Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Proiectare/strunjire arbore!! Succesiune operatii, suprafete

Vizitator seftaka

Postări Recomandate

...este ok, eu avand diametrul maxiim 54 pe arbore, sa realizez o strunjire de degrosare la aceasta cota pe toata lungimea, si ulterior sa prelucrez celelalte cote d42,d30...?

Chiar asa se si procedeaza.
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 41
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• visinica

2

• en

1

• daredan

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vizitator seftaka

.Dar dupa strunjirea frontala, este necesara si o strinjire de finisare?Iar tesiturile, le execut dupa finisari? Si dupa frezarea patratului, prind iar piesa in universal pentru executarea tesiturii patratului?

Link spre comentariu

Daca vrei pur si simplu sa editezi un text pe acest topic (fara sa citezi dintr-un altul) nu mai actiona butonul "citeaza", deoarece ai de sters textul celui pe care il citezi. Pentru astfel de cazuri ai jos in stanga butonul "raspunde", imediat dupa butonul "subiect nou".

...dupa strunjirea frontala, este necesara si o strinjire de finisare?...

Da, insa este o finisare nepretentioasa. Practic se indeparteaza un adaos de 0,2...0,3 mm, pentru a imbunatati rugozitatea minima a prelucrarii (care la strunjire se recomanda a fi de 6,3...12,5 µm)In ceea ce priveste tesiturile, fiind o productie de serie mijlocie, unde se pune deci problema micsorarii cheltuielilor de productie, exista mai multe metode de a realiza tesirea muchiilor. Una ar fi, ca toate muchiile suprafetelor rotunde sa se teseasca la final cu un cutit specializat pe tesire. O alta metoda ar putea consta dintr-o scula combinata strunjire laterala + tesire, iar tesirea se va efectua la inceputul si sfarsitul strunjirii de finitie a suprafetelor cilindrice. Eu personal folosesc o metoda originala, care ma scuteste de o mare parte din timpul pierdut pentru aceasta operatie. Realizez tesirea exterioara cu o pila dreptunghiulara, procedand exact ca si cand as pili o muchie oarecare in timp ce piesa se roteste cu turatia de la ultima operatie executata. Pentru tesirile de la interor, folosesc un tesitor conic de 90 ⁰, la care am sudat o coada in "T" si o fac tot manual. Sau daca diametrul interior este mai mare ecat diametrul tesitorului, atunci folosesc un sabar sau un cutit de exterior bine ascutit tinut in mana.
Link spre comentariu
Vizitator seftaka

Inteleg in mare! Tesiturile suprafetelor cilindrice le executam imediat dupa finisare! Dar ma gandeam ca si la patrat am tesituri, si pierd iar timp cu prinderi , etc,! Ar merge dupa ce finisez piesa, tot, desprind, frezez canalul de pana, patrat, gauresc, si dupa aceea vin si execut rectificarea patratului,apoi toate tesiturile in aceeasi operatie, si la patrat si la supr cilindrice??? Ahh si racordarile acelea cand e cel mai bine sa le execut, R0.5, R3

Link spre comentariu

La suprafetele rectangulare rezultate prin frezare, tesirea se face 100% prin lacatuserie (cu pila) sau se tesesc la un polizor. De aceea, un proiectant abil, prevede valori mici pentru tesiri generale - de regula 0,5x45 ⁰. Razele de racordare rezulta din ascutirea corespuzatoare a cutitelor.

Link spre comentariu
Vizitator seftaka

Dar de exemplu dupa ce s-a prelucrat o suprafata frontala, s-a dat gaura de centrare, intorc piesa pentru prelucrarea celeilalte supr frontale, aici se poate prinde in varf si in universal?

Link spre comentariu

dupa ce am vazut desenul , acel desen nu e cumva dat de un profesor de la facultate? intentionat e gresitaca sa faci proiectul de anul 4oricumtrebuie analizat piesaaflat cite faze si cite operati este necesarrealizarea itinerarului tehnologiccalculele le incepi in mod inversparerea mea e sa cauti un proiect asemanator pe google sa faci piesa in solidworks in 3D apoi sa folosesti solidcam pentru simulare si aflarea tipurilor de cutitela itinerarul tehnologic te-ai scos daca il faci pe un centru de prelucrarea in solidcam faci si gcodusucces

Link spre comentariu

parerea mea e sa mergi la un atelier unde au toate sculele de pe linga o fabrica si vorbeste acolo cu un maistru, si poate ti-l face la un pret micsperca am vazut ca necesita mai multe operatistie ala ce trebuie sa facasucces

Link spre comentariu

Dar de exemplu dupa ce s-a prelucrat o suprafata frontala, s-a dat gaura de centrare, intorc piesa pentru prelucrarea celeilalte supr frontale, aici se poate prinde in varf si in universal?

Nu. Intre varfuri se poate prinde doar cand exista doua gauri de centrare prelucrate la capete. Daca te referi la o prindere in universal si o sprijinire cu varful, nici aceasta nu este posibila, atata timp cat nu s-a centruit capatul. Uneori strungarii experimentati, realizeaza o amprenta cu varful rotativ, pentru a oferi un sprijin minim pentru strunjirea frontala. Daca vrei insa sa construiesti gaura de centrare in conditii corespunzatoare, atunci mai bine strunjesti o mica suprafata cilindrica tehnologica la capat si apoi montezi lineta. Dupa montarea linetei, poti strunji frontal cu adaosuri mari de degrosare, fara frica.
Link spre comentariu

Nu! Cei 2 mm, care dupa cate stiu eu se apropie de 3 mm (lama fierastraului alternativ cu ceaprazul dintilor) reprezinta adaosul de prelucrare al operatiei de debitare. Pentru strunjire, se lasa 5 mm adaos la fiecare capat.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări