Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Un amplificator SE cu tubul 6AS7

feri.visky

Postări Recomandate

Acum hai sa te comentez si pe tine Valderama: Daca in loc de -200V scriai 0V adica MASA, daca in loc de 0V scriai +200V si in loc de + 190V scriai +390V era in regula din punct de vedere a desenului/proiectului si a masei. Artificii de astea de desenare pot fi facute la infinit...dar nu au rost. Uite, eu de obicei citesc o schema reprezentata dupa reguli intr-o clipa. Acum nu am vazut masa de la -200 din prima. Nu ma asteptam sa vad sau sa caut o masa la -200V crede-ma, mai ales la o schema desenata de un profesionist. Fara suparare, e diferenta intre masa si utilizarea unei tensiuni negative, e complet altceva, si acest "altceva" nu are ce sa caute aici.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 182
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• feri.visky

37

• mișa

31

• blue

16

• carageae

13

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Foarte interesanta aceasta configuratie,imi place,sunteti formidabil cu aceste idei!!!

Schema este extrem de logica si simpla,nu cred ca ar necesita comentarii tehnice,sau daca da,poate doar detalii pentru realizarea ei.

In modul cum este folosit etajul de atac (preamplificatorul) se scapa de multe probleme specifice unui SRPP chiar daca distorsiunile sunt putin mai mari,dar neseminificativ.

Mi-am permis sa redesenez schema si cu valorile pe care le-am calculat si care mi-au raspuns bine si in simulare [iar simulare,iar or sa se aprinda spiritele!!!!!].

Daca cineva doreste o sa pun si rezultatele obtinute cu LTC,altfel nu imi mai asum niciun risc in acest sens.

schema:

Posted Image

Link spre comentariu

Aceasta schema download/file.php?id=11160&mode=view in ciuda simplitati nu poate fi "comentata" de dumneata(nu intrunesti cerintele necesare de moment cred).

Nu mi-a fost scrisa propozitia de mai sus mie personal dar nu imi este rusine sa recunosc ca nici eu nu intrunesc cunostintele necesare sa inteleg aceasta schema simpla. Nu-i o rusine sa spun ca nu stiu de ce sunt puse cele doua ECC83 in paralel.

lazaroiu daca se poate pune forma de unda din catod la ECC83 cand are 3 diode si cand este pusa o rezistenta (nu stiu sa calculez cat ar trebui sa fie valoarea rezistentei pentru ca lampa vede un 300K || cu grila lampii finale si curentul de 0,3mA ma pune in dificultate sa inteleg cum lucreaza ECC83) , sa vad si eu diferenta cred ca mai fac un pas ca sa ma luminez. (cam rusinos ca cer in loc sa fac eu :jytuiyu )

Link spre comentariu

Aceasta schema download/file.php?id=11160&mode=view in ciuda simplitati nu poate fi "comentata" de dumneata(nu intrunesti cerintele necesare de moment cred).

Nu mi-a fost scrisa propozitia de mai sus mie personal dar nu imi este rusine sa recunosc ca nici eu nu intrunesc cunostintele necesare sa inteleg aceasta schema simpla. Nu-i o rusine sa spun ca nu stiu de ce sunt puse cele doua ECC83 in paralel.

lazaroiu daca se poate pune forma de unda din catod la ECC83 cand are 3 diode si cand este pusa o rezistenta (nu stiu sa calculez cat ar trebui sa fie valoarea rezistentei pentru ca lampa vede un 300K || cu grila lampii finale si curentul de 0,3mA ma pune in dificultate sa inteleg cum lucreaza ECC83) , sa vad si eu diferenta cred ca mai fac un pas ca sa ma luminez. (cam rusinos ca cer in loc sa fac eu :jytuiyu )

Ai mai jos ce mi-ai cerut:

semnal in catodul lui ECC83 (1/2):

Posted Image

semnalul in grila lui 6N13S:

Posted Image

In locul celor 6 diode se poate pune in fiecare katod cate o rezistenta de 10K,sau katozii in comun si o singura rezistenta de 5K,dar vor creste distorsiunuile.......si nu mai e schema nu?

ATENTIE!!!! polaritatea semnalului masurat este fata de MASA,care este cea din schema,normala pentru ECC83 si "pozitiva" pentru 6N13S,dar dinamic este masa.In acest fel dl.,scapa de multe probleme in comparatie cu un SRPP sau alt tip de montaj.

Link spre comentariu

Adica acesta era atacul necesar 6AS7 grila-cmanda(un atac asimetric ,pentru o variatie relativ simetrica ia-6AS7 ,Lazaroiu a stabilit un psf-ecc83 foarte bun in opinia mea="gind la gind cu bucurie" ,nu il mai aplaud ca_mi sar in cap altii=cine stie ce le raspund si primesc iar avertisment).PS. o alta surpriza , placuta de aceasta data , avertismentul a fost retras(multumesc domnisoarei Madalina pentru intelegere).

Link spre comentariu

Iata insa pentru ce m-am revoltat eu:

http://i39.tinypic.com/2zs5p47.jpg

Cred ca se poate reciti/revedea si interesul meu pentru aceste lampi - si pt. triode finale in general - pe acest topic si pe acest forum. Daca chiar am spus prostii sau sunt nepoftit la masa "greilor" o sa ma retrag eu, nu vreau sa sufere toata lumea din cauza atitudinii mele. Cred totusi ca d-l Valderama va trece peste orgoliu si nu va vaduvi pe cei interesati de comentariile dumnealui.

Cred ca daca avea cine sa se supere ca am "comentat" e d-l Feri Visky, desi cred ca e evident ca nu din rautate sau pt. a face pe desteptul am facut-o. Am spus in mai multe randuri: nu sunt electronist si nu imi sta in fire in general sa comentez in sens peiorativ, chiar daca tonul meu poate fi mai glumet uneori. Ar fi ridicol sa ma contrazic cu cineva intr-un domeniu in care nu am nici o calificare...

Insa doresc sa invat si pt. asta pun intrebari. Daca cineva considera ca am pus intrebari care puteau fi gasite pe google sau wikipedia, aici sau in oricare alt topic il invit sa le afiseze aici...

Cu scuze tuturor pentru offtopicul prelungit, dar ne-declansat de mine, propun sa incheiem aici discutia pe aceasta tema si sa revenim la lampile noastre...

Revin cu trei intrebari, nu neaparat pentru d-l Valderama, nu pot obliga pe nimeni sa raspunda la ele, eu le consider insa interesante, daca pentru unii nu conteaza parerea mea...asta e, m-am resemnat:

- cum se comporta lampile cu panta mare si miu mare in audio, eventual chiar in etajul de atac pentru aceasta lampa, 6N13S; am mai intrebat aici, in pagina 4. Intrebarea e pt. toata lumea, nu doar pt. d-l Valderama.

- care e rostul punerii in paralel a ECC-urilor? misa mi-a dat un raspuns destul de documentat, il rog sa-l scrie si aici daca doreste. Daca am intrebat care e rostul rog a nu se citi ca as fi considerat ca nu are rost, e absurd! De ce sa punem in paralel lampi cand s-ar putea folosi lampi cu curent anodic mai mare? Nu neaparat ECC82, care are amplificare mica, dar ECC81, ECC85 ar fi mai potrivite, sau nu?

- Tetroda 6E6P atacata cu un semnal aproape dublu - pentru a da cei 180Vvv va mai avea un factor de distorsiuni suficient de mic pentru a ataca corect 6N13S?

Editat de Madalina:8.01.2012: dupa stergerea anumitor mesaje o portine din text era offtopic.S-a pastrat doar mesajul referitor la subiect.

Link spre comentariu

Caracteristica de transfer 6AS7 permite cu greu un atac pe grila de comanda simetric in raport cu -ug_0 astfel incit sa am modulatie ia simetrica in raport cu ia_0(6AS7 in configuratie SE un tub dificil).

..............................................................................................................................................

Acum hai sa te comentez si pe tine Valderama: Daca in loc de -200V scriai 0V adica MASA, daca in loc de 0V scriai +200V si in loc de + 190V scriai +390V era in regula din punct de vedere a desenului/proiectului si a masei. Artificii de astea de desenare pot fi facute la infinit...dar nu au rost. Uite, eu de obicei citesc o schema reprezentata dupa reguli intr-o clipa. Acum nu am vazut masa de la -200 din prima. Nu ma asteptam sa vad sau sa caut o masa la -200V crede-ma, mai ales la o schema desenata de un profesionist. Fara suparare, e diferenta intre masa si utilizarea unei tensiuni negative, e complet altceva, si acest "altceva" nu are ce sa caute aici.

DA ,multumesc.Asa am considerat ca ar fi mai sugestiv.

Va "inteleg" ,dar ma depaseste(am scris ce am scris si mentin) ,caut sa va "inteleg" si mai bine.

Link spre comentariu

Nu e vorba de multumit/nemultumit! E vorba de o discutie. De multe ori imi imaginez cum ar fi daca discutiile de aici ar avea loc fata in fata. Cred ca s-ar rezolva mult mai rapid toate neintelegerile.Adevarul este ca si eu as fi construit sursa asa cum ai desenat-o, datorita modului in care se inchid curentii, 2 surse separate, in serie.Oricum schema e demna de retinut pentru simplitatea si frumusetea ei, mai ales ca merge si cu lampi finale mai mari. Stabilitatea trebuie probata pracic deoarece in schemele cu cuplaj direct "se inmultesc instabilitatile". Nu zic ca e instabila, zic ca nu stiu cit e de stabila pentru ca nu am probat niciodata diode la negativare.

Link spre comentariu

Pentru stabilitate-"infinita" pot sa comand sursa +200V(etc) intr_un fel anume tinind cont de ia_0-6AS7(variabila/instabilitatea culeasa din catod 6AS7) ,nu am facut si aceasta reprezntare(banuiesti de ce ,lesne de inteles...).

Link spre comentariu

Buna tuturor! In urma cu 6-7 ani am primit la schimb 20 buc 6H13C de la un profesor in domeniu impreuna cu urmatoarea scema:(fisier) ,,Daca am rabdare cu experimentarea socului voi obtine un amplif.super'' a fost sfatul profului.Prima data am realizat un soc de 8H bobinat dezordonat. Rezultatul a fost un sunet ca din telefon.Al doilea 18H cu bas bun dar frecventele peste 4-5kHz atenuate.Ptr. a micsora capacitatile parazite am facut a treia varianta peste 20H cu doua bobine,separate, in galeti legate in serie.Rezultatul a fost mult mai bun in special la frecvente ridicate.Ultima varianta are peste 20H(atat masoara max.aparatul) bobinaj in 3 galeti separat legati in serie,intrefier de 0.14mm.(fisier) Initial am vrut sa gasesc un balon cu triodele identice.In acest scop am trasat caracter. Ug/Ia din punct in punct.Din pacate din 20 de tuburi nici macar unul nu am gasit care sa aiba doua triode cit de cit la fel.Util din acest p.d.v.circuitul in punte ptr.alimentarea tensiune -Ug tub final ptr.egalizarea Ia. Din curiozitate am masurat si 3tuburi 6080 care toate aveau triodele egale din balon. Deoarece prin traf.iesire nu circula CC,acesta are sectiunea de numai 8cm patr.(fisier) Primarul 3x440spire in serie.Secundar 4x120spire in paralel.Ampliful l-am facut de proba pe un canal,si deoarece in acea vreme nu am avut osciloscop am rugat un prieten,dotat cu aparatura,sa faca masuratorile.L-a luat si de atunci nu mai vrea sa mi-l aduca inapoi. Din aceasta cauza nu va pot oferi date despre THD,forma de sin etc.. Nu am fulosit RN globala,nici nu am incercat,precis ar fi iesit Reac.Poz.datorita defazajelor puternice(Traf. ies+Soc+Cg). O mica RN se realizeaza prin R din catodul tubului 6H8c si primar traf. iesire.Puterea de iesire in sec.pe 8ohmi era 5.5-6W fara distorsiuni si cu un sunet cald pe care inca nu l-am auzit la nici un amplif.cu tuburi. Etalonul pina la acea data a fost un PP de 6W cu EL84 ca trioda. Cam atit am avut de spus despre 6H13C

post-54361-139829367019_thumb.jpg

post-54361-139829367022_thumb.jpg

post-54361-139829367024_thumb.jpg

post-54361-139829367025_thumb.jpg

Link spre comentariu

Schema asta s-a mai discutat, sau cel putin varianta foarte asemanatoare, una din variantele propuse in articolul lui Fleming Madsen - se numeste parafeed...insa probabil se va supara autorul ca deviem de la subiectul "SE"...E binevenita precizarea despre imperecherea triodelor, am atras si eu atentia asupra acestui aspect, acum inteleg de ce spunea autorul respectiv ca nu suna bine - acolo erau triode in paralel, sau SRPP, nu mai stiu, e clar ca daca sunt diferente semnificative nu poate fi 100% in regula sunetul obtinut...Cam cat au fost acele diferente, in procente/ordine de marime? Cred ca macar intrebarea asta e on topic, mai ales in contextul de a folosi cate o trioda pe canal...diferente de 5...10% intre Ia nu cred ca ar fi chiar o problema...ma tem insa ca e vorba de mai mult decat atat...

Link spre comentariu

Acest mod de conectare al transformatorului are avantajul evitarii componentei de c.c. insa condensatorul de cuplaj trebuie sa fie neaparat nepolarizat iar drossel-ul trebuie executat la fel de pretentios ca si transformatorul de iesire

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări