Ticu Postat Septembrie 26, 2012 Partajează Postat Septembrie 26, 2012 Stiu ca unii colegi de forum vor protesta "ca ma leg de amanunte", dar nu vreau sa ajungem la "succesuri". Nu se zice "candeli" in romaneste. CÁNDELĂ, candele, s. f. 1. Lampă cu ulei, care se pune la icoane sau la morminte sau care servea, în trecut, la iluminat. 2. Unitate de măsură pentru calcularea intensității unui izvor de lumină. 3. Stâlp rotund de lemn, întrebuințat pentru susținerea bolților unui tunel până la turnarea betonului. – Din sl. kanŭdilo sau ngr. kandíla, (2) din fr. candela.Sursa: DEX '98 (1998) Link spre comentariu
dorelb Postat Septembrie 26, 2012 Partajează Postat Septembrie 26, 2012 @Ticu. Nu vreau sa am o controversa cu tine pe tema care ai propus-o tu . Masurarea luminozitatii ledurilor se face in CANDELI, nu in candele . Candelele se pun in biserici, iar unii le pun sub icoane acasa, un lucru care este departe de ce facem noi aici . O seara buna ! Link spre comentariu
Dr.L Postat Septembrie 26, 2012 Partajează Postat Septembrie 26, 2012 Poate n-ai citit atent definitia nr 2: 2. Unitate de măsură pentru calcularea intensității unui izvor de lumină. Link spre comentariu
dorelb Postat Septembrie 26, 2012 Partajează Postat Septembrie 26, 2012 @masulik17. Poti sa aflii de acolo de unde ai cumparat ledurile . Link spre comentariu
Vizitator masulik17 Postat Septembrie 26, 2012 Partajează Postat Septembrie 26, 2012 am sa incerc sa ajung maine la magazin si am sa-l intreb pe baiatul de acolo daca stie sa-mi spuna.daca nu stie ce pot face? Link spre comentariu
dorelb Postat Septembrie 26, 2012 Partajează Postat Septembrie 26, 2012 Daca este magazin de electronice, stie, doar le aduce pe factura, sau nu ? Link spre comentariu
Vizitator masulik17 Postat Septembrie 26, 2012 Partajează Postat Septembrie 26, 2012 2000-2500mcdasa scrie pe site la ledurile pe care le-am cumparat.daca nu fac vreo gafa sunt luate dupa mivarom.ro Link spre comentariu
Ticu Postat Septembrie 27, 2012 Partajează Postat Septembrie 27, 2012 @Ticu. Nu vreau sa am o controversa cu tine pe tema care ai propus-o tu. Masurarea luminozitatii ledurilor se face in CANDELI, nu in candele . Candelele se pun in biserici, iar unii le pun sub icoane acasa, un lucru care este departe de ce facem noi aici.Nu propun o controversa, faceam observatia ca nu este vorba de un cuvant nou, diferit de obisnuitul "candela", cu pluralul "candele". Eu il stiu utilizat de vreo 40 de ani in Romania in optica fara probleme.Pluralul "candeli" pe care l-am vazut mai de curand pe unele situri care vand led-uri este ca "succesuri" si "almanahe", adica inventat de cineva care nu a invatat forma corecta si nici nu s-a obosit s-o caute in dictionar. Tot pe acolo am vazut si forma "candel" pentru singular, fiindca tanarul respectiv nu a auzit de... zaharul cristalizat cu acest nume. "Candle" in engleza inseamna "lumanare" si de-acolo vine numele unitatii. Istoria e interesanta si, daca tot a venit vorba, putem sa meditam putin asupra evolutiei tehnicii: - Din 1860 s-a folosit ca unitate "candlepower" intensitatea luminoasa a unei lumanari de spermantet pur (grasime extrasa din craniul cetaceelor) cu greutatea de 1/6 pound (76 g), care arde cu o viteza de 120 graunte/ora (cam 7,8 g/ora)! "Graunta" (de cereale) era o unitate de masa echivalenta cu 0,065 g. - Dupa asta, odata cu dezvoltarea iluminatului electric, in 1921 s-a adoptat ca unitate o anumita fractiune din intensitatea luminoasa a unui grup de lampi (becuri) cu filament de carbon cu o constructie specificata. - In 1937 candela s-a definit ca intensitatea luminoasa a suprafetei de 1/600000 m^2 dintr-un corp negru aflat la temperatura de solidificare a platinei. - In 1948, in Sistemul International s-a inlocuit termenul initial "candlepower" cu "candela", cu echivalarea 1 candlepower = 0.981 candela. - Fiindca era dificila si scumpa reproducerea unui asemenea etalon, in 1979 s-a adoptat definitia actuala: intensitatea luminoasa (intr-o directie data) a unei surse monocromatice de 540x10^12 Hz care are o intensitate energetica radianta (in acea directie) de 1/683 W/steradian. Frecventa corespunde aproximativ la 555 nm, unde ochiul omului are sensibilitate maxima, factorul 1/683 s-a adoptat pentru potrivirea exacta cu vechea unitate, iar intensitatea energetica radianta se poate masura cu radiometrul. Fara a fi precisa, definitia din secolul 19, cu flacara firava care consuma 8 grame de grasime de balena pe ora, era mai intuitiva pentru oricine. Link spre comentariu
dorelb Postat Septembrie 27, 2012 Partajează Postat Septembrie 27, 2012 Pentru conformitate. Cuvantul nu l-am inventat eu. Loc de inspiratie : http://www.lpelectric.ro/ro/support/lumeni_ro.html Fiecare cu inspiratia lui. Si nici nu am de gand sa ajung la "succesuri". Vi le doresc. Link spre comentariu
Dr.L Postat Septembrie 27, 2012 Partajează Postat Septembrie 27, 2012 Da,un site cu informatii incomplete...cea mai buna sursa pt probleme lingvistice.Ma rog,fiecare si-a expimat parerea + argumentele aferente,acum putem continua ontopic Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Septembrie 27, 2012 Partajează Postat Septembrie 27, 2012 @dorelbUneori ,din considerente de inginerie financiara (adica pt evaziune fiscala) nu e trecuta denumirea complecta a produsului ...Daca faci o lampa de iluminat mergi pe lumeni ,iar daca construiesti o lampa de semnalizare (in cazul de fata un nume luminos ) mergi pe candele . Candeli e de la greci,italieni,... -neamurile astea din sud .Si la magazinul virtual nu poti intreba (ma rog ,in scris sau daca da un numar de telefon...) ? Link spre comentariu
BCF Postat Septembrie 27, 2012 Partajează Postat Septembrie 27, 2012 stai linistit TICU sunt destui prosti care scriu documentatia la un produs si nici nu stiu cu ce se maninca acel lucru ( vezi la magazinele astea on-line niste descrieri la produse.... de te apuca rasul, numai ingineri d-astia cu facultatea facuta la apelul de seara). Acelasi lucru l-am observat si pe site (forum), pot da exemplu daca este cazul ,auzi la ei,, led laser'' nu stiu diferenta intre un led si un laser , ei zic ca un led este totuna cu un laser... le-am dat mura-n gura de pe wikipedia semnificatia la led si la laser si ei, nu domne ca tot dracul ala este. Ce sa le faci la tarani... batuti in cap http://ro.wikipedia.org/wiki/Intensitate_luminoas%C4%83 da, la led-uri in lumeni se masoara intensitatea luminoasa Link spre comentariu
Ticu Postat Septembrie 28, 2012 Partajează Postat Septembrie 28, 2012 Apoi cu site-ul din Alba Iulia, leaganul limbii romane, m-am lamurit. Bine ca nu zice "gyertya". Inteleg ca nu e politicos sa faci observatii toata ziua asupra scrierii incorecte, dar daca nici macar termenii tehnici nu vor fi corectati pe un forum tehnic vom ajunge sa se generalizeze erori ca: fregventa, droser, monstra, surube, bucsi, aclansare (50% din cititori se vor mira aici) s.a.m.d. Un click pe www.vocabular.ro ne scuteste de inventii lingvistice. @masulik17 ai grija unde pui rezistenta asta suplimentara fiindca o sa fie fierbinte. Link spre comentariu
Vizitator masulik17 Postat Noiembrie 22, 2012 Partajează Postat Noiembrie 22, 2012 va salut si imi cer scuze ca nu am mai intrat pe forum.niste probleme de sanatate nu mi-au mai permis sa fac asta.problema mea era cu lumina foarte puternica pe care o fac ledurile din placa cu numele.am pus rezistenta de 200 ohmi la un grup de cate 3 leduri si am primit raspunsuri pe forum ca sunt prea mici si de aceea este lumina asa puternica.ma gandeam sa schimb toate rezistentele si sa iau unele mai mari.un coleg mi-a scris aici ca pot pune 1 rezistenta de 10 ohmi la 10w sau 2 de 4,7-5 ohmi la 5 w inseriate.cum sa procedez pentru a scadea intensitatea foarte mare a luminii?va multumesc. Link spre comentariu
Dr.L Postat Noiembrie 22, 2012 Partajează Postat Noiembrie 22, 2012 Varianta cea mai simpla e sa inseriezi o (niste) rezistenta cu tot ansamblul,ca sa nu dezlipesti/lipesti asa mult+ ca trebuie sa experimentezi cu valoarea,pana lumineaza cum vrei tu Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum