steffy89 Postat Decembrie 27, 2011 Autor Partajează Postat Decembrie 27, 2011 Ai o tensiune alternativa oferita de traf.Dupa redresare si filtrare obtii o tensiune continua de 1,41 ori mai mare decat cea alternativa.Acea tensiune continua o poti imparti in doua, de exemplu cu 40Vcc poti obtine +/-20Vcc.Acest lucru se poate obtine cu o schema ca cea anterioara.Aaa da,eram constient de asta,am crezut ca vreti sa spuneti ca din 60v obtin doar 30 .M-am incurcat deoarece nu prea folosesc temeni corespunzatori in exprimare,in mod normal eu ,cand vreau sa evidentiez o alimentare simetrica zic 2x30v sa zicem. Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Decembrie 27, 2011 Partajează Postat Decembrie 27, 2011 Este corect si asa, dar +/- evidentiaza faptul ca exista o masa neutra si ramuri opuse. Vei obtine astfel o masa virtuala pe care o conectezi la masa amplificatorului, si doua tensiuni opuse.Acea masa virtuala poate fi obtinuta in multe feluri, inclusiv cu asa o schema. Daca consumul de pe ramurile opuse sunt semnificativ egale, masa virtuala se poate obtine cu doua rezistoare 100-470 ohmi inseriate si montate pe tensiunea disponibila, fiecare rezistor in paralel cu un cond de 2200-4700uF. Link spre comentariu
remus68 Postat Decembrie 28, 2011 Partajează Postat Decembrie 28, 2011 Ce spuneti de schema de mai jos?Schema aia se numeste "simetrizor"... daca vrei tensiuni si curenti mai mari poti lua ORICE amplificator audio de putere cu diferential la intrare care e alimentat la tensiunea aia si in loc de intrare de semnal vei fixa potentialul intrarii neinversoare la U/2. In acest caz vei obtine la iesire doua tensiuni perfect simetrice (daca este alimentat la 60V vei obtine +/-30V) simetrizorul asigurind un curent substantial (iesirea acestui amplificator-simetrizor va deveni masa alimentarii).Stupiditatea este ca vei folosi 2 amplificatoare - unul pe post de simetrizor si celalalt pe post de amplificator audio... Aiureli...!Continua in celalt topic care l-ai deschis si apuca-te sa construiesti amplificatorul ala alimentat asimetric. Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Decembrie 28, 2011 Partajează Postat Decembrie 28, 2011 Solutia constructiva (simetrizorul) trebuie sa compenseze doar diferenta de consum dintre ramuri fata de masa. La un amplificator de putere clasic, aceasta diferenta este zero sau aproape zero, poate exista ceva generatoare de curent constant cu polarizare spre masa dar pot fi modificate spre a se alimenta dinspre capetele alimentarii. Marii consumatori sunt finalii + dif dar semnalul audio e simetric deci nu e nimic de compensat acolo. Rezistoarele de care pomeneam pot fi utilizate si pentru stabilizarea (rez + zener) unor tensiuni folositoare preamplificatorului, sau auxiliare (LED-uri, indicatoare nivel, etc). Nu vor exista probleme de simetrie a tensiunii daca consumatorii se alimenteaza din capete sau ceea ce se alimenteaza spre masa sa fie echilibrat dinspre ambele capete. Nu merita un apliu de putere pt. masa virtuala, trebuie compensate doar dezechilibrele. Link spre comentariu
remus68 Postat Decembrie 29, 2011 Partajează Postat Decembrie 29, 2011 semnalul audio e simetric deci nu e nimic de compensat acolo La un amplificator alimentat simetric o borna a sarccinii (difuzorul) este conectata la masa... Cu frecventa semnalului amplificat vor conduce pe rind in functie de alternanta ramurile din final, astfel incit pe cealalta borna a difuzorului va fi aplicata alternat tensiune cu semn pozitiv respectiv negativ (fata de masa). In acest caz, simetrizorul va trebui sa fie capabil sa vehiculeze prin masa virtuala acel curent al sarccinii. q.e.d Aceste probleme cu simetrizoarele s-au discutat prin paginile revistei Tehnium in urma cu 25 de ani... Eram abonat inca dinainte de 1980 si "haleam" fiecare aparitie; se gasesc postate pe net si te poti lamuri. Singurul mod de conectare fara aceasta legatura de masa este atunci cind sint cuplate doua amplificatoare in punte... Cu titlu informativ postez mai jos schema completa a unui amplificator alimentat asimetric. Banuiesc ca stii de ce are aceasta configuratie si de ce in practica se accepta realizarea lui asa cum vezi in mai toate schemele. Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Decembrie 29, 2011 Partajează Postat Decembrie 29, 2011 ^ Am sa incerc o expilcatie diplomata dupa ce primesc raspunsul acela in particular de la tine (chiar am nevoie de info). @steffy89 Incearca. Link spre comentariu
remus68 Postat Decembrie 29, 2011 Partajează Postat Decembrie 29, 2011 chiar am nevoie de infoAtunci cind vei intelege ca in schema postata de mine curentul prin sarccina isi va schimba sensul cu freceventa semnalului amplificat (deci la o frecventa de 1KHz de 1000 de ori intr-o secunda) vei intelege de ce, de 1000 de ori intr-o secunda cele doua condensatoare de la iesire vor fi parcurse alternat deci NU simultan de acel curent de iesire, care va fi cu atit mai mare cu cit puterea amplificatorului va fi mai mare. Dupa cum bine ar trebui sa cunosti, orice condensator are pierderi si in realitate il poti considera inseriat cu o mica rezistenta (pentru a intelege cine este acea rezistenta si ce rol are, in acest caz o poti asimila rezistentei interne a unei surse); pentru ca cele doua condensatoare de la iesire au aceasta "rezistenta", in momentul cind vor fi parcurse de curentul de sarccina, conform legii lui Ohm va exista si o cadere de tensiune pe ele. Asta inseamna ca odata cu schimbarea sensului curentului prin sarccina va exista o balansare a potentialului punctului de inseriere a condensatoarelor de la potentialul de 1/2Ua... Vei intelege ce se intimpla atunci cind la intrarea amplificatorul asimetric sint aplicate frecvente foarte joase si de ce valoarea capacitatii condensatoarelor de la iesirea amplificatorului alimentat asimetric au un rol hotaritor in "fixarea" frecventei limite inferioare pe care acestea sint capabile sa le reproduca...Acum sa revenim la "bolovanii" nostri - pentru a intelege mai departe, considera in locul celor doua condensatoare de la iesirea amplificatorului asimetric ca sint montate cele doua tranzistoare de la iesirea amplificatorului operational al simetrizorului. Cind tranzistorul dupa ramura pozitiva a amplificatorului conduce, curentul ce strabate sarccina se va duce spre polaritatea negativa a sursei prin tranzistorul montat pe ramura negativa a simetrizorului si analog atunci cind va conduce tranzistorul dupa ramura negativa a amplificatorului. Daca notiunea de reactie negativa iti spune ceva, afla ca ea este cea care va controla simetria perfecta a punctului de inseriere a celor doi tranzistori de la iesirea simetrizorului si va mentine potentialul de 1/2Ua din acel punct... dar asta mai inseamna ceva foarte important - inseamna ca in timp ce se chinuie saracul sa mentina acel potential, tranzistorul aflat in conductie de la iesirea simetrizorului mai este parcurs si de curentul de sarccina, care, asa cum am spus mai sus este strabatut de un curent cu atit mai mare cu cit este mai mare puterea eliberata de amplificator. Acum se vede mai mult decit clar de ce trebuie ca acel simetrizor sa fie capabil a mentine simetria la curenti importanti vehiculati prin masa virtuala si de ce nu poti face un amplificator de 100W cu o pereche de tranzistori BC107/177 in final! Daca te va impinge curiozitatea sa rasfoiesti colectia "Tehnium" vei invata muuuuulte notiuni care iti vor permite peste 20 de ani sa explici si tu celor mai putini stiutori notiuni interesante care sa ii ajute. Spor la lecturat! Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Decembrie 29, 2011 Partajează Postat Decembrie 29, 2011 Ai lasat condensatorii afara... Ei vor prelua intregul efort al curentului alternativ de putere, nu tranzistoarele (care n-ar putea functiona asa). Tranzistoarele (in formula asta) ar trebui sa fie generatoare de curent constant (zeci mA cel mult) si sa compenseze eventualele diferente de care ziceam anterior (preampli, auxiliare) in curent continuu. Si nici macar de ele nu e nevoie daca nu exista fata de noua masa, diferente de consum. Nu pot compensa alternativul de putere si nu au motiv sa faca asta, o fac condurile. Daca nu se considera suficient 2x4700 se pot suplimenta. Oricum, exact ce introduce un final, va scoate celalalt (daca nu este strapuns vreunul), variatiile de tensiune alternative depind numai de impedanta condurilor (acel ESR). Nu conteaza valoarea exacta a punctului de masa, constituie noua referinta. Ma rog, incerc sa ma mai documentez, asa-i cu incepatorii, dar nu cred ca mai am douazeci de ani la dispozitie. Sau, cine stie... @steffy89 Aproape sigur ca ma insel, dar ce te costa sa incerci? Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 29, 2011 Partajează Postat Decembrie 29, 2011 Atunci cind vei intelege ca in schema postata de mine curentul prin sarccina isi va schimba sensul cu freceventa semnalului amplificat (deci la o frecventa de 1KHz de 1000 de ori intr-o secunda) vei intelege de ce, de 1000 de ori intr-o secunda cele doua condensatoare de la iesire vor fi parcurse alternat deci NU simultan de acel curent de iesire, care va fi cu atit mai mare cu cit puterea amplificatorului va fi mai mare. Ati mai si subliniat ca prin cele 2 cond. curentul de sarcina NU circula simultan.Este ca si cum in acel nod este un militian de la circulatie care intreaba electronii de la care tranzistor vin si apoi decide prin ce cond. vor mergeIn alternativ cei doi cond. sant in paralel si modificarea tensiunii in punctul comun va fi identica pt ambii,sa zicem delta U.Ambii trebuie sa respecte legislatia in vigoare si fiind de valori egale vor suferi aceeasi variatie de curent intr-un timp dat.Singura diferenta este ca unul se va incarca iar celalalt se va descarca dar pe semialternanta cealalta a semnalului lucrurile se vor petrece in oglinda asa ca pe medie potentialul va ramane cvasiconstantSi ce putere trebuie sa disipe tranz. din amplif. simetrizor daca au un Uce constant de 30v dar cand un tranzistor din amplificator ajunge spre saturatie si va fi parcurs de 28v/4 ohm=7a Link spre comentariu
Dr.L Postat Decembrie 30, 2011 Partajează Postat Decembrie 30, 2011 Am facut curat,postati doar argumente tehnice va rog! Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Decembrie 30, 2011 Partajează Postat Decembrie 30, 2011 Cred ca am fost gresit inteles. Acel info (incercam in gluma sa amintesc de el) era o informatie pe care am cerut-o in particular lui remus68 referitor la o firma cu locatie in Timisoara, probabil am fost uitat sau confundat. Nu faceam nici un fel de bascalie, e real, chiar imi trebuie adresa, probabil ca s-a interpretat altfel, nu ma refeream la alt gen de informatii. Daca as avea cate un leu pentru fiecare data cand m-am inselat, mi-as petrece acum revelionul intr-o statiune placuta. Toti suntem supusi greselii, eu n-am intalnit exceptii, inclusiv pe acest forum. Configuratia cu injumatatirea alimentarii cu doua conduri inseriate se regaseste in multe surse pc, se poate verifica practic, tensiunea este exact la jumatate indiferent de marimea curentilor. Pentru ca nu e nimic nefiresc in a pune cuvantul cuiva la indoiala (inteleg si accept asta), am simulat faza cu masa virtuala cu multisim11. Pentru cei care au acest soft, pun fisierul ms11 aferent si gif-ul cu schema folosita. Poate ca opinia unui soft este mai credibila. Multisim 11.0.1 este un program de simulare pe care l-am abordat recent (eu sunt mai sceptic). S-a dovedit foarte realist si folositor in multe scopuri, il recomand chiar si in scop didactic, e foarte instructiv. Multumesc pentru opiniile exprimate, inseamna mult pentru mine. Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 30, 2011 Partajează Postat Decembrie 30, 2011 nu se poate face o analogie cu sursele atx cu 2 cond. in serie pe filtraj 300vin primul rand optiunea pt. 2 cond. deriva din necesitatea folosirii la 110v/220vei fiind calculati pt. 50/60 hz nu vor "simti" frecventele de zeci khz;o dovada in plus este si faptul ca traful este conectat intre cei 2 cond. in serie cu un cond. nepolarizat de 1 sau 2,2 microF fata de 220-680 microF cei de pe reteain amplif. audio cond. sant parcursi de curentul din difuzor iar la frecvente joase reactanta capacitiva poate atinge valori ce incep sa reduca curentul prin sarcinarevenind la surse noi calculam cond. de pe +300v nu neaparat pt. un anume riplu(care oricum era compensat de bucla de control) ci pt. o rezerva de energie de 10 sau 20 ms necesara calculatorului ca sa nu dea erori la lipsa accidentala a unei alternante(sau 2) din reteaua de alimentare Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Decembrie 30, 2011 Partajează Postat Decembrie 30, 2011 Evident ca nu se poate face analogie decat in modalitatea de obtinere a tensiunii. Raportul capacitate/frecventa este enorm in sursa fata de cazul prezent, in plus, capacitatea inseriata cu primarul duce la o simetrie perfecta a curentului (sub si peste abscisa). Dar pe aceasta simetrie se bazeaza si conceptul anterior (care nu-mi apartine) prezenta si in semnalul audio de putere. Am specificat posibilitatea eventualei suplimentari a capacitatilor, daca e necesar. E adevarat ca noua masa poate varia un pic fata de alimentarea nesimetrica, dar exact acelasi lucru se poate petrece si intr-o alimentare simetrica, de data asta referinta fiind masa, tensiunile +/- pot sa "cada" sesizabil in ritmul consumului. Modul ideal este totusi cu acele generatoare de curent care sa compenseze consumul auxiliarelor, exista de multe ori parti din statie care se alimenteaza fata de masa dintr-o singura ramura a alimentarii simetrice necesara. Asta trebuie compensat. Acel riplu de 50Hz (de fapt 100Hz, e redresat) pe alimentare ofera tensiunea minima (impreuna cu minima estimata a retelei) si in functie de aceasta minima se stabileste raportul de transformare care in secundar trebuie sa ofere cu un volt (redresare) mai mult decat tensiunea dorita a fi stabilizata (neglijand celelalte pierderi). As putea risca mai mult: daca exista cineva care detine un amplificator cu alimentare simetrica si care este convins ca consumul e simetric sau poate fi compensat cu acele rezistoare de valoare cat mai mica (puterea disipata pe ele e mare), il invit sa decupleze mediana trafului, lasand intact secundarul si filtrajele. Doar acele rezistoare trebuiesc montate in plus. Putem sa aflam corectitudinea ideii. Link spre comentariu
remus68 Postat Decembrie 31, 2011 Partajează Postat Decembrie 31, 2011 Este ca si cum in acel nod este un militian de la circulatie care intreaba electronii de la care tranzistor vin si apoi decide prin ce cond. vor mergeCind T9 este blocat si T8 conduce (la iesire este NUMAI semialternanta POZITIVA a semnalului amplificat) care este varianta corecta pe unde trece curentul de sarccina? A sau B? Link spre comentariu
Dr.L Postat Decembrie 31, 2011 Partajează Postat Decembrie 31, 2011 Trece prin ambele,in mod consecutiv,curentul fiind egal. Dar pentru ca acel curent circula in mod egal prin A apoi prin B,tensiunea condensatoriilor e egala,variatia asta fiind suficient de rapida! Dar,daca e sa vedem fenomenul cu o baza de timp foarte mica,e exact cum ai spus! Si este exact ca in cazul dublorului de tensiune,unde condensatorii sunt alimentati pe rand. La fel este si consumul...pe rand: download/file.php?id=10432&mode=view Apoi,vezi cum e cazul amplificatorului alimentat asimetric,cu un condensator inseriat cu difuzorul...acel condensator nu e incarcat si descarcat in functie de semnalul audio? Daca ne uitam atent,punctele A si B sunt exact amplificatorul asimetric,cu iesirea prin condensator (nu conteaza ca se duce la masa sau la +). Deci functioneaza excelent chiar si fara cel de-al 2-lea condensator din 'simetrizator'! Si mai e si exemplul cu sursele in comutatie...unde se foloseste varianta cu masa luata dintre 2 condensatori,topologie folosita la greu! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum