Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

marcarea rezistorilor

ASZ12

Postări Recomandate

salut!vin cu o nelamurire,marcarea rezistorilor stim cu totii ca se face fie in clar( valoarea este scrisa pe rezistor) fie in codul culorilor ok,dar personal m-am confruntat cu o problema si anume,am avut nevoie de rezistori de putere mai mare in cazul meu de 1w mi sa recomandat de catre vanzator metal-oxid deoarece sunt mai mici ca marime dar mi sau parut prea mici adica un rezistor de 1w este de marimea unui rezistor de 0.25w replica vanzatorului a fost ca rezistori cu metal oxid sunt de culoare verde si sunt cam la aceiasi dimensiune cu cei de 0,25w(cea de 1w).Bun m-am pacalit nu m-am pacalit este in regula intrebarea urmatoare este cand recuperez de la diferite montaje diversi rezistori constat ca sunt de diferite culori unii sunt maro inchis,bej,verzi etc cum imi dau seama daca sunt de putere mai mare de 0,25w pt ca au aceiasi dimensiune cu cei de 0,25w exceptand dimensiunea celor care sunt de dimensiuni mai mari,exista un cod al marcajului pt putere???? multumesc!!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 24
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• liviu

6

• Marian

5

• ASZ12

5

• zal

4

Top autori în acest subiect

Caderea de tensiune nu va fi aceeasi pe rezistenta de 0,25W fata de cea de 1W, dar mai sunt si alte metode de determinare. Aceste notiuni elementare s-au invatat la fizica la momentul oportun. Petrica

Link spre comentariu

Caderea de tensiune nu va fi aceeasi pe rezistenta de 0,25W fata de cea de 1W, dar mai sunt si alte metode de determinare. Aceste notiuni elementare s-au invatat la fizica la momentul oportun. Petrica

Cum, cum? Da ce legatura are caderea de tensiune cu puterea pe care o poate disipa un rezistor. Cam pe langa subiect. Care notiuni elementare s-au invatat ........... ?
Link spre comentariu

Waţii chinezeşti au ajuns şi la rezistenţe, cu cît sînt mai mărunte suportă putere mai mare.

A se vedea în amplifurile Velleman K9090 unde au folosit cîte 4 rez de tipul ăsta în paralel ptr a obţine o rez de 4W, rezultatul e defectarea periodică a amplifurilor şi carbonizarea cablajului.

Mai bine mergi pe ideia că ''arată ca una de 0,25W, o folosesc ca pe una de 0,25W''. :da

Link spre comentariu

Iertata sa-mi fie interventia insa nu se intelege mare lucru din postarea dumitale si oricum asa cum s-a aratat mai sus, ce treaba are caderea de tensiune pe un rezistor cu puterea acestuia? caderea de tensiune este direct dependenta de valoarea in Ohm a rezistorului si curentul ce il strabate, daca tot amintesti de fizica elementara ti-as sugera sa o revizuiesti chiar dumnea devreme ce pari a fi inteles gresit unele chestii chiar de acolo :da @Zal are perfecta dreptate, este mai bine sa fii prevazator decat sa regreti. :aplauze
Link spre comentariu

d-lor va multumesc tuturor pentru sfaturi, este adevarat rezistori de la un magazin din bucuresti i-am luat cat despre caderea de tensiune pe rezistor stiam ca este vorba de legea lui Ohm acum ca o fi alta..... mas cam indoii!!

Link spre comentariu

@zal, @remus68: Totusi rezistente din alea am si eu si chiar tin 0,6W - am incercat vreo 3 valori si s-au prajit in jurul a 1,2W, asta calculand tensiunea necesara cu legea lui ohm, pe o sursa variabila...Evident, nici o componenta nu e bine sa mearga la puterea maxima, dar astea merg perfect ca rezistente de 0,5W - numai sa fie cu pelicula metalica, nu cu carbon...

Link spre comentariu

Nu a fost regim "impulsiv" - am prin firele cu crocodili si le-am lasat cateva minute...am crescut tensiunea...la 3V mergea bine o rezistenta de 10 ohmi, s-a prajit undeva spre 6-7V parca...am cumparat in cantitate mare - cate 50-100 din fiecare valoare si am vrut sa stiu ce e de capul lor...se poate repeta experimentul si masura temperatura...evident ca si eu prefer rezistente mai solide unde e putere mai mare...ideea pe care voiam s-o exprim de fapt era ca sunt mai bune ca alea de 0,25W....

Link spre comentariu

M-am lovit si eu de aceasi problema cu rezistentele.Rezistentele cu metal oxid aratau ca rezistentele normale de 0,25w .Cum am avut dubii , am facut o proba de curiozitate.Am legat o rezistenta de 0,5w(de alea solide dintr-un televizor grundig vechi) in serie cu un bec alimentat la 30v.Rezistenta grundig , dupa un minut a cedat , in schimb cealalta rezistenta (cea cu metal oxid), a rezistat mai mult de 4 minute si probabil ca rezista mai mult , dar nu am mai avut rabdare.Foarte bune rezistentele , cu conditia sa nu fie chinezarii.Nu stiu daca conteaza culoarea , rezistentele mele au culoarea maro.

Link spre comentariu

...totusi de unde ne dam seama ca nu sunt chinezari,pt ca vanzatorii de pise electronice nu cred ca au ''bunavointa''sa ne spuna dar, daca un rezistor ar fi facut de o firma de renume (vorbesc de rezistor metal oxid) ar rezista si nu s-ar arde!!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări