carageae Postat Decembrie 27, 2011 Partajează Postat Decembrie 27, 2011 Revin cu o clarificare, pt. ca am vazut ca atasand fisiere apare si numele fisierului:d-l valderama a probat doar etajul de intrare la tensiunile date...eu inca nu am testat schema, dar e aproape construita...mai ramane sa stabilesc detaliile despre negativare si sa fac transformatoarele de iesire...pt. alimentare cred ca am ce trebuie... Link spre comentariu
blue Postat Decembrie 27, 2011 Partajează Postat Decembrie 27, 2011 Eu am incercat mai demult un SE cu 6080 si am gasit Ra optim de 1,8K din datele de catalog avem Ri=300 S=6,5 si u=2 PSF: Ua=180v si Ia=100mA ,rezistenta interna a tubului se verifica si din relatia u=S*Ri sau Ri=2/0,0065=307 deci veridica afirmatia d-lui Wisky referitoare la relatia Ra=(4-2)*Ri in acest caz Ra=6Ri . Principalul avantaj ala acestui tub este acest Ri foarte mica implicit transformatorul va avea Rcc mica deci un randament bun insa conductorul din primar trebuie sa fie de minim 0,35mm (0.39) iar miezul foarte atent ales... Link spre comentariu
adrian_pic Postat Decembrie 27, 2011 Partajează Postat Decembrie 27, 2011 feri.visky Daca luam Rp rezistenta anodului sau interna (in datasheet-uri apare Ri) am scos din pentru EL34 si EL84 niste valori (sper sa fie bune): EL34: Ri=18K - Ra=3K Ri=15K - Ra=2K EL84: Ri=38K - Ra=5,2K si doar intr-un caz s-ar "pupa" formula ta. Eu zic ca nu asa trebuie sa abordata problema. La lampile audio este specificat Ra-ul in datasheet, la celelalte lampi, pentru determinarea Ra-ului se foloseste metoda grafica folosind caracteristicile Ia functie de Ua. Link spre comentariu
THOMAS Postat Decembrie 27, 2011 Partajează Postat Decembrie 27, 2011 @valderama: Deci sa inteleg ca regimul optim pt. 2 triode paralel SE e Ua=180V, Za=950, Ug=-84V, Ia=72mA/trioda, 144mA/canal/tub? Cam cum ar trebui sa arate traful de iesire pt. asa ceva? Am niste tole aprox. E15 cu sectiunea de 9cm2, s-ar putea folosi? Tolele sunt de buna calitate, din niste transformatoare de retea suedeze. Am spus "aprox." pt. ca fereastra e cu vreo 2mm mai larga decat tolele E15 standard... As folosi schema propusa de dv. pt. atac - 6N6P cu cuplaj galvanic intre triode... La vremea aia eu calculasem Ua=140V, Ia=95mA, Za=600 ohmi, Ug=-45V, de asemenea pt. doua triode in paralel. Am atasat si schema la care fac referire, cu rugamintea sa precizati daca e in regula sa o folosim asa si pt. noile tensiuni...atunci retinusem ca ar fi necesara negativarea automata pt. aceste lampi...rezistente de 1K2 la 9W se gasesc si nu disipa chiar asa de mult pana la urma...1166 mi-a rezultat din calcule. E ok nivelul de 57Vef pt. atacul finalelor in noile conditii? @hpavictor: sigur e ok schema a doua? Chiar 50V cad pe primarul trafului de iesire? Mi se pare foarte mult pt. un transformator cu impedanta asa de joasa si curent relativ mare... As vrea (eventual pe mail: [email protected]) mai multe detalii despre schemele prezentate, eventual sursele lor... Daca dv. considerati ca v-ar ajuta cu ceva in realizarea acestei scheme,eu am facut o simulare LTC dupa configuratia dv. de mai sus,atunci o voi posta in topicul . Am facut doua modele: cu Ra=600ohmi/8ohmi si cu Ra=1183ohmi/8ohmi,rezultatele le veti vedea in grafice si veti putea trage niste concluzii. Link spre comentariu
blue Postat Decembrie 27, 2011 Partajează Postat Decembrie 27, 2011 feri.visky Daca luam Rp rezistenta anodului sau interna (in datasheet-uri apare Ri) am scos din pentru EL34 si EL84 niste valori (sper sa fie bune): EL34: Ri=18K - Ra=3K Ri=15K - Ra=2K EL84: Ri=38K - Ra=5,2K si doar intr-un caz s-ar "pupa" formula ta. Eu zic ca nu asa trebuie sa abordata problema. La lampile audio este specificat Ra-ul in datasheet, la celelalte lampi, pentru determinarea Ra-ului se foloseste metoda grafica folosind caracteristicile Ia functie de Ua. Uite o lampa "audio" 300B TRIODA fiindca era vorba de triode nu pentode, rezistenta interna a primelor este mai mica intodeauna, credeam ca se stie acest lucru elementar ,deci 300B Ri=790 ohm Ra=4K S=5 u=3,9 Link spre comentariu
adrian_pic Postat Decembrie 27, 2011 Partajează Postat Decembrie 27, 2011 O simulare ajuta mai multa lume nu numai user-ul caragea. Eu zic ca nu trebuie sa cereti permisiunea sa puneti in topicul special dedicat simularilor o simulare a unei scheme. Si asa munciti pentru altii cu simularile, sa mai cereti si dreptul mi se pare mult prea mult. Chiar daca au fost probleme la o lampa sau doua, la care modelul nu era prea bun s-a rezolvat si in final toata lumea a fost multumita. Deci orice simulare pe care o faceti este bine venita la sectiunea simular si postati in topic ca ati pus simularea sa sa mergem sa ne "clatim ochii" . P.S. blue ca am vazut mesajul tau ce sa zic: un bun exemplu dar ... 300B TRIODA NOS nu cred ca exista prin Romania, dar pentru teorie este foarte bun acest tub. Link spre comentariu
blue Postat Decembrie 27, 2011 Partajează Postat Decembrie 27, 2011 Da ,dar toate triodele respecta teoria deci si 6AS7 inseamna ca si Ra=(4-6)Ri este valabila,desigur cu anumite exceptii ,dar sa nu intelegi gresit intentia mea de a te corecta, tuburile sint previzibile daca cunosti chestiunile importante legate de ele... Link spre comentariu
adrian_pic Postat Decembrie 27, 2011 Partajează Postat Decembrie 27, 2011 blue nu ma supar. Daca eram mai atent as fi observat ca era vorba doar despre triode si nu mai veneam eu cu pere cand se vorbea despre mere. Oricum m-am uitat la doua triode 2A3 si 6A3 si la ambele scrie: Ra=2500 - Ri=800 => raport 3,125 deci mai mare decat 2. La 300B raportul de 5 probabil este pentru ca este regina si este mai cu mot. Dar totusi nu cred ca Ra=2Rp este valabila la triode. M-am mai uitat la alte triode si nu am gazit Ra-ul si Ri-ul scris in datasheet. Totusi o "curiozitate" este ca Svetlana in pdf nu prezinta date decat pentru configuratia PP. Aici este link-ul: http://tubedata.tubes.se/sheets/164/6/6AS7.pdf. Ma gandesc ca nu omiteau ei configuratia SE din datasheet daca nu "era ceva putred in Danemarca". Link spre comentariu
THOMAS Postat Decembrie 27, 2011 Partajează Postat Decembrie 27, 2011 O simulare ajuta mai multa lume nu numai user-ul caragea. Eu zic ca nu trebuie sa cereti permisiunea sa puneti in topicul special dedicat simularilor o simulare a unei scheme. Si asa munciti pentru altii cu simularile, sa mai cereti si dreptul mi se pare mult prea mult. Chiar daca au fost probleme la o lampa sau doua, la care modelul nu era prea bun s-a rezolvat si in final toata lumea a fost multumita. Deci orice simulare pe care o faceti este bine venita la sectiunea simular si postati in topic ca ati pus simularea sa sa mergem sa ne "clatim ochii" . Aveti aici : viewtopic.php?f=28&t=97874&p=908136#p908136 Eu imi cer voie pentru ca schemele sunt ale d-lor,deci este foarte limpede ca au drept asupra lor.Ce proiectez eu sau le gasesc pe undeva este o alta problema. Oricum,daca va sunt utile cu sau fara comentarii,inseamna ca eu pot fi multumit. Link spre comentariu
carageae Postat Decembrie 27, 2011 Partajează Postat Decembrie 27, 2011 Schemele nu sunt ale mele, sunt preluate de pe internet si cea in discutie mi-a fost desenata de d-l valderama - drepturile ii apartin dumnealui, eu doar am propus ideea, dar varianta propusa de mine atunci continea multe greseli...as fi curios si de varianta discutata ultima, cu anodica finalelor la 180V, am un transformator cu tole sudate care scoate chiar 128V, ar fi numai bun - are loc pt. introdus "cu suveica" o infasurare de 6V, iar pt. prefinale nu e greu de obtinut tensiunea aia de 280V... Link spre comentariu
adrian_pic Postat Decembrie 27, 2011 Partajează Postat Decembrie 27, 2011 Hm, greu sa citesc cand la simulari cand aici deci pun intrebarea: Ra=1183ohmi cine a ales-o? oricum nu avem in grila la finale 82V desi curentul este de 72mA. Link spre comentariu
THOMAS Postat Decembrie 28, 2011 Partajează Postat Decembrie 28, 2011 Hm, greu sa citesc cand la simulari cand aici deci pun intrebarea: Ra=1183ohmi cine a ales-o? oricum nu avem in grila la finale 82V desi curentul este de 72mA.Eu cred ca modelul se apropie de realitate intr-o proportie mare.In desenele de mai jos,bineinteles avand in vedere aproximarile si precizia desenului,se vede clar ca modelul din simularea LTC este bun. Pot sa fac prinsoare ca nici in PRACTICA nu se vor potrivi masuratorile fizice cu cele rezultate din schema de proiect,important este ca in procesul realizarii unui montaj este sa ne situam cat mai apropae de ceea ce dorim sa obtinem,restul e teorie. Cei Ra=1183 ohmi(se pot aproxima 1200ohmi) au rezultat din modelul de traf facut in LTC pentru adaptarea tubului la sarcina de 8 ohmi,La[min]=9.4187H pentru Fmin=20Hz,Las=0.001H pentru Fmax=100Khz,din DUa si DIa,din Km=0.5,Cp/s,Cpps,Css,Cp/gnd...si mai multe directive impuse in LTC.Modelul de traf este facut dupa sugestiea si formula lui Marshall Leach,pana acum se pare ca ar fi cel mai apropiat de realitate. Link spre comentariu
THOMAS Postat Decembrie 28, 2011 Partajează Postat Decembrie 28, 2011 Hm, greu sa citesc cand la simulari cand aici deci pun intrebarea: Ra=1183ohmi cine a ales-o? oricum nu avem in grila la finale 82V desi curentul este de 72mA.Eu cred ca modelul se apropie de realitate intr-o proportie mare.In desenele de mai jos,bineinteles avand in vedere aproximarile si precizia desenului,se vede clar ca modelul din simularea LTC este bun. Pot sa fac prinsoare ca nici in PRACTICA nu se vor potrivi masuratorile fizice cu cele rezultate din schema de proiect,important este ca in procesul realizarii unui montaj este sa ne situam cat mai apropae de ceea ce dorim sa obtinem,restul e teorie. Cei Ra=1183 ohmi(se pot aproxima 1200ohmi) au rezultat din modelul de traf facut in LTC pentru adaptarea tubului la sarcina de 8 ohmi,La[min]=9.4187H pentru Fmin=20Hz,Las=0.001H pentru Fmax=100Khz,din DUa si DIa,din Km=0.5,Cp/s,Cpps,Css,Cp/gnd...si mai multe directive impuse in LTC.Modelul de traf este facut dupa sugestiea si formula lui Marshall Leach,pana acum se pare ca ar fi cel mai apropiat de realitate. @ erata:a se citi: nu ....,"graba strica treaba",imi cer scuze Link spre comentariu
THOMAS Postat Decembrie 28, 2011 Partajează Postat Decembrie 28, 2011 ...si modelul LTC pentru 6N13S cu care am lucrat.... Link spre comentariu
feri.visky Postat Decembrie 28, 2011 Autor Partajează Postat Decembrie 28, 2011 Cat de "aproape" este acest tub de 6AS7...? Aveti si modelul acestui tub? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum