Lonerider Postat Ianuarie 1, 2012 Autor Partajează Postat Ianuarie 1, 2012 Eu am desfacut mai demult un asemenea drosel - in ideea de a recupera sarma de pe el, era pentru ceva tub de neon nestandard pt. noi - 28W si era exact ca in prima varianta desenata de zal. Avea intrefier - un fel de film plastic, destul de grosut...din pacate a ajuns la gunoi, ca sarma era impregnata cu lac. A fost ceva sursa cu tub fluorescent dintr-un scaun stomatologic ceho-slovac. Era un tub intre cele de 20 si 40W care se gaseau la noi...Nu cred ca e o problema punerea unui intrefier la bobinele din prima varianta...mai greu e sa desfaci baza aia stantata...fara a strica tolele...Mai sunt si tuburile fluorescente de 32W, alea circulare, tot atipice ca wataj... Link spre comentariu
RockDok Postat Ianuarie 2, 2012 Partajează Postat Ianuarie 2, 2012 Alta chestie..., am traf-urile alea trecute prin lac sau clei. Cum le pot desface fara sa deteriorez prea tare tolele? O metoda, idee, ceva?Le poti pune la fiert (foc mic pentru o juma' de ora sau chiar o ora). Asa desfac eu trafo recuperate din smps-uri. Nu am incercat niciodata cu trafo "normal", daca a ajuns mult lac intre tole nu stiu cit de mult poate ajuta chiar si metoda asta. Link spre comentariu
zal Postat Ianuarie 2, 2012 Partajează Postat Ianuarie 2, 2012 Trafo ptr 100-120Vca au sîrma mai groasă, mai potrivită cu curenţii necesari unui amplif pe lămpi şi rez primarului e mai mică. Am folosit traf cu miez C+C fără întrefier în sursă de amplif în clasă A, e mut. La fel am folosit ptr preuri, fără alimentare în cc a filamentelor la ECCxx, diverse trafo şi drosele miniatură, fără întrefier, parcă luau cu mîna brumul. Cine vrea să respecte cu stricteţe preceptele, va face un drosel corect, cu întrefier calculat riguros, dar nu e obligatoriu şi mai ales e loc de experimentat. ...Nu cred ca e o problema punerea unui intrefier la bobinele din prima varianta...mai greu e sa desfaci baza aia stantata...fara a strica tolele...E doar tablă îndoită, ca o şină, se poate crăcăna şi reîndoi ulterior. La cît costă un drosel, cîţiva lei, e chiar pomană. Presupunînd că s-ar magnetiza în cîţiva ani, singurul simptom ar fi apariţia uşoară a brumului.Ideea e ca am vazut destule scheme unde, la partea de alimentare in cc erau prevazute drossel-uri, de diferiti "H" (ca sa fac un dezacord gramatical), desi si eu stiu ca in cc nu e nevoie de asa ceva. Daca gandim in cc pulsatoriu, atunci, probabil ca a' fi nevoie..., nu stiu ce sa zic...Un drosel filtrează tensiunea mai bine decît un stabilizator, cu condiţia să fie dimensionat corect. Fă o experienţă să te convingi. Link spre comentariu
Lonerider Postat Ianuarie 7, 2012 Autor Partajează Postat Ianuarie 7, 2012 Pot lega, pur si simplu, doua 5Ц3С шт зфкфдуд_ Link spre comentariu
Lonerider Postat Ianuarie 7, 2012 Autor Partajează Postat Ianuarie 7, 2012 Pot lega, pur si simplu, doua 5Ц3С шт зфкфдуд_Pot lega, pur si simplu, doua rectificatoare 5Ц3С in paralel, pe aceeasi infasurare? Scuze pentru ce am scris mai sus. Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 7, 2012 Partajează Postat Ianuarie 7, 2012 Da' ce vrai sa faci cu deodele alea? Pune acolo o punte redresoare normala de vreo 4A la 400V (sau 600V) cu 2 lei si ai rezolvat problema. Stai linistit ca la 250V lampile nu patesc nimic daca pui anodica inainte de filamente. Daca ai lucra in RF, cu anodice de 3KV, ar fi altceva, chiar ai avea nevoie de intarziere... ca alta logica decat intarzierea anodicii nu vad in folosirea tuburilor pt redresare. Link spre comentariu
Lonerider Postat Ianuarie 8, 2012 Autor Partajează Postat Ianuarie 8, 2012 Da' ce vrai sa faci cu deodele alea? Pune acolo o punte redresoare normala de vreo 4A la 400V (sau 600V) cu 2 lei si ai rezolvat problema. Stai linistit ca la 250V lampile nu patesc nimic daca pui anodica inainte de filamente. Daca ai lucra in RF, cu anodice de 3KV, ar fi altceva, chiar ai avea nevoie de intarziere... ca alta logica decat intarzierea anodicii nu vad in folosirea tuburilor pt redresare.Vreau sa alimentez un amplificator PP cu 4x6П3С, 2x6Н9С, 3x6Н2П si 2xEM84 (stereo), fara sa fac infasurari sau transformatoare separate pentru alimentarea fiecarui bloc. Toate astea imi iau un curent maxim de vreo 310 mA. Amplificatorul vreau sa-l fac in intregime cu tuburi, fara semiconductori. Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 8, 2012 Partajează Postat Ianuarie 8, 2012 Eu inteleg perfect nevoia de tuburi in audio, suna mult mai bine decat ar putea sa sune vreun tranzistorizat, dar pe alimentare... nu are absolut nici un rost si absolut nici o logica, decat daca vrei sa-l vinzi unor profani ultrashi, care nu pricep mare lucru, stiu una si buna "NUMA LAMPI"...PS exceptie temporizarea "naturala" a anodicii, dar daca mai si trebuie sa si pui tuburi in paralel ca sa tina amperajul... eu unul n-as face asa ceva... plus durata de viata a tuburilor redresoare! Link spre comentariu
Lonerider Postat Ianuarie 8, 2012 Autor Partajează Postat Ianuarie 8, 2012 Eu inteleg perfect nevoia de tuburi in audio, suna mult mai bine decat ar putea sa sune vreun tranzistorizat, dar pe alimentare... nu are absolut nici un rost si absolut nici o logica, decat daca vrei sa-l vinzi unor profani ultrashi, care nu pricep mare lucru, stiu una si buna "NUMA LAMPI"...Pai, in prima faza, vreau sa-l fac pentru mine. Dar, nestiind nicio data cand ma apuca piticu sa scot cei 16-18 Watt pe canal, vreau sa nu am probleme ca nu poate. Si ca aspect..., sa nu zici ca nu-s aratoase "perele" alea... :daSi daca a fi okay si l-o vrea careva, l-oi si vinde... Dar asta mai vedem. Inca e proiect. Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 9, 2012 Partajează Postat Ianuarie 9, 2012 De frumoase, sunt frumoase... dar mult mai putin fiabile si absolut fara efect asupra calitatii sunetului. Link spre comentariu
Lonerider Postat Ianuarie 16, 2012 Autor Partajează Postat Ianuarie 16, 2012 Ca sa folosesc doar un singur tub redresor, ce as putea face, la schema de mai in fata, ca sa reziste si la un volum mai ridicat? Pot reduce tensiunea de alimentare, chiar cu scaderea puterii? Link spre comentariu
mila Postat Ianuarie 17, 2012 Partajează Postat Ianuarie 17, 2012 Fa redresare pe diode cu siliciu si redresoarea pe tub numai de decor! Link spre comentariu
zal Postat Ianuarie 17, 2012 Partajează Postat Ianuarie 17, 2012 Lăsaţi omul să încerce ambele variante. Ptr simplificare se montează o singură 5U3C şi două 1N4007, eventual cu comutator între ''plusuri'', ca la unele amplifuri de chitară şi se comută pe rînd, fără semnal. Sigur se va simţi o diferenţă de brum, ceva mai mare la siliciu. Dacă va fi mulţumit, poate pune şi 5 lămpi în paralel, doar el plăteşte factura. Link spre comentariu
Lonerider Postat Ianuarie 17, 2012 Autor Partajează Postat Ianuarie 17, 2012 Poate o fi de ras, pentru cei care se stiu la asa ceva. Eu nu ma stiu prea mult la lampi si, de aceea, citesc pe unde gasesc si intreb pe unde pot. Mai reduc din tuburi, adica renunt la 2 x 6N2P (corectorul de ton) si la cele doua EM84. Nu voi asculta la maxim la acest amplificator (mi se pare enorm de mult 18+18 watts intr-o camera de 5x4 mp), dar, poate vreau sa arat cuiva ce poate, iar ceea ce am vrut sa stiu, este daca pot face o modificare pentru a alimenta cu un singur tub redresor acest amplificator, in varianta stereo, chiar daca pierd ceva la putere, si ca sa nu fiu nevoit sa fac o imensitate de transformator pt alimentare. Dorinta mea este sa-l construiesc, integral, cu tuburi. Va multumesc. Link spre comentariu
Lonerider Postat Februarie 11, 2012 Autor Partajează Postat Februarie 11, 2012 Daca spuneai ce planuri ai ma imbatam cu tine A fost o chestie spontana, acu ma recuperez... Voiam sa spun de sprijinul dl. Lazaroiu, care m-a ajutat cu modificarile schemei si calculul transformatoarelor... Mare domn, mare caracter. Sa vad pe unde gasesc ceva scandura de esenta tare ca sa-mi faca un tamplar, o rama pentru tabla asta. Mai tarziu ma apuc sa croiesc doua cablaje standard, cu cose, si sa lipesc componentele. Azi fara alcool. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum