Spitfire Postat Aprilie 10, 2012 Partajează Postat Aprilie 10, 2012 Amplificatorul e pur si simplu superb! Un meserias de nota 10...treaba cu rezistenta ohmica pe continuu am patit-o si eu, m-a facut sa turbez, nu am gresit nici macar cu o spira! Am facut ambele bobine absolut identice! Aceeasi grosime de sarma, masurata cu micrometru bun, aceeasi grosime a emailului, aceeasi lungime totala a firului, acelasi numar de spire...la masurare, aveam o diferenta intre cele doua bobine echivalenta cu 17 metri liniari de sarma, ceea ce era grotesc.Alimentat ambele infasurari, obtin in secundarul trafului FIX aceeasi tensiune! Cauza...am descoperit-o, era diferenta de compozitie a sarmei, aia cu rezistenta mica era cupru pur, aialalta...cupru mai putin...pur! Sa mai zici ca-s nebuni audiofilii! Link spre comentariu
Lonerider Postat Aprilie 10, 2012 Autor Partajează Postat Aprilie 10, 2012 Multumesc @Spitfire@. L-am facut, in intregime, manual, cu sfatul colegilor de pe forum. Este primul meu amplificator cu tuburi. Test (ca sa dau din casa...) Filamare facuta cu jaf-ul de telefon mobil, pe niste boxe diy facute si state in pod de acu' 15 ani... Insa mai sunt cateva masuratori si reglaje de facut. Link spre comentariu
Lonerider Postat Aprilie 12, 2012 Autor Partajează Postat Aprilie 12, 2012 Adevăru e că nu mă mai satur să ascult muzică pe el. Gary Moore e bestial, cum a zis cineva mai în urmă... Link spre comentariu
zbodeoc Postat Aprilie 13, 2012 Partajează Postat Aprilie 13, 2012 Cred c-o fost o experienta interesanta, o ba? Link spre comentariu
300B SE Postat Aprilie 13, 2012 Partajează Postat Aprilie 13, 2012 No, iaca inca un amplificator realizat cu sprijin de pe forum!Frumos, ce frumos!Felicitari! Link spre comentariu
Lonerider Postat Aprilie 15, 2012 Autor Partajează Postat Aprilie 15, 2012 Domnilor, încep prin a mulţumi tuturor celor care m-au sprijinit , cu idei, sfaturi şi personalizările schemei şi transformatoarelor. După ce am construit toate componentele sistemului şi le-am conectat, la probe mi-a apărut un fluierat în difuzoare. Menţionez din start, că absolut toate conexiunile de masă au fost realizate individual, în acelaşi punct, inclusiv cea a carcasei. Mufa de intrare audio, precum şi iesirile difuzoarelor nu au punct comun de masă cu carcasa la şuruburile de fixare. Am incercat să inversez ieşirile OT-urilor (m-am gandit că, din neatenţie sau grabă nu am ţinut cont de începutul înfăşurătorilor), dar nu am obţinut nicio îmbunătăţire. Soluţia adoptată a fost să renunţ la reacţia negativă globală. De asemeni, nu am reuşit să încap în fereastra transformatorului de alimentare toată sîrma necesară pentru a obţine cei 400 Vcc, tensiune de alimentare, aşa că m-am mulţumit şi cu cei 375 Vcc. Am redus valoarea rezistenţei din catodul 6P3S la 420 OHM, pentru a menţine curentul de mers în gol la ~62 mA. Aşadar, am făcut compromisuri, trafo de alimentare este de 15,5 cm2 (tole E15), primar cu sârmă de 0,4mm CuEm, secundar (270 Vca) la fel, cu sârmă de 0,4mm CuEm, secundar 5Vca/7A cu sârmă de 1,7mm CuEm şi secundar de 6,3 Vca/6A cu sârmă de 1,7mm CuEm. La o funcţionare de aprox. 4 ore cu volumul cam la jumătate, acest transformator s-a menţinut constant la o temperatură (măsurată la suprafaţa tolelor) de 37°-38° Celsius.OT-urile..., cu astea am trăit adevărate aventuri, de la demontarea tolelor (care au fost cam încleiate), la construcţia carcaselor. Iniţial, am folosit vechile carcase, care mi s-au crăpat în timpul lucrărilor de asamblare, după ce au fost bobinate. Norocul meu a fost că am dispus de sârmă, aşa că am cumpărat cablaje imprimate simplu placate, am corodat cuprul cu clorură feerică şi am folosit fibrotextolitul pentru a construi carcase noi. Apoi, apucă-te iar de bobinat... Pot zice că am construit patru OT-uri? Sârma în primare este de 0,25mm (faţă de 0,22mm din calculele dl. Lăzăroiu), pentru că nu am găsit, local, decât 0,20mm şi 0,25mm, iar eu am optat pentru cea din urmă. Fiecare înfăşurare primară (750 sp.) am facut-o din câte patru straturi a câte 187,5 sp. (două straturi cu 188 sp. şi două cu 186 sp. intercalate între ele), cu izolaţie (hîrtie cerată) intre ele de 0,15mm. La secundar am avut sârma necesară, nefiind necesar să o cumpăr. Intre primare şi secundare am pus carton de 0,25mm. Tolele întreţesute una-câte-una, strânse cu şuruburi de suporţii de fixare şi vopsite. Nu am făcut măsurători ale inductanţelor sau capacităţilor, pentru că nu dispun de aparate de măsură, afară de un multimetru digital.Alimentarea în cc este cu doi electrolitci 100µF/400V şi şoc (1600 sp. CuEm 0,30mm, tole E10, secţiune de 4 cm2, intrefier de 0,1mm, între tole şi carcasa de stângere fiind izolaţie de preşpan de 0,15-0,2mm).Brumul... Apare când apăs butonul de power( se aude cam de la 1,5m) şi scade cu înroşirea filamentelor tuburilor până nu se mai distinge decât cu urechea lăngă difuzor şi atunci se percepe doar dacă nu este alt semnal audio. Problema care mă deranjează este un zgomot, un uşor bâzâit (nu brum) ce se aude doar în pauzele fără semnal audio, care dispare total odată cu scoaterea tubului 6N1P din circuit. Am încercat şi alte tuburi (un alt 6N1P-VI şi două 6N2P-EV), fără vreo îmbunătăţire. Să fie vreo parazitare indusă de la trafo de alimentare, pentru că nu este izolat fizic faţă de carcasă. Nu ştiu ce aş putea să mai încerc şi aici doresc ceva sfaturi, dacă aveţi.În rest, nu am ce zice, după trei luni de muncă pe apucate, printre treburile de familie, "acuns" bănuţi din salariu , am reuşit să-l termin, cu micile neajunsuri scrise mai sus. Pun mai jos schemele finale (care o rămas şi care funcţionează în momentul de faţă), într-o încercare de desenare în LTS.Un cost total al componentelor cumpărate (tuburi, socluri, fibrotextolit, componente pasive, sârmă bobinaj), fără tolele tuturor transformatoarelor folosite si fara munca mea s-a ridicat la vreo 100€Toate cele bune, Ghiţă. Link spre comentariu
zbodeoc Postat Aprilie 15, 2012 Partajează Postat Aprilie 15, 2012 Frumos "raportul de activitate", mi-as dori ca mai multa lume sa faca un astfel de bilant...Intre R3 si R4 ce bine i-ar sta unui condensator electrolitic de 10-47uF la masa, acompaniat de unul cu polipropilena. Link spre comentariu
THOMAS Postat Aprilie 15, 2012 Partajează Postat Aprilie 15, 2012 Felicitari! V-ati facut un cadou frumos cu ocazia sarbatorilor de Paste anul acesta. Se vede ca nu ati modificat prea mult schema "testata" de mine prin simulare;ati renuntat doar la NFB si ati ales PSF pentru etajul final corespunzator Ua=370V,in loc de 400V. Transformatorul de iesire in afara de faptul ca nu ati gasit sarma cu D=0.22mm,nu are nicio modificare substantiala,excelent,va felicit inca odata pentru aceasta realizare si va asteptam cu altele,asa DA!!! P.S poate atunci cand veti avea timp ,veti publica si niste rezultate sumare referitoare la performantele acestui amplificator,puterea pe o rezistenta de sarcina echivalenta sau cat(ce) va sta la indemana sa masurati.Nu uitati recomandarea de mai sus a lui ,dar si sa conectati la masa un capat al infasurarii secundare a trafului de iesire,obligatoriu. Am o mica nelamurire: transformatoarele de iesire si cel de alimentare sunt amplasate ca in filmuletul de aici ,sau ca in pzele de aici viewtopic.php?f=28&t=99736&start=75 ???? Daca sunt amplasate ca in film,atunci brumul(zgomotul) este explicabil,trafurile au "axele" paralele,corect ar fi ca in pozele din timpul constructiei....si sper ca asa sunt,nu??? Link spre comentariu
Lonerider Postat Aprilie 15, 2012 Autor Partajează Postat Aprilie 15, 2012 P.S poate atunci cand veti avea timp ,veti publica si niste rezultate sumare referitoare la performantele acestui amplificator,puterea pe o rezistenta de sarcina echivalenta sau cat(ce) va sta la indemana sa masurati.Nu uitati recomandarea de mai sus a lui ,dar si sa conectati la masa un capat al infasurarii secundare a trafului de iesire,obligatoriu.Am o mica nelamurire: transformatoarele de iesire si cel de alimentare sunt amplasate ca in filmuletul de aici ,sau ca in pzele de aici viewtopic.php?f=28&t=99736&start=75 ????Daca sunt amplasate ca in film,atunci brumul(zgomotul) este explicabil,trafurile au "axele" paralele,corect ar fi ca in pozele din timpul constructiei....si sper ca asa sunt,nu???Multumesc de aprecieri.Trebuie sa-mi construiesc un generator de semnal, preferabil sinusoidal, reglabil undeva intre 0,3Vvv si 1,5Vvv, pentru teste, apoi sa caut un osciloscop pe la ceva depanatori (poate au si generator de semnal pe acolo), ca sa pot face niste masuratori. Pe schema ce valori ar trebui sa masor si unde?Din pacate si cred ca va dezamagesc, transformatoarele sunt cele din filmulet, exact ca in filmulet si au axele paralele. La cel care apare in fotografii, intre OT-uri, am renuntat din motive financiare (nu m-am incadrat in achizitionarea sarmei de bobinaje in perioada asta). Functioneaza perfect cel care este acum.OT-urile au sfarsitul infasurarii legat la masa, individual, in punctul comun de masa. Am scapat asta in desenul schemei.Ce imi recomandati sa intorc cu 90°: cel de alimentare sau cele doua OT-uri? Mai facil, pentru mine, este sa intorc OT-urile. Imi potrivesc la gaurile de fixare, trebuind sa fac alte gauri pentru conectori, doar. Cele actuale vor fi astupate de miezuri, prin rotire. Brumul, cum am zis, este aproape insesizabil dupa ce s-au incins filamentele, ma nedumereste acel bazait usor ce se aude odata cu rotirea spre maxim a butonului de volum si care dispare total catre maximul cursei cursorului de volum (de la 3/4 spre capat), verificare facuta cu intrarea in scurt (la masa montajului). Toate cele bune, Ghita. Link spre comentariu
gheo23 Postat Aprilie 15, 2012 Partajează Postat Aprilie 15, 2012 Este un vis implinit , nu? Felicitari ca l-ai dus pana la capat . Brumul poate proveni din alinierea necorespunzatoare a transformatoarelor , asa cum spunea dl. Lazaroiu , dar mai probabil (asta pentru ca dispare fara 6N1P ) poate fi din alimentare ( vezi ce spunea zbodeoc !) si poate fi eliminat in extremis prin alimentarea filamentului primului tub in cc. O punte si un condensator de min. 2200 de microfarazi plus o rez de 1-2 ohmi in asa fel incat sa ai 6,3 v pe filament rezolva problema . Eu am alimentat toate filamentele in cc la un amplificator cu 4 6F3P+Ecc83 si nu am pic de zgomot. Este ca Garry Moore suna atfel pe "lampi" ? Stima ! Link spre comentariu
Lonerider Postat Aprilie 15, 2012 Autor Partajează Postat Aprilie 15, 2012 Este un vis implinit , nu? Felicitari ca l-ai dus pana la capat . Brumul poate proveni din alinierea necorespunzatoare a transformatoarelor , asa cum spunea dl. Lazaroiu , dar mai probabil (asta pentru ca dispare fara 6N1P ) poate fi din alimentare ( vezi ce spunea zbodeoc !) si poate fi eliminat in extremis prin alimentarea filamentului primului tub in cc. O punte si un condensator de min. 2200 de microfarazi plus o rez de 1-2 ohmi in asa fel incat sa ai 6,3 v pe filament rezolva problema . Eu am alimentat toate filamentele in cc la un amplificator cu 4 6F3P+Ecc83 si nu am pic de zgomot. Este ca Garry Moore suna atfel pe "lampi" ? Stima ! Da, este. Toate suna "altfel" pe lampi. Este o alta dinamica a sunetului sau nu stiu cum sa o numesc..., nu ai nevoie de corectii.Nu brumul ma dispera. Brumul acela insesizabil ramane si cu 6N1P scos din circuit. Este un usor buzz, mai sus ca frecventa decat brumul de retea. Parca ar fi un buzz de tole de transformator de retea, nestranse cum trebuie.Traf-ul de retea din montaj abia se aude, daca pun urechea pe el si nu am vrut sa bag semiconductori in acest amplif. Daca n-oi gasi alta solutie, oi face si asta. Multumesc. Ghita. Link spre comentariu
allexx1968 Postat Aprilie 15, 2012 Partajează Postat Aprilie 15, 2012 Daca e brum ce pare de la tole "nestranse cum trebuie",este in mod sigur brum de 100Hz.Si se rezolva dupa cum au zis colegii de pe forum.Schimbarea pozitiei transformatoarelor,ecranarea lor.Eu am probleme mult mai mari.Am brum care sparge boxe de 150W RMS.Asta chiar nu stiu cum se rezolva.Respecte si spor. Link spre comentariu
Kosmin Postat Aprilie 15, 2012 Partajează Postat Aprilie 15, 2012 Pai o varianta ar fi cu un osciloscop si o sarcina artificiala pt trafo out(ca sa nu sparga nici o boxa la reglaje). Trebuie luat fiecare etaj in parte, incepand de la intrare si verificat semnalul in anozii tuburilor. Link spre comentariu
blue Postat Aprilie 16, 2012 Partajează Postat Aprilie 16, 2012 Daca e brum ce pare de la tole "nestranse cum trebuie",este in mod sigur brum de 100Hz.Si se rezolva dupa cum au zis colegii de pe forum.Schimbarea pozitiei transformatoarelor,ecranarea lor.Eu am probleme mult mai mari.Am brum care sparge boxe de 150W RMS.Asta chiar nu stiu cum se rezolva.Respecte si spor.In primul rind masoara cu un voltmetru de c.a. valoarea pulsatiei pe sursa ea trebuie sa fie de citiva milivolti. Pt aceasta operatiune ar fi bine sa folosesti niste becuri de 220v pe post de sarcina sau daca ai rezistoare de putere si mai bine Link spre comentariu
zal Postat Aprilie 16, 2012 Partajează Postat Aprilie 16, 2012 Brumul ''de trafo'' e pe 50Hz, cel de redresare şi filtrare e de obicei pe 100Hz. Împreună fac minuni. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum