Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Schema Amplificator 2x60W thd=0.05

GigiZ

Postări Recomandate

Amplificatorul este urmatorul:

http://sound.westhost.com/project03.htm

...modificat si testat de mine :drinkers:

Amplificatorul e functional 100%, performante bune si chiar il recomand pt subwoofer, eventual daca vreti putere mai mare faceti cum zice chiar el , folositi 2 perechi de tranzistori. linkul de mai sus justifica puterea reala de 60W thd=0.05% adica acceptabil :yawinkle: .

Observatii:

Diodele sunt pe radiatorul pe care sunt finalii.... iar tranzistorul Q3 e pe un radiator mai mic...

Folositi o punte redresoare de min 10A pentru ca trage destul curent :smt003

Nu va descurajati ...am observat ca are 2 scheme, asta pt ca a fost facut un update la schema, asta nu inseamna ca nu e functionala...chiar functioneaza foarte bine, si daca veti citi atent si cei care inteleg,el zice ca superdioda defapt ajuta la reglajul curentului de mers in gol la cresterea tensiunii de alimentare.

Aveti schema ....aveti cablaj ... Intrebari sugestii ?! mai bine le pastrati pt voi pt ca la cat de simpla este schema orice incepator trebuie sa reuseasca

Posted Image

Posted Image

!!!Peace!!!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 15
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• GigiZ

4

• pyu

3

• one

3

• Sharky

2

Top autori în acest subiect

Ai masurat si are 0.05% distorsiuni? Oare ce amplificator care are 2 tranzistoare pe finali (vreau sa zic la o putere disipata echivalenta) are 0.05% distorsiuni la 60W ?Prin constructia sa, montajul este in urma altor variante clar mai bune.Schema nu are nimic deosebit, este doar o schema simpla.Iti spun din proprie experienta ca 2N3055 este unul dintre cele mai proaste tranzistoare in audio, exista nenumarate variante mai bune. Nu ca nu ar merge bine, dar orice comparatie este edificatoare.Polarizarea etajului diferential nu se face in curent constant, ci doar cu o tensiune stabilizata.Exista o mica "nesimetrie" intre finali, in sensul ca asocierea pnp-npn pentru obtinerea unui pnp de putere se face in mod normal intr-o configuratie care egaleaza caderea de tensiune.Personal nu agreez ideea de bootstrap, prefer amplificatoarele cu configuratie simetrica. "Superdioda" cu 2 diode este o alta trasatura de simplitate. Am incercat-o si pe asta, mai demult. Of, finalii mei... sau mai precis ai celui care a cumparat "statia". Aceasta a mers la probe, dar la o petrecere unde probabil s-a incalzit, a intrat in ambalare termica. M-a sunat : "ma, merge, se aude, dar frige tare si miroase a incins". Apoi "nu mai merge, a iesit fum". A trebuit sa schimb finalii (pe banii mei) si sa mai pun o amarata de superdioda cu tranzistor care a costat inca 2000lei/canal.Una peste alta, este un amplificator atat de simplu, ca nu poti avea pretentii. Se aude prea bine pt. cat de simplu e.In rest, execrabil.

Link spre comentariu

Uite aici o poza de amplif serios. Nu e vb. de putere, ci de configuratia schemei.Daca ar fi la fel de buna una simpla s-ar face numai simple...Verificata. Bate multe amplificatoare "de firma".1. Viteza de raspuns (imi place cum suna un amplificator rapid). De altfel, se pare ca urechea este mult mai sensibila la viteza de raspuns decat la distorsiunile armonice.2. Puterea. Tranzistoarele MJ sunt incomparabil superioare 2N3. Anduranta. Cu 2 tranzistoare finale, pe canal, merge pe 2 ohmi fara probleme. (la putere moderata ~ 60W).4. Cu radiatoare serioase incalzirea este insesizabila.

Link spre comentariu

Uite aici o poza de amplif serios. Nu e vb. de putere, ci de configuratia schemei.

unde?Cred ca ar fi bine sa modifici titlul in "amplif simplu pt sub"Ii mai lipsesc protectii la scurt.Ca si o completare la ce a zis one despre 3055 este caracteristica proastabeta-curent.De la 1A in sus beta scade vertiginos.S-ar mai putea pune si o dioda la 3055-ul de jos ca etajul de amplificare in tensiune sa vada 2 jonctiuni si pe partea cu + si pe cea cu -.La cate imbunatatiri se pot aduce schemei mai bine renunti din start la ea.E ca si cum ai face tuning pe trabant. :smt003 :finga: Oricum e un proiect bun pt incepatori, iese un amplif pt sub relativ bun si f ieftin.
Link spre comentariu

Tema pe ziua de astazi este :

Pasarica muta-ti cuibul !!! :toimonster:

Mai oameni buni, eu cred ca ati fumat prea multa iarba!!!

Am zis clar sa va pastrati parerile pt voi, nu?!

DE CE imi trantesti amplificatorul ala pe topicul meu?! am zis clar 60W thd=0.05% nu 200W ! ia mai plimbate cu cercul pe la alt topic, no offense but:

Dragii mei colegi daca vreti sa faceti un upgrade la schema e binevenit, implementati voi protectiile la curent si superdioda si gata cu Problemele... pana atunci nu prea aveti ce comenta pe topicul asta, si sincer sa va zic eu sunt mai old fashion am urechea obosita :rock: si chiar imi place ideea de amplificator cu 2n3055....

Eu nu am patit niciodata sa imi crape 2n-urile din cauza ca vezi Doamne sunt un mare bou care dau semnal in cap pana moare!!! E adevarat ca am ars cateva dar asta pt am facut eu scurt pe tranzistori si alte prostii

In final atat va rog :

1. Fanii MJe-urilor sa-si deschida topicul lor si zic asta pt ca mie imi sunt unreacheble dpdv tehnic

2. Cine se simte in stare sa faca upgredu-l sa nu fie egoist si sa isi impartaseasca ideiile

PS: Pt cine nu stie : cu 60W daca stii sa-i folosesti poti face minuni !!!

Link spre comentariu
Vizitator metallicus69

Cum ai masurat sa vezi ca ai doar 0.05% si in ce conditii? la ce frecventa?Intr-adevar simplitatea este remarcabila, dar fara rezistente de degenerare in emitori la primul etaj si fara reactie negativa locala in etajul al doilea, reactia negativa globala trebuie sa munceasca din greu, banda de putere va fi cam insuficienta si ai distorsiuni tranzitorii sesizabile.Nu am construit schema, dar din experienta pot sa imi dau cu parerea.Si fara suparare, pe un forum nu cred ca trebuie sa pastram parerile pentru noi. Poti sa iti faci o pagina web daca vrei ca lumea doar sa priveasca fara sa comenteze. Pe forum toti avem de invatat unii de la altii.Bafta si succes in continuare!

Link spre comentariu

DE CE imi trantesti amplificatorul ala pe topicul meu?! am zis clar 60W thd=0.05% nu 200W ! ia mai plimbate cu cercul pe la alt topic, no offense but:

Ca sa vezi si tu diferenta intre un amplificator si ce spui tu ca ar avea 0.05% distorsiuni.Poate vrei sa iti explic altfel:Daca vrei imbunatatiri la schema, ia schema mea, pune-i finalii 2N3055 si o sa ai schema ta imbunatatita, cu 60W putere.Si hai ca plec de pe topicul tau prea bun pt. mine.Sau tu voiai doar ca sa te lauzi, nu sa discuti? Am facut amplificatorul ala cand aveam 14ani, daca vrei sa stii.
Link spre comentariu

pai amplif avea ceva si permitea trecerea curentului direct in boxe, ceea ce mi se pare nu prea bine ca in momentul cand pateste ceva amplificatorul sa se duca si boxele... investie non profit

Link spre comentariu

banuiesc ca nu ai reglat nici tensiunea pe iesire sa fie sun +/-0,1V la iesire si nici curentul de "mers" in golca idee, foarte multe "statii" industriale au scheme asemanatoare celei prezentate, adica amplificator cu alimentare simetrica...asa ca daca nu ti-a mers tie o schema nu inseamna ca nu-i buna :axe:

Link spre comentariu

banuiesc ca nu ai reglat nici tensiunea pe iesire sa fie sun +/-0,1V la iesire si nici curentul de "mers" in golca idee, foarte multe "statii" industriale au scheme asemanatoare celei prezentate, adica amplificator cu alimentare simetrica...asa ca daca nu ti-a mers tie o schema nu inseamna ca nu-i buna :axe:

nu am zis ca nu am facut-o si nu a mers. statia era mai veche si o aveam de f mult timp, si o mai puneam din cand in cand. nu am umblat la nici un reglaj nimic. dintr-o data am inceput sa am probleme intai cu un canal acum cu celalalt, si dintr-o data............ :toimonster:
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări