doru3160 Postat Septembrie 25, 2024 Partajează Postat Septembrie 25, 2024 Resuscitez topicul vechi cu o întrebare. A schimbat cineva cureaua la un MN 80 și știe pașii de urmat? Nu as vrea să demontez mai mult decât e nevoie. Cureaua nu e uzată , dar vreau să schimb poziția motorului și tipul. Cel original este bun încă, dar e voluminos și are randament prost... e din anii 70. În funcție de configurație, poate fi alimentat și la mono și la trifazat. Variația turației se face schimbând fuliile și raportul de transmisie. As fi vrut să adaptez un motor de mașină de spălat cu variator de tensiune care să acopere toate situațiile. Link spre comentariu
draku Postat Septembrie 25, 2024 Partajează Postat Septembrie 25, 2024 Din cate imi aduc aminte, daca este identic cu SP80, trebuie sa demontezi arborele din papusa fixa, complet. Piulitele din capetele lagarelor conice care regleaza jocul, fuliile ca sa poti trage arborele in afara, mecanismul de strangere rapida a pensetelor, daca il are....tot Altfel nu ai cum sa schimbi cureaua care antreneaza arborele principal. Dupa care urmeaza montarea si reglarea jocurilor arborelui conform manualului. Poti incerca sa folosesti o curea din bucati, pe care o poti instala fara sa demontezi arborele, dar am auzit ca pot aparea vibratii din cauza ei. Atentie la curelele pe care le instalezi, sa fie de calitate, sa nu aibe "galme" pe ele (de regula mai apar la imbinarea capetelor la curelele mai proaste), ca poti avea surpriza sa apara vibratii aiurea din cauza ei, care influenteaza prelucrarea pieselor de precizie. Asta este auzita de la cineva care a lucrat multi ani la fabrica de ceasuri Arad pe SP80, spunea ca aveau mari probleme cu curelele de pe vremea aia. Link spre comentariu
doru3160 Postat Septembrie 26, 2024 Partajează Postat Septembrie 26, 2024 Credeam ca scap mai ușor... Cartea o am, dar nici vorba despre reglaje. Poate un manual service sa fie cu informații complete. Mă mai gândesc dacă păstrez cureaua lui și sa schimb doar motorul. Sincer as fi vrut sa schimb poziția motorului, deasupra, ca să scap de masa originala, tip birou. E grea și voluminoasa, ocupa mult spațiu. Mulțumesc pt răspuns. E cum mi-am închipuit când am studiat terenul, dar ma gândeam că o fi și o cale mai scurtă, cunoscută de unii care au exploatat jucăria. Probabil au socotit ca acea curea se uzează destul de greu de au folosit asemenea soluție constructiva. Mi se pare teribil de complicat, având în vedere ca e vorba de schimbat un consumabil. Ma îngrozește demontarea pt că universalul este cu filet pe ax, și în câteva tentative de a-l da jos, nu a colaborat, e înțepenit și a trebuit să-l folosesc așa, nu am putut lucra cu pensete. În fine, mai văd ce și cum... Link spre comentariu
doru3160 Postat Octombrie 9, 2024 Partajează Postat Octombrie 9, 2024 Am găsit în altă carte, mai puțin mânarita, o foaie separată, în care se dau câteva tolerante. Traducerea cu google nu m-a lămurit prea mult, o să încerc să dau de cineva care știe germana. Sunt date 20 de puncte de măsură cu toleranța aferentă. In alta ordine de idei, din ce în ce mai mult ma gândesc să păstrez cureaua originală, ca să evit deranjul demontarii. Este cineva pe forum care deține o jucărie din asta? Voiam câteva informații de uz general în ce privește accesoriile cu care a venit. Link spre comentariu
draku Postat Octombrie 9, 2024 Partajează Postat Octombrie 9, 2024 (editat) Pe langa pagina aia, mai sunt 3 pagini care arata unde si cum se masoara. Tot in germana. Am documentul cu cele 4 pagini, daca esti interesat, ti-l pot trimite. Plus o brosura in limba engleza cu date generale despre strung si accesorii. Plus multe alte fotografii, schite, desene de executie si informatii despre el.... Am avut un SP80 cu multe accesorii si am mai aflat cate ceva despre ele... Editat Octombrie 9, 2024 de draku Link spre comentariu
doru3160 Postat Octombrie 9, 2024 Partajează Postat Octombrie 9, 2024 Acum am cele 4 pagini. Erau în cartea tehnica nouă, nepipaita. Plus plansa cu schemele electrice în diferite variante de alimentare, dar astea erau și în carte în format mai mic. De broșură aș fi interesat, mai ales dacă nu e tot în germană. Poate aflu care e formula completă și la ce folosesc unele accesorii. Link spre comentariu
franzm Postat Octombrie 10, 2024 Partajează Postat Octombrie 10, 2024 Sper sa va fie de folos: https://archive.org/details/lathe-manuals https://archive.org/details/lathe-manuals/TOS MN 80 A deutsch.pdf https://archive.org/details/lathe-manuals/TOS MN80 A test.pdf https://archive.org/details/lathe-manuals/TOS MN80A manuel.pdf https://archive.org/download/lathe-manuals Link spre comentariu
doru3160 Postat Octombrie 10, 2024 Partajează Postat Octombrie 10, 2024 Multumesc, voi încerca să descarc pe calculator. Pe telefon nu am reușit să văd/deschid fișierele. Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Octombrie 10, 2024 Partajează Postat Octombrie 10, 2024 (editat) Se deschide da nu ce vrem noi... "Sorry, but DDOS folks are back and knocked http://archive.org and http://openlibrary.org offline. @internetarchive is being cautious and prioritizing keeping data safe at the expense of service availability. Will share more as we know it. " Urmati link-ul pentru X si vedeti cine sint "prietenii" Editat Octombrie 10, 2024 de Ion_Bumbu Link spre comentariu
franzm Postat Octombrie 10, 2024 Partajează Postat Octombrie 10, 2024 Nici la mine nu se deschid. Aseara a mers fara probleme.Din pacate nu am descarcat decât tabelul cu masuratori. Link spre comentariu
doru3160 Postat Octombrie 11, 2024 Partajează Postat Octombrie 11, 2024 Am primit de la colegul draku o carte in limba engleză. E altceva, se mai poate citi. Ii mulțumesc și pe această cale. Link spre comentariu
draku Postat Octombrie 11, 2024 Partajează Postat Octombrie 11, 2024 Sper sa iti foloseasca ! Link spre comentariu
DINU Postat Octombrie 16, 2024 Partajează Postat Octombrie 16, 2024 Nu trebuie sa demontati nimic.Sunt la magazine specializate curele modulare MEGADYN .Am si eu la strung SP80 montata de cativa ani si nu are nici o problema. Link spre comentariu
doru3160 Postat Octombrie 17, 2024 Partajează Postat Octombrie 17, 2024 E bine de reținut. Mulțumesc. Încă nu m-am hotărât unde montez motorul. Dacă îl pun deasupra, va trebui sa schimb cureaua cu una mai scurtă. Dacă îl bag sub blat, rămâne cureaua lui. Acum trebuie să modific fulia originala a motorului la 20mm cât are la interior fulia intermediara a strungului. Voi renunța la sistemul de tensionare și fuliile intermediare, pt că motorul de mașină de spălat are și puterea și turația necesară, fără a mai fi nevoie de schimbat rapoarte de transmisie din curele. Pana la urma, concepția a fost la nivelul anilor 60...am evoluat puțin La o simpla căutare nu am văzut ceva cu care să pot merge timp îndelungat. De altfel și în prezentare scria ca acele curele modulare sunt pt inlocuirea temporara a unei curele deteriorate. O să mai caut, în lipsa unui indicativ, poate nu am văzut eu ce trebuie. Link spre comentariu
draku Postat Octombrie 17, 2024 Partajează Postat Octombrie 17, 2024 Poate ca s-a facut referire la o inlocuire temporara intr-o exploatare grea, gen o curea pentru pompa de apa la un motor auto, care trebuie sa functioneze continuu ore in sir.... Anticipezi sesiuni lungi de lucru greu pe strung ? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum