Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Un amplificator SE cu tubul 6AS7

feri.visky

Postări Recomandate

Desi au mai fost discutii despre acest tub nu tin minte sa se fi concretizat ceva in sensul unei constructii concrete...Avand la dispozitie un singur tub 6AS7 va propun sa construim un amplificator cu doua canale cu un "driver" clasic sau unul SRPP.Am construit deja o mica "platforma de teste"...Parametrii propusi:-la nivelul parametrilor tubuluiExistenta transformatorului de alimentare cu 2x167 Vac/300 mA deja reprezinta o constrangere.Propun sa discutam despre parametrii posibil de obtinut prin prisma caracteristicilor. Deci SE cu negativare fixa sau automat si Nu! SEP, PPP, SRPP etc.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 182
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• feri.visky

37

• mișa

31

• blue

16

• carageae

13

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Studiez de mult acest tub si desi concluzia mea a fost ca merita un SRPP din cauza puterii mici obtinute in SE simplu, va dau mai jos niste scheme pastrate de mine in urma discutiei cu userii valderama si depanatoru, de la primul avem o schema propusa de mine (trioda de atac e 6N6P) si modificata de d-lui, iar de la @depanatoru e schema italiana, cu datele transformatorului de iesire trecute separat.Pe hartie de matematica e schema lui @viobio, cred ca e cea buna, a mai existat una care nu a fost calculata initial cum trebuie. Il rog sa intervina in acest sens cu o confirmare, am pastrat schemele, din pacate nu si comentariile asociate la vremea respectiva, nu am crezut ca se va face varza din toate discutiile de aici...prin stergerea atasamentelor.Eu am propus varianta de SE cu cate un tub pe canal, dar schema se poate folosi fara probleme si cu un tub...doar ca puterea probabil va fi in jur de 2,5W, dupa opinia mea descurajant de mica pentru niste tuburi atat de mari...Nu cunosc valorile rezistentelor netrecute in schema, urmeaza sa fie determinate experimental...In ce priveste schema cu atac cu pentoda, nu stiu daca nu apartine tot userului valderama, cu toate ca de obicei isi scria numele pe scheme, nu am alte detalii despre ea, dar pare destul de corecta si functionala...Am atasat si niste caracteristici pt. varianta RCA.Atrag insa atentia - am mai facut-o si alta data - asupra semnalelor despre diferente in audio intre 6AS7 si rusoaica 6N13S, am inteles ca nu suna la fel de bine, ca echivalenta s-ar limita doar la utilizarea ei ca trioda regulatoare de tensiune. Ramane de vazut in urma experimentelor daca e asa sau nu - @viobio a realizat un SE cu aceasta lampa, dar nu ne-a spus daca a incercat si cu 6AS7 sau 6080. Am si eu pe jumatate construita schema propusa de @valderama, sper sa reusesc sa o termin pana in primavara...

6AS7 SE.zip

Link spre comentariu

Presupunind Ea 180V(in sarcina dupa filtraj-netezire), probleme cu aceasta dubla trioda(6AS7) trebuie un atac foarte mare grila comanda peste 200Vvv(desimetrizat-semialternante=posibil de realizat practic), PSF dus in extrem(negativare "fixa" gen-autobias etc) disipatie maxim admisa la anod ,si chiar in aceste conditii randamentul este scazut 3,7/13=0,28 exprimat in procente 28%

Se poate miza pe 3W secundar/sarcina.

Ca si paranteza aceest tub(6AS7) se preteaza configuratii PP , in clasaA-SE din 1/26AS7 cam asta este tot ce se poate obtine(prezentat mai jos ,mai degraba as muta sarcina in catod/ ca si asa cistigul in tensiune cu sarcina la anod este aproape "VAX"/unitar ,atac grila cu peste 200Vvv ca sa am la anod 240Vvv=repetor anodic cu faza schimbata...).

...Existenta transformatorului de alimentare cu 2x167 Vac/300 mA deja reprezinta o constrangere...

Eventual se separa 2x167Vca si se trece la Circlotron(sarcina in catozi ,transformatorul de iesire autotraf) unde se schimba "povestea"...

6AS7 stie de curenti mari la virf ia , de ce SE ? (modulatii anemice ia ,forma de unda facuta varza chiar in regim total negativ grila comanda...).

post-18717-139829358852_thumb.jpg

Link spre comentariu

Asa este Dl. valderama... voi incerca totusi o schema clasica, cam ca a lui viobio cu varianta ruseasca a tubului... Am o intrebare: daca Ra=2Rp, pentru randamentul maxim (Ra, rezistorul anodic; Rp, rezistenta de placa) de ce se lucreaza cu valori de ordinul (4x-6x)Rp?Am mai pus cate ceva pe "platforma"...Multumesc pentru ajutor si completari...

post-11663-139829360124_thumb.jpg

Link spre comentariu

...Am o intrebare: daca Ra=2Rp, pentru randamentul maxim (Ra, rezitorul anodic; Rp, rezistenta de placa) de ce se lucreaza cu valori de ordinul (4x-6x)Rp?...

Se discuta de Rp(6AS7)...,care Rp ?!.

De unde reiese Rp ?!, sau "(4x-6x)" !? ,ia sa vedem http://oi43.tinypic.com/2s62djs.jpg facem "o proba" ,sa tinem Ug=constant=-84V si sa variem/micsoram Ua pina cind ia="0mA" parca ar veni (180V-115V)/(0,072A-0,0A)=65V/0,072A=902Ω asadar Rp=902Ω(pt situatia data download/file.php?id=10202&mode=view daca tinem Ug=constant=-84V ) ,acum 2Rp=1804Ω-"fix" care ar fi problema ?!...,unde ar fi "4x-6x invocat" ?! nu vad(sau despre ce Rp vorbim ?!Rp-generic...).

Va deranjeaza o suta si ceva de ohmi in plus ?!(7% in plus ,adica 2,14X )in situatia data... , rotiti dreapta de sarcina foarte putin ,daca vreti musai RL= Ra=2Rp-"fix".

Vreti sa trasez 1804Ω ca sa fie "fix" 2Rp(2X) ,poate ca e mai bine 1935Ω...

Sau alegeti dumneavoastra(domnule feri.visky) un Ra pentru PSF dat(180V ,0,072A ,-84V)6AS7 astfel incit sa aveti transfer maxim de putere(sint curios),dar sa mi avem "oarece" forma de unda sinus la iesire...

Link spre comentariu

O precizare se cuvine sa fac... Rp nu este o constanta si variaza in functie de unde am ales punctul de functionare...Am schitat (pentru mine...) cum apare diferit pe grafic...Ceea ce ati calculat Dvs. este foarte bine...

post-11663-139829360199_thumb.jpg

Link spre comentariu

Ca sa fiu mai precis-revin (180-112)/(0,072-0,0)=944,4Ω..., 2X944,4=1888,8Ω , practic nu exista "legatura 4X-6X" clar da ? ,mai trebuie spus ceva ?,aa da , in conditiile date 180V la anod nu prea exista alta rezistenta Ra=RL pentru transfer maxim de putere in sarcina daca consideram Pda=13W ,cu alte cuvinte Ra=optim=1900Ω sau foarte apropiat de aceasta valoare ,mai bine spus am fost modest cind am precizat 3,7W(adica in conditii ia_max=134mA respectiv ia_min=10mA avem 3,7W putere utila la anod) daca extindem excursia in curent la anod ia_max=142mA respectiv ia_min="0mA" atunci curentul efectiv devine 51mA_ef adica Pu_max_anod pe sarcina data Za=1935Ω devine 5W!!! ca sa vezi ! "dracie"(cu ce distorsiuni nu mai conteaza...,conteaza ca discutam de 1/2-6AS7!!!) practic randament 5/13=0,386!.

Acum sa gasim-daca se poate ! alt Ra!!! diferit de 1930Ω care sa conduca la Pu_max=5W(1/2-6AS7) cind Pda=13W si sa ne limitam Ua/Ea 180V.

Nu vad in foaia de catalog svetlana 6AS7 in clasaA-SE intr_un regim dat ! ca aici.

PS.Daca va place 6AS7(domnule feri.visky) va pot trimete un tub original RCA ca nou(fost NOS , folosit pret de doua ore pentru comparatie 6n13s...,astept adresa de expeditie MP ,cost 0 lei).

post-18717-139829360204_thumb.jpg

Link spre comentariu

...Ceea ce ati calculat Dvs. este foarte bine...

Mai mult ca perfect in special Ra download/file.php?id=10202&mode=view o alta valoare Ra ne scuteste de transferul maxim de putere(5W!!!) si sinusul la iesire devine indecent :rade: .

........................................................................................................................................................

Si de aici se putea intelege cite ceva...("Effective Load resistance" trebuie citit ca Raa) ,chiar daca ne situam in clasaA-SE conform cerintelor (din deschidere subiect).

Cind vad Ra=600Ω ca aici viewtopic.php?f=28&t=97874&p=906384#p906384 (in conditiile date) ma cam apuca "usoara-amețeala-de cap"...,Ra=600Ω prea putin ! ,din aceste motive si randamentul este prea mic.

post-18717-139829360238_thumb.jpg

Link spre comentariu

tub original RCA ca nou(fost NOS , folosit pret de doua ore pentru comparatie 6n13s

se poate un verdict pentru acea comparatie?

Din foaia de catalog atasata cred doar acel cuvant HIGH isi pune amprenta bine peste tot!

- in grila 250V p-p (HIGH)

- rezistorul din catod la fiecare trioda 1250 ohmi (HIGH)

- Ra-a 6000 ohmi (HIGH)

Daca aia 10W obtinuti nu "suna de vis" nu cred ca merita osteneala. Ai avea senzatia ca lampa asta este o capcana sau doar pentru "baietii mari".

Link spre comentariu

Daca te multumesti cu doar 4W reali , totul este bine , la superlativ !

@Viobio are un asemenea amplificator , dar cu doar 2W pe canal adica o singura lampa 6N13S ca etaj final stereo !.

Sunetul este pur si simplu magie curata.......absolut incredibil !

Este o experienta deosebita .

Daca va fi dispus , poate ca @Viobio va va oferi mai multe detalii constructive .

Nu poti sa beneficiezi de perfectiunea redarii muzicii cu un asemenea amplificator decat daca ai boxe adevarate..........cu SPL peste 92 dB / 1W /1m .

Si sursa de semnal absolut decenta ( exclus casete audio sau MP3 .......) de preferat CD audio .

E mai corect asa !

Atasez cateva scheme asemanatoare , tot cu 6N13S :

Posted Image

Posted Image

Unul dintre secretele amplificatorului lui @Viobio este faptul ca are o sectiune a miezului magnetic relativ mare pentru puterea reala de iesire ( cred ca 12 cm patrati ) dar cu tole intretesute , adica fara intrefier .

La aceasta putere ( aproximativ 2x 2W ) miezul nu se satureaza , dar raspunsul la frecvente joase este exceptional !

De fapt are intrefier ( tehnologic :) , in urma prelucrarilor mecanice tolele nu se imbuca perfect , iar intrefierul ramas probabil este suficient..... ) , mai multe va poate spune @Viobio !

Link spre comentariu

@valderama:

Deci sa inteleg ca regimul optim pt. 2 triode paralel SE e Ua=180V, Za=950, Ug=-84V, Ia=72mA/trioda, 144mA/canal/tub?

Cam cum ar trebui sa arate traful de iesire pt. asa ceva? Am niste tole aprox. E15 cu sectiunea de 9cm2, s-ar putea folosi? Tolele sunt de buna calitate, din niste transformatoare de retea suedeze.

Am spus "aprox." pt. ca fereastra e cu vreo 2mm mai larga decat tolele E15 standard...

As folosi schema propusa de dv. pt. atac - 6N6P cu cuplaj galvanic intre triode...

La vremea aia eu calculasem Ua=140V, Ia=95mA, Za=600 ohmi, Ug=-45V, de asemenea pt. doua triode in paralel.

Am atasat si schema la care fac referire, cu rugamintea sa precizati daca e in regula sa o folosim asa si pt. noile tensiuni...atunci retinusem ca ar fi necesara negativarea automata pt. aceste lampi...rezistente de 1K2 la 9W se gasesc si nu disipa chiar asa de mult pana la urma...1166 mi-a rezultat din calcule. E ok nivelul de 57Vef pt. atacul finalelor in noile conditii?

@hpavictor: sigur e ok schema a doua? Chiar 50V cad pe primarul trafului de iesire? Mi se pare foarte mult pt. un transformator cu impedanta asa de joasa si curent relativ mare...

As vrea (eventual pe mail: [email protected]) mai multe detalii despre schemele prezentate, eventual sursele lor...

post-13620-139829360305_thumb.jpg

Link spre comentariu

@valderama: multumesc pentru efortul depus si calitatea prezentarii... Cer inca un pic de rabdare sa inteleg... Se spuna ca Pu=1/2{muxGxUg^2x[(RaxRp)/(Rp+Ra)^2]} dupa care precizeaza ca puterea utila cea mai mare se obtine cand Ra optim=Rp... Este OK, este clar! Totusi nu prea vad respectata aceasta conditie dar nici ceea la care am mai facit referinta Ra=2Rp. Inclin sa cred ca fiecare intelegem altceva prin termenii folositi...(aici, Ra rezistenta de sarcina anodica si Rp rezistenta anodului sau interna iar Ug tensiunea de excitatie...).Ma intereseaza tubul, va multumesc mult de tot... va trimit adresa...@hpavictor: ma bucur de ceea ce spuneti despre sunetul obtinut...@carageae: multumesc pentru scheme......nu suntem "baieti mari" dar vrem sa clarificam niste aspecte si sa ducem lucrurile incepute la un final cat mai aproape de ceea ce ne-am dorit!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări