Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Incepator 6p3s pp

Lonerider

Postări Recomandate

• Răspunsuri 108
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Lonerider

49

• zal

16

• Depanatoru

7

• danzup

6

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Revin cu o intrebare: Pentru transformatoarele audio, am inteles ca trebuie tole E16. Am doua transformatoare, identice, ambele cu tole E14 cu s=13,5 cm2 (3x4,5). Le am demult, tinute afara, in sopron, si nu au ruginit. Au fost recuperate din doua alimentatoare ce lucrau in comutatie (converteau 110Vcc in 24 Vcc) pentru alimentarea unor statii radio RTM-4-MFS de IEMI. Cred ca sunt niste tole de buna calitate si au ceva mai mult siliciu in ele. Oare le-as putea folosi ca sa le bobinez pentru PP ce as vrea sa-l construiesc si pentru care am primit scheme in acest thread? Multumesc.

Link spre comentariu

Pentru transformatoarele audio, am inteles ca trebuie tole E16. Am doua transformatoare, identice, ambele cu tole E14 cu s=13,5 cm2 (3x4,5).

Dacă bobinezi după datele miezurilor de tole E16, nu-ţi vor mai încape bobinajele în fereastră, iar miezul e destul de mic. Poţi să recalculezi totul ptr o bandă de frecvenţă mai mică la joase, de exemplu ptr 40-50Hz în loc de 20Hz. Măcar 15-16cm2 să aibă miezul.
Link spre comentariu

Dacă bobinezi după datele miezurilor de tole E16, nu-ţi vor mai încape bobinajele în fereastră, iar miezul e destul de mic. Poţi să recalculezi totul ptr o bandă de frecvenţă mai mică la joase, de exemplu ptr 40-50Hz în loc de 20Hz. Măcar 15-16cm2 să aibă miezul.

La asta m-am gandit si eu. Pe de alta parte, m-am gandit sa scad si grosimea sarmei de la 0.25 la 0.20. Nu-mi dau seama ce se va intampla atunci. M-am tot uitat pe netul asta si nu am gasit, inca, un magazin online sa vanda tole.
Link spre comentariu

Bun. Am revenit si pun in fata dvs. ideile care le am in cap, vis-à-vis de ceea ce vreau sa fac. Am ramas la varianta de amplificator data de @danzup@ si postata undeva mai in urma. La asta am scos primul tub si vreau sa inlocuiesc cu un preamplificator-corector baxandall. Parte de alimentare imi va ramane cu tubul 5Ц3С pentru tensiunile de anod, iar filamentele le las la tensiune alternativa. Initial am vrut sa le alimentez in Vcc, dar asta inseamna sa introduc semiconductori in circuit, sau sa mai pun un tub redresor.La partea de transformatoarele de iesire…, am vazut undeva, pe un thread mai vechi, detaliile pentru transformatorul din schema despre care vorbesc. Acolo sunt datele despre infasurarile si sarma folosita. Am doua bucati, identice, tole E14x4,5 grosime. Asta ar da 12,6 cm2. Am gasit undeva o descriere a construirii transformatoarelor de iesire, si pentru aceste tuburi ar fi vorba de Raa=6K, primar bobinat cu sarma de 0,25 CuEm, tole E16. Eu cred ca ma descurc si cu tolele E14, chiar daca micsorez banda de frecventa, ca nu aud mai jos de 60Hz si mai sus de 19KHz (testat la medic, facut audiograma, etc) si nici nu vreau sa ajung la frecventele hertzilor, ca apoi intram in partea ailalta a undelor alfa, beta, gama, delta si nu stim peste ce dam. Asadar, undeva la vreo 13-14 cm2 cred ca pot face doua pachete de tole E14 si cred ca ar fi suficient.Pentru alimentare: am un transformator cu tole E16x5 grosime (16 cm2) si care ma gandesc ca mi-ar fi suficient sa bobinez secundarele pentru ce am nevoie. Mai am unul si mai mare cu tole E18 la vreo 20cm2, dar nu vreau sa ma gandesc la acesta. E mare si ca dimensiuni.Pun aici si modificarea facuta schemei, mai atasez si schema cu corectorul si un proiect de aranjare a componentelor pe un sablon de carton. In idei, mai am introducere si a doua tuburi EM80, 81, 84, 85, care nu le am si nu le-am figurat in proiect, inca.Acum, eu am expus, iar daca gresesc undeva, astept parerile si corecturile din partea voastra. Multumesc.

Link spre comentariu

Corectorul de ton este o chestiune spinoasa ,in cazul tuburilor, in afara defazajelor suplimentare introduse se strica si raportul S/N dar daca doresti totusi sa ai o corectie sfatul meu este sa faci un corector de tip pasiv cu o corectie maxima de + 6dB fata de cea activa cu +/-14dB astfel vei avea o atenuare de inserie mica, usor de compensat

Link spre comentariu

Corectorul de ton este o chestiune spinoasa ,in cazul tuburilor, in afara defazajelor suplimentare introduse se strica si raportul S/N dar daca doresti totusi sa ai o corectie sfatul meu este sa faci un corector de tip pasiv cu o corectie maxima de + 6dB fata de cea activa cu +/-14dB astfel vei avea o atenuare de inserie mica, usor de compensat

Daca as sti sa fac ar fi ok. Dar cum nu mai stiu, ma rezum la scheme si sa le execut...
Link spre comentariu

Vezi ca in link-ul din care te-ai inspirat exista si date legate de corectia pasiva, alege o schema si o modificam pt o corectie limitata la +6dB maxim

Vezi tu, ca e mai greu sa gasesc link-ul ala... In schimb am cautat si am gasit astea doua scheme de mai jos. Ambele sunt cu 12AX7, tub pe care vreau sa-l inlocuiesc cu ceva rusesc 6Н3П, 6Н2П sau ECC83, ECC85, ca astea stiu ca sunt mai facil de procurat. De asemenea, vreau sa pastrez schema amplificatorului fara prima trioda (care am sters-o).
Link spre comentariu

Uita de corectorul de ton !Amplificatoarele cu tuburi nu au nevoie de corector de ton !Nu ti-a spus nimeni ?

Salutare. Nu, nu mi-a spus nimeni..., dar atunci ce rost mai au schemele astea, daca nu sunt de treaba...
Link spre comentariu

Uita de corectorul de ton !Amplificatoarele cu tuburi nu au nevoie de corector de ton !Nu ti-a spus nimeni ?

Salutare. Nu, nu mi-a spus nimeni..., dar atunci ce rost mai au schemele astea, daca nu sunt de treaba...
Sunt pentru cei cu urechi de tabla sau copii pentru care daca nu face tzzz si buuum nu e auditie.Acele corectoare de ton sunt pentru : amplificatoare cu lampi pentru chitara sau instrumente cat si pentru radiouri .Nu ai sa le gasesti in absolut nici un amplificator actual cu lampi de la orice firma care fabrica asa ceva pentru hi-fi.Dar daca ai surse de semnal cum ar fi : pickup , radio , magnetofon atunci poti face orice varianta dar sa nu modifici schema care ti-am postat-o (prima lampa cea pe care vrei sa o inlaturi asigura punctul de functionare al defazoarelor = e o legatura in cc deci nu poti chiar face asa cum vrei tu) .Pui la intrarea in amplificator (schema mea) un potentiometru de volum de cel putin 100K recomandabil 500K logaritmic chiar si 1M log direct fara condensatorul de la intrare si in FATA lui corectorul de ton plus selectia de surse muzicale plus potentiometrul de balans daca ai nevoie.Ar fi bine sa prevezi un buton/releu de bypass care sa sara corectorul de ton cand nu ai nevoie.Daca nu intelegi ce spun zi-mi si explic mai pe larg.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări