Asgard Postat Decembrie 31, 2011 Autor Partajează Postat Decembrie 31, 2011 Placa aia este un programator. Cipul este necesar deoarece interfata de programare nu poate fi comandata direct prin USB, deci microcontroller-ul acela face conversia USB<->ISP. Evident si el a fost programat tot prin ISP inainte cu un alt programator. Cel mai simplu programator ISP pentru AVR-uri este clona de STK200 pe portul paralel care o poti folosi cu ponyprog (ceva sarme si 4 rezistente). Necesitatea unui programator USB este evidenta: porturile paralele sunt pe cale de disparitie.Pe masura ce ai sa faci proiecte tot mai complexe o sa apara si necesitatea debugging-ului direct pe placa, deci o sa ai nevoie si de JTAG.Ar fi interesant de implementat un asemenea convertor folosind porti logice elementare. Link spre comentariu
godFather89 Postat Decembrie 31, 2011 Partajează Postat Decembrie 31, 2011 Ar fi interesant de implementat un asemenea convertor folosind porti logice elementare.usb->spi? Nu cred ca ai idee ce presupune stiva USB. Cred ca ai obtine un mic dulapior de porti logice elementare. Link spre comentariu
XAN77 Postat Decembrie 31, 2011 Partajează Postat Decembrie 31, 2011 dupa cum vad ai niste lacune de informatii elementare, de aceea am intrebat daca ai citit datasheet. Nu stiu cat ai inteles din datasheet-uri, alea trebuie citite si de mai multe ori pana intelegi. Link spre comentariu
Asgard Postat Decembrie 31, 2011 Autor Partajează Postat Decembrie 31, 2011 dupa cum vad ai niste lacune de informatii elementare, de aceea am intrebat daca ai citit datasheet. Nu stiu cat ai inteles din datasheet-uri, alea trebuie citite si de mai multe ori pana intelegi.Se poate sa-mi fi scapat cateva informatii, recunosc sunt novice in ale microcontrollerelor. Ca sa inteleg, tu te referi la datasheeturile pentru tipuri de uC-uri sau la alte datasheeturi mai speciale? Link spre comentariu
XAN77 Postat Decembrie 31, 2011 Partajează Postat Decembrie 31, 2011 in special datasheet-uri ale controlerelor. dar pe siteul atmel vei gasi si note de aplicatii pe diverse subiecte, inclusiv progamarea ISP. Link spre comentariu
edy_wheazel Postat Ianuarie 1, 2012 Partajează Postat Ianuarie 1, 2012 in special datasheet-uri ale controlerelor. dar pe siteul atmel vei gasi si note de aplicatii pe diverse subiecte, inclusiv progamarea ISP.... si mai important: informatii despre registrii uC-ului, menemonicile suportate (daca folosesti asamblare), porturi si alte chestii indispensabile fara care nu te poti apuca de proiectarea unui sistem. Link spre comentariu
dragutzu_marius Postat Noiembrie 16, 2012 Partajează Postat Noiembrie 16, 2012 Ciao baieti,Intrucat aici pe pagina s-a mai discutat despre placi de dezvoltare, sunt si eu la inceput de drum si as vrea sa invat microcontrolere, iar pentru inceput m-am gandit sa imi construiesc singur prima mea placa de dezvoltare. Mentionez si faptul ca deja mi-am construit un programator pentru microcontrolere atmega, varianta USBasp cu Atmega8 care si functioneaza. (Mi-am facut o sursa de alimentare cu atmega 8 si functioneaza). Rugamintea mea este sa ma indrumati catre o schema, sau sa ma ajutati sa construim impreuna o placa de dezvoltare cu Atmega 8 pe care la randul ei probabil vor fi si alti amatori care vor dori sa o aiba si sa invete pe ea. Accept orice critici din partea voastra, ideea e ca la final cei mai neexperimentati sa se aleaga cu ceva. Am studiat si datasheetul MC Atmega8 , in special pinii si porturile disponibile , si as vrea ca pe placa sa fie cateva device-uri, si nu siruri de pini. Dupa parerea mea, in jurul lui Atmega8A-PU as vrea sa fie urmatoarele componente:- 1 afisaj 16x2 (il am deja cumparat);- 1 eeprom (gen 24c02 - sa pot invata sa scriu si sa citesc din memorie) sau 2 memorii pe acelasi i2c cu adrese HW diferite si accesate din string;- 4-8 butoane, sau joystick cu 4+1 contacte (am si butoane si joystick);- 4-8 leduri sau 2 afisaje cu 7 segmente;- 1-2 potentiometre ( din care pe viitor poate comandam un motor, sau intensitatea unui bec);- 1-2 conexiuni pt motor sau bec cu driveri aferenti;- 1 conexiune seriala- eventual si un afisaj de nokia 3310 pe care inca nu il am dar daca se face loc automat il procur.(mai am si un FT245RL care poate-si gaseste locul pe placa - USB <-> paralel)Va cer voua sfaturi si ajutor in dezvoltarea schemei pentru ca sunteti experimentati si de-a lungul timpului stiti de ce probleme v-ati lovit, nu as vrea sa o fac de capul meu pentru ca am vazut pe fiecare port cam ce se poate lega, dar totusi voi stiti mai bine decat mine.Astept propuneri din partea voastra si bineinteles criticile. Referitor la lista stufoasa de mai sus, eu m-am gandit sa fie de la inceput cu "de toate" ca pe viitor dupa ce invat sa aprind leduri si sa apas ceva butoane sa nu fiu nevoit sa tot vin cu imbunatatiri asupra parti hardware.Merci,Marius. Link spre comentariu
dodo007 Postat Noiembrie 16, 2012 Partajează Postat Noiembrie 16, 2012 Salut, Incepe cu ceva mai simplu, de exemplu asta de aici: http://www.dg7xo.de/selbstbau/avrboard.html si mai gasesti destule pe net, ai de unde sa alegi. Eu am facut una mai complicata acum un an, dar sincer sa fiu nu am utilizat toate "acareturile" de pe ea. http://mirley.firlej.org Bafta. Link spre comentariu
dragutzu_marius Postat Noiembrie 16, 2012 Partajează Postat Noiembrie 16, 2012 dodo007, antivirusul meu nu ma lasa sa deschid al doilea link, poti pune la dispozitie o poza cu ce ai facut tu ?Multumesc pentru raspuns, foarte bun exemplu mi-ai dat, asa ceva ii si doream, la prima vedere are aproape tot ce-mi doresc. Voi reface cablajul, le voi ordona putin dupa placul meu, si pe urma voi pune la dispozitie cablajul si schema pe forum.10x Link spre comentariu
dodo007 Postat Noiembrie 17, 2012 Partajează Postat Noiembrie 17, 2012 Da, am vazut si eu ca nu se mai poate intra acolo.Dar am salvate pagina de web si toate info necesare.Da-mi o adresa gen yahoo, unde pot sa-ti trimit toata arhiva inclusiv ce am lucrat eu.Te avertizez ca este o placa destul de complicata prin marimea ei. Eu am construit-o mai mult din ambitie si pentru ca arata bine si are aproape tot ce am nevoie (lipsesc potentiometrele, de plilda). Astept adresa pe mail. Bafta. Link spre comentariu
dragutzu_marius Postat Noiembrie 17, 2012 Partajează Postat Noiembrie 17, 2012 [email protected] Merci frumos pentru ajutor si sustinere. Link spre comentariu
dragutzu_marius Postat Noiembrie 18, 2012 Partajează Postat Noiembrie 18, 2012 Ciao baieti. Ieri si azi mi-am batut putin capul, am citit datasheetul la atmega8, am studiat diverse placi de dezvoltare si incet incet am tot montat cate una alta pe langa un Atmega8. Schema e facuta in EAGLE, este salvata in format *.png, dar am schimbat extensia in txt pentru ca poza are rezolutia mai mare si nu vroiam sa isi piarda din calitate, si astept ca cei experimentati sa isi dea cu parerea, sa ma ajute sa corectez greselile din schema, eventuale imbunatatiri, idei, s.a.m.d. Valorile la rezistente vor mai fi calculate daca e cazul, au fost puse ochiometric.Merci, Marius Schema.txt Link spre comentariu
edy_wheazel Postat Decembrie 3, 2012 Partajează Postat Decembrie 3, 2012 De ce vrei sa folosesti Atmega8 si nu ceva cu mai multe porturi, Atmega32 de exemplu? Sau sa pui mai multe socluri pentru diverse uC, cum este STK500? Link spre comentariu
dragutzu_marius Postat Decembrie 5, 2012 Partajează Postat Decembrie 5, 2012 Este prima mea placa de dezvoltare, si m-am gandit ca pentru inceput nu are rost sa imi fac o placa complexa, cu timpul voi invata pe aceasta placa, si cand va fi nevoie imi voi face alta pe care voi tine cont si de lucrurile invatate pana la momentul respectiv. Schema atasata mai sus deja am modificat-o foarte mult, toate porturile sunt separate cu jumperi, dar tot atmega8 folosesc, acum ii fac cablajul, voi reveni cu schema si poze Link spre comentariu
MifTy Postat Decembrie 7, 2012 Partajează Postat Decembrie 7, 2012 cu tot riscul ca ”puriștii” avr să mă ia la jumulit, sugerez să vă uitați aici: http://www.winpicprog.co.uk/pic_tutorial_hardware.htm și să rețineți principiul!!! în felul ăsta, puteți folosi aceleași ”periferice” la nesfârșit, cu orice microcontroller... singurul dezavantaj e că va trebui să corodați, sau să faceți pe un ”perfboard” modulul principal pentru mcu-ul avut în vedere. folosind aceeași dispunere a semnalelor la pinii de ieșire, se pot folosi vechile plăcuțe periferice, indiferent dacă prima oară ați făcut treaba pentru un avr, un pic, sau vre-un mcu produs de altă firmă... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum