Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SMPS auto cu probleme + altele

bluesync

Postări Recomandate

m-am gandit ca in functie de capacitatea condensatorului se mai incalzesc in intervale diferite de timppun o poza cu schema si valorile reale pe care le-am folositsi continuarea

post-47497-139829368241_thumb.jpg

post-47497-139829368248_thumb.png

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 153
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• bluesync

79

• Dr.L

20

• 25L91N11

4

• vladonedj

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

am schimbat cu 2,2n si a crescut tensiunea intre + si masa respectiv - si masa la 82V,de la 35,iar intre + si - la 162V in gol,cand am pus sarcina a revenit la normal ,iar dupa aceea a crescut in acelasi mod si cu sarcina pusa,s-a incalzit putin radiatorul diodelor,iar la IFRZ-uri frigea,vad a inceput sa tiuie si traful,iar rezistentele de la snubere s-au incalzit si ele dar nu asa mult,problema e ca imi palpaie becul :cry:domnule schukaru imi puteti arata o schema pentru feedback??

Link spre comentariu

am mai cerut cuiva sa puna forme de unda cand intra bucla in functie la o sursa asemanatoare;nu a pusdomnilor,ce va incapatanati atata;nu exista stabilizare la forward fara bobina adecvata pe iesirevreti sa impuneti alte legi decat cele valabile azi?am facut si eu un invertor 12v/+-32v numai pt a vedea cei interesati ce simplu este si a mai fost postat dar nu mai stiu unde

post-27339-139829368259_thumb.jpg

post-27339-139829368273_thumb.jpg

Link spre comentariu

la nivelul cunostintelor dumneavastra vi se pare un lucru banal,dar eu unul nu prea am inteles mare lucru din ceaa ce ati spus mai sus,nu am osciloscop(daca la asta v-ati referit cu formele de unda) si ce bobina ar trebuii sa pun in ce loc??

Link spre comentariu

Oscilogramele le postez din mai multe motive:sper sa aiba acelasi impact asupra incepatorilor cum au avut asupra mea cand le-am vazut prima data in scoala.Cei ce nu au sa se gandeasca serios la a cumpara unul.Si pentru cei lenesi sa nu se mai oboseasca sa le descifreze pe cele desenate in manualele de specialitate,poza e mai frumoasa

post-27339-139829368305_thumb.jpg

post-27339-139829368311_thumb.jpg

Link spre comentariu

Nu are importanta ce schema si ce integrat se foloseste;aici e ruptura intre cum inteleg eu colaborarea si majoritatea poasionatilor de electronica.Se doreste de obicei o schema,un circuit imprimat si sfaturi cu pasii ce trebuiesc urmati(bobinare trafuri,alegere componente,etc.)Si este de inteles,dece sa nu alegem drumul cel mai scurt.Dar pe forumul electronistilor eu doresc sa colaborez cu electronisti(incepatori sau nu) si mai rar cu cineva ce s-a gandit sa faca un montaj,asa de moft,plictiseala ca poate se ia virusul ca gripa.Asta inseamna ca respectivul a mai citit,s-a informat pe diverse cai cu ce se mananca electronica si eventual sa se canalizeze pe un subdomeniu pana isi face mana si trece la altele.La surse trebuie sa stii ceva mai multa electricitate ca la altele,adica sa stii destule din ce stie un electrician care nu stie macar cum se masoara un tranzistor.Sa ai o reprezentare a tensiunii si curentului,a puterii electrice si a energiei (activa,reactiva,aparenta),ce este cu transformatoarele electrice.Despre baterii,alternatoare,bobina de inductie la masini.Despre diferenta inte becuri cu incandescenta si tuburi cu descarcari in gaze(ce face starterul si droselul acolo)Cu o parte din acestea stiute abordezi o altfel de sursa,cu un traf ce funct. diferit de cel cunoscut de la alimentatoare si chiar sudura.Traful de retea se introduce in priza unde teoretic avem o tensiune de forma sinusoidala si ce ne poate furniza 2-3kw fara sa se supereTraful de ferita de la sursele in comutatie se alimenteaza de la o tensiune continua prin intermediul unor comutatoare.Asa ca incepe un sir lung de probleme.La priza alimentarea este simetrica.La astea noi trebuie sa avem mereu grija ca sa fie simetric comandate comutatoarele(tranzistorii cel mai uzual);orice asimetrie conduce la aparitia unei componente continue ce satureaza miezul.Dar tranzistoarele in contratimp sau semipunte nu trebuie sa aibe nici conductii simultane ca sar sigurantele sau pastilele de siliciu.Asa ca noi ne pregatim cu grija niste dreptunguiari in antifaza,egala ca durata si cu un timp de pauza intre ele.De aceea spuneam ca nu conteaza daca fol. sg3524,sg3525,tl494--toate stiu sa faca acest lucru.Ele pot fi alese in functie de cerinta tranzistorului de forta,adica de necesarul in baza/grila.Urmeaza componenta cea mai complexa si greu de realizat--TRANSFORMATORUL.Aici avem problema miezului,intrefierului(daca e nevoie),nr. de spire,fazari.Nu sant de neglijat snubber-ele.Pt. mine este foarte important ca atunci cand puneti scheme de surse sa puneti si stelute cu fazarea trafurilor--asta arata ca s-a inteles rostul fazarii trafului.In fotografie am un traf ATX nemodificat(nu am timp si nici chef sa bobinez trafuri).Am folosit SG3525(se vede scris pe tabla),parca IRF640 si intre fiecare sursa mos si masa 10 ohm serie cu 10nf.

Link spre comentariu

@Dr.L---atentie la raspunsuri:99% din sursele AT/ATX semipunte au pe 12v diode jonctiune de 200v.Am lasat acolo un 1% pt. ca am gasit la unele diode schottky de 100v

Da,cele de acu 5-10 ani,de sub 150-200W,care pot da doar cativa A pe 12V.Mai degraba e vorba de sursele AT,decat de cele ATX!La astea mai noi de 6 ani (sau cu peste 100-150W reali),am gasit numai shottky de maxim 60vSi m-am gandit ca e mai simplu sa cumpere direct 4 diode bune pentru scopul lui,decat sa bajbaie prin surse defecte (care pot avea si diodele arse),mai ales ca asculta un sfat abea la a 4-a repetare...
Link spre comentariu

am cerut prima data o schema si un user mi-a oferit schema postata in prima pagina,am realizat cablajul pe foaie,apoi pe placuta,am lipit piesele si m-am apucat de bobinat trafuri,in cele din urma am reusit sa scot tensiunile dorite,dar imi tituie cand il fortez putin,am bobinat altul si o sa il incerc,apoi am postat pe forum probleme aparute cu scopul remedierii lor,v-am cerut schema pentru ca am pierdut prea mult timp si bani in construirea ei si as fi fost 100% sigur ca funcioneaza corect si nu in ultimul rand ar fi fost completa,nu stiu ce insemna forward,feedback etc.,sau mai bine zis cum sunt ele realizate in scheme,in cazul bobinelor stiu ca trebuie sa folosesc la intrare(cele galbene toroidale din sursele de pc),dar nu stiu cum sa le bobinez(nr de spire),stiu doar ca sarma folosita trebuie sa fie cat mai grosa,nu gasesc nici documentatie pentru ce ma intereseaza,de ex. feedback-ul si bobinele,in concluzie nu vreau sa mi se dea ceva gata facut,vreau sa invat sa fac,imi place cand fac un lucru cu mana mea,sa stiu ca am realizat si eu ceva,cel mai mult imi place sa lucrez in electronica si la masini,de aceea am ales sa fac o sursa in comutatie,nu mai tin minte cine zicea ca multi vor sa faca asa ceva ca sa se dea mare in fata prietenilor,referindu-se la cei incepatori si care nu sunt chiar asa de priceputi ca dansul,fals,poate persoana respectiva chiar vrea sa faca acel lucru pentru el si nepricepandu-se atat de mult si vand sa invete a intrat pe forum crezand ca va beneficia de ajutorul celor care cunosc domeniul foarte bine,in perioada asta nu se mai invata la scoala ca pe vremuri si nu ai nici materiale de studiu,defapt unii profesori(mai tineri) citesc de pe foaie si daca ii lasi fara,nu stiu ce sa mai zica

Link spre comentariu

am pus decat in secundar 47ohmi cu 10n,becul nu mai palpaie dar tot se incing rezistentele si condensatorii se incalzesc putin,le-am schimbat pe cele ceramice de 5w cu unele normale si in cateva secunde mirosea a ars,ce imi propuneti sa mai fac???in gol tensiunea creste...... :nerv

Link spre comentariu

@bluesync:imi place cum pui problema,am sa incerc sa te ajut mai mult;acum am si eu de lucru,mai scriu maine de la servici.Ce pot sa spun acum este ca vorbim 2 limbi diferite--osciloscopul ar fi fost cel mai bun translator.Daca ai drum prin Buc.pot dezgropa un osc.vechi sa vad daca mai misca.Eu sant operat de hernie inghinala si sant la pamant cu coloana si nu pot sa-l trag de sub mese sa vad daca mai functioneaza.Ti-l ofer cadou daca ma mai convingi cu ceva ca esti pasionat cu adevarat.

@Dr.L:recunosc ca cele mai multe ATX le am de pe Marte si de aceea probabil au diode jonctiune pe 12v

Jumatate cutie trafo linii hr--diode de pe 12v ATX

Un litru diode mari din aceleasi surse

12v:STPR1020,BYQ28F200,F12C20C,STPR1620CT,F06C20C

Posted Image

Link spre comentariu

Eupa cum ziceam,sunt doar dintr-o perioada diferita,cand curentul pe linia de 12V nu prea se apropia (depasea) 10A. Ce-i drept,eu n-am avut pe mana surse chinezesti mai noi (gen '500w')Si am spus ca am vazut de ambele tipuri: diode normale in special in sursele chinezesti (de putere micuta) si diode shottky in special in sursele mai de firma (de puteri mai maricele)

Link spre comentariu

am vorbit cu cineva de niste surse defecte,dar cere 10 lei pe una si poate are si diodele arse...as vrea o parere:Osciloscop 10MHz ST16A Osciloscopul ST16A este un aparat de uz didactic sau de laborator, de dimensiuni si greutate redusa ce poate face fata cu succes unei utilizari indelungate. Specificatii:Banda frecventa verticala: DC -> 10MHzSensibilitate verticala: 5mV -> 5V/diviziune ce se poate mari pana la 50V/DIV cu ajutorul comutatorului 1/1,10/1 prezent pe sonda de masura cu care este prevazut.Impedanta intrare: 1Mohm/30pFTensiune maxima intrare 400V peakBaza timp deflexie orizontala: 0,1uS/DIV pana la 0,1S/DIVSincronizare interna sau externaImpedanta intrare sincronizare externa: 1Mohm/20pF max 400V peakSemnal dreptunghiular de calibrare 1KHz, amplitudine 0,5VTensiune alimentare: 220V ACPutere maxima consumata: 25WGreutate: 3KgDimensiuni: 190x130x280mmEcran: 3inchSe livreaza in cutie impreuna cu manual, sonda divizoare, cablu alimentare

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări