nicul Postat Martie 16, 2006 Partajează Postat Martie 16, 2006 Trebuie sa bag un semnal audio intr-un convertor analog digital pe 8 biti ADC0808 si sa refac semnalul cu un DAC08.Partea de digitala e cea mai simpla, problemele sunt la capete.Prima problema:Cum fac semnalul audio alternativ intre -2v si 2V sa devina un semnal intre 0-5V pentru intrarea analogica?A doua: cum recuperez semnalul care iese din dac08 intre 0 si -10V in asa fel incat sa scap de colturi si sa fie din nou alternativ?Recunosc ca sunt cam in ceata, in prima parte mi-ar trebui o amplificare cu castig variabil si pe urma un amplif care sa-mi converteasca nivelele de tensiune.De ce zic variabil, pentru ca sursele de semnal incercate aveau nivele diferite si chiar daca am obtinut semnal pozitiv faptul ca nu ajunge pana la 5 volti ma face sa pierd din rezolutie.La iesire la fel, se aude , dar ca dreq. Cu un semnal sinusoidal pozitiv din generator am la iesire aceeasi sinusoida formata dintr-o gramada de trepte, ceea ce e bine, dar cu audio e varza.Ma poate ajuta cineva cu un sfat? Link spre comentariu
one Postat Martie 16, 2006 Partajează Postat Martie 16, 2006 In primul rand vreau sa te scap de toate problemele care ti le pui, spunandu-ti ca oricum nu prea poti face achizitia unui semnal audio cu ADC0808, caci acesta are timpul de conversie cam pe la 100us, deci poate face max. 10000 esantionari/sec. Oricum nu stiu daca vei atinge aceasta cifra, caci ar mai fi un timp de la momentul sfarsitului unei conversii, cand primesti acel semnal de sfarsit de conversie, citire, si pana la impulsul care comanda o noua conversie.Deci sa zicem ca vei reusi sa esantionezi cu o frecventa de 8kHz. Deci frecventa maxima a semnalului audio va fi de 4kHz (teorema esantionarii, Nyquist).Vei reusi sa faci, in cel mai bun caz, un fel de telefonie.Dar teoretic ai sanse.Hai sa incerc sa iti raspund totusi la intrebari.Translatia unui semnal de la (-2V, 2V) la (0V,5V) se poate face cu un aplificator operational (ce frumos suna - operational, adica faci operatii cu el). Semnalul din DAC zici ca iese intre -10V, 0V. Stiam ca DAC08 are iesiri in curent, dar nu imi amintesc bine acum, nici nu vreau sa ma mai complic.Ca sa scapi de "colturi" iti trebuie un filtru relizat cu componente discrete (L, C) sau filtru activ (operationale, etc) sau mai bine amandoua.Astfel, semnalul este integrat de circuitul de filtrare (integrare = operationale he, he) :finga:Ca sa ai un nivel constant al semnalului audio iti trebuie ceea ce se numeste compresor de dinamica, un circuit foarte utilizat in fonie. Link spre comentariu
Vizitator mister_rf Postat Martie 16, 2006 Partajează Postat Martie 16, 2006 Ca metode de translatare a nivelului de curent continuu se pot folosi metodele de compensare a offsetului la AO... La iesire se foloseste aceeasi idee pentru translatarea de nivel si se mai adauga un filtru trece jos... Link spre comentariu
nicul Postat Martie 17, 2006 Autor Partajează Postat Martie 17, 2006 multumesc pentru raspunsuri.de Nyquist am auzit, vag e drept, dar nu stiu cum determin frecventa de esantionare. eu am un semnal de ceas de 1MHz, ar trebui sa plec de la valoarea asta si sa impart la nr de biti ? sau habar nu am, poate ma ajuti cu vreo relatie.dac0808 are (la mine) pinii 6, 7 si 22 legati impreuna, adica start conversion, end conv. si aleDAC-ul are iesiri in curent. eu am folosit numai una legata cu o rezistenta de 5k la masa de pe care am cules semnal cu un condensator . normal ar fi sa folosesc un alt operational si sa fac ceva operatii cu el , dar nu prea m-am priceput.semnalul l-am luat de la un cd-player.o sa incerc montajele pe care mi le-ai trimis. Link spre comentariu
Vizitator alex Postat Martie 17, 2006 Partajează Postat Martie 17, 2006 "de Nyquist am auzit, vag e drept, dar nu stiu cum determin frecventa de esantionare"Frecventa de esantionare trebuie sa fie de doua ori mai mare ca frecventa semnalului esantionat.De exemplu daca vrei sa esantionezi un semnal ce are frecventa maxima 20kHz (semnal audio standard) trebuie sa-l esantionezi cu 40kHz adica sa iei un sample la fiecare 1/40kHz=25us Link spre comentariu
nicul Postat Martie 17, 2006 Autor Partajează Postat Martie 17, 2006 prietene am un clock de 1Mhz, spune-mi si mie care e frecventa de esantionare in cazul asta pentru un ADC0808. cineva mi-a zis ca impart la 64, dar nu mi-a explicat de ce. in cazul asta ajung la 15kHz si ceva si mi-e clar ca nu o sa mai incerc semnale mai sus de 7,5 KHz Link spre comentariu
one Postat Martie 17, 2006 Partajează Postat Martie 17, 2006 Deci frecventa de esantionare trebuie sa fie cel putin dublul celei mai inalte frecvente de esantionat. Am atasat fragmentul din datasheet care da frecventa. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum