mișa Postat Decembrie 28, 2011 Partajează Postat Decembrie 28, 2011 Da, poate stie cineva si are bunavointa sa "puncteze" diferentele dintre 6AS7, 6N13 si 6N5. Link spre comentariu
blue Postat Decembrie 28, 2011 Partajează Postat Decembrie 28, 2011 Pai daca Feri incepe sa testeze amplicatorul eu am 6AS7, 6N13S si 6080 in plus cu transformatorul reglabil si wattmetrul prevazut cu Rs de 4-8-12-16 ohm se poate determina exact Ra, probabil vor exista diferente de sunet inte aceste tuburi... Link spre comentariu
mișa Postat Decembrie 28, 2011 Partajează Postat Decembrie 28, 2011 Eu am facut doar niste teste prin inlocuirea unor 6N13 noi cu 6N5 tot noi, intr-un amplificator. Nu am auzit vreo diferenta dar nici nu am insistat si nu am facut un "studiu" (daca pot sa ma exprim asa - si iata ca pot ) Link spre comentariu
feri.visky Postat Decembrie 28, 2011 Autor Partajează Postat Decembrie 28, 2011 Am intrebat ca sa vad daca simularile cu tubul rusesc pot fi comparate cu cel american... Si ca sa revin... Observatia "empirica" 4x-6x a generat intrebarea cu pricina...Daca tubul este un generator cu rezistenta interna Rp si tensiunea de iesire muxUi (Ui tensiunea de excitatie pe grila, mu factor de amplificare) atunci Ra-optim trebuie sa fie egal cu Rp pentru un transfer de putere maxim... (asa mi s-a predat)... Ori, eu folosesc o dreapta de sarcina in cel mai fericit caz ce de doua ori valoarea Rp.... ma rog, la care adaug si Rk si RccT(Rezistenta in cc al transformatorului).Am schitat (pentru incepatori) miezul discutiei (sper, clar):1. Punctul static de functionare PSF prin care trebuie sa treaca si dreapta rezistentei de catod (in cazul negativarii din catod) si rezistenta anodica Ra nedesenata2. Carcteristica dinamica AB, portiune a dreptei de sarcina Ra, care trece prin PSF... cand sarcina este complexa atunci este Za3. Trioda ca generator cu rezistenta interna Rp, factor de amplificare mu (panta S sau transconductanta G) si Ra reflectata din secundarDeci, de ce? Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 28, 2011 Partajează Postat Decembrie 28, 2011 Un exemplu consacrat Rp ,NU exista o relatie stricta intre Rp si Ra asa cum se vede PSF-1 respectiv PSF-2... ,intre 740Ω si 790Ω diferenta este mica in schimb intre 3000Ω si 4000Ω diferenta nu mai este proportionala raportat la diferenta Rp. Schimbati va rog numai cu 10V -Ug si vedeti ce se intimpla cu Rp pentru aceasi Ua !!!,poftim exemplu PSF-1: in loc de -61V treceti la -71V tot pentru 300V si vedeti cum evolueaza Rp !!!(se ajunge cu Rp la circa 1300Ω !!! ,ca sa nu mai zic Ug=-75Vb pt PSF-1...Rp mult peste 2000Ω!!! ) etc,etc. Intrebarea mea "care Rp ?!" cred ca se justifica(ce tin constant Ua ,Ug... ,static ,dinamic...),pina la urma dinamic nu avem nimic constant. Link spre comentariu
blue Postat Decembrie 29, 2011 Partajează Postat Decembrie 29, 2011 Este firesc ca rezistenta interna sa se modifice o data cu - Ug fiindca apare un alt PSF dar acest aspect tine de stabilirea bias-ului, o data reglat se determina impendanta de sarcina optima dupa care Ri evolueaza doar in regim dinamic. Afirmatia d-lui Wisky referitoare la Ra=(4-6)Ri in cazul triodelor este sustinuta si de teorie dar uneori am gasit si Ra=(3-6)Ri poate mai adevarata, oricum eu zic ca in practica triodele determina acel sunet aparte tocmai din cauza Ri foarte mic Link spre comentariu
Depanatoru Postat Decembrie 29, 2011 Partajează Postat Decembrie 29, 2011 Mai sus e o confuzie care trebuie lamurita ... Rp este rezistenta interna a tubului dar nu e rezistenta interna de iesire a etajului de amplificare in ansamblu care in principiu trebuie sa fie egala cu sarcina pentru transfer maxim de putere.Rezistenta interna de iesire a etajului SE ar fi Rp in paralel cu Ra , daca pentru Ra ne imaginam o rezistenta in curent alternativ ce inlocuieste primarul trafului . Deci Rp nu trebuie sa fie egal cu Ra in nici un caz , oricum rezistenta de sarcina trebuie sa fie mai mare decat rezistenta interna de iesire daca vrem distorsiuni mici si mai sunt si alti factori care nu permit sa fie egale .Deci rezistenta interna de iesire este totdeauna mai mica decat Rp , aceasta valoare divizata cu raportul de transformare al trafului ne da in secundar ceva de genul 1-2ohm pentru 8 ohm sarcina . Nu prea grozav , cu reactie negativa suplimentara se poate reduce mult , sau si asta contribuie la sunetul bun al amplificatorului SE fara reactie negativa Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 29, 2011 Partajează Postat Decembrie 29, 2011 Putin off... ,mergeti aici http://www.ampbooks.com/home/tubes/12AX7/ ,apasati butonul AC o sa gasiti inclusiv Rp pentru cele citeva tuburi prezentate si multe alte lucruri interesante. Link spre comentariu
mișa Postat Decembrie 29, 2011 Partajează Postat Decembrie 29, 2011 Pai da. depanatoru si valderama au dreptate. Rezistenta interna statica e data in anumite conditii. VARIATIA REZISTENTEI INTERNE determina VARIATIA CURENTULUI ANODIC, iar rezistenta interna depinde de tensiunea de pe grila...asta atit in regim static cit si in regim dinamic. Practic singura diferenta intre regimul static si cel dinamic e faptul ca intervin sau nu capacitatile parazite...In rest e acelasi lucru. Reduceti regimul dinamic la un singur punct si veti observa asta. (in orice punct pentru regimul audio)Adica nu e nici o diferenta intre regimul static si regimul dinamic la frecvente mici. Doar TRANSFORMATOARELE si CONDENSATOARELE au comportament diferit.In sfirsit am gasit locul unde sa bag textu' asta....In rest erau prea multe dume. Link spre comentariu
Depanatoru Postat Decembrie 29, 2011 Partajează Postat Decembrie 29, 2011 Am uitat sa completez ca totusi puterea maxima pentru triode se obtine cu Ra = 2Rp , lucru demonstrat in cartile de teorie ... deci e o legatura intre ele , dar bineinteles poti alege 3...4Rp daca suna mai bine si nu scade puterea prea mult Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 30, 2011 Partajează Postat Decembrie 30, 2011 Fara comentarii(din partea mea desigur...) Ra=Rp_estimat si Ra diferit Rp. Link spre comentariu
feri.visky Postat Decembrie 30, 2011 Autor Partajează Postat Decembrie 30, 2011 Imi faceam mici probleme din cauza unor interventii... ma bucur ca s-a revenit...In foaia Svetlana este dat doar un Rp pentru parametrii de acolo ca fiind 280 Ohm dar cum cele trei parametrii mu, rp si gm se leaga printr-o formula matematica simpla se vede ca totul depide de tot.In cataloage se dau acei parametrii in conditia de "bias" fix, cand tubul este prezent in circuit cu Rp-ul definit de PSF.In regim dinamic totul se va inscrie in elipsa de variatie iar rezistenta echivalenta a tubului prin cele trei transconductante {Ga=1/Rp anodica, Gm=mu/Rp de grila sau mutuala si Gk=[mu+1]/Rp de catod} intervin/controleaza circuitul este: R=Rp+(1+mu)Rk... Rk rezistorul de catod. Iar fara rezistorul de catod, asa cum am mai zis, este Rp.La inceputul topicului am facut aceea reprezentare intr-un triunghi dreptunghic, acolo se poate vedea ca fiecare parametru este obtinut dintr-o variatie...Asa inteleg eu... dar poate fi si mai clar... ar fi interesant daca cineva ar gasi graficul familiei de Rp pentru tubul in cauza eu nu am dat de el...P.S. ...dincolo de constructia cu 6AS7 scopul final este sa oferim o platforma de invatare tuturor... Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 30, 2011 Partajează Postat Decembrie 30, 2011 Domnule feri.visky urmariti numai ce este trasat-marcat sau incercuit cu rosu ,sa vedem daca sa ajuns unde doriti (Pu/Pd=0,5 respectiv Ra=Rp).Am si Rp pentru 180V(6AS7 ,similar cu prezentarea Rp-300B) dar ma mai gindesc(a fost ceva "munca"...). Bine asta nu inseamna ca Ra=960 ne "satisface"...( 960 arata un "Pu_maxim posibil" 1/2-6AS7) ,pe mine mai degraba ma "satisface"-oarecum Ra= 2235(am o alta valoare Ra pt care optez download/file.php?id=10202&mode=view cu un PSF dat). Link spre comentariu
feri.visky Postat Decembrie 30, 2011 Autor Partajează Postat Decembrie 30, 2011 ... este ceea mai complexa analiza... ... insa, ma astept la un randament mai mic... ... iar raspunsul la intrebarea pusa rezulta, din faptul ca, se doreste un optim... ... adica o maximizare de "ceva" (putere utila) si o minimizare de "altceva" (distorsiuni) avand si niste limitari (Ub-tensiunea sursei, curentul maxim prin tub, etc.). ... solutia este rotirea Ra... degeaba am 28-30% randament la Ra=Rp daca distorsiunile sunt undeva la 15-20-25%. si puterea este maxima! ... prefer un randament mai mic, sa zicem, de 18-20% la un Ra=NxRp dar, daca distorsiunile scad sub 8-10% si puterea este inca "utilizabila"... avem solutia! Link spre comentariu
mișa Postat Decembrie 31, 2011 Partajează Postat Decembrie 31, 2011 Feri, eu zic sa privesti si in felul urmator: Faci amplificatorul cu randament si putere maxima si-l folosesti la jumatate din putere. Vei obtine distorsiuni mai mici. Nu e nevoie sa construiesti amplificatorul in asa fel incit sa-ti limiteze el puterea mai jos. Pur si simplu dai putere mai mica din potentiometru. Asta ar fi prima problema.A doua ar fi faptul ca nu stiu daca ai observat ca puterea maxima e mai mica cu Ra=2235 decit cu Ra=960. Cu toate astea, se vede clar din grafic ca distorsiunile sunt mai mici cu Ra=2235. (amindoua variantele la putere maxima la putere maxima)Ar mai ramine de vazut care din variante are distorsiuni mai mici la 3W de exemplu, adica la putere egala.Vedem la ANU...ca eu plec la o cabana! La multi ani! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum