Lonerider Postat Februarie 26, 2012 Autor Partajează Postat Februarie 26, 2012 Proiectul ăsta mă cam dă peste cap. Am reuşit să încropesc, experimental, carcasa, ca să pot fixa soclurile şi să lipesc firele pe pinii filamentelor tuburilor, pentru testul transformatorului de reţea.Am bobinat un transformator pe tole E15, tole care mi se par atipice, de 15 cm2 (3x5,2). Mijlocul "E"-ului are 30mm şi fereastra de 20mm (e mai largă). Am pus în primar 740 spire CuEm 0,45mm (puţin supradimensionat), iar secundarele sunt pentru 296Vca x 2 CuEm 0,45mm, 5Vca CuEm 1,5mm, 6,3Vca CuEm 1,5mm. Doar în varianta asta am reuşit să încap pe înfăşurări toată sârma necesară.Testul transformatorului: l-am lăsat să funcţioneze, în gol, 2 ore. Miezul s-a încălzit atât cât să se simtă la mână că nu e rece (vreo 37°C).Am conectat, apoi, toate lămpile: două redresoare 5Ц3С la înfăşurarea de 5Vca (5,4Vca măsuraţi), măsurând consumul şi având 6,3A şi 4 x 6П3С + 2 x 6Н8С + 6Н1П la înfăşurarea de 6,3Vca (6,7Vca măsuraţi), la fel, măsurând consumul şi având 5,6A. Am lăsat vreo 2,5 ore alimentate toate astea. Transformatorul s-a încălzit progresiv, în tot acest timp, undeva la vreo 45°C-48°C, adică se simte cald la mână, dar nu fierbinte să nu poată fi ţinută mâna pe el, verificare făcută cu dosul palmei. Se încălzeşte miezul, însă înfăşurările secundare de tensiune mică se simt mai reci decât tolele.O altă problemă, bâzâie, oricât de mult l-am strâns. Nu deranjant, dar se aude. Cred că trebuie să ţes tolele una câte una. În varianta care e adunat acum, sunt ţesute 5 câte 5.Credeţi că e cam subdimensionat transformatorul pentru montajul ăsta? Link spre comentariu
zbodeoc Postat Februarie 26, 2012 Partajează Postat Februarie 26, 2012 O altă problemă, bâzâie, oricât de mult l-am strâns. Nu deranjant, dar se aude. Cred că trebuie să ţes tolele una câte una. În varianta care e adunat acum, sunt ţesute 5 câte 5.Credeţi că e cam subdimensionat transformatorul pentru montajul ăsta?Ai un motiv pentru care le-ai tesut 5 cu 5? De ce nu 4 cu 4 sau 6 cu 6?! Bineinteles ca trebuie sa le tesi 1 cu 1, si nu oricum (daca vrei sa scapi de zgomot); trebuie identificata fata tolei care a fost expusa stantei, care va avea muchiile mai putin ascutite decit fata opusa (foloseste o lupa). Teserea trebuie facuta tinind cont de aceasta "fata".PS. Dupa marimea sectiunii transformatorul ar trebui sa duca in jurul a 160W. Foloseste legea lui Ohm sa calculezi puterea necesara montajului. Ai pe de-o parte puterea necesara filamentului iar pe de alta cea necesara amplificatorului propriu-zis. http://www.cmhsoftware.com/ohms.htm Link spre comentariu
zal Postat Februarie 26, 2012 Partajează Postat Februarie 26, 2012 Ca să tacă trafo, trebuie înfiptă o pană pe lîngă miezul central. Link spre comentariu
allexx1968 Postat Februarie 26, 2012 Partajează Postat Februarie 26, 2012 Ar mai fi o solutie.Faci probe si in momentul in care esti multumit de rezultat il fierbi in parafina(o lumanare de la o nunta ).In nici un caz inainte,daca trebuie(doamne fereste) modificat?Respecte si spor.P.S. Poate fi facuta o baie si in lac,dar va fi mult mai greu de utilizat ulterior. Link spre comentariu
Lonerider Postat Februarie 27, 2012 Autor Partajează Postat Februarie 27, 2012 Ca să tacă trafo, trebuie înfiptă o pană pe lîngă miezul central.As bate o pana, numai sa mai fie loc. Am inghesuit tolele incat stau evantai, la exterior. Am facut cutie de tabla sa le strang. Link spre comentariu
Lonerider Postat Februarie 27, 2012 Autor Partajează Postat Februarie 27, 2012 Ar mai fi o solutie.Faci probe si in momentul in care esti multumit de rezultat il fierbi in parafina(o lumanare de la o nunta ).In nici un caz inainte,daca trebuie(doamne fereste) modificat?Respecte si spor.P.S. Poate fi facuta o baie si in lac,dar va fi mult mai greu de utilizat ulterior.M-am gandit la fiertul lui in parafina (am chiar parafina). Dar rezista pe el, daca se incalzeste la 50°C? Link spre comentariu
allexx1968 Postat Februarie 27, 2012 Partajează Postat Februarie 27, 2012 Ar mai fi o solutie.Faci probe si in momentul in care esti multumit de rezultat il fierbi in parafina(o lumanare de la o nunta ).In nici un caz inainte,daca trebuie(doamne fereste) modificat?Respecte si spor.P.S. Poate fi facuta o baie si in lac,dar va fi mult mai greu de utilizat ulterior.M-am gandit la fiertul lui in parafina (am chiar parafina). Dar rezista pe el, daca se incalzeste la 50°C?Pentru a nu se incalzi eu le supradimensionez.Nu am construit multe amplifuri pana acum,(de fapt doar unul e 100% gata),dar functioneaza reci.Nu m-am zgarcit nici la tole, nici la sarma.Respecte si spor. Link spre comentariu
Lonerider Postat Martie 2, 2012 Autor Partajează Postat Martie 2, 2012 Am bobinat un transformator de ieşire (unul din cele două). Este destul de muncă, nu m-am gândit să fie aşa. Făcut manual, chiar dacă nu am reuşit să pun exact spiră langă spiră sârma de 0,25 in primar. Poate pentru cei care au ceva maşină de bobinat, manuală sau electrică, nu o fi cine ştie ce. Pentru mine a fost primul transformator audio construit. Sper să-l termin cu bine şi pe celălalt şi, sper, să fie şi funcţionale. Amplificatorul acesta va fi 100% construit manual (mai puţin lămpile). Link spre comentariu
RockDok Postat Martie 3, 2012 Partajează Postat Martie 3, 2012 Felicitari! doar dupa ce ai bobinat trafo iesire poti sa spui ca ai construit un amplificator pe lampi. Link spre comentariu
Lonerider Postat Martie 11, 2012 Autor Partajează Postat Martie 11, 2012 Oare trebuie sa fac alimentari separate pentru fiecare modul de amplificare, adica filtru cu drossel sau e suficient unul singur pentru ambele? Link spre comentariu
zal Postat Martie 11, 2012 Partajează Postat Martie 11, 2012 Ideal e să aibă alimentări separate, dar e bine şi cu una comună. Link spre comentariu
Lonerider Postat Martie 15, 2012 Autor Partajează Postat Martie 15, 2012 Ideal e să aibă alimentări separate, dar e bine şi cu una comună.Pana la urma, o sa fac alimentari separate. Alta intrebare: unde gasesc coala de fibro-textolit sau sticlo-textolit sau textolit cu insertie de panza (nici nu stiu cum ii zice acum), la 1,5mm sau 2mm grosime. Am bulit, azi, carcasa celui de al doilea trafo audio, cand am tesut tolele, asa ca o sa tre sa fac alta carcasa, alta sarma si alta munca... Si daca tre sa refac unul, atunci o sa le refac amandoua, numai dati-mi o idee de textolit pentru carcase. Link spre comentariu
fgbogdan Postat Martie 16, 2012 Partajează Postat Martie 16, 2012 eu realizez carcasele din carton si apoi le dau cu cateva straturi de lac.textolitul e destul de dur la prelucrare. Link spre comentariu
allexx1968 Postat Martie 16, 2012 Partajează Postat Martie 16, 2012 eu realizez carcasele din carton si apoi le dau cu cateva straturi de lac.textolitul e destul de dur la prelucrare.Eu le fac din textolit recuperat(pret minim).E important sa le faci in asa fel incat sa se imbine.Apoi le lipesc cu superglue(tot pret minim).Poti sa le dai de pamant,n-au absolut nimic.Aici e un traf de 42 cmp. Link spre comentariu
Lonerider Postat Martie 16, 2012 Autor Partajează Postat Martie 16, 2012 eu realizez carcasele din carton si apoi le dau cu cateva straturi de lac.textolitul e destul de dur la prelucrare.Eu le fac din textolit recuperat(pret minim).E important sa le faci in asa fel incat sa se imbine.Apoi le lipesc cu superglue(tot pret minim).Poti sa le dai de pamant,n-au absolut nimic.Aici e un traf de 42 cmp.Da' de unde recuperezi textolit? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum