Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Puterea amplificatorului fata de boxe.

widoo

Postări Recomandate

Salut! Am fost astazi pe Maica Domnului in Bucuresti cu un prieten pentru a-i cumpara un difuzor pentru subwoofer. Zis si facut, ne-am ales difuzorul, ni s-a facut proba.. si nu stiu cum a inceput discutia despre puterea pe care o suporta difuzorul de la amplificatorul nostru.A inceput vanzatoarea sa-mi spuna ca-mi trebuie alt difuzor "mai puternic" (adica, pe intelesul nostru care ar suporta mai multi watti decat scoate amplificatorul) ca in felul acesta nu o sa ard niciodata difuzorul.A mai auzit discutia si alta vanzatoare sau eu stiu cine mai era si s-a bagat ca musca in lapte in discutie.. ca ea lucreaza de 15 ani in domeniu si ca asa este un amplificator trebuie sa fie mai slab decat boxele.Eu am incercat sa-i explic ca nu are dreptate si ca amplificatorul trebuie sa fie mai puternic decat boxele, tocmai pentru faptul ca nu trebuie dat la maxim (cum credeau ele ca trebuie folosit un amp) si intra sunet curat in boxe, fara distorsiuni.As dori sa ma ajutati cu un link oficial unde pot gasi informatii despre aceasta problema ca sa le dezmeticesc pe doamnele vanzatoare si sa le arat ca nu aveau dreptate si sa nu mai dea sfaturi aiurea si altor clienti!Multumesc baieti! Sarbatori fericite!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 13
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• widoo

3

• cirip

2

• Marian

2

• remus68

2

Top autori în acest subiect

Asa, daca eu am boxe echipate cu difuzoare concepute sa reziste la 300W RMS, ar trebui sa le pun amplificator de 2X400W, sau ce?!

Intr-o camera de locuit de 5X4 m, 2X6W reali, aplicati pe boxe cu doar 92db/W/m("boxe de supermarket"), reprezinta deja o intensitate sonora greu de suportat un timp mai lung. Pentru cei care stau la bloc, oricum nu mai conteaza.

La un bairam/petrecere, chiar si in aer liber, sau in casa cand primiti un musafir, nu v-ati dori sa aveti un amplificator mai puternic decat boxele, sa vina un curios si sa dea amplificatorul la maxim, sa va lase fara boxe.

Oricum, nu ati precizat motivele pt. care credeti ca ar fi util un amplificator mai puternic decat boxele-credeti cumva ca un asemenea setup va suna mai bine? Deloc, va asigur! Daca un amplificator nu suna bine pe unele boxe, cauzele sunt categoric altele, nicidecum lipsa de putere a amplificatorului... :rade:

Link spre comentariu
Faq Magnat

I intend to buy a new amplifier for my loudspeakers. How many watts should it have and is there anything I need to look out for?Generally speaking, small loudspeakers are able to handle less power than large ones. But if you look at your speakers' technical data, you will see - whether large or small - that they're able to handle quite a bit of power. That's why you should go for higher amplifier power, particularly if you want to listen to loud music! Weak amplifiers quickly reach their limits at high volumes. And that might destroy the speakers in spite of the high nominal load capacities, see: "What does overloading and clipping mean?". There is also a mathematical relationship between volumes and power: double volume = 10 x amplifier power. So the more power the amplifier is able to deliver, the greater the possible volume without putting the system at risk. When buying an amplifier, you should also make sure that it may be used with speakers possessing low impedances. Four ohm amplifiers are better quality than eight ohm amplifiers.

Link spre comentariu

Discutia asta a mai fost de tzispe ori pe forum si s-a terminat intotdeauna cu raniti dusi la infirmerie... :rade: Daca ai un amplif de 1000W care merge pe o boxa de 10W, ii bai mare de tot! Daca ai un amplif de 10W care merge pe o boxa de 1000W toata lumea va fi multumita (in afara de ala care rebobineaza difuri ca n-o sa mai mearga nimeni pe la el...).Daca pe un dif scrie ca are 300W maxim / 200W nominal si este al meu, nu voi da niciodata cu mai mult de 120...150W in el, ca mai am nevoie si miine de el; si fac asta de vreo 30 de ani... Bineinteles ca n-o sa las ampliful sa trimita semnale dreptunghiulare in el, ca n-am urechi de tabla!Acu', pe banii lui fiecare face ce vrea...

Link spre comentariu

Dovezi mai mari ca experienta de zeci de ani nu-ti va da nimeni; colectia Tehnium se gaseste dar prea multe nu vei gasi pe acolo... pe vremea aia deabea gaseam citeva RFT-uri si citeva "bulgaresti" pe linga cele autohtone de IEIB. Mai putin si ies la pensie si atunci voi avea timp sa scriu o carte si despre difuri si boxe.

Link spre comentariu

Ok.. astept dovezi cu trimiteri catre site-uri de specialitate sau vreun numar al revistei Tehnium sau altceva..

Nu pricep ce alta dovada iti mai trebuie in afara de parerea unui expert cum este remus68, daca cineva ca el care are zeci de ani in spate de mesterit iti zice ceva poi sa fii sigur ca asa este, asadar logic ca orice boxa tre sa suporte mai mult decat poate da ampliful, este normal sa fie asa.
Link spre comentariu

Am mai citit pe cateva forumuri straine ca putera amplificatorului trebuie sa fie mai mare decat a difuzoarelor, intra sunet curat, cu conditia sa nu fie dat la maxim fiindca e normal ca va distruge diful.Whathifi mags suggest Tannoy 70 wat spk with 140w Onkyo amp.Unii spun intr-un fel, altii in alt fel.Eu ma bazez pe propria experienta: 2 fullrange-uri cu HP15W si PHT-408 facute de mine pe un amplificator 2X300W si nu au avut nici pe dracu ani de zile (amplificator mai puternic cu 100W pe canal decat cerintele difurilor HP15) normal ca nu am utilizat amplificatorul niciodata la maxim (fiindca am 2 urechi si pot auzi daca incep difuzoarele sa faca urat, plus ca mai exista si niste beculete pe la mixer, pe la amplif etc..)Eu nu vreau sa redeschidem discutii din topicuri vechi care au fost pe aceeasi tema. Pur si simplu vreau ceva oficial care sa demonstreze utilizarea/alegerea corecta a unui amplificator in functie de puterea boxelor.

Link spre comentariu

Pur si simplu vreau ceva oficial care sa demonstreze utilizarea/alegerea corecta a unui amplificator in functie de puterea boxelor.

Uite ceva oficial. Pune un amplif de 300W pe niste boxe de 50W, fa-le arsice si dupa aia du-te cu ele la garantie si spune-le ca s-au stricat ca ai bagat 300W in ele ca asa scrie pe internet. :nebunrau: Ce vrei mai oficial decat limita maxima scrisa pe boxe? Astea-s mituri urbane raspandite de diversi care fie habar n-au, fie au, dar au alte interese. Daca pe un tranzistor scrie 50V, il pui in amplif alimentat la +/-80? De ce nu pui BC107 in final? Cunosc vrajeala cu clipping, armonice, etc. Intr-adevar, daca bagi ampliful in limitare, creste puterea la inalte si toate se duc la tweeter, dar nu e vina amplifului ca o chinezarie de boaxa pe care scrie 500W are tweeter de 1W. Plus ca hai s-o luam pe bune: caliatea electronicelor a scazut masiv fata de anii '70-'80, ca sa cumpere lumea. Am avut un player de DVD pe care l-am flolosit rezonabil. La 2 luni de la expirerea garantiei a dat in nas. Si cate aparate sunt facute in acelasi hal?! Dar asta nu inseamna ca s-a intors lumea cu susu-n jos. Pe principiul asta ar trebui ca la un pod care tre' sa tina 1000 de tone sa pun structura care tine 500T. Stai sub podul ala?Uite inca un exemplu. Ai 220 la priza, pui un light dimmer care scoate intre 0-220, pui un bec de 12V si te juri pe steagul partidului ca nu dai mai mult de 12V din dimmer. Ai curaj? Ori vii intr-o seara afumat si vrei lumina mai multa, ori esti om rational si nu bei, dar cineva cu care mai stai in casa nu stie si trece peste juramantul tau sau vine vreun prieten care vrea sa testeze ce dimmer frumos ai. Rezultatul? POC! Si cu boxele e la fel. Pace si rulmenti tuturor!
Link spre comentariu

eu nu inteleg o chestie din ceva mic faceti ceva mare normal ca nu esti idiot sa cumperi boxe de 50w si amp de 300 nu?dar e normal sa ei boxe de 50w cu statie de 70-80w.sau ai lua boxe de 50w cu amp de 30w?niste comparati facute aiurea cu diferente de sute de w intre boxe si dif...aici era vorba de o putere de 15 20% mai mai mare in w a amplificatorului fata de boxe..poate vreti sa spuneti altcv boxele au 50w amp 50w normal ca la maxim amp acela nu va avea 50w curati deci ai nevoie de un amp de 70 80 care sa scoata 50w curati..si aici nu vorbim de super amplificatoare de zeci de milioane care scrie 50w fix 50w curati scoate.

Link spre comentariu

eu nu inteleg o chestie din ceva mic faceti ceva mare normal ca nu esti idiot sa cumperi boxe de 50w si amp de 300 nu?dar e normal sa ei boxe de 50w cu statie de 70-80w.sau ai lua boxe de 50w cu amp de 30w?niste comparati facute aiurea cu diferente de sute de w intre boxe si dif...aici era vorba de o putere de 15 20% mai mai mare in w a amplificatorului fata de boxe

Iar dumneata se pare ca nu intelegi ceea ce toti cei mai experimentati spun, e o ideie total neinspirata sa comanzi niste boxe cu un amplif mai puternic decat ele pot duce, si o diferenta aparenta de 20% in realitate poate fi mult mai mare avand in vedere calitatea indoielnica a boxelor de acum, in fine fiecare cum crede el ca-i mai bine pana la urma nimeni nu va obliga sa faceti ceva anume, aici nu se pot decat da sfaturi, daca sunt sau nu urmate e doar problema cititorului. :da Sarbatori fericite tuturor.
Link spre comentariu

Hai s-o luăm şi altfel: presupunem că avem boxe bune, pe trei căi, de 100W. În funcţie de caracteristicile difurilor, filtrul împarte semnalul debitat de amplif spre fiecare dif. Pe diful de bas va cădea cea mai mare parte a ''puterii'', pe celelalte mult mai puţin. Asta e în avantajul producătorului, findcă va putea folosi un dif de joase de 75-80W, unul de medii de 25W şi unul de înalte de 10W (e un exemplu). Deci, din start boxele au puterea limitată. Ptr ca difurile să nu distorsioneze mecanic, puterea amplifului trebuie să fie mai mică ca cea a difului de bas, să zicem 50-60W, findcă e capabil să livreze vîrfuri mai mari decît această putere, desigur cu distorsiuni (de data asta electrice) şi nu dorim să se combine cele două tipuri, s-ar auzi ca dracu.Mai e şi problema cu exagerarea joaselor, mai ales la unele genuri de muzică (hip-hop şi din buric), folosirea unor corecţii de ton exagerate, prea multă băutură... etc. Cum boxele sînt mai greu de schimbat, e de preferat să le luăm mai puternice decît presupunem că vor fi amplifurile folosite.-------------------------------------------------------Cît suportă difurile? Pot să reziste la puteri mult mai mari decît cea ptr care au fost construite, pe timp scurt, dar cu riscul distrugerii, întotdeauna. Evident că se pot folosi şi cu un amplif de zeci de ori mai puternic, dacă există garanţia că puterea debitată de el nu le va ucide.-------------------------------------------------------Cine spunea că ''Tannoy 70 wat spk with 140w Onkyo amp'' e total tîmpit, la cît costă boxele alea, cumperi cel puţin 10-15 amplifuri Onkyo de rahat, dar alea oricum nu au voie să se apropie de aşa difuri, doar nişte amplifuri pe lămpi.-------------------------------------------------------Cum spunea cineva mai sus, mulţi idioţi îşi dau cu părerea pe net, inclusiv unii de la firme... probabil ca să tot cumpere fraierii boxe pe care le tot ard. :ras:

Link spre comentariu

Sonorizarile profesionale si sistemele audio pentru acasa sunt doua animale complet diferite. Fiecare se proiecteaza si se exploateaza in mod diferit.

- La sistemele de casa difuzorul trebuie sa suporte puterea maxima data de amplificator.

- La sonorizarile profesionale exista si situatii cu totul speciale, situatii in care se recomanda amplificatoare de 2-4 ori mai puternice decat difuzoarele. Asta numai in cazuri cu totul speciale. In mod normal, pentru muzica, difuzorul si amplificatorul se pun de aceeasi putere, ca la sistemele audio pentru casa.

Probabil de aici vine legenda urbana cu difuzorul mai mic decat amplificatorul.

Pagina 7-5: Amplifier and Loudspeaker Power Ratings

http://www.jblpro.com/pub/technote/ssdm_99.pdf

Link spre comentariu

RoGeorge, multumim pentru link.

JBL zice ca:

where there is an operator who

controls levels carefully, [...]

peak power requirements, often slightly in excess of the

loudspeaker’s continuous rating, can be handled

with no problem,

As vrea sa subliniez ca in documentul JBL se fac doua presupuneri:

1) Exista un operator care are grija sa nu vina careva si sa dea butonul peste cap. In practica amatorului s-ar putea sa nu existe un Grivei care sa stea de paza la butonul de volum.

2)Se face presupunearea ca boxa tine; un fel lasa nene, ca merge si asa. Strict legal, daca asa ceva nu este specificat in foaia de catalog, producatorul nu are nicio obligatie sa onoreze garantia in caz de defect. Deci "ampliful > boxa" se face in totalitate pe barba utilizatorului.

Nu se proiecteaza un sistem stiind ca are posibilitatea intrinseca de autodistrugere la o anumita combinatie de butoane. Practica arata ca intotdeauna se va gasi cineva care sa comita acea combinatie. Inventivitatea utilizatorului de rand, fara cunostinte de specialitate, este nemarginita.

La Multi Ani tuturor!

Cirip

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări