Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Un amplificator SE cu tubul 6AS7

feri.visky

Postări Recomandate

De acord, functioneaza...Dar simbolurile desenarii in cazul asta trebuie corectate. In rest ar fi OK. Ar fi fost mai OK daca linga simbolul de masa din stinga scria -150V NU?Cu situatii in care exista mase cu potentiale complet diferite te intilnesti cind lucrezi cu comanda cu optocuploare de exemplu, nu in amplificatoare cu 2 lampi. E vorba de circuite complet diferite care au fiecare masa lor.MISA afirma: Masa e e doar una, ca mama. Faptul ca ne conectam la ea intr-un punct sau in altul, prin diverse componente e alta treaba.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 182
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• feri.visky

37

• mișa

31

• blue

16

• carageae

13

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Cred ca totusi d-l Visky a uitat sa reprezinte negativarea...si voia sa arate ca sunt doua puncte de masa, de semnal mare si de semnal mic...eu mi-am imaginat ca a uitat sa figureze alimentarea negativa separata pt. acea RV de 250k...Sincer nu inteleg insistenta de a folosi un singur balon, pe langa puterea mult prea mica dupa mine ar arata ca un ciclop...simetria si estetica au si ele rolul lor, dar e dorinta autorului si e corect sa o respectam. Din cate tin minte si viobio a folosit tot o singura lampa...poate d-l Visky are ceva incinte Supravox sau de genul si ii ajung 2-3W...eu nu as avea ce face cu un amplificator sub 5W...ce facem cu Mahler, Richard Strauss etc? Si asa sunt un pic dezavantajati de 5W, trebuie sa ciulesti urechile in pasajele de piano...

Link spre comentariu

Schema d-lui F.Visky este absolut funtionala,insa trebuiesc facute cateva mici corectii semnalate si de cativa useri:,,....

Sperand ca nu va suparati,o sa postez aici doua variante pentru schema de mai sus cu acele mici modificari;

-o varianta cu negativare automata fara prea mari modificari si este o varianta pe care eu o prefer.

-o varianta cu sursa negativa pentru bias trioda finala,asa cum cred ca dl.F.Visky ar fi vrut sa fie.

varianta 1

Posted Image

varianta 2

Posted Image

Puterea obtinuta cu varianta a-2-a poate fi ceva mai mare,dar eu am mentinut acelasi nivel al semnalului la intrare.Tot pentru aceasta varianta este obligatoriu montarea unui condensator pe intrare pentru a separa galvanic fata de sursa de minus (-150V).Pentru ambele variante cred ca ar mai trebui un etaj de intrare,daca nu vom fi multumiti cu sensibilitatea actuala.

in rest "treburile" cu distorsiuni si alte minuni dintr-o simulare cred ca nu-si mai au rostul se vede treaba ca aceasta chestie este un sport extrem.Cel mai bine ar fi sa vedem rezultatele masurate practic.

Link spre comentariu

M-am gandit ca o sa va incurc un pic nereprezentand si sursa... Cele doua "pamantari" sunt o trimitere la faptul ca sunt doua surseValorile de pe schema sunt orientative deocamdata nu am inca constructia inceputa...Atasez si sursa care, pentru a utiliza lampa 83, nu este una conventionala desi se mai foloseste schema...Ca exercitiu de desenare o sa refac schema ca sa fie impreuna cele doua parti si, si cu sugestiile pe care le voi primi...

post-11663-139829366088_thumb.jpg

Link spre comentariu

DA ,exact cum am banuit..., intrarea de semnal trebuie lasata fara condensator(masa de intrare fiind -200V sau cit o mai fi in raport cu masa etaj final).Secundar OT trebuie conectat la masa de intrare(-200V...).Tot la masa de intrare trebuie conectat si sasiul ,masa etajului final ramine izolata in raport cu sasiul .Cam "nasol" cu filamentul dublei triode vine pe la +200 in raport cu catod masa intrare(aici mai trebuie lucrat ,nu merge dubla trioda acelasi balon ,ideal ar fi o dubla trioda etaj intrare si 1/2srpp si o alta sectiune trioda-balon distinct pentru diferenta 1/2srpp in acest fel filameentele se pot conecta bine ,desigur necesita inca o infasurare filament).Solutia practica/fizica fiind trei duble triode+6AS7(doua canale + sensibilitate intrare OK).

Link spre comentariu

Avet dreptate... dar am gresit masa filamentelor... si daca mut rezistoarele de 100 Ohm la masa de semnal (-200 V aprox) atunci pot configura un divizor de tensiune pentru filamente in asa fel incat sa evit zona periculoasa... Oricum 6AS7 are tensiunea catod-filament de +-300 V...

Link spre comentariu

Feri, stabileste care e masa amplificatorului, adica aia care o legi la carcasa si la impamintare. Celelalte denumeste-le atit ca simbol cit si ca valori ca tensiuni de alimentare. Exista niste reguli de desenare pentru ca electronistii sa se poata intelege. Nu ca nu ar functiona, dar in loc se 1 bucata masa si mai multe tensiuni de alimentare tu ai pus o tensiune de alimentare si mai multe mase. De obicei simbolurile de masa se intilnesc undeva, adica sunt conectate impreuna intr-un anume punct. E ca si cum in locul simbolului de trioda ai pune un operational. Normal ca merge, pentru ca TU stii ca e trioda...Cam asta vreau sa zic.

Link spre comentariu

Pun si eu ceva "mititel"(citeva linii si culori-minimalist-personalizat) chiar daca se va supara lumea pe mine...(se poate folosi bloc de alimentare de "tip" feri.visky)...Ra=1k1-1k2(1/2-6AS7).

post-18717-13982936622_thumb.jpg

Link spre comentariu

Eu nu ma supar, mie-mi place. Diodele alea asigura negativare fixa. Presupun ca ai ales varianta asta pentru o amplificare maxima fara condensator si stabilitate. (finalul e cuplat direct) Sau altul e motivul? Oricum numarul lor depinde de lampa folosita, de preferinta una care necesita negativare cit mai mica.Secundarul l-as conecta la 0V nu la -200. Nu-mi place ideea de 200V in cablul spre boxa, chiar daca din cauza trafului de alimentare nu va curenta fata de pamint. (e flotant)

Link spre comentariu

DA,(rapid/perfect inteles).

Trebuie sa mentinem diferenta de potential 0V intrare-iesire(implicit secundarul e bine conectat asa cum e figurat acum).Acea masa reprezentata este chiar masa de sasiu(structra),in acest fel nimic nu va curenta...

Fara curenti de grila(tub final) garantat.

Link spre comentariu

Cred ca se poate intelege ca aici download/file.php?id=11160&mode=view daca se trece la 1/1-6AS7-canal(triodele din balon paralel) se ajunge cu puterea utila in sarcina/iesire 4,5W-5W-5,5W- pt Ra=550Ω-600Ω-650Ω(un concurent serios 2A3 cel putin ca putere utila in sarcina ,daca se "gidila" PSF ECCXX chiar si distorsiunile armonice vor fi mici pentru 4W in sarcina).Acest mod de pozitionare a etajului de atac permite si ale configuratii chiar doua etaje-ECC cuplate tot galvanic(in situatia doua etaje galvanic-ECC se poate aplica sau nu dupa preferinte reactie negativa).ECC83(exemplu) poate asigura cistigul necesar aici download/file.php?id=11160&mode=view asa cum se afla reprezentat .

Link spre comentariu

Scuze ca ma bag si eu in vorba, desi configuratia asta ma cam deruteaza - ma face sa regret ca nu exista si lampi PNP...De ce in paralel cele doua ECC-uri? Ati spus ca nu sunt curenti de grila...mai e si o alta ratiune pentru care s-ar lega in paralel aici lampile?Am mai vazut o schema de acest gen cu ECC83 in paralel atacand un EL34, care iarasi nu mi se pare necesar...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări