Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Filtre Sunet

Vizitator IceCris

Postări Recomandate

Vizitator IceCris

Buna, am o mica problema cu alegrea filtrelor de sunet pentru 2 boxe facute acasa.

Specificatii boxe:

Material MDF de 18mm

Dimensiuni Interioare:

Lungime = 84cm

Latime = 50cm

Inaltime = 44cm

Volum aproximativ: 184.8 litri

Difuzor Bass - SAL SPA4050

Difuzor Medie - M.N.C - Noir 1 al doilea difuzor(Rendelési kód: 30603)

Difuzor Inalte - Tweeter piezzo F29 - aici nus sigur daca e acest model pentru ca nu am cutia si nici pe el nu scrie modelul sau alte detalii, dar e lafel ca cel din imagine:D

Problema e ca nu gasesc filtre de sunet pentru ele, momentam am 2 filtre de la SAL dar is de 100W si mi le-o cam prajit, boxele merg dar ele is cam negre:D

Ce filtre sa pun?

PS: Din cauza difuzorului de Bass a trebuit sa fac cutie in interiorul boxei pentru ca imi misca difuzorul de medie, daca era volumu la jumate din statie si melodia avea bass difuzorul de medei facea urat si juca foarte tare, lam scos din cutie si la acelasi volum pe aceeasi piesa nu mai facea urat si nu juca nici asa tare:D

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Shambala

4

Pui si tu orice amarate de filtre pe 3 cai gasesti pe net, si care sa respecte impedanta difuzoarelor [macar a celor de bas] folosite de tine.Data fiind totala ta lipsa de experienta in domeniu, nu te astepta sa iti explice cineva ce filtre ar fi cele mai potrivite - oricum nu le-ai putea face, si probabil ca nici nu ti-ar conveni cat ar costa piesele.Ca solutie imediata:- lasa wooferul liber, - pe medii pune in serie cu difuzorul o R de 4,7 ohmi si un C de 15-20uF- pe inalte pune o R serie de 4,7 ohmi si un C de 3,9uFR folosesti de 10W iar C-uri nepolarizate la 200-250V

Link spre comentariu

Ar fi trebuit sa ceri sfaturi pe forum inainte de a te apuca sa construiesti boxele...Chiar si cu difuzoare ieftine, se pot face boxe relativ decente. Tu nici macar difuzoarele nu le-ai ales bine.Daca nu stiai ca orice incinta pe 3 cai necesita izolarea difuzorului de medii intr-o cutie separata, poate nu ai nimerit nici volumul si nici acordajul optim (impuse de parametrii wooferului).Intai si intai izoleaza dif. de medii intr-o incinta separata de minim 15 litri (in interiorul celei mari).In al doilea rand posteaza o schita a incintei, sa vedem cat se potriveste acordajul cu wooferul. Daca acordajul este prea jos o sa iti zboare sau fluture membrana.Filtrele descrise in postul anterior sunt extrem de potrivite acestor difuzoare.Cel mult ai putea sa mai pui o bobina [mare] in serie cu wooferul, dar una buna este scumpa, asa ca mai bine fara.

Link spre comentariu
Vizitator IceCris

da, ai dreptate, chestia e ca initial vroiam sa-mi cumpar boxe gata facute dar nu am fost multumit deloc de ce am primit si am returnat marfa asa ca, ca sa imi recuperez bani am luat marfa in schimb(difuzoarele) si a trebuit sa ma multumesc cu ce aveau pe stoc(+ lipsa de experienta si nici nu stiam de acest forum).

Aveai dreptate la faza cu incinta pt medii, initial le facusem fara incinta si nu stiam dece joaca asa tare membrana de la medii, am descoperit din greseala ca baga prea mult aer difuzorul de bass:)

schita a boxelor: http://img830.imageshack.us/img830/8662/ssbs.png

poze: http://img841.imageshack.us/img841/7650/img0098fq.jpg

http://img11.imageshack.us/img11/2193/img0096tdc.jpg

Link spre comentariu

Schita este realtiv ok, desi nu sunt figurate ranforsari - obligatorii la aceste dimensiuni. Deschiderile triunghiulare de BR sunt doar decupari in placa frontala, fara prelungire in adancime ?Trebuie ca incinta de medii sa fie bine etansata fata de cea mare (o poti face cu silicon). Nu este vorba despre "prea mult" sau "doar putin" aer - nu este voie ca volumele de aer sa comunice deloc. Pana si gaurica pin care ies firele de la dif. de medii se umple cu silicon.Pune si 2 tije de ranforsare solide din spatele cutiei de medii pana in peretele spate al incintei (se lipesc cu aracet; ai loc sa lucrezi prin gaura difului de bas). Dupa aceea incearca sa faci filtrele cum am scris. Legi fie lungi de cativa metri la fiecare difuzor (pot fi fire "de veioza", nu trebuie cabluri de 3-4mm siliconate) si le scoti afara din boxa printr-o gaura de BR. Faci testele cu filtrele afara, ca sa poti schimba cateva valori fara sa tot umbli la boxa. La tweeter incepi testarea cu un C de 2,2uF si apoi poti sa adaugi inca unul de 0,47uF sau chiar 1uF in paralel - peste el. Musai sa pui rezistenta de 4,7ohmi in serie cu tweeterul. Nu urca la 3,9uF cum am scris initial pt ca la puteri mari poate fi periculos pt acel tweeter. Eu as fi facut cutia de medii inchisa (fara BR), poti incerca sa pui un dop de burete (sau sosete flausate - nu glumesc) in tubuletul de BR si observi daca suna mai bine; asta dupa ce pui filtrele. Sunetul pe medii se regleaza din valoarea rezistentei serie cu difuzorul, din cantitatea de material fonoabsorbant din cutie si din dopul de buretele din gaurica de BR. Dopul poate fi semitransparent sonor - de aceea se face din burete si nu se apasa complet.

Link spre comentariu
Vizitator IceCris

da, deschiderile triunghiulare sunt fara prelungiri, doar decupari, trebuie prelungite?cand am facut cutiile pentru medii am pus silicon pana cand cu difuzorul de medii deconnectat si cu cel de bass in functiune nu juca membrana de la difu de medii(deci nu baga aer deloc, nu comunica...)ok, o sa pun si acele tije:)cat despre realizarea filtrelor iti spun sincer ca nu ma pricep aproape deloc, de aceea te intreb daca ma poti ajuta tu cu ele(din cate am inteles faci filtre la comanda).Pff, initial cutia diff-ului de medii era inchisa, dar am crezut ca ii trebuie BR:(, o sa pun burete in tub.Iti multumesc de raspunsurile si timpul acordat pana acuma, daca m-ai putea ajuta cu realizarea filtrelor ar fi super:D

Link spre comentariu

Date fiind difuzoarele - sa zicem elegant "cu imprastiere tehnologica mare a parametrilor", si pentru ca exista gusturi diferite, si mai ales pt ca filtrele sunt f f simple - 2 piese fiecare, cred ca cel mai bine este sa le construiti singur.Dupa cum am spus, se variaza putin valorile pt a obtine sunetul cel mai bun.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări