Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Un amplificator SE cu tubul 6AS7

feri.visky

Postări Recomandate

• Răspunsuri 182
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• feri.visky

37

• mișa

31

• blue

16

• carageae

13

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Inainte de a prezenta schema la care m-am gandit voi ilustra, un pic mai colorat, relatia dintre puterea utila Pu si

puterea disipata Pd si a explica de unde apare aceea fractie 1/8...

post-11663-139829363461_thumb.jpg

Link spre comentariu

Aria verde trebuie vazuta ca average=aria gri .Asadar cind am Pd_0=11W Pd_dinamic_average ar putea fi 9W+ (domnul Lazaroiu ne poate spune mai precis cit este acest Pd_dinamic_average).

post-18717-139829363465_thumb.png

Link spre comentariu

Aria verde trebuie vazuta ca average=aria gri .Asadar cind am Pd_0=11W Pd_dinamic_average ar fi 9W(domnul Lazaroiu ne poate spune mai precis cit este acest Pd_dinamic_average).

Cam asta ar fi teoretic din simulare:

Posted Image

P.S Atentie,am rectificat comentariul din graficul de mai sus: este vb. de O SINGURA TRIODA din balon,nu doua cum scrisesem,imi cer scuze....

Link spre comentariu

Perfect domnule Lazaroiu(Pd_dinamic_average=8,8W !, pentru o Putere utila data). Nu se discuta in principiu "o putere dinamic(Pu) si alta static in repaos(Pd_0)" ,sau se discuta dar cu mai putina "relevanta".Aria Pd este dinamica/variabila in regim dinamic functie de momentul ales/traversat.

Asa cum se vede aici http://postimage.org/image/7sxqgsrab/ virful-maxim Pd atinge 12W si virful-minim 7W-chiar mai putin ,exact asa se intimpla in practica/fizic.

Link spre comentariu

Iata cum zic domnule feri.visky ca se manifesta Pda in regim dinamic pe durata unei perioade pentru o putere utila data in cazul 1/2-6AS7-SE-Ra=2235 cind o variatie sinus Ua atinge Ua_max_virf=305V respectiv Ua_min_virf=60V.Average Pda pentru intreaga perioada(T) aprox. 8W(pentru Pu data si Ra data).Curba disipatie anod(rosie din img.) este dependenta de regimul ales si Ra.

post-18717-139829363873_thumb.jpg

post-18717-139829363965_thumb.jpg

Link spre comentariu

Foarte frumos reprezentat...Ceea ce am desenat eu este (mai) simplu si intuitiv dar static... Aria acelui triunghi verde, cu catetele egale cu valorile de varf curent/tensiune este tocmai puterea utila maxima.

Link spre comentariu

Doamne da sa inteleaga cit mai multi (ma refer la cei ce nu sunt electronisti) ce inseamna acea curba de disipatie anodica dinamica si importanta ei in dimensionarea unui amplificator.Foarte frumoasa expunere. Sunt linformatii de baza, nu sunt chestii avansate sau savante...Datorita acelei curbe si nu numai, puterea maxima de iesire ce se poate obtine e mult mai mare decit pare daca nu cunosti acea curba. (in special in pp)Efectul acelei curbe se vede in simulari daca trasezi graficul puterii disipate de lampa. (dinamic, pentru un semnal sinus)Am scris asta doar ca sa atrag atentia ca e o informatie importanta si utila, peste care nu se poate trece sub pretextul "Nu inteleg, hai sa dau pagina."

Link spre comentariu

... si pentru ca mie imi trebuie un an sa finalizez un proiect va expun schema la care m-am gandit...... va rog sa nu schimbati configuratia in SEP, PPP sau mai stiu in ce... deci, astept comentarii...... m-am straduit sa desenez schema cu sPlan, cu mana ar fi mers mai repede...

post-11663-139829365482_thumb.jpg

Link spre comentariu

Eu zic ca vei avea nevoie de tensiune mai mare de alimentare mai mare a srpp-ului. (350V-asa la ochi)E posibil sa nu ajunga amplificarea. Depinde ce semnal de intrare ai si ce lampa pui in srpp. Sa nu uiti ca lampa finala amplifica in tensiune foarte putin.Dupa ce te obisnuiesti cu desenatul electronic al schemelor si dupa ce iti completezi librariile o sa-ti vina greu sa desenezi cu mina.

Link spre comentariu

@feri.visky Cistigul prea mic dat de etajul srpp (deasemeni excursia in tensiune limitata misa are dreptate...) sau necesita semnal de amplitudine mare intrare ,unde ar fi negativarea 6AS7 ?(mai veti cumva o sursa negativa in raport cu masa etaj final nereprezentata ?,poate se justifica cele doua simboluri de masa si RV250K...).Marcajul V1-V2 ma duce cu gindul la tuburi distincte=balon separat si daca masa de intrare ar fi de fapt -150V in raport cu masa etaj final ar fi chiar bine ,desigur ar mai trebui "reglat" cistigul inca un etaj in fata...

Link spre comentariu
:ras: Nici nu am observat ca lampa finala n-are negativare...nu m-am uitat la asta :ras: Simbolurile de masa de obicei nu au potentiale diferite. Doar sunt conectate in alte puncte cu acelasi potential. Nu mi-as fi pus niciodata problema ca o masa e la 0V iar cealalta e la - 150V fata de cealalta...E o prostie. Nu are cum sa fie asa. Doar una e masa, cealalta e alimentare!
Link spre comentariu

Ee ,nu e o prostie ,chiar functioneaza...(primul simbol de masa poate fi asimilat ca -150V in raport cu masa etaj final , sau -V cit doresti...,astfel asigur negativarea tub final chiar reglabila din VR250K in acest fel schema devine logica).Poate domnul feri.visky a vrut sa treaca in locul simbolului de masa intrare(SRPP) poftim o sursa de -1xxV...

Am "re-imaginat" reprezentarea data de asa maniera incit sa devina ce trebuie(pastrind tot! mai putin acel simbol de masa ,modificari minime posibil).

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări