este de 10ms (impreuna cu cealalta alternanta creeaza sinusoida completa 20ms), avem deci 1,5A in 10ms pe 4700uF de unde variatia de tensiune este ΔU=I•t/C=1,5A•10ms/4,7mF=3,2V. Cealalta semisinusoida audio desfasoara procesul invers, asadar tensiunea oscileaza in jurul mediei cu 3,2Vvv deci +/-1,6V fata de jumatate. Daca consideram ca amplificatorul ofera un maxim de 28V, adica 20Vca pe difuzorul de 4Ω, avem 100W. Pentru cei 1,6V mai putin, avem 26,4V varf sau 18,7 Vca, adica 87W care pot fi redati fara ca tensiunea la iesire sa fie limitata de alimentare (nedistorsionat). Daca se considera o pierdere mare, condensatorii se pot suplimenta la 10000u (93W) sau mai mult. Asa cum spuneam, nu acolo e problema mare. Amplificatorul are ca referinta masa, orice mica deplasare se regaseste la iesire, este un echilibru instabil (ca o bila pe varf de deal). Cea mai mica asimetrie deplaseaza necorespunzator masa. Asta trebuie compensat. Pentru schema anterioara am refacut pozitionarea voltmetrului, pentru a nu infuenta masuratoarea, e vorba de compensarea curentului de polarizare de la intrare. Valoarea lui e neglijabila, dar cum se zice, buturuga mica rastoarna carul mare. Cred ca e clar ce poate face un ventilator (de exemplu 0,1A) montat intre + si masa. Trebuie compensat cu exact 0,1A spre -. Si tot asa pentru orice etaj. Chiar si polarizarea pentru un generator de curent constant, de multe ori polarizare realizata dinspre masa. Ceea ce subliniez e ca nu curentul finalilor trebuie compensat (asta o realizeaza cu brio condensatorii de filtraj), ci asimetriile, valori de curent mult mai mici, deci mult mai usor de realizat. Adica de obicei mai mici, daca e plin de ventilatoare si luminite necorespunzator repartizate pe ramuri, se poate ajunge sau depasi curentul prin finali, dar asta e un proiect prost, faceam abstractie de el. Link spre comentariu
xardas Postat Iulie 21, 2012 Partajează Postat Iulie 21, 2012 Am gasit pe net o schema care am incercato si pare sa functioneze.. imi poate confirma cineva daca chiar este buna pentru a face o sursa de tensiune simetrica folosiund un transformator asimetric ? ma pot folosi de ea ca sa alimentez circuite care necesita sursa simetrica ? gen amplificator audio sau operational amplifier (TL072, etc) ? Link spre comentariu
cristian_draghiescu Postat Iulie 21, 2012 Partajează Postat Iulie 21, 2012 Puteţi alimenta montaje simple cu operaţionale (de preferat custabilizarea fiecărei ramuri) sau amplificatoare AF de câţiva Wcu alimentare simetrică, montând capacităţi de filtrare mai mari ;desigur, nu cu valoarea curentului indicat în schema dvs. !(Nu uitaţi că în acest caz redresarea este monoalternanţă !)Sau experimentaţi montajul ataşat, cu perechi Darlington de putereputeţi obţine la ieşire curenţi de ordinul amperilor, bineînţeles dacă şisursa de tensiune unică este de putere. Puteţi utiliza şi bipolari obişnuiţiîn montaj Darlington, conform schemei. Link spre comentariu
puriu Postat Iulie 21, 2012 Partajează Postat Iulie 21, 2012 Solutia cu redresoare monoalternanta este simpla si eficace. Diodele trebuie sa fie de curent mai mare, iar condensatoarele mult, mult mai mari.Eu as proceda altfel: secundarul jos (este deasupra primarului), sarma pusa in doua, rebobinare cu ambele sarme o data, legare in serie cele doua jumatati. Daca transformatorul este impregnat cu rasina epoxi se fierbe in apa si se scot tolele la cald. Link spre comentariu
xardas Postat Iulie 21, 2012 Partajează Postat Iulie 21, 2012 redresarea monoalternanta este ok pt ce imi trebuie mie, insa am observat ca ea nu merge daca in loc de transformator asimetric folosesc o sursa de curent continuu (exemplu ar fi o baterie auto).@cristian_draghiescu: multumesc pt schema. am sa o incerc. Link spre comentariu
Dr.L Postat Iulie 21, 2012 Partajează Postat Iulie 21, 2012 Pai evident ca nu merge... Link spre comentariu
Marian Postat Iulie 21, 2012 Partajează Postat Iulie 21, 2012 @xardas schema postata de tine se numeste dublor de tensiune, cu redresare monoalternanta evident, adica doar o alternanta se redreseaza pentru fiecare ramura ceea ce implica riplu mai mare, tensiunea de la retea este o sinusoida cu frecventa de 50Hz si amplitudinea dictata de nivelul acestei tensiuni, ei bine la redresarea monoalternanta spatiul pe care condensatorii de filtrare trebuie sa-l umple in perioada cat se descarca este mai mare ( dublu ), asadar trebuie ca ei sa aiba capacitate mult mai mare ca sa acopere acele spatii. Dublorul de tensiune functioneaza pe baza redresarii a cate unei alternante pentru fiecare ramura, evident ca tipologia nu poate functiona pentru surse de curent continuu cum sunt acumulatorii care nu livreaza o forma de unda alternanta, ci o linie continua ( daca e sa privim din punctul de vedere al osciloscopului ), solutia asta este cea mai simpla varianta de obtinere a tensiuni simetrice de la o singura iesire de Vca insa nu este recomandabila pentru aplicatii pretentioase, se poate insa folosi montajul postat de @cristian_draghiescu, la sursele de curent continuu doar ca pentru aplicatii care necesita curent mai mare trebuiesc tranzistori mai puternici si totodata varianta asta creeaza o masa virtuala la punctul median intre o tensiune unica ceea ce evident inseamna ca nu creeaza 2 ramuri identice la iesire cu ce aplici la intrarea montajului ci in schimb injumatateste tensiunea aplicata. Link spre comentariu
Dr.L Postat Iulie 21, 2012 Partajează Postat Iulie 21, 2012 Am inlocuit cuvantul 'faza' cu 'alternanta'. Faza e alta treaba,de ex: traf trifazat. Dar tensiunea e tot alternativa,asa ca are 2 alternante Link spre comentariu
Marian Postat Iulie 21, 2012 Partajează Postat Iulie 21, 2012 Da, ai dreptate, o alegere gresita a expresiei din partea mea, motiv pentru care imi cer scuze si multumesc pentru corectie, sper insa ca ideea de principiu sa se fi inteles. Link spre comentariu
xardas Postat Iulie 21, 2012 Partajează Postat Iulie 21, 2012 acum am inteles cum functioneaza. am reusit sa alimentez un op-amp cu schema aia simpla denumita dublor de tensiune si vad ca merge insa daca nu este recomandat atunci raman la traful simetric.Am sa construiesc si schema cu darlington doar pentru teste. Va multumesc frumos domnilor pt. detalii ! Link spre comentariu
Magnus Postat Ianuarie 24, 2013 Partajează Postat Ianuarie 24, 2013 eu zic ca merge facut si cu un L296 daca transformatorul are o singura infasurare secundara fara priza mediana Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum