Lonerider Postat Decembrie 14, 2011 Partajează Postat Decembrie 14, 2011 Buna. Sunt de putin timp pe acest forum si as dori sa va prezint o schema (pe care cred ca o cunoasteti), pentru a dezbate si a ma lumina si indruma in construirea unui amplificator pe tuburi. Nu pot zice ca ma pricep prea mult in electronica, in sensul ca, daca la radioreceptoare, casetofoane, amplificatoare cu semiconductori si unele modele mai vechi de statii de emisie IEMI ma descur cu depanarea, la partea de tuburi electronice nu stiu decat sa lucrez dupa scheme, fara sa cunosc prea multe despre ce se intampla acolo.Asadar, vreau sa va propun schema pe care am atasat-o in imaginea de mai jos, pe care doresc sa o execut. Tuburile finale le am, 6P3S (6П3С), iar ECC83 as vrea sa inlocuiesc cu ECC85, pentru ca astea le am in momentul de fata. Restul componentelor pasive nu cred sa fie o problema majora in procurarea lor. As vrea sa stiu daca schema este buna in varianta in care este desenata.Pentru partea de alimentare: detin un transformator cu sectiunea de 18 cm2, pe care am bobinata infasurarea primara pentru 220V cu sarma de 0.35mm. Doresc sa modific alimentarea secundara de 280Vca astfel incat sa folosesc un tub redresor 6T3C (6Ц3С) in locul puntii redresoare. Aici as dori sa imi spuneti daca se preteaza aceasta modificare, cu alte cuvinte as vrea sa nu folosesc semiconductori in aceasta schema. Pentru asta trebuie sa bobinez secundarul cu priza mediana cred si pentru ce curent, ca sa stiu sa aleg sarma. Pentru prima trioda as vrea sa fac si reactia negativa, pentru asta nu stiu cum sa continui si sa calculez filtrul. Langa toata acesta schema, as vrea sa atasez, pe iesire, un tub EM84 sau EM80 (EM85, EM81), dar nu stiu cum.Pentru transformatoarele finale (amplificatorul se doreste a fi stereo) ce-mi recomandati? Sau sa intreb daca sunt greu de conceput. Am inteles ca este o alta teorie de calcul, iar la infasurari se tine cont de sensuri, capete si altele? Daca nu este un capat de tara, m-ati putea indruma in confectionarea lor? Si ce rol are becul pe iesire?Si inca o intrebare: daca alimentez filamentele tuburilor in cc se intampla ceva? Multumesc. Link spre comentariu
Depanatoru Postat Decembrie 14, 2011 Partajează Postat Decembrie 14, 2011 Nu stiu de unde ai schema dar nu se pune bec in paralel cu difuzorul , eventual pe o infasurare separata ( rolul sau e de protectie ) , cum erau anumite scheme "batranesti" . Mai bine folosesti o rezistenta de 100ohm care se poate monta in paralel cu difuzorul .Catodina cum e in schema cu ECC83 nu poate functiona calumea cu rezistentele de 18K , chiar si 1mA produce doar 18V cadere de tensiune pe ele . Valoarea corecta e pe undeva la 100K . Pentru ECC85 se pot lasa rezistentele 18K insa mai trebuie ajustata valoarea rezistorului de negativare din catod .Iti mai recomand un filtru "pi" de la care sa se alimenteze lampile mici , nu direct din tensiunea de G2Mai bine cauta o schema calumea care se stie ca functioneaza , daca o modificam pe asta nu mai ramane mare lucru original Link spre comentariu
Lonerider Postat Decembrie 14, 2011 Autor Partajează Postat Decembrie 14, 2011 Nu stiu de unde ai schema dar nu se pune bec in paralel cu difuzorul , eventual pe o infasurare separata ( rolul sau e de protectie ) , cum erau anumite schema "batranesti" . Mai bine folosti o rezistenta de 100ohm care se poate monta in paralel cu difuzorul .Catodina cum e in schema cu ECC83 nu poate functiona calumea cu rezistentele de 18K , chiar si 1mA produce doar 18V cadere de tensiune pe ele . Valoarea corecta e pe undeva la 100K . Pentru ECC85 se pot lasa rezistentele 18K insa mai trebuie ajustata valoarea rezistorului de negativare din catod .Schema am gasit-o pe undeva pe internet, nu mai stiu unde ca am mai cautat-o, dar nu mai dau de ea. Vorbiti de rezistenta de 18K cu un pin la masa? Link spre comentariu
Depanatoru Postat Decembrie 14, 2011 Partajează Postat Decembrie 14, 2011 Sunt 2 rezistente egale, una spre plus in anod si una din catod la masa . Link spre comentariu
Lonerider Postat Decembrie 15, 2011 Autor Partajează Postat Decembrie 15, 2011 Pana la urma inteleg ca nu e mare lucru de schema asta. Imi puteti prezenta una functionala? Eu am tot cautat. Poate nu am cautat destul, dar imi puteti prezena una? Am citit undeva, pe forum, despre una lucrata de dl. Lazaroiu, dar nu am mai gasit-o. Doar discutiile, fara desen. Multumesc.Si totusi, pot folosi tubul respectiv pentru redresare sau nu va face fata? Link spre comentariu
danzup Postat Decembrie 15, 2011 Partajează Postat Decembrie 15, 2011 Schema domnului Lazaroiu : http://imageshack.us/f/245/30wulcu6p3s.png/ Schema facuta de mine (poti sterge 2 lampi si faci doar cu doua finale): http://i26.tinypic.com/33u90sm.jpg viewtopic.php?f=28&t=29648&hilit=danzup+6p3s+pp Link spre comentariu
Lonerider Postat Decembrie 15, 2011 Autor Partajează Postat Decembrie 15, 2011 ...Schema facuta de mine (poti sterge 2 lampi si faci doar cu doua finale):http://i26.tinypic.com/33u90sm.jpgviewtopic.php?f=28&t=29648&hilit=danzup+6p3s+ppAm vazut schema facuta de tine. Nu m-am bagat la ea, pentru ca nu ma stiu la tuburi si nu am stiut care sau cum sa le elimin. Multumesc, inca odata, de raspuns.Totusi, tine tubul redresor 5Ц3С tot montajul in varianta stereo?http://www.magictubes.ru/sprav/pdf/5z3s.pdfCu o traducere aproximativa Google:Încălzire independentă de tensiune 5 ± 0,5 VÎncălzire curent 3 ± 0,3 ATensiunea nominală de anod (DC) 75Anodic curent nominal (de diode) 225 mALimita de curent anodic (valoare de vârf) 750 mATensiune anodică de limită opus (valoare de vârf) 1700Rectificat curent nominal (medie) 230 mALimita rectificat curent (medie) 250 mA Link spre comentariu
zal Postat Decembrie 15, 2011 Partajează Postat Decembrie 15, 2011 Dacă nu dai volumul la maxim, redresoarea ţine şi un amplif stereo, ptr mai multă siguranţă, ori pui două în paralel, ori faci redresare separată pe fiecare canal, fie din acelaşi trafo de reţea, fie din trafo diferite (monoblocuri). Nu evita şi redresarea cu diode cu siliciu, două 1N4007 ţin ampliful cu volumul la maxim şi se încălzesc puţin. Plus că poţi folosi condensatori mai mari la filtrare. Singura problemă e că nu mai ai temporizare ''naturală'' ptr tensiunea anodică, dar se rezolvă cu un 555 şi un releu. Link spre comentariu
Depanatoru Postat Decembrie 15, 2011 Partajează Postat Decembrie 15, 2011 Redresoarele cu incalzire directa intra in functiune aproape instantaneu ( circa 3sec ) deci nici vorba de temporizare ... Link spre comentariu
carageae Postat Decembrie 15, 2011 Partajează Postat Decembrie 15, 2011 Redresoarele cu incalzire directa intra in functiune aproape instantaneu ( circa 3sec ) deci nici vorba de temporizare ...DAAA? Si de la cate secunde in sus putem vorbi de temporizare? Cum bine mai spune un clasic de aici...hai sa facem vorbire...in acele 3 secunde se incalzesc destul si lampile care trebuie sa primeasca acea anodica...Eu nu sustin ideea redresoarelor cu tuburi altfel decat estetic si eventual ca depanare a unui etaj deja existent...cu cat "suna" mai bine un asemenea redresor se poate compensa din niste transformatoare de iesire mai bune...Se pot folosi diode redresoare mai bune ca 1n4007...diode rapide si la curenti mari, care permit folosirea de condensatoare mari pe filtraj... Link spre comentariu
Depanatoru Postat Decembrie 16, 2011 Partajează Postat Decembrie 16, 2011 Nu mai spune ... in 3 sec un tub cu catod nu apuca sa emita absolut nimic ... vorbesti ca sa te aflii in treaba . Daca se vrea temporizare ea trebuie sa fie macar 30sec , sau masori pentru un anumit tub final cat timp ii ia catodului pana sa emita curentul nominal .Temporizeaza numai redresoarele cu catod ... care evident se incalzesc si emit mult mai tarziu , comparabil cu tuburile care trebuie "protejate" . Link spre comentariu
300B SE Postat Decembrie 16, 2011 Partajează Postat Decembrie 16, 2011 Danzup esti un mare DOMN! Ma interesa si pe mine schema aceea!Multumesc! Link spre comentariu
danzup Postat Decembrie 16, 2011 Partajează Postat Decembrie 16, 2011 Daca nu ai stiut ce tuburi sa stergi , ma indoiesc ca vei reusi sa faci amplificatorul deoarece schema este extrem de simpla dar la amplificatoarele cu tuburi nu numai schema conteaza ci si realizarea si cunostintele despre functionarea tuburilor ! (Adica experienta de constructor si cunostintele de electronica ) Uite si schema simplificata in care am sters eu tuburile care nu trebuie : Am adaugat si partea de reactie negativa la care trebuie testata valoarea , eventual adaugat in paralel cu rezistenta de RN un condensator de 10....200pF . U inseamna regim ultraliniar P inseamna regim pentoda pentru tuburile finale . Transformatorul de iesire pe care l-a prezentata domnul Lazaroiu acolo in thread merge perfect si pentru aceasta schema , daca nu exista transformatoare gata construite de catre firme specializate in asa ceva . Link spre comentariu
Lonerider Postat Decembrie 16, 2011 Autor Partajează Postat Decembrie 16, 2011 Multumesc pentru simplificare. Nu ma pricep la tuburi, de aceea am si cerut ajutorul. Variante cu tranzistori si circuite integrate am facut, citind schemele, concepand cablajele si terminand prin a le monta si pune in functiune, inclusiv transformatoarele de alimentare. Link spre comentariu
danzup Postat Decembrie 17, 2011 Partajează Postat Decembrie 17, 2011 Multumesc pentru simplificare. Nu ma pricep la tuburi, de aceea am si cerut ajutorul. Variante cu tranzistori si circuite integrate am facut, citind schemele, concepand cablajele si terminand prin a le monta si pune in functiune, inclusiv transformatoarele de alimentare.Ok , scuze atunci .Am crezut ca te prinzi ca in etajul final sunt cate 2 lampi in paralel cu rezistente de egalizare .Nu-i nimic nici eu nu m-am nascut invatat , daca perseverezi sigur vei ajunge departe .Mult success in constructie .Acest amplificator a fost construit dupa aceasta schema de mai multi useri de pe elforum asa ca da-i bataie ! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum