Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SMPS auto cu probleme + altele

bluesync

Postări Recomandate

am resusit sa ard o pereche de mos-uri,nu pot sa gasesc infasurarile alea nenorocite ,am incercat sa caut mediana si sa-i pun plus,era sa ma si curentez :rade: se vede in poze cum am procedat

post-47497-139829381827_thumb.jpg

post-47497-139829381836_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 153
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• bluesync

79

• Dr.L

20

• 25L91N11

4

• vladonedj

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

ATX-primarul are 2 pini si este format din 2 jumatati ce se unesc in locul vizibil intre pini-secundarul are 4 infasurari(2 de 5v si 2 de 7v)legate in serie iar cele de 5v avand mai multe spire ies la 4 pini-asa ca rezulta 6 pini in secundar:4 ptr 5v si 2 ptr 12v-cei 6 pini au continuitate cu firul gros,care este priza medianaALTA caracteristica generala ce se respecta la trafuri:pinii primarului sant de o parte a carcasei iar pinii secundarului pe partea opusa(este o masura de crestere a electrosecuritatii)SI cum trebuie sa ganditi singuri:o sursa ATX se alimenteaza de la reteua redresata(+300v) si trebuie sa livreze mai multe tensiuni:+5v;+12v;+3,3v;-12vDECI este f logic sa ma gandesc ca acolo unde am mai putini pini ce arata conductie intre ei la ohmetru sa fie primarul si unde am mai multi pini ce suna intre ei sa fie secundarulIAR o sursa cu separare de retea nu poate niciodata sa aibe continuitate intre primar si secundarDE aceea se pune accent la matematica pe logica din primele clase

da,am reusit sa imi dau seama care e primarul si care e secundarul,dar dupa cum se vede mai sus nu am infasurarea care trebuie si nu mi-a dat tensiunea buna,la ce infasurare ar trebuie sa leg emitorul din mos-uri sa am o tensiune de peste 20-25V ??si inca o intrebare:prima data am legat mosurile unde mi-a dat acum 3 volti si nu am gasit tensiunile specificate de dumneavastra,de ce??
Link spre comentariu

Cum masori tu tensiunea data de traf? :)Transformatorul nu face decat sa transfere...tensiunea e proportionala cu raportul de spire. Cel mai probabil gresesti la implementarea trafului in schema.Inainte sa mai intrebi ceva,cauta te rog,cum se foloseste un traf ATX pt un amplif auto,ca s-a mai explicat recent (sub 3 luni) pe forum

Link spre comentariu

am inlocuit mos-ul ars si am pus traful cu tot cu redresarein gol imi creste tensiunea incontinuu,iar cu sarcina ajunge la 80V scade brusc la 1V si pulseaza,radiatorul mosfetilor se incalzeste destul de tare]sa incerc sa ii pun snubbere??

post-47497-139829381852_thumb.jpg

post-47497-139829381861_thumb.jpg

Link spre comentariu

Am si eu o mica problema. Cu puntea pusa tensiunea scade la 30 V cu un bec de 55 W, fara bec e la 50 V.Fara punte tensiunea scade la 24 - 25 de volti cu becul de la 28.Diodele folosite BY399 - 3A, 500ns

Link spre comentariu

Pentru ce sa folosesc becuri la 220 ? Becul ala nu o sa consume NICIODATA puterea declarata pe el deoarece tensiunea trebuie sa fie de 220. Eu cu 50 V abia o sa-l aprind !Becurile folosite de mine sunt ceva la 55W la 24V

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

in cele din urma am facut rost de osciloscop,doar ca imi trebuie putin ajutor,e prima data cand folosesc unul si inca ceva nu reusesc sa fac traful sa mearga,daca as incerca sa il bobinez din nou ce numar de spire sa ii dau si sarma cat de grosa in primar si in secundar???

post-47497-139829399025_thumb.jpg

post-47497-139829399036_thumb.jpg

Link spre comentariu

SFATUL MEU:la toate testele pe care le faceti folositi trafuri nemodificate din atx pana capatati experienta si sigurantaCand veti intelege ce se petrece in montaje va va fi usor sa treceti si la realizari de trafuriTrebuie sa va multumiti la inceput cu tensiunile date de traful nemodificat,important este sa obtineti puteri mari in regim de siguranta;sa nu mai amintiti de mos-uri arse,fluieraturi

post-27339-139829399124_thumb.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări